Sant Boi de Llobregat

Notícia

Esquerra Republicana de Sant Boi demana responsabilitats a l’alcaldessa Lluïsa Moret per la destrucció del jaciment neolític dels Canons

El jaciment, conegut des de 2016 i situat en una finca de titularitat municipal, no estava degudament protegit ni senyalitzat per part de l’Ajuntament.

A principis d’octubre, a través d’una comunicació feta per Agents Rurals de Catalunya a través de Twitter, es va tenir coneixement públic de la destrucció d’un jaciment adscrit a l’època neolítica al carrer Canons de Sant Boi.

Davant d’aquesta notícia, des del grup republicà es va indagar sobre la qüestió i es va saber que hi havia constància de l’existència d’aquest jaciment des de l’any 2016 i que, per l’època a la que pertany i per la seva composició, era d’una gran importància arqueològica i s’havia convertit en el patrimoni conegut més antic en terres santboianes. El jaciment estava essent estudiat per especialistes en prehistòria del Baix Llobregat i s’hi havien localitzat alguns objectes de sílex que van permetre la seva datació en el període neolític. L’existència i descoberta de jaciments d’èpoques prehistòriques que hagin sobreviscut en un entorn urbanitzat i alterat com el metropolità no és gens habitual. Però això fa encara menys comprensible que se’ls acabi destruint sense cap motiu un cop coneguda la seva existència i rellevància arqueològica. I és que la seva destrucció impedirà les excavacions programades i l’obtenció de més dades i utensilis.

Segons el Portaveu d’ERC a Sant Boi i candidat a l’alcaldia per al 2019 Miquel Salip, "l’existència d’aquest patrimoni de gran importància hauria d’haver activat totes les alarmes al nostre ajuntament, s’hauria d’haver procedit immediatament al seu tancament i la seva senyalització, més enllà dels tràmits burocràtics que s’haguessin de fer amb la Generalitat, és deure del nostre consistori protegir el nostre patrimoni". En aquest sentit, i encara més tractant-se d’una parcel·la de terreny de titularitat municipal, la senyalització depenia exclusivament de l’Ajuntament. "L’alcadessa no pot defugir la seva responsabilitat en la destrossa ocasionada. Com a màxima autoritat municipal, ella era la responsable de salvaguardar aquest patrimoni i no s’hi val a dir que estava pendent de donar d’alta a l’Inventari de Jaciments Arqueològics".

El grup republicà va preguntar sobre aquesta qüestió al Ple municipal del passat 18 d’octubre i el govern va respondre amb evasives a través del regidor de Cultura: "Quan vam preguntar al Ple, se’ns va respondre dient que s’havia fet un comunicat. Existia, sí, però penjat al web, en un apartat gens visible, sense data de publicació i sense cap difusió a les xarxes socials municipals". Amb aquestes paraules, Salip ha volgut destacar l’opacitat amb que s’ha mogut aquesta qüestió per part del govern municipal de PSC i ICV-EUiA-MES. "Quan cometen un error sempre fan el mateix, intentar minimitzar-lo, que no se sàpiga. La política comunicativa d’aquest govern dista molt de la transparència de la que tant presumeixen".