Sant Cugat del Vallès

Sant Cugat registra prop d’un milió de trajectes en els punts de recompte de bicicletes de la rambla del Celler i Can Gatxet

Sant Cugat registra en dos anys prop d’1 milió de trajectes en els punts de recompte de bicicletes de la rambla del Celler i Can Gatxet En el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible, la ciutat estrena aquest dimarts un dels nous tòtems que visualitzaran les dades dels comptadors de bicicletes L’Ajuntament i Moventis impulsen la gratuïtat dels autobusos urbans coincidint amb el ‘Dia Sense Cotxes’ per atraure nous usuaris i usuàries al servei Sant Cugat disposa des d’aquest dimarts d’un nou tòtem que ofereix dades del pas de bicicletes per la rambla del Celler en temps real. Properament s’instal·larà un altre tòtem al punt de control del Camí de Can Gatxet. Aquestes noves infraestructures permetran a la ciutadania visualitzar al moment quants vehicles de mobilitat personal no contaminants passen per aquests dos punts de la ciutat. De fet, el 22 de maig de 2019 es van començar a enregistrar aquestes dades, però, fins ara, només eren visibles a través del web https://data.eco-counter.com/ParcPublic/?id=6840#. Des de la posada en marxa dels comptadors s’han registrat 911.683 trajectes, amb una mitjana diària de 538. Cal esmentar que durant el confinament aquestes xifres van davallar notablement. Si dividim les estadístiques per punts, el de la rambla del Celler obté una mitjana de 647 trajectes diaris (547.673 totals) mentre que al Camí de Can Gatxet, la mitjana és de 430 trajectes (364.010) Bus gratuït Aquest matí, el tinent d’alcaldia de Presidència, Pere Soler, el regidor de Serveis Urbans, Mobilitat i Transport, Jose Gallardo, i la Comissionada per a l’Emergència climàtica, Alba Gordó, han presentat les instal·lacions i han anunciat la posada en marxa d’una nova acció per promoure la mobilitat neta i saludable: la gratuïtat del bitllet senzill de bus urbà durant el ‘Dia Sense Cotxes’, que se celebrarà demà dimecres, dia 22 de setembre, en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura.

Sant Cugat impulsarà la retirada d’elements amb amiant

El ple municipal del mes de setembre ha aprovat una moció institucional per a la retirada d’elements amb amiant a la ciutat. El text recorda la perillositat d’aquest tipus de material per a la salut i insta la Generalitat a dur a terme un “mapa de l’amiant al país, on es recullin les dades que ajudin a la realització d’una diagnosi rigorosa i fiable” i al govern de l’estat que “atengui amb justícia a les víctimes afectades de l’amiant i ajudi als familiars i cuidadors en la creació d’un Fons de compensació per a les víctimes de l’amiant”. Així mateix, la moció també es compromet a nivell local a realitzar campanyes de conscienciació per a reconèixer l’amiant instal·lat i procedir “a la retirada i substitució d’amiant, tant aviat com sigui possible de tots els edificis públics, especialment escoles i entorns educatius”. L’Ajuntament també es compromet a incentivar la retirada d’aquests elements en les obres de reforma i rehabilitació d’habitatges que es duguin a terme al municipi. Millores al barri de can Cortés D’altra banda, el ple també ha aprovat per unanimitat una moció per millorar el barri de can Cortés (les Planes). L’acord contempla posar en marxa accions de millora com per exemple “adequar el pas del servei de neteja al barri a partir de l’any 2023” o “arranjar els trams de vorera malmesos com a conseqüència del pas del temps o de l’aixecament de les arrels dels arbres”. El text també preveu accions de millora en matèria de transport públic, d’il·luminació pública, de connectivitat mòbil i d’augment de la presència policial.

Sant Cugat se suma a la commemoració del centenari de Joan Triadú amb 8 activitats

La tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, i el comissari de l’Any Joan Triadú, Joan Josep Isern, han presentat aquest migdia els actes organitzats a Sant Cugat amb motiu del centenari del naixement del pedagog, crític literari i escriptor Joan Triadú. Aquests actes s’emmarquen en la commemoració de l’Any Triadú, impulsat per la Generalitat i la Institució de les Lletres Catalanes. Concretament Sant Cugat acollirà aquesta tardor 8 activitats per recordar i homenatjar aquesta destacada figura de la cultura catalana del segle XX. Hi haurà exposicions, conferències i diàlegs i, a més, també es commemorarà el 25è aniversari de l’escola Thau Sant Cugat, de la qual Triadú va ser-ne un dels impulsors com a director de la Institució Cultural del CIC. Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura: “el llegat de Joan Triadú com a pedagog és, amb l’escola Thau, ben present a Sant Cugat. Però a més a més, la ciutat també es vol sumar a les commemoracions que es fan arreu del país per recordar una figura indispensable de la cultura catalana del segle XX”. Programa d’activitats de la Commemoració Centenari Joan Triadú a Sant Cugat Exposició “Joan Triadú a la ciutat dels llibres”: a la Biblioteca Gabriel Ferrater del 14 d’octubre al 6 de novembre. Es realitzaran activitats paral·leles a l’exposició (club de lectura, visita guiada…). Commemoració del 25è aniversari de la inauguració del Thau de Sant Cugat (16 d’octubre). Taula Rodona “Joan Triadú, un referent encara necessari”: a El Siglo (Mercantic) el 19 d’octubre. Amb Mònica Terribas, moderadora i periodista; Salvador Cardús, sociòleg; i Joan Josep Isern, comissari de l’Any Triadú. Organitza: Òmnium Cultural Sant Cugat en col·laboració amb el Tot Sant Cugat. Diàleg “Joan Triadú, exigent en poesia”: a càrrec dels poetes Lluís Calvo i Carles Duarte, dins del Festival de Poesia de Sant Cugat (4 de novembre, 19 hores). Un diàleg entre dos poetes d’avui sobre el llegat de Joan Triadú, un home decisiu en la vida cultural catalana.

Sant Cugat s’ofereix per acollir persones refugiades d’Afganistan

La regidora Gemma Aristoy torna a fer una crida a la ciutadania de Sant Cugat que tingui una habitació o un habitatge lliure a posar-se en contacte amb Refugees Welcome. Davant la situació esdevinguda aquests darrers dies a l'Afganistan, país on s'està produint una clara amenaça de vulneració dels Drets Humans i molt especialment envers les dones i els col·lectius LGTBI+, la regidora de ciutadania, Gemma Aristoy, ha expressat al Comitè Català d’Ajuda a les Persones Refugiades la voluntat que Sant Cugat aculli persones refugiades provinents d’Afganistan.  Cal recordar que Sant Cugat és, arran d’una moció aprovada l’any 2015, una Ciutat Refugi. Des del juliol del 2019, l’equip de govern ha treballat amb les entitats que acullen les persones obligades a desplaçar-se com per exemple Refugees Welcome, a més d’iniciar contacte amb la Fundació MigraStudium. També s’ha intensificat la relació, l’assessorament i la tasca d’acollida amb la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat. Per tal de fer possible l’arribada de refugiats de l’Afganistan, recentment el Govern de la Generalitat ha demanat a l’Estat Espanyol –competent en la matèria- l’aprovació de la protecció internacional per tal que les persones afganeses que sentin amenaçades la seva integritat o la seva vida puguin sortir del país i arribar a Catalunya. A l’espera que l’estat espanyol determini com actuarà davant de la crisi a l’Afganistan i esperant les indicacions de la conselleria d’Igualtat i feminismes, la regidora Aristoy torna a fer una crida a la ciutadania de Sant Cugat que tingui una habitació o un habitatge lliure a posar-se en contacte amb Refugees Welcome, que és l’entitat amb qui l’Ajuntament té un acord de col·laboració per gestionar l’arribada de refugiats a la ciutat.   “No ens podem quedar de braços creuats davant la situació que viuen els refugiats d’arreu del món, i ara especialment en el cas de l’Afganistan” ha expressat Gemma Aristoy, regidora de Ciutadania.

Protecció Civil disposa de motxilles portàtils extintores d’aigua en la seva tasca de vigilància del risc d’incendis

Els i les agents, així com el voluntariat de Protecció Civil disposen, a partir d’avui, de motxilles portàtils extintores d’aigua que els permetrà actuar de forma ràpida davant d’un conat d’incendi. L’Ajuntament ha adquirit 6 motxilles, amb aquestes característiques: Disposen d’un dipòsit de fins a 20 litres de capacitat Disposen d’una llança de doble èmbol amb un rendiment de 8 litres per minut i arriben a una distància màxima de 12 metres Són ergonòmiques i estan dissenyades per facilitar les feines d’extinció amb el màxim de comoditat Esther Madrona, alcaldessa accidental: “Una ràpida detecció i actuació pot suposar la diferència entre un petit conat i una gran emergència. Per això insistim que davant qualsevol columna fum o indici de foc es truqui immediatament al telèfon 112”. Francesc Carol, regidor de Seguretat Ciutadana: “Agraeixo especialment la feina del voluntariat de Protecció Civil i de l’Agrupació de Defensa Forestal de Sant Cugat, que a l’agost dediquen el seu temps lliure a vetllar pel nostre entorn natural davant del risc d’incendis”. Es tracta d’una eina útil per a l’extinció o contenció del foc, fins l’arribada dels Bombers, en cas necessari, ja que, entre d’altres tasques, Protecció Civil realitza la vigilància preventiva pel risc d’incendis. També són útils en situacions com ara restes de fogueres, petits incendis en papereres o petites cremes no autoritzades. L’ús aquestes motxilles pot extingir el foc i evitar el desplaçament, en cas necessari, d’una dotació de bombers. També es podran utilitzar en serveis preventius d’activitats festives, com per exemple correfocs, castells de focs, arrossades i graellades populars, Aplec de Sant Medir, etc. Tot el personal de la Secció de Protecció Civil de Sant Cugat i gran part del voluntariat, ha rebut formació com a “Equip de primera Intervenció – Lluita contra incendis”. Cal recordar que som una ciutat on el 40%  del territori és zona de vegetació i forestal.

Resum del Ple de Sant Cugat del mes de juliol

Ahir, dilluns, 19 de juliol, va tenir lloc el ple municipal ordinari del mes de juliol. Aquí teniu un breu resum dels principals punts que s'hi van debatre. Es va aprovar l'adhesió del ple de Sant Cugat al protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d'òci impulsat pel departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya. És un pas fonamental per a avançar cap a l'eradicació de la violència masclista. En l'àmbit del dret a l'habitatge es va aprovar inicialment el text del reglament per a l'adjudicació d'habitatges per situacions d'emergències econòmiques i socials. L’habitatge és una de les preocupacions més importants per la ciutadania i es configura com un bé bàsic i de primera necessitat. Vam portar a aprovació inicial la modificació puntual del Pla General Metropolità per tal de protegir i conservar el valor patrimonial del Cafè Catalunya.   Francesc Duch: "La voluntat d'aquest govern és arribar a un acord amb la propietat de l'establiment i fer tot el necessari per conservar aquesta part del patrimoni de la ciutat." També vam aprovar inicialment el projecte executiu de l'escola La Mirada, pas fonamental per a fer que el projecte de la nova escola La Mirada pugui ser una realitat el 2023, tal com estava previst.   Francesc Duch: "El projecte presentat és un modificat de l’original que s’ha adaptat al nou emplaçament i que s’ha ajustat per integrar-se respectuosament al parc que l’envolta, amb el mínim impacte possible." Duch va afegir que es tracta d’un projecte innovador i de referència fet a partir del projecte educatiu de l’escola, amb diferents espais d’aprenentatge polivalents. L’equip d’arquitectes ha treballat al costat del professorat i les famílies, del departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya i dels tècnics municipals. L’escola serà el màxim de sostenible i autosuficient possible, va destacar Duch. S’ha dissenyat per aconseguir una reducció energètica del 50% amb sistemes d’estalvi d’aigua i d’energia lumínica, ventilacions creuades, espais bioclimàtics i producció sostenible d’energia.

El govern desencalla les bonificacions per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques

L’Ajuntament ha desencallat la tramitació dels expedients de les bonificacions de l’Impost de Béns Immobles (IBI) per a la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques, que estaven aturats des de l’any 2018 a causa d’una discrepància formal i d’interpretació entre l’Ajuntament i la Diputació a l’hora d’aplicar aquesta bonificació. Una situació que ha generat més de 400 expedients pendents de tramitar.   Alba Gordó regidora de Sostenibilitat i Comissionada per a l’Emergència Climàtica: “en primer lloc ens volem disculpar per la tardança en el pagament d’aquesta bonificació. Hem intentat desencallar-ho al més aviat possible perquè la nostra voluntat és afavorir al màxim la instal·lació de sistemes d’autoconsum fotovoltaic i fototèrmic a Sant Cugat. I per fer-ho la implicació de la ciutadania en la transició energètica i ecològica és clau, i l’administració ha de donar-hi tot el suport”. Llegiu la notícia sencera aquí

Resum del Ple de Sant Cugat del mes de juny

Aquest dilluns va tenir lloc el ple municipal de Sant Cugat, aquí teniu un breu resum dels temes que s’hi van tractar: El ple va aprovar l’adhesió de l’Ajuntament de Sant Cugat al Codi de principis i conductes recomanables en la contractació pública de la Generalitat. Així, doncs, seguim impulsant un treball que es fonamenta en la bona gestió i en els principis ètics i de conducta que la defineixen. D’altra banda, es va aprovar la incorporació al pressupost de 5 milions d’euros provinents dels romanents de tresoreria. Bona part d'aquests diners es destinaran a impulsar projectes per a la lluita contra la crisi provocada per la pandèmia de la COVID així com al manteniment de la ciutat. També es va aprovar el Pla d’acció per a les persones amb discapacitat 2021-2024, que se centra en cinc grans àmbits de treball: inserció laboral, habitatge, mobilitat, educació i suport familiar a les persones cuidadores. Es tracta d’un pla elaborat amb el suport de la Diputació de Barcelona i que defineix les línies de treball i les actuacions que caldrà realitzar per a garantir els drets de les persones amb discapacitat. Amb la modificació dels estatuts del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, aprovada durant el ple per unanimitat, l’EMD de Valldoreix s’hi incorporarà i hi tindrà veu i vot. Dilluns es va aprovar de manera inicial el Pla estratègic de turisme de Sant Cugat del Vallès 2021-2025 que consta, com va explicar la regidora i tinent d'alcaldia de cultura Esther Madrona, de "14 línies d'actuació o eixos de treball que s’han de posar en marxa. La intenció és desenvolupar una part de les actuacions conjuntament amb el teixit turístic de la ciutat." El Pla, adaptat a la situació de postpandèmia, té l’objectiu de posicionar la ciutat com una destinació rica en patrimoni cultural i natural i revitalitzar el sector turístic, un dels més afectats per la pandèmia. Durant el debat de la moció presentada per JuntsXSantCugat per la constitució d’una comissió de seguiment de l’àmbit de Torre Negra el regidor Francesc Duch va recordar que Torre Negra és sòl no urbanitzable.