Sant Cugat del Vallès

El TSJC dona la raó a l’Ajuntament en la protecció de 165 ha de la Torre Negra

Sentència històrica en el litigi urbanístic de la Torre Negra. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat la modificació urbanística impulsada per l’Ajuntament amb l’objectiu de convertir els espais de la Torre Negra en sòl no urbanitzable. Aquest pronunciament judicial, tot i que encara es pot recórrer al Tribunal Suprem, representa un pas gairebé definitiu en la protecció d’aquest entorn. El TSJC denega el recurs presentat per l’empresa Josel SL (grup Núñez&Navarro) davant la modificació de PGM a Torre Negra i confirma la potestat de l’Ajuntament per transformar aquest àmbit com a sòl no urbanitzable per motius d’ordenament urbanístic del municipi. Mireia Ingla, l’alcaldessa: “amb aquesta sentència fem un pas de gegant per preservar un espai que dona entrada al Parc Natural de Collserola des de Sant Cugat i amb uns grans valors socials i paisatgístics per al conjunt de la ciutadania. La preservació dels terrenys en litigi de la Torre Negra i la compra de la finca que dona nom a tot aquest àmbit per part de l’Ajuntament, referma la voluntat de preservar un espai de gairebé 250ha davant els propietaris que volien urbanitzar-ne una part molt significativa. Com alcaldessa, una de les meves responsabilitats és protegir i defensar els elements i espais que formen part del patrimoni de la ciutat. No volem perdre el que ens identifica i valorem com a element indestriable de Sant Cugat”. El llarg camí per preservar Torre Negra  Aquesta és la tercera modificació de PGM que l’Ajuntament ha impulsat per convertir les 165 hectàrees de l’àmbit de la Torre Negra (classificades com a sòl urbanitzable no delimitat) en sòl NO urbanitzable. Anteriorment el TSJC havia anul·lat les dues primeres modificacions de PGM en considerar que aquest paratge no podia ser preservat pels seus valors naturals. Els tribunals, però, sí que van reconèixer la competència municipal per classificar Torre Negra com a sòl no urbanitzable ordinari, que és la fórmula que finalment ha impulsat l’Ajuntament per preservar aquest espai.

El nou camí escolar entre el Pont del Diari i l’escola la Floresta tindrà una llargada de gairebé 1 km

L’equip de govern portarà a aprovació al ple de dilluns el projecte executiu d’aquesta obra, pressupostada en 1 M€   L’objectiu és facilitar l’accés segur a l’escola i promoure una mobilitat més sostenible   La previsió és començar a executar aquesta obra durant el primer semestre del 2023    Pas edavant per fer possible un nou camí escolar a la Floresta. L’equip de govern portarà dilluns a aprovació definitiva del ple municipal el projecte executiu d’adequació d’aquest camí entre el Pont del Diari i l’escola la Floresta, amb una llargada total de 950 metres. El projecte servirà per unificar i completar aquest itinerari entre aquests dos punts de la ciutat .   L’objectiu és facilitar l’accés segur a l’escola per tal que infants i famílies puguin accedir-hi a peu o amb bicicleta. D’aquesta manera, a més, es promou una mobilitat més sostenible incentivant l’ús de vehicles alternatius al cotxe privat i generant menys contaminació. Aquesta acció forma part de l’estratègia municipal per fomentar una ciutat més saludable, que entre d’altres mesures inclou la pacificació dels entorns escolars i la creació de més carrils bici.    El projecte del nou camí escolar de la Floresta inclou les següents actuacions:   Pavimentació del camí escolar Repavimentació superficial de la calçada amb la reordenació del trànsit rodat i bicicletes amb la senyalització viària corresponent Renovació de la xarxa d’enllumenat públic Renovació de trams de la xarxa d’aigües residuals Construcció d’uns trams de xarxa de clavegueram d’aigües pluvials Millora puntual de les xarxes existents de companyies de serveis   L’aprovació definitiva arriba després de resoldre les tres al·legacions presentades, que s’han desestimat per motius tècnics.   Una vegada aprovat el projecte, ara l’Ajuntament iniciarà el procediment per licitar l’obra. La previsió és poder iniciar-la durant el primer semestre del 2023, amb una execució prevista de 8 mesos.

L’Ajuntament ofereix refugis climàtics i accés gratuït a les piscines per combatre el nivell alt d’onada de calor

S’han ampliat els horaris de la Biblioteca Gabriel Ferrater perquè la ciutadania pugui fer ús d’aquest espai climatitzat. A més, l’entrada a les piscines municipals també és gratuïta   Aquestes actuacions s’oferiran mentre duri l’onada de calor i hi hagi un nivell de perill de com a mínim 3 sobre 6. Avui el nivell és de 6 sobre 6   El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís de situació meteorològica de perill per calor que afecta Sant Cugat i la resta de Catalunya amb un nivell molt alt (nivell 6 sobre 6).   Per tal d’ajudar la ciutadania a combatre aquesta situació d’altes temperatures, com a novetat l’Ajuntament ha activat refugis climàtics en equipaments municipals climatitzats. Mentre duri l’onada de calor s’han ampliat els horaris de la biblioteca central Gabriel Ferrater perquè estigui oberta tots els dies de la setmana: de dilluns a diumenge de 10 a 14h i de 15:30h a 20:30h (cal recordar que la biblioteca normalment està tancada els diumenges, els dilluns i els dimecres al matí i les tardes de divendres i dissabte. El servei de préstec no es podrà utilitzar en aquestes franges horàries). Aquesta ampliació d’horaris serà efectiva mentre es mantingui el nivell alt de perill per onada de calor (com a mínim nivell 3 sobre 6).   Així mateix, l’Ajuntament posa a disposició altres espais municipals climatitzats (vestíbuls de l’edifici consistorial, Xalet Negre, Casal Torre Blanca...) per tal que la ciutadania en pugui fer ús durant els horaris habituals d’aquests equipaments.     D’altra banda, com és habitual en aquests episodis d’onada de calor l’Ajuntament obre gratuïtament les piscines municipals per a la ciutadania de Sant Cugat i Valldoreix. De moment l’accés serà gratuït a partir d’avui i es mantindrà en funció del nivell de perill de calor (com a mínim ha de ser de 3 sobre 6). Cal recordar que les piscines tenen un límit d’aforament. Tota la informació i els horaris de les piscines es poden consultar a https://santcugat.

Mitja Marató de Sant Cugat 2022 es disputarà el 20 de novembre

La 36ª edició de la cursa reforça la seva estructura organitzativa per posicionar la Mitja santcugatenca com una de les curses de referència del país    L’Ajuntament i el Club Muntanyenc –organitzadors de la prova- es plantegen objectius ambiciosos, tan esportius com de participació, per fer créixer la prova i situar-la entre l’elit de les mitges maratons catalanes   La Mitja Marató de Sant Cugat del Vallès celebrarà el proper diumenge, 20 de novembre, la seva 36ª edició. Una edició que arriba després de dos anys d’absència per la pandèmia, i que des de l’Ajuntament i el Club Muntanyenc, organitzadors de l’esdeveniment, volen que suposi un punt d’inflexió.  La nova estratègia organitzativa vol impulsar un gir en la celebració de la cursa per posicionar-la al capdavant de les proves esportives.   Francesc Carol, regidor d’esports: "Després de dos anys sense disputar la cursa a conseqüència de la Covid, reprenem la Mitja Marató de Sant Cugat amb moltes ganes. L'Ajuntament i el Club Muntanyenc volem fer un salt de qualitat en l'organització, impulsant un nou circuit i activitats familiars perquè sigui una jornada per a tota la ciutadania."   Una Mitja per tothom   El Celler Cooperatiu ha estat l’escenari aquest matí de la presentació, davant dels mitjans de comunicació i les institucions locals, del full de ruta de la propera edició de la cursa. Una mitja marató que incorporarà, per primera vegada, una prova de 10k i una de 5k, per ampliar la cursa a tota la ciutadania que vulgui formar part d’aquest esdeveniment de forma activa.   Fernando Cortizo, vicepresident del Club Muntanyenc ha destacat l’impuls que es vol donar en la propera edició de la prova; “Organitzem la Mitja marató interrompudament des de 1984, després de l'impàs dels dos anys de pandèmia, tornem amb força per celebrar aquesta 36ª edició. Volem que la mitja sigui una festa de l'esport i una festa de ciutat“.   Nou recorregut i objectius esportius   La presentació d’un nou recorregut ha estat una de les grans novetats.

El jutjat executa el desnonament de la discoteca Drinkking Lemon per impagar a l’Ajuntament de Sant Cugat 4,5 milions d’euros del cànon d’ús de terrenys municipals

La interlocutòria dona la raó a l’Ajuntament en el procés contra Reostat, concessionària de l’ús dels terrenys, per no abonar el cànon d’ús des de 2006   El llançament comporta el tancament immediat de la discoteca, ubicada en una parcel·la municipal de 16.000 metres quadrats de la carretera de Rubí   L’Ajuntament activarà un dispositiu policial a la parcel·la aquest divendres i dissabte per notificar la clausura de la discoteca als usuaris que s’hi desplacin     La comitiva judicial ha executat aquest dijous el llançament de la interlocutòria del jutjat número 4 de Rubí que dona la raó a l’Ajuntament en el procediment per desnonament en via civil de la parcel·la municipal que ocupava la societat Reostat al km 17,1 de la carretera de Rubí.   El desnonament s’ha produït per l’impagament per part de Reostat del cànon en concepte d’usuari de la parcel·la des de 2006 i que puja, a dia d’avui, a 4,5 milions d’euros (IVA inclòs). L’actuació significa el tancament immediat de Drinkking Lemon, el local d’oci nocturn que operava als terrenys de 16.000 metres quadrats.   L’Ajuntament va cedir el juny de 2006 a Reostat l’ús de la parcel·la en compliment d’un conveni urbanístic, aprovat pel ple el 2003, per un període de 40 anys a canvi del pagament d’un cànon anual. El deute contret amb l’Ajuntament fins a 2022 suma 4,5 milions d’euros.   El llançament executat permet a l’Ajuntament recuperar l’ús d’uns terrenys municipals després d’anys de litigis. D’altra banda, la finalització de l’activitat de la discoteca Drinkking Lemon comporta posar punt final a les queixes veïnals i als problemes de seguretat a la zona derivats de l’afluència notable de públic de la discoteca.   Arran de la clausura de Drinkking Lemon, l’Ajuntament activarà aquest divendres i dissabte a la nit un dispositiu policial especial a la zona per notificar a les usuàries i usuaris que s’hi desplacin el tancament de la discoteca i el cessament definitiu de l’activitat.

Sant Cugat instal·la 7 sensors per mesurar la qualitat de l’aire i avançar cap a una ciutat més saludable

L’objectiu és mapejar la contaminació al municipi, avaluar-ne l’evolució i reforçar amb dades objectives l’estratègia de l’Ajuntament per reduir la pol·lució   Amb l’objectiu de mesurar i avaluar la qualitat de l’aire al municipi, l’Ajuntament ha instal·lat amb l’empresa tecnològica Bettair set sensors en diversos punts de la ciutat. El consistori i aquesta empresa han signat un conveni de col·laboració per fer-ho possible.   Aquesta iniciativa ajudarà a mapejar la contaminació al municipi, avaluar-ne l’evolució i reforçar amb dades objectives l’estratègia de l’Ajuntament per reduir la pol·lució i avançar d’aquesta manera cap a una ciutat més saludable.   Els sensors analitzaran durant un any els contaminants CO, O3, NO, NO2, PM 1, PM 2’5 i PM 10. Es van instal·lar a finals d’abril i principis de maig a les següents ubicacions:   Camí del Crist Treballador (accés a l’escola Avenç): es podrà avaluar la generació de partícules de pols abans i després del nou paviment que s’està col·locant aquest estiu.   Carrer Dolors Bigas (accés a escola L’Olivera): és un espai escolar proper a les autopistes C-16 i AP7/B30.   Rambla Ribatallada: carrer amb trànsit intens i presència de molts arbres. Es farà la comparativa amb un altre sensor ubicat a l’av. Rius i Taulet, amb un trànsit similar però sense gairebé arbrat.   Avinguda Rius i Taulet: carrer amb trànsit intens i presència de pocs arbres. Es farà la comparativa amb el sensor ubicat a la rambla Ribatallada.   Carrer Guadalajara: carrer amb trànsit molt intens, ja que és el punt urbà més proper a l’autopista AP7/B30 (amb 11 carrils d’autopista en aquest tram).   Parc Central (c. Josep Vidal i Granés): espai amb trànsit molt baix i carrer molt proper a un gran parc urbà. Es podrà medir la qualitat de l’aire en espais oberts i avaluar la importància de les infraestructures verdes.   Parc de Sant Francesc: amb la col·laboració de la Generalitat, s’ha instal·lat damunt de l’estació de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA).

Sant Cugat entra a la xarxa europea de hubs digitals de la mà de l’aliança catalana Digital Impulse Hub (DIH)

El Digital Impulse Hub ha rebut el “Seal of Excellence” per part de la Comissió Europea i es converteix en membre de ple dret de la xarxa europea de hubs digitals (European Digital Innovation Hubs - EDIHs), amb possibilitat de participar en les convocatòries restringides del Digital Europe Programme   El Digital Impulse Hub és una aliança catalana de cambres de comerç, universitats i administració local, entre les quals hi ha l’Ajuntament de Sant Cugat, per ajudar a digitalitzar les pimes i l’administració local de Catalunya   El Digital Impulse Hub (DIH) ha rebut el “Seal of Excellence” per part de la Comissió Europea per formar part de la xarxa European Digital Innovation Hubs (EDIHs) del Digital Europe Programme. Amb una puntuació de 13 sobre 15 punts, que suposa la qualificació de “projecte d’alta qualitat” per part de la Comissió Europea, situa el DIH com a membre de ple dret de la xarxa de hubs digitals. Així, el DIH té el dret de participar en les convocatòries restringides del Digital Europe Porgramme.   El Digital Impulse Hub (DIH) ha estat fruit d’una iniciativa de col·laboració publicoprivada sense precedents, amb l’objectiu d’impulsar la transformació digital, la digitalització de la indústria i el comerç, l’administració local, la formació, el creixement d’start-ups digitals, la innovació i la competitivitat internacional de les pimes.   Els socis fundadors del DIH són la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia, la Universitat Oberta de Catalunya, el Consorci Localret, els Ajuntaments de Terrassa, Rubí i Sant Cugat del Vallès, el Consell General de Cambres de Catalunya i la Cambra de Terrassa.   Resolució: El DIH, un projecte consolidat i que contribuirà als objectius de digitalització de la UE   La resolució de la Comissió Europe destaca el DIH com a projecte consolidat, que s’adapta amb totalitat als objectius dels requisits de la convocatòria del Digital Europe Programme per contribuir al progrés en la digitalització de les empreses i les administracions catalanes.

La ciutadania posa bona nota a la compra de Torre Negra (6’74) i la pacificació dels entorns escolars (6’79)

En el marc de la nova eina Dades Obertes de Ciutat (DOC), l’Ajuntament presenta el tercer bloc del 44è Observatori Sociològic amb preguntes sobre informació ciutadana, actuacions municipals i valoració del govern de la ciutat: PRESENTACIO 44a onada BLOC3 Cal recordar que sota el paraigua del DOC conviuen l’Observatori Sociològic i, com a novetat, enquestes ciutadanes que properament es faran sobre qüestions concretes del municipi. La informació obtinguda ha de permetre al govern impulsar polítiques i accions enfocades a donar resposta a les preocupacions i necessitats de la ciutadania. Actuacions de l’Ajuntament Pel que fa a la valoració d’accions que ha posat en marxa el consistori, cal destacar que la ciutadania posa una bona nota (6’74) a la compra de la Torre Negra, de la qual un 66’6% dels enquestats en tenia coneixement. Una de les altres actuacions ben valorades és la pacificació dels entorns escolars (6’79), una iniciativa que s’emmarca en la voluntat de l’Ajuntament de fomentar una mobilitat més neta i saludable. En aquest sentit, la ciutadania també aprova la posada en marxa de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) amb un 5’4, tot i que suspèn per poc el tram de carril bici a l’av. Rius i Taulet (4’9) o el carril bici de l’Hipòdrom (4’75). Així mateix, també destaquen amb bona nota les activitats organitzades per l’Ajuntament al Nadal a l’Envelat (7’35) i la campanya “Gràcies. Compra a Sant Cugat” (7’16). Pel que fa a actuacions positives fetes per l’Ajuntament, l’estudi recull els carrils bici (que passa a primera posició creixent del 5’5 al 10’4%), les zones verdes i els parcs (7’8%) i treure cotxes d’altes emissions (4’7%). Com a aspectes negatius s’assenyala les normes de control de bicis i els carrils bici (14’8%), el trànsit (7’4%) i la neteja del municipi (7’3%). Informació ciutadana La ciutadania posa un 5’5 al grau d’informació de les actuacions de l’Ajuntament (5’4 anterior onada juliol 2021).

L’Ajuntament sol·licita a FGC informació sobre l’avantprojecte de nou túnel ferroviari entre Sant Cugat i Barcelona

El nou túnel podria suposar el soterrament de part de les vies de FGC al centre de Sant Cugat i un increment de freqüències i de capacitat de transport de viatgers a la línia del Metro del Vallès   El tinent d’alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Francesc Duch, ha enviat una carta al director general de FGC, Pere Calvet, sol·licitant informació sobre l’avantprojecte de nou túnel ferroviari que la Generalitat ha planejat construir entre Sant Cugat i Barcelona.   En aquest escrit es demana rebre el document tècnic per poder-lo revisar internament i, posteriorment, poder fer les reunions de treball necessàries per millorar la proposta.   Aquesta petició arriba després que l’alcaldessa, Mireia Ingla, enviés una carta al vicepresident de la Generalitat i conseller de Territori, Jordi Puigneró, per conèixer de primera mà aquesta proposta que suposaria incrementar de forma molt destacada les freqüències i la capacitat de transport de viatgers a la línia del Metro del Vallès.   El conseller va delegar aquesta qüestió al secretari general del departament, Ricard Font, que es va reunir amb el tinent d’alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Francesc Duch. Font va convidar l’Ajuntament a treballar amb FGC per analitzar l’estudi realitzat i, si fos el cas, proposar possibles millores al projecte.   Francesc Duch, tinent d’alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge: “aquest projecte tindrà un gran impacte a Sant Cugat. Suposarà soterrar part de les línies de FGC al centre i, a més, acostar-nos encara més ràpid amb Barcelona. Per aquest motiu estem molt interessats en conèixer la proposta, estudiar-la i sobretot incloure-hi les millores que facin falta per preservar els interessos de la ciutat”.