Sant Boi de Llobregat

Notícia

Esquerra Republicana reclama al govern de l’Estat que compleixi el trasllat de la caserna militar de Sant Boi acordat fa gairebé 20 anys.

A instàncies d’ERC Sant Boi, el Grup Republicà a Madrid ha registrat avui, 20 de gener de 2022, una moció per ser debatuda al Senat en la qual, des de la Comissió de Defensa de la cambra alta, s’insta al govern de l’estat a executar -en un període inferior a dotze mesos- el trasllat de la caserna de Santa Eulàlia fora del centre urbà de Sant Boi, tot seguint els acords establerts els anys 2003, 2007 i el protocol signat el març de 2011. Aquest trasllat ha de comportar la cessió a l’ajuntament de Sant Boi de Llobregat dels espais ocupats per les actuals instal·lacions de la caserna que són de titularitat del Ministeri de Defensa.

La caserna de Santa Eulàlia es troba situada al centre urbà de la ciutat de Sant Boi des de la dècada de 1940. Des d’aleshores la ciutat ha crescut al seu voltant i, en l’actualitat, la caserna fa de barrera arquitectònica i social, separant els barris de Camps Blancs, Torrelavila i Casablanca de la resta de la ciutat. En paraules del regidor republicà Jaume Sans, “el solar de la caserna és un espai que ha de permetre acabar amb el creixement de la ciutat cap als seus marges, consolidant la trama urbana i acabant amb la barrera urbanística i social que suposa”.

Aquesta moció és un pas més en la feina que està fent ERC a Madrid per aconseguir el trasllat de la caserna. Ja en la tramitació dels pressupostos generals de l'Estat pel 2022 el grup republicà al Congrés de Diputats va presentar una esmena (la número 4817) que pretenia fer efectiu el trasllat, però va ser rebutjada pel PSOE. 

La necessitat de traslladar la caserna fora del nucli urbà és una demanda històrica per part de moviments socials i la ciutadania de Sant Boi, que no ha deixat mai de reivindicar la recuperació d’aquest espai. En diverses ocasions, a més, les administracions competents han arribat a acords que no s’han acabat concretant mai i és per això que la moció sol·licita que aquests acords no s’endarrereixin més en el temps i es facin efectius d’una vegada.

Podeu consultar el text de la moció presentada aquí.