Sant Cugat del Vallès

Resum del Ple de Sant Cugat del mes de juliol

Ahir, dilluns, 19 de juliol, va tenir lloc el ple municipal ordinari del mes de juliol. Aquí teniu un breu resum dels principals punts que s'hi van debatre. Es va aprovar l'adhesió del ple de Sant Cugat al protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d'òci impulsat pel departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya. És un pas fonamental per a avançar cap a l'eradicació de la violència masclista. En l'àmbit del dret a l'habitatge es va aprovar inicialment el text del reglament per a l'adjudicació d'habitatges per situacions d'emergències econòmiques i socials. L’habitatge és una de les preocupacions més importants per la ciutadania i es configura com un bé bàsic i de primera necessitat. Vam portar a aprovació inicial la modificació puntual del Pla General Metropolità per tal de protegir i conservar el valor patrimonial del Cafè Catalunya.   Francesc Duch: "La voluntat d'aquest govern és arribar a un acord amb la propietat de l'establiment i fer tot el necessari per conservar aquesta part del patrimoni de la ciutat." També vam aprovar inicialment el projecte executiu de l'escola La Mirada, pas fonamental per a fer que el projecte de la nova escola La Mirada pugui ser una realitat el 2023, tal com estava previst.   Francesc Duch: "El projecte presentat és un modificat de l’original que s’ha adaptat al nou emplaçament i que s’ha ajustat per integrar-se respectuosament al parc que l’envolta, amb el mínim impacte possible." Duch va afegir que es tracta d’un projecte innovador i de referència fet a partir del projecte educatiu de l’escola, amb diferents espais d’aprenentatge polivalents. L’equip d’arquitectes ha treballat al costat del professorat i les famílies, del departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya i dels tècnics municipals. L’escola serà el màxim de sostenible i autosuficient possible, va destacar Duch. S’ha dissenyat per aconseguir una reducció energètica del 50% amb sistemes d’estalvi d’aigua i d’energia lumínica, ventilacions creuades, espais bioclimàtics i producció sostenible d’energia.

El govern desencalla les bonificacions per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques

L’Ajuntament ha desencallat la tramitació dels expedients de les bonificacions de l’Impost de Béns Immobles (IBI) per a la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques, que estaven aturats des de l’any 2018 a causa d’una discrepància formal i d’interpretació entre l’Ajuntament i la Diputació a l’hora d’aplicar aquesta bonificació. Una situació que ha generat més de 400 expedients pendents de tramitar.   Alba Gordó regidora de Sostenibilitat i Comissionada per a l’Emergència Climàtica: “en primer lloc ens volem disculpar per la tardança en el pagament d’aquesta bonificació. Hem intentat desencallar-ho al més aviat possible perquè la nostra voluntat és afavorir al màxim la instal·lació de sistemes d’autoconsum fotovoltaic i fototèrmic a Sant Cugat. I per fer-ho la implicació de la ciutadania en la transició energètica i ecològica és clau, i l’administració ha de donar-hi tot el suport”. Llegiu la notícia sencera aquí

Resum del Ple de Sant Cugat del mes de juny

Aquest dilluns va tenir lloc el ple municipal de Sant Cugat, aquí teniu un breu resum dels temes que s’hi van tractar: El ple va aprovar l’adhesió de l’Ajuntament de Sant Cugat al Codi de principis i conductes recomanables en la contractació pública de la Generalitat. Així, doncs, seguim impulsant un treball que es fonamenta en la bona gestió i en els principis ètics i de conducta que la defineixen. D’altra banda, es va aprovar la incorporació al pressupost de 5 milions d’euros provinents dels romanents de tresoreria. Bona part d'aquests diners es destinaran a impulsar projectes per a la lluita contra la crisi provocada per la pandèmia de la COVID així com al manteniment de la ciutat. També es va aprovar el Pla d’acció per a les persones amb discapacitat 2021-2024, que se centra en cinc grans àmbits de treball: inserció laboral, habitatge, mobilitat, educació i suport familiar a les persones cuidadores. Es tracta d’un pla elaborat amb el suport de la Diputació de Barcelona i que defineix les línies de treball i les actuacions que caldrà realitzar per a garantir els drets de les persones amb discapacitat. Amb la modificació dels estatuts del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, aprovada durant el ple per unanimitat, l’EMD de Valldoreix s’hi incorporarà i hi tindrà veu i vot. Dilluns es va aprovar de manera inicial el Pla estratègic de turisme de Sant Cugat del Vallès 2021-2025 que consta, com va explicar la regidora i tinent d'alcaldia de cultura Esther Madrona, de "14 línies d'actuació o eixos de treball que s’han de posar en marxa. La intenció és desenvolupar una part de les actuacions conjuntament amb el teixit turístic de la ciutat." El Pla, adaptat a la situació de postpandèmia, té l’objectiu de posicionar la ciutat com una destinació rica en patrimoni cultural i natural i revitalitzar el sector turístic, un dels més afectats per la pandèmia. Durant el debat de la moció presentada per JuntsXSantCugat per la constitució d’una comissió de seguiment de l’àmbit de Torre Negra el regidor Francesc Duch va recordar que Torre Negra és sòl no urbanitzable.

El Tot Sant Cugat entrevista a l'alcaldessa Mireia Ingla per fer balanç dels dos anys de mandat municipal

Àgata Guinó Soler, Directora adjunta i responsable de les xarxes socials de Totmedia, signa aquesta entrevista (publicada el 15 de juny de 2021): Estem a equador del mandat. Com ha viscut aquests dos anys com a alcaldessa de Sant Cugat? De forma intensa. Fer d'alcaldessa d'una ciutat com Sant Cugat és viure intensament. A més, a això li afegim que més d'un any hem estat vivint en una pandèmia global que ha afectat la nostra salut, amb persones malaltes i persones que han mort. Hem hagut de fer coses que mai ens hauríem imaginat que hauríem de fer. En tot cas, en aquest equador de mandat, estem convençuts que això és el que calia, perquè després de 32 anys d'una hegemonia política, l'any 2019 vam tenir una oportunitat per posar en marxa un govern progressista, del canvi, un govern que havia d'atendre aquelles prioritats i necessitats de molta gent d'aquesta ciutat que ja no s'hi veia representada pel govern d'aquests 32 anys. A més a més, havíem d'afrontar emergències importants (i trec la covid, perquè aquesta no la sabíem). En tot cas, havíem d'afrontar emergències importants que ens van portar a aquestes tres forces polítiques diferents a posar-nos d'acord, que són les que han fet que durant aquests dos anys el govern d'aquesta ciutat sigui un govern sòlid i cohesionat i disposat a afrontar tots aquests reptes. Ingla, sobre habitatge: "A vegades tinc la sensació que no sé com ens en sortirem" Llegiu l'entrevista sencera aquí.

Balanç de dos anys de mandat del govern Republicà

Francesc Duch, portaveu d'ERC-MES i Tinent d’alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge, fa un repàs al Tot Sant Cugat d'aquests dos primers anys de mandat del govern republicà. Ara fa dos anys que es produïa un canvi en el govern de Sant Cugat. 32 anys de governs de dretes donaven pas a un govern republicà, amb una alcaldessa, Mireia Ingla, independentista i d'esquerres. Han estat dos anys difícils, que han estat marcats per la pandèmia de la Covid-19 i la seva corresponent crisi sanitària, social, econòmica i ciutadana. Una Pandèmia que s'inicià el març de 2020 i que encara no ens ha deixat. Una crisi que esclatava tot just 9 mesos de l'inici del nou govern, quan precisament s'iniciaven tots els projectes. Malgrat tot, el govern ha sabut estar a l'altura. Mentre es combatia la crisi, abocant-hi més de 17 M d'euros per a pal·liar els seus efectes, no s'aturava l'acció de govern. Ens vam conjurar per combatre el que nosaltres identificàvem com les quatre grans emergències de Sant Cugat: Democràtica, Habitacional, Social i Climàtica. En aquest sentit es va aprovar el Pla d'Acció Municipal que és la guia de tot el mandat. Amb 8 objectius polítics i 392 mesures específiques. Moltes d'aquestes mesures ja han començat a donar els seus fruits, destacant: La Declaració d'Emergència Climàtica i el seu el Pla d'acció, l'inici del procés de compra de la Torre Negra, i la posada en marxa de la Zona de Baixes Emissions. L'increment de recursos per recuperar habitatges a fi de destinar-los a habitatge públic de lloguer i protegit. La implementació de l'Anella Verda, la proliferació de carrils bici per tota la ciutat, la posada en servei de la Policia Verda i l'increment de les ajudes per a la instal·lació de plaques solars. I, finalment, regularitzant els contractes, amb transparència, honestedat i ajustat a llei Seguim!

L'alcaldessa respon les preguntes de la ciutadania al 'Línia directa' de Cugat Mèdia

Al programa 'Línia directa' de Cugat Mèdia d'aquest mes de juny, l'alcaldessa Mireia Ingla ha recollit i respost les preguntes que la ciutadania ha fet arribar a aquest mitjà multimèdia. Hi ha parlat, entre d'altres, del projecte Ragull Centre, de la Festa Major i sobre la tinença responsable d'animals. Podeu recuperar l'entrevista a Cugat Mèdia TV: Recupera el programa íntegre d'aquest dimecres amb Mireia Ingla

Francesc Duch al Tot Sant Cugat explica el perquè del Ragull Centre

Ahir, dimarts, 1 de juny de 2021, Tot Sant Cugat va publicar aquesta entrevista amb el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, sobre el projecte de Ragull Centre. Duch hi explica amb tot detall el perquè d'aquest projecte i com s'ha desenvolupat des del principi. Llegiu l'entrevista sencera.   Duch: "A Sant Cugat tenim una emergència habitacional molt important"