Sant Cugat del Vallès

Creix la sensació de seguretat entre la ciutadania de Sant Cugat

El regidor de Participació i Barris, Marco Simarro, ha presentat aquest matí les dades del segon bloc del 44è Observatori Sociològic, amb preguntes sobre seguretat ciutadana, habitatge i exclusió social. El regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc Carol, ha acompanyat Simarro durant la presentació. Un dels aspectes més destacats és un clar augment de la sensació de seguretat entre la ciutadania. En aquest sentit es posa una nota del 7’1 a la seguretat del municipi (en l’anterior onada –octubre del 2019- va ser de 6’8), un 7’2 a nivell de barri (6’9 octubre 2019) i un 7’7 al propi domicili (7’3 octubre 2019). Aquestes dades concorden amb una disminució dels delictes registrats per la policia, tenint en compte que al 2021 els robatoris a domicili van baixar un 45’8% i que es porten quatre anys consecutius de descensos. Cal recordar, també, que l’any 2021 les infraccions penals en general van reduir-se un 2’64% a Sant Cugat o un 21% els robatoris amb força a establiments comercials. L’Observatori també assenyala que un 91% de les persones consultades no han estat víctimes (ni coneixen ningú del seu entorn) d’algun robatori. És la xifra més baixa de la sèrie històrica, que comença l’octubre del 2006. Pel que fa a l’evolució de la seguretat ciutadana durant l’últim any, un 51’8% considera que segueix igual mentre que un 17% considera que ha millorat molt o bastant. En canvi, un 26’8% diu que ha empitjorat molt o bastant. Habitatge i exclusió social Un 97’4% dels enquestats consideren que viuen en un habitatge adequat o molt adequat. Tot i això, un 84’2% considera que l’habitatge (de propietat o lloguer) és massa car. Un 77’3% viu en un habitatge de propietat (un 40’2% amb hipoteca pagada, un 32’8% amb hipoteca pendent i un 4’3% heredat) i un 20’5% de lloguer. Pel que fa als pagaments bàsics, creix el percentatge de població que no té dificultats per fer-hi front: un 88’7% no té problemes per pagar l’habitatge (lloguer o hipoteca / 80’9% a l’anterior onada octubre 2019); un 82’1% pot pagar sense problemes les despeses de la llar (aigua, llum, gas i comunitat / 81% a l’anterior onada); i un 92’4% no té problemes amb l’alimentació i la neteja (un 89’6% en l’anterior onada).

Carles Rebassa guanya el 20è Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater

l premi s’ha donat a conèixer avui en roda de premsa, amb la participació d’Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura de l’Ajuntament de Sant Cugat; Jordi Cornudella, president del jurat del Premi i editor d’Edicions 62; i Carles Rebassa, guanyador de la 20a edició del Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater. El jurat, compost per Jordi Cornudella, Marc Romera, Anna Maluquer, Susanna Rafart i Marta Pessarrodona, ha premiat per unanimitat l’obra “El Caire de Formentera”, de Carles Rebassa, d’entre els 42 originals presentats al certamen. El guanyador rebrà un premi de 8.530 €, una escultura de l’artista santcugatenc Pep Codó, i la publicació del llibre per Edicions 62. El lliurament del Premi i la presentació del llibre guanyador es farà al mes d’octubre dins del marc del Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat. En aquell moment també es presentaran les bases de la 21a edició d’aquest premi. Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura: “Molt contenta de veure com aquest premi segueix sent un dels referents en aquest àmbit en els Països Catalans. Escriure ens dona ales per ser lliures i fer arribar les nostres passions i sentiments al públic lector. A més, enguany celebrem l’Any Ferrater i això ens ajuda, encara més, a posar en valor la poesia i certàmens com aquest”                               Jordi Cornudella, president del jurat del Premi: “La tensió entre el que és particular i el que és universal, entre el que és íntim o privat i el que és col·lectiu i públic, travessa d’un cap a l’altre “El Caire de Formentera”, un llibre de plena maduresa personal i lírica, dels que saben transmetre l’emoció i, alhora, controlar-ne l’expressió gràcies al domini de l’art del vers. L’interès de cadascun dels poemes, la mestria amb què estan escrits i la manera com s’entrelliguen en un conjunt travat són tres de les raons que van provocar el veredicte unànime del jurat del vintè Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater.

L’Ajuntament demana màxima prudència i col·laboració ciutadana per prevenir incendis forestals

La regidora de Sostenibilitat i comissionada per l’Emergència Climàtica, Alba Gordó, i el regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc Carol, han presentat aquest matí la campanya de prevenció d’incendis forestals d’aquest any 2022. L’acte també ha comptat amb la presència del president de l’EMD de Valldoreix, Josep Puig, la vocal de Medi Ambient de l’EMD, Susana Herrada, i representants veïnals i dels voluntaris de l’ADF i de Protecció Civil. Enguany l’Ajuntament ha elevat el to a l’hora de demanar a la ciutadania la màxima col·laboració i prudència per evitar un incendi forestal. En aquest sentit, s’ha alertat de l’augment sostingut de la temperatura dels darrers anys i l’efecte negatiu que pot tenir per afavorir els incendis forestals. En el cas de l’àrea de Collserola, l’any 2021 s’ha registrat en tots els mesos de l’any una temperatura superior a la mitjana (Font: Observatori Fabra). La mitjana anual ha estat de 16’4º, un augment del 10% respecte la mitjana històrica (14’8º període 1914-2020). Cal destacar, també, que els mesos de febrer i juny la temperatura ha superat en més de 3° la mitjana. De fet, des del 1996 cada any s’han registrat augments de temperatura per sobre de la mitjana. Aquesta situació comporta més evapotranspiració, menys aigua disponible per les plantes i vegetació més seca. De la mateixa manera la precipitació ha estat per sota de la mitjana tots els mesos de l’any (excepte novembre). El resultat ha estat una suma anual de només 327,6 l/m2, la mes baixa des de 1914. Això suposa un 53% menys de precipitació si es té en compte que la mitjana del període històric 1914-2020 és de 619 l/m2. Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament ha activat diverses accions per intentar mitigar el risc d’incendi tenint en compte que el 40% del terme municipal és zona forestal. Neteja de franges: s’han destinat 192.000€ per manteniment de franges d’urbanitzacions, manteniment de rieres i torrents, vegetació en contacte amb enllumenat públic i arbres forestals caiguts o amb risc de caiguda.

Sant Cugat viurà una Festa Major de 6 dies, 12 espais i més de 200 activitats sota el lema ‘Som molt grans’

Amb el lema “SOM MOLT GRANS” Sant Cugat celebrarà del 28 de juny al 3 de juliol una versió més llarga de la seva Festa Major amb una àmplia programació, amb més de 200 activitats per a tothom i la voluntat de reviure l’esperit festiu i la il·lusió de recuperar els carrers de nou. El pregó anirà a càrrec d’una representació dels 25 clubs d’esportistes de la ciutat, per posar en valor la importància de l’esport femení de totes les edats, disciplines i espais competitius. El cartell de la Festa és obra de la dissenyadora santcugatenca Jana Martínez amb la col·laboració dels fotògrafs David Ruano (personatges) i Albert Uriach (paisatges), que han convertit els representants arquetípics de la Festa en persones gegants que reclamen els carrers amb alegria i complicitat, defensant que SOM MOLTS GRANS. L’Ajuntament ha produït barrets de palla de la Festa Major com a element identitari  que es podran recollir al punt d’informació de l’Oficina de Turisme, a partir del 28 de juny. Hi haurà mides per a adults i per a nens, són gratuïts i cada persona podrà recollir un màxim de dos. Mireia Ingla, alcaldessa: “la Festa Major ha de ser un espai de trobada i diversió per a tota la ciutadania. És per això que portem ja molt de temps treballant un programa ple d’activitats diverses perquè cadascú trobi allò que més li agradi. A Sant Cugat, a més, s’hi practica molt d’esport i el paper de les noies i dones esportistes és fonamental. Per aquest motiu, aquesta vegada volem que les protagonistes del pregó siguin representants de l’esport femení i retre-li així un merescut homenatge”. UNA FESTA MOLT PARTICIPADA  52 entitats col·laboren en l’organització d’actes o en la gestió dels 12 espais de la Festa Major: Espai d’Arrel – plaça d’Octavià i plaça de l’Om Parc Jove – parc de l’Arborètum La Taverna – parc de Ramon Barnils El Xiringuit-ú – plaça de l’U d’Octubre Parc Central – (Festa de l’Esport al Carrer, el Racó Infantil i l’Estovallada) Plaça del jazz – Celler Modernista FM Alternativa – Rambla del Celler Plaça Victòria dels Àngels – (Les arts de carrer) Espai d’Arreu – plaça de Barcelona Plaça d’en Coll – (Havaneres, balls, concerts i titelles) Jardins del Vallès – (vespres ben musicals) Fira d’atraccions –Camí Vell de Sabadell, des del CAP del c.

L’INCASOL proposa signar un conveni per restaurar el camp de golf de Can Sant Joan i cedir la gestió de l’espai per a l’ús ciutadà

L’Ajuntament valora molt positivament la proposta de l’INCASOL perquè recull els tres objectius que ha defensat per aquest espai natural: la restauració, la cessió i l’obertura a la ciutadania   L’Ajuntament està treballant amb l’INCASOL un esborrany de conveni per aprovar-lo al més aviat possible. Tècnics municipals i de l’INCASOL estan treballant en el projecte de restauració de l’espai   L’INCASOL ha fet arribar a l’Ajuntament una proposta d’esborrany de CONVENI DE COL·LABORACIÓ ENTRE L’AJUNTAMENT DE SANT CUGAT DEL VALLÈS, L’AJUNTAMENT DE RUBÍ I L’INSTITUT CATALÀ DEL SÒL PER ESTABLIR ELS COMPROMISOS RELATIUS ALS TERRENYS, PROPIETAT DE L’INSTITUT CATALÀ DEL SÒL, ON S’UBIQUEN LES ANTIGUES INSTAL·LACIONS DEL “CAMP PÚBLIC DEL GOLF CAN SANT JOAN”,  SITUAT EN ELS TERMES MUNICIPALS DE RUBÍ I DE SANT CUGAT DEL VALLÈS. Aquests terrenys tenen una superfície de 800.000 m2 dels quals 570.000 m2 són al terme municipal de Sant Cugat i 230.000 m2 al de Rubí.   Aquesta proposta estableix la col·laboració entre aquestes tres administracions per dur a terme totes les actuacions necessàries per a la renaturalització de la major part dels terrenys, propietat de l’Institut Català del Sòl, ocupats per les antigues instal·lacions del camp públic de golf Can Sant Joan. També inclou unir esforços per tal que la ciutadania pugui gaudir d’aquest espai com a parc d’ús públic i els terrenys passin a ser majoritàriament de domini públic, mitjançant la transmissió als Ajuntaments de Sant Cugat del Vallès i de Rubí de forma gratuïta.   D’aquesta manera, l'objecte d'aquest projecte és establir un marc de col·laboració que permeti:   Renaturalitzar la major part de la finca on s’ubicava l’antic camp de golf “Camp Públic Can Sant Joan”. Cedir l’ús d’aquests terrenys a l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i a l’Ajuntament de Rubí, en la part que correspon a cada terme municipal respectivament.

Les places del centre de la ciutat acolliran els concerts del Dia Internacional de la Música el proper 17 de juny

Les places del centre de la ciutat acolliran els concerts del Dia Internacional de la Música La Taula d’Arts Escèniques ha organitzat la celebració amb una variada proposta d’estils per a tots els gustos Les actuacions s’avancen al divendres, 17 de juny, perquè en pugui gaudir un major nombre de públic Per celebrar el Dia Internacional de la Música (21 de juny), la Taula d’Arts Escèniques Musicals de Sant Cugat, formada per diferents entitats musicals i escoles de música de la ciutat, ha preparat una variada programació amb actuacions a l’aire lliure al centre de la ciutat. Després d’una edició al Parc Central, obligada per les mesures de seguretat de la Covid-19 l’any , l’edició d’enguany torna a posar els seus escenaris al centre de la ciutat, concretament a la pl. d’Octavià, la pl. dels Quatre Cantons, la pl. de Magí Bartralot i la pl. de Doctor Galtés per fer arribar la música al nombre més gran de públic. Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura: “El Dia Internacional de la Música és l’oportunitat ideal per acostar la música a tota la ciutadania, amb diferents espais i diferents propostes perquè tothom pugui gaudir de la música tot passejant pel centre de la ciutat. Estic molt contenta de poder recuperar aquest format i veure com tots els participants sumen forces per celebrar un bon dia de la música.” D’aquesta manera, la Comissió de la Taula de Música ha volgut tornar a apropar la ciutadania a la música en viu tot fent que els ciutadans “s’ensopeguin” amb ella quan surtin al carrer a passejar, comprar o tornant a casa de la feina. Per fer-ho, la programació s’avança al 17 de juny, de 17.30 a 22.30 h en quatre emplaçaments del centre de la ciutat: • Plaça Octavià: bandes, orquestres i teatre musical • Plaça dels Quatre Cantons: formacions de cambra, orquestra de guitarres, combos i música tradicional • Plaça de Magí Bartralot: orquestra de corda i grup de cellos • Plaça del Doctor Galtés: corals Hi participaran les quatre escoles de música de la ciutat En la present edició hi participen un total de 4 escoles de música amb diferents formacions orquestrals, bandes, música de cambra i seccions corals; i diferents entitats musicals, que oferiran una variada proposta amb 22 concerts: • Escola Municipal Música Victòria dels Àngels i Conservatori de Sant Cugat (Miniband i Banda Juvenil de l’Escola, Banda del Conservatori, conjunt de flautes de bec adults) • Aula de So (orquestra de guitarres, grups de cambra, Cor Aglepta, Cor Infantil Sant Cugat, Teatre Musical Aula de So, Escola Coral, Cor de Dama) • Escola de Música Tradicional de Sant Cugat (cor de polifonia i cant de l’EMTSC, ball de plaça) • Fusió Música i Dansa (Banda infantil, banda moderna, orquestra Simfònica Fusió, Cantina’s Band, Rock Choir Fusió) • Orquestra Diletant de Catalunya (orquestra de corda i grup de violoncels) • Cor Veus del Gospel • Sardacant • Backline Choir • Musica’l Choir Horaris i escenaris Escenari de la plaça Octavià 18 h.

El LUMÍNIC torna a omplir els carrers, places i galeries de Sant Cugat de fotografia en la seva edició més internacional

De l’11 de juny al 17 de juliol se celebra la tercera edició del LUMÍNIC, Festival de Fotografia que aquest cop convida a explorar el concepte de límit a través d’una programació que compta amb artistes consagrats i emergents, tant a escala nacional com internacional   De l’11 de juny al 17 de juliol, Sant Cugat es tornarà a convertir en un aparador per als amants de la fotografia contemporània gràcies al festival LUMÍNIC, coorganitzat per la plataforma i editorial fotogràfica LUMÍNIC i l’Ajuntament de Sant Cugat. Durant tots els dies del festival la ciutat acollirà exposicions, tallers i conferències de fotografia d’autors amb reconeixement a escala nacional i internacional. En l’edició d’enguany el certamen explora la idea de límit des de diferents punts de vista. D’aquesta manera un total 15 exposicions plasmaran en format fotogràfic aquest concepte.   Lumínic, enguany, suma esforços amb Galeries d’Art de Catalunya i que portarà els continguts del festival a espais expositius de Lleida, Barcelona i Reus. Laura Wilson, Jose Luis Carrillo, Verónica Losantos o Bigas Luna són només alguns dels noms dels 55 artistes que participaran en el certamen, que també comptarà amb taules rodones, conferències i tallers relacionats amb el món fotogràfic.   COL·LABORACIÓ AMB GALERIES DE CATALUNYA I ESCOLES DE FOTOGRAFIA   Un dels objectius de l’edició d’enguany és enfortir i alhora fer créixer la xarxa LUMÍNIC. Per fer-ho el festival col·labora enguany amb GAC, Galeries d’Art de Catalunya, on 12 de les galeries associades col·laboraran amb la programació del festival acollint una exposició de fotografia als seus espais expositius. Entre aquestes localitzacions hi podrem trobar la galeria Espai Cavallers de Lleida, la galeria Anquins Gallery de Reus, i vuit galeries més de Barcelona com Villa Del Arte, Pigment Gallery o Espai Artur Ramón. A més de comptar amb els espais La Galeria i la Sala Rusiñol de Sant Cugat. Amb aquesta col·laboració, el certàmen busca teixir i fer créixer el circuit expositiu fotogràfic arreu de Catalunya, amb la intenció de mantenir i expandir aquest vincle amb projecció a properes edicions.

L’Ajuntament destina 3 M€ a arranjar l’asfalt en 58 carrers de Sant Cugat

L’Ajuntament ha impulsat un pla per arranjar l’asfalt en 58 carrers de la ciutat. Aquesta actuació, que té un pressupost de 3 M€, s’emmarca en el conjunt d’accions de millora urbana i de manteniment que realitza l’Ajuntament. Els treballs es licitaran properament i està previst que es portin a terme entre els mesos de setembre i de desembre d’aquest any. Les actuacions quedaran repartides per tots els barris del municipi. En concret, el pla preveu reasfaltar totalment (o en una gran part) un total de 14 carrers: Generalitat; av. de Gràcia; rb. Celler (entre c. Borrell i pl. Pelleria); c. Puig i Cadafalch (entre pl. Celler i parc Pollancreda); rb. Ribatallada; av. Francesc Moragas; av. Rius i Taulet (entre c. Santiago Rossinyol i av. Lluis Companys; entre c. Pere Serra i av. can Graells); ps. Francesc Macià (sobre el pont i trams variats); c. Compte; c. Granollers; c. Pompeu Fabra; av. Verge de Montserrat; av. Emeterio Escudero; i camí de can Flo. En la resta de vies (44), es reasfaltaran trams de carrer o cruïlles que es troben en mal estat: Jesús Serra i Santamans; c. Joan Regla; c. Esteve Pila; av. Safareig; c. Verdi; ps. Olabarria; av. Enllaç; av. can Picanyol; c. Alvarez; c. Dos de Maig; av. Lluís Companys; c. Martorell; av. Pla de Vinyet; c. Doctor Murillo; c. Manel Farrès; c. Abat Biure; c. Abat Escarré; c. Pau VI; c. Torrent Ferrusons; c. Reus; c. Vic; c. Borrell; c. Bages; c. can Barata; camí dels Monjos; c. Jeroni Pujades; c. Priorat; c. can Majó; c. Panamà; c. Santa Gemma; pl. Pins; c. Tenerife; ps. Nard; c. Alacant; c. Osca; ps. Baixador; av. de les Marines; pl. Vi; c. Victòria; c. Sevilla; ps. Roser; pl. Centre; av. can Busquets; i c. Magarola. En total s’arranjarà aproximadament un total de 65.000 metres quadrats (és a dir, 6’5 hectàrees). L’objectiu és executar la totalitat dels treballs previstos en aquests carrers tot i que, a l’hora de realitzar les obres, és possible que es produeixin petits ajustos que acabin modificant lleugerament aquesta previsió.

Sant Cugat rep el títol de “Ciutat de la ciència i la innovació” que atorga el govern de l’estat

Sant Cugat ha rebut el títol de “Ciutat de la Ciència i la Innovació” de part del Ministeri de Ciència i Innovació del govern de l’estat. Aquest reconeixement distingeix el compromís i l’aposta de l’Ajuntament per fomentar la Investigació, el Desenvolupament i la Innovació (I+D+I) al municipi així com el suport que dona a empreses locals amb un fort component científic, tecnològic i innovador. De la candidatura santcugatenca, el Ministeri ha valorat diferents activitats empresarials, socials i tecnològiques presents a la ciutat. Així mateix, també ha tingut en compte l’impuls innovador de l’Ajuntament en aspectes d’atenció ciutadana, d’organització interna i de gestió procedimental. En concret, s’han valorat projectes ja en marxa com el programa de promoció de la cultura innovadora per al personal municipal, la transformació digital dels processos administratius, l’assessorament i atenció a empreses emprenedores, la creació d’un comitè d’innovació dins de l’Oficina d’Agenda Urbana i planificació municipal o projectes de sostenibilitat finançats a través de fons europeus. Mireia Ingla, alcaldessa: “Sant Cugat és una ciutat innovadora i amb un gran potencial tecnològic. Estem molt satisfets d’haver rebut aquest reconeixement, que és d’abast estatal i que ens ajudarà a seguir impulsant totes aquelles polítiques municipals per reforçar aquests valors a la ciutat. En aquests moments, la tecnologia i la innovació són fonamentals per reforçar el benestar i la qualitat de vida de la ciutadania”. Pere Soler, primer tinent d’alcaldia: “és una satisfacció plena pel reconeixement a la potencialitat de Sant Cugat i seguirem treballant per continuar sent una ciutat referent en el suport al teixit empresarial. Amb transparència i avançat cap a la innovació en la prestació dels serveis públics i la modernització en la gestió i organització de l’ajuntament i la seva relació amb la ciutadania.