Sant Cugat del Vallès

L’assemblea d’ERC renova la confiança en l’alcaldessa Ingla per revalidar l’alcaldia de Sant Cugat

L’assemblea de la secció local d’Esquerra Republicana ha ratificat aquest dimarts l’alcaldessa, Mireia Ingla, com la cap de llista que concorrerà a les eleccions municipals del 28 de maig de 2023. Així doncs, l’alcaldessa de Sant Cugat ha revalidat la confiança de les bases republicanes, després d’encapçalar la llista als comicis del 2019 que la van catapultar a l’alcaldia amb l’actual govern del canvi. La seva ha estat l’única candidatura que s’ha presentat a la trobada que ha tingut lloc a la Casa de Cultura, i ha rebut el 96% dels vots emesos. En el seu discurs davant la militància d’ERC, el Jovent Republicà i els amics d’ERC amb dret a vot, Ingla ha manifestat que ‘hem vingut aquí per quedar-nos. Que Esquerra Republicana tingui l’alcaldia no és casualitat. Ocupem la centralitat política del país i també de la ciutat. Som la formació més preparada i que tenim més clar cap a on ha d’anar la ciutat en els propers anys’. Ingla s’ha referit a prioritats com la de l’habitatge públic, per arribar al 10% en els propers anys. ‘Volem que viure a Sant Cugat deixi de ser un somni i un repte per a molta de la seva ciutadania. Sabem que no serà fàcil, però estic molt orgullosa d’encapçalar un govern que per primera vegada ha posat aquesta qüestió com a prioritat a l’agenda municipal’, ha explicat. També s’ha marcat com a repte continuar treballant per una mobilitat a adaptada als nous temps i que la ciutat continuï sent un pol d’atracció per a empreses i generadora d’ocupació. ‘Aquests són alguns dels factors que expliquen la qualitat de vida de què gaudim a Sant Cugat, però hem de treballar per adaptar-los als estàndards del segle XXI i socialitzar així aquest benestar perquè arribi a tota la ciutadania de Sant Cugat. No volem deixar ningú enrere’. El partit celebrarà el proper dilluns un acte a la plaça de Barcelona que portarà per nom ‘Sant Cugat, ciutat de futur’ i que comptarà amb la participació del president de la Generalitat, Pere Aragonès.

La Sala Clavé de La Unió acollirà enguany la celebració del Dia Mundial del Teatre, diumenge 27 de març

La Taula d’Arts Escèniques de Sant Cugat presenta l’espectacle “Píndoles teatrals”, en el qual participen 11 companyies de teatre amateur de la ciutat   L’elevada participació d’enguany ha fet que les representacions es facin en dos blocs, un al matí i un a la tarda   Per celebrar EL Dia Mundial del Teatre 2022, diumenge 27 de març, la Taula d’Arts Escèniques de Sant Cugat presenta l’espectacle “Píndoles teatrals”, en el que hi participen 11 companyies de teatre amateur de la ciutat. Les representacions es faran a la Sala Clavé de La unió Santcugatenca, en horari de matí i tarda.   L’espectacle “Píndoles teatrals” és un projecte participatiu que es crea i s’organitza des de la mateixa Taula d’Arts Escèniques, amb la col·laboració de l’Ajuntament. En aquesta edició està coordinat per Carme Ballesteros, de Magma 2011 i Ferran de Juan, de Fila Zero, escollits per la mateixa taula.   Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura: “l’èxit de participació de les companyies en aquesta edició fa palesa la fortalesa del teatre amateur de Sant Cugat i alhora la gran feina de la Taula d’Arts Escèniques en favor de la cultura santcugatenca. Desitjo que diumenge sigui també un èxit de públic”.   L’elevada participació d’enguany, amb un total d’onze companyies, ha fet que la representació de la dotzena de “Píndoles teatrals” es faci en dos blocs, un en horari de matí i el segon, a la tarda.   En el primer bloc,  de 12 a 14 h, hi participaran:   * Tallers de Teatre Sílvia Servan (2 grups): “ Assemblea extraordinària” i “Píndoles cinematogràfiques En blanc i negre” * Teatre a l'ombra: “L’home prenyat” * Magma 2011: “Vostè perdoni, senyoria” * Mira-sol Teatre: “La senyora Gertrudi” * El Cercle: “L’aire del temps”   I en el segon bloc, de 18 a 20 h, hi participaran:   * Grup de Teatre Espiral:  “La dignitat de viure (i de morir)” * dXOC teatre:  “T’estimo” * Amics de Pedra i Sang : “ Auditoria de convivència” * Oh- Vàries!:  “Jo sóc tu” * Fila Zero:  “L’espera” * Teatre Musical Aula de So: “La llamada”   L’entrada als espectacles és gratuïta, no obstant això cal reservar prèviament la invitació a centresculturals.

Els robatoris a domicili baixen un 45,8 % a Sant Cugat i ho fan per quart any consecutiu

L’alcaldessa, Mireia Ingla, ha presidit aquest matí la Junta Local de Seguretat de Sant Cugat per fer balanç de la seguretat ciutadana a la ciutat durant l’any 2021. L’acte, celebrat a la sala de plens de l’EMD de Valldoreix, ha comptat amb la presència del president de l’EMD, Josep Puig;  el regidor de seguretat ciutadana, Francesc Carol; el cap de Mossos d’Esquadra de la comissaria de districte de Sant Cugat, Manel Rodríguez; el cap de la policia local de Sant Cugat del Vallès, l’inspector Joaquim Martin; i altres representants dels diferents cossos que són presents a la ciutat. L’anàlisi del balanç delinqüencial del municipi de Sant Cugat de l’exercici 2021 mostra que les infraccions penals s’han reduït, per quart any consecutiu, en un 2,64% respecte el 2019. S’ha passat d’un total de 4.814 fets el 2019 a 4.687 fets el 2021. Aquesta reducció de delictes ha anat acompanyada d’un augment del nombre de detencions, passant de 221 detencions realitzades el 2019 a 276 durant el 2021, un 24,89 % més d’activitat policial. Malgrat haver-hi menys delictes s’han realitzat més detencions. Quant a la ràtio de criminalitat del municipi (delictes per cada 1.000 habitants), enguany la de Sant Cugat ha estat de 49,86%, inferior en 10,79 punts a la de Catalunya que enguany arriba al 60,65%. Delictes contra el patrimoni Els fets patrimonials són els principals delictes que es produeixen a Sant Cugat del Vallès i representen un 86% del total de delictes coneguts. Aquest any aquests tipus de delictes baixen en la seva majoria, en concret un 2,37%. Cal destacar la reducció dels robatoris a domicili que es redueixen un 45,8% respecte el 2019. En concret, aquesta tipologia delictiva baixa gairebé un 9% respecte l’any 2020 malgrat la pandèmia. Entre els delictes que haurien augmentat durant l’any 2021 són els robatoris o furt d’ús de vehicle en un 21,7 % respecte el 2019 i els robatoris amb força a interior de vehicle en un 30% .

Sant Cugat reflexiona sobre la importància d’impulsar la biodiversitat i la renaturalització per tenir ciutats més saludables

Amb l’objectiu d’avançar cap a una ciutat més saludable, l’Ajuntament ha organitzat unes jornades per reflexionar sobre la importància d’impulsar accions que afavoreixin la biodiversitat o la renaturalització de les ciutats i, també, per explicar les iniciatives que s’estan duent a terme en la gestió de les zones verdes i forestals de Sant Cugat. Jose Gallardo, regidor de Serveis Urbans, Mobilitat i Transports: “estem fent una aposta per renaturalitzar les ciutats i adaptar millor les zones verdes davant la situació d’emergència climàtica que vivim”. Alba Gordó, regidora de Sostenibilitat i comissionada per l’emergència climàtica: “treballem per gestionar i adaptar millor el nostre entorn verd i, d’aquesta manera, aconseguir fer una ciutat encara més saludable”. Les jornades, titulades Biodiversitat i Ciutat Saludable, tindran lloc del 23 de març al 7 de maig i estan dividides en quatre grans blocs (ADJUNTEM PROGRAMACIÓ: PROGRAMACIÓ JORNADES BIODIVERSITAT I CIUTAT SALUDABLE): Gestió sostenible dels espais verds: s’oferirà una xerrada-debat sobre la implementació de la renaturalització i el foment de la biodiversitat en la gestió ecològica dels espais verds (23 març a les 18 hores al Teatre de La Unió). A càrrec de Mònica Bedós, consultora en gestió Integrada de plagues en parcs i jardins d’Adalia Gestió i Nuria Pérez, tècnica del servei de parcs i jardins de l’Ajuntament. També hi haurà una visita taller al Parc de can Mates per contribuir a millorar i conservar la fauna urbana de Sant Cugat (26 de març de 10 a 13 hores). Ciutat saludable i infraestructura verda: ponència amb la presentació dels primers resultats de l’estudi sobre la relació del l’arbrat de Sant Cugat i la qualitat de l’aire (30 març a les 18 hores al Teatre de La Unió). A càrrec d’Enrique Figueroa, catedràtic d’ecologia vegetal de la Universitat de Sevilla i Eloi Jubillà, arquitecte i membre del grup de treball “Entorn urbà i salut” de la Diputació de Barcelona i coordinador del postgrau “Urbanisme i salut”.

L’Ajuntament activa el pla Sant Cugat amb Ucraïna per donar resposta a les persones refugiades que arriben a la ciutat

L’Ajuntament posa en marxa el pla Sant Cugat amb Ucraïna per donar resposta a les necessitats de les persones procedents d’Ucraïna acollides per famílies, entitats i associacions de Sant Cugat. L’objectiu és garantir les necessitats bàsiques i els serveis que ofereix el municipi a totes les persones ucraïneses que arribin al municipi. L’Ajuntament proporcionarà ajuts d’emergència a qui ho necessiti, així com accés als serveis sanitaris i socials. També es garantirà l’escolarització de tots els i les menors de 18 anys, la participació en activitats extraescolars esportives i culturals; i la inscripció als diferents casals d’estiu que s’organitzen durant les vacances escolars. Per coordinar totes les atencions, l’Ajuntament activa a partir d’aquest dilluns 14 de març l’Oficina d’Atenció a les Persones Refugiades d’Ucraïna. Es tracta d’un servei de recepció, acompanyament i suport on podrà adreçar-se la ciutadania ucraïnesa que aterri a la ciutat per tenir accés als serveis i ajuts que ofereix l’Ajuntament i el teixit associatiu de Sant Cugat. La presentació pública d’aquest pla ha comptat amb la presència de l’alcaldessa, Mireia Ingla; el tinent d’alcaldia de Presidència, Pere Soler; la tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert; la regidora de Ciutadania, Gemma Aristoy; la vicepresidenta de l’ONG Refugees Welcome, Pascale Mertens; i el president de Creu Roja Sant Cugat, Lluís Carreras. Mireia Ingla, alcaldessa: “Sant Cugat fa més visible la seva condició de ciutat refugi amb l’activació d’aquest pla d’ajuda a la comunitat ucraïnesa que fuig de la guerra. L’Ajuntament vol donar resposta àgil i ràpida a les persones afectades i garantir que en la seva estada a Sant Cugat puguin gaudir de la mateixa qualitat de vida que qualsevol santcugatenc”. D’altra banda, com qualsevol altra persona que ho requereixi a la nostra ciutat, aquestes rebran els suports, ajuts o beques relacionats amb serveis socials, per garantir l’estabilitat i autonomia d’aquests ciutadans i ciutadanes a la nostra ciutat.

Sant Cugat, amb el Digital Impulse Hub per contribuir al creixement econòmic a través de la innovació

PRESENTACIÓ DEL DIGITAL IMPULSE HUB, UNA ALIANÇA FRUIT DE LA COL·LABORACIÓ PUBLICOPRIVADA ENTRE UNIVERSITATS, ADMINISTRACIÓ LOCAL I EMPRESES PER FOMENTAR LA TRANSFORMACIÓ DIGITAL Els membres fundadors del Digital Impulse Hub són la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Localret, els Ajuntaments de Terrassa, Rubí i Sant Cugat del Vallès, el Consell General de Cambres de Catalunya i la Cambra de Terrassa La proposta està en procés de valoració per part de la Unió Europea, per poder formar part de la xarxa European Digital Innovation Hubs (EDIHs) del Digital Europe Programme com a hub a Catalunya Les entitats fundadores del Digital Impulse Hub (DIH) han exposat la proposta de hub de transformació digital presentada a la Unió Europea, com a candidata a formar part de la xarxa European Digital Innovation Hubs (EDIHs) del Digital Europe Programme, com a hub a Catalunya. I ho han fet en el marc d’un acte a la Llotja de Mar, el dijous 10 de març, que ha comptat amb la participació d’autoritats rellevants del teixit socioeconòmic i polític català. El Digital Impulse Hub és una iniciativa de col·laboració publicoprivada, sense ànim de lucre, que té l’objectiu d’impulsar la transformació digital, la digitalització de la indústria i el comerç, l’administració local, la formació, el creixement d’start-ups digitals, la innovació i la competitivitat internacional de les pimes. Tot això, en una aliança publicoprivada sense precedents, entre la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia, la Universitat Oberta de Catalunya, el Consorci Localret, els Ajuntaments de Terrassa, Rubí i Sant Cugat del Vallès, el Consell General de Cambres de Catalunya i la Cambra de Terrassa. Aquest projecte s’ha sotmès a valoració per part de la Unió Europea, per formar part de la xarxa European Digital Innovation Hubs del Digital Europe Programme, com a hub a Catalunya.

L’Ajuntament habilita un espai al web municipal per centralitzar tota la informació relacionada amb l’ajuda a Ucraïna

santcugat.cat/ucraina s’anirà actualitzant per tal de canalitzar la informació i orientar la ciutadania que vulgui mostrar la seva solidaritat amb el poble ucraïnès   Entre d’altres informacions, s’explica on fer aportacions econòmiques o com ajudar els refugiats que arribin a Sant Cugat   L’Ajuntament ha habilitat l’espai web www.santcugat.cat/ucraina per centralitzar tota la informació relacionada amb l’ajuda a Ucraïna. L’objectiu és canalitzar tota la informació disponible i orientar la ciutadania que vulgui mostrar la seva solidaritat amb el poble ucraïnès. L’espai s’anirà actualitzant constantment.   Entre d’altres informacions, es recorda a la ciutadania que la millor manera d’ajudar Ucraïna és fent aportacions econòmiques a les ONG que treballen sobre el terreny, com per exemple el Fons Català de Cooperació, Metges sense fronteres, Creu Roja o Acnur. La recollida de material, en canvi, es desaconsella per les dificultats de logística per fer l’enviament a Ucraïna.   Així mateix, també s’informa de quins canals s’han de seguir en cas de voler acollir refugiats. En aquest sentit, l’Ajuntament recorda que l’allotjament sempre s’ha de fer amb el suport d’una entitat especialitzada i que Sant Cugat, com a ciutat refugi que és, té un conveni de col·laboració amb l’ONG Welcome Refuggies per gestionar l’acollida de refugiats.  

L’Ajuntament licitarà el projecte de l’escola la Mirada amb un increment d’1,29 M€

L’Ajuntament aprovarà en el ple ordinari d’aquest mes de març la licitació de les obres de construcció de l’escola La Mirada.  La primera licitació va quedar deserta a causa d’un desajust entre el pressupost de les obres i els preus de mercat d’alguns materials (sobretot la fusta, però també el metall i altres materials de construcció) que han patit un gran increment en els darrers mesos. Per reajustar el projecte a la realitat dels costos actuals, l’Ajuntament ha incrementat el pressupost en 1,29 M€. Això significa que la inversió total per construir l’escola passarà dels 8’4 als 9,7 M€. Aquest increment no ha superat el 20% del total de l’obra (en concret, l’augment ha estat del 15’32%) i, per aquest motiu, s’ha pogut modificar el projecte sense la necessitat d’aprovar un nou projecte executiu. Aquesta modificació pressupostària facilitarà que les empreses presentin ofertes econòmiques i tècniques per a la construcció de l’escola durant el mes d’abril, i un cop valorades adjudicar les obres el mes de maig.

L’Ajuntament destina 400.000 euros per donar suport al teixit comercial de Sant Cugat afectat per la COVID

L’Ajuntament engega dues línies d’ajuts per donar suport al teixit empresarial i comercial de Sant Cugat. Amb una dotació global de 400.000€, i per tal de reduir l’impacte econòmic derivat de les restriccions COVID, les subvencions s’adrecen a persones autònomes i empreses responsables d’establiments que van veure afectada la seva activitat amb el tancament durant el darrer trimestre de 2020. Els ajuts  van destinats a subvencionar el lloguer durant aquest període dels locals en què els arrendataris són titulars de l’activitat. En cas que la persona titular de l’activitat en sigui propietària i no disposi de despesa de lloguer, pot demanar l’ajut per subvencionar les despeses destinades a l’adequació dels llocs de treball a les mesures COVID així com per adequar la seva activitat digitalment. L’Ajuntament posa en marxa aquestes dues línies d’ajuts amb el suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Són compatibles amb subvencions i ajuts del mateix ajuntament, d’altres administracions o ens públics o privats, nacionals o internacionals amb el mateix objecte. Els ajuts es divideixen en aquestes dues línies: Ajuts a la restauració, oci nocturn, discoteques i sales de ball, centres d’estètica i bellesa, i activitats lúdiques infantils privades L’import previst d’aquesta convocatòria és de 250.000 €, i està destinada a establiments amb activitats que es van veure afectats per les mesures de salut pública aplicades per a la contenció del brot de Covid-19 al territori de Catalunya (publicades en la resolució del 15 d’octubre de 2020) i que comportava la suspensió de l’obertura entre els mesos d’octubre i novembre. Adreçada a persones o empreses titulars d’un establiment de restauració, oci nocturn, centre d’estètica i bellesa, parc infantil en espai privat, amb un volum de negoci anual que no superi els 2 milions d’euros, i que continuï la seva activitat en el moment de la presentació de la sol·licitud.