Sant Cugat del Vallès

Les obres d’arranjament del camí del Crist Treballador s’executaran a l’estiu

L’Ajuntament adjudicarà les properes setmanes les obres per arranjar el camí del Crist Treballador, que dona accés a l’escola Avenç i al Club Tennis Natació Sant Cugat. Actualment s’estan valorant les ofertes econòmiques i tècniques de les empreses que s’han presentat a la licitació. L’import del projecte és de 305.097€. La previsió és que els treballs puguin començar a finals de juny (una vegada acabi el curs escolar) i s’allarguin durant tot l’estiu amb l’objectiu d’afectar al mínim possible l’activitat de l’escola Avenç. L’arrenjament d’aquest camí es farà amb un paviment natural, semblant a l’asfalt, que barreja àrids i resines compactades. L’objectiu és eliminar la gran quantitat de pols en suspensió que genera la circulació dels vehicles, principalment en les hores d’entrada i sortida de l’horari escolar. En total s’actuarà en els 5.020 m2 que té la via (862 metres de longitud) des de la carretera de la Rabassada (BP-1417) fins a l’escola Avenç. D’altra banda, també s’executarà una cuneta per tal de conduir les aigües superficials i assegurar el drenatge de la superfície. Finalment s’instal·laran 293 pilones, que donaran continuïtat a les ja instal·lades amb l’objectiu de delimitar un camí escolar practicable a peu i garantir la seguretat dels vianants. Francesc Duch, tinent d’alcaldia de Desenvolupament urbà i Habitatge: “amb aquest projecte volem donar una resposta adequada i eficaç per eliminar la pols en suspensió que es genera i millorar així la qualitat de l’aire tant a l’escola Avenç com al Club Natació. Una problemàtica que es va començar a produir en el moment que l’Ajuntament va efectuar unes obres per arranjar el camí que es trobava en mal estat de conservació conseqüència del pas del temps i de la freqüència del trànsit. El projecte d’aquestes obres es va aprovar, adjudicar i executar l’estiu de 2019 amb un import de 48.279€”.

Recomanacions a la ciutadania per mostrar la seva solidaritat amb el poble ucraïnès

Es recomana fer aportacions econòmiques a les ONG que treballen sobre el terreny i participar en manifestacions i campanyes de recollides de fons   L’Ajuntament farà, mitjançant el Fons Català de Cooperació, una aportació de 10.000€ destinada a donar assistència en rutes de fugida i oferir assistència humanitària als països fronterers   L’Ajuntament fa públiques les següents orientacions a la ciutadania per tal que pugui mostrar la seva solidaritat amb el poble ucraïnès davant la situació de guerra que viu aquest país europeu. Aquestes recomanacions són les mateixes que fan organismes internacionals, ONGs, Generalitat, Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Federació d’ONG de Catalunya.   Es recomana Fer aportacions econòmiques a les ONG que hi hagi sobre el terreny, ja que permeten adquirir materials necessaris i adequats a cada circumstància i, a més, s’adapten a les mancances ràpidament alhora que fomenten l’economia local. Fons català de cooperació https://www.fonscatala.org/ Donatiu mitjançant:  BBVA, Codi IBAN: ES 91 0182 6035 4102 0160 8531 Caixabank, codi IBAN: ES 79 2100 3200 9625 0002 9627   Metges sense fronteres Donatiu mitjançant el web: https://www.msf.es/colabora/dona/fondo_de_emergencias_   Creu roja Donatiu mitjançant el web: https://www2.cruzroja.es/-/ayuda-crisis-ucrania   ACNUR Donatiu mitjançant el web: https://eacnur.org *Trobareu altres entitats que també recullen aportacions.   Participar en campanyes de recollida de fons, organitzant activitats que aportin informació sobre el què està passant i sensibilitzin la ciutadania: sopars solidaris, documentals, taules rodones... Adherir-se a concentracions i manifestacions a favor de la Pau, com per exemple la manifestació prevista per aquesta tarda a Barcelona (18.30h) a pl. Catalunya, convocada per la plataforma Aturem la Guerra. Es desaconsella Fer crides de recollida de material. L’arribada massiva de material suposa una despesa de diners en el transport i la logística, i una problemàtica per al seu emmagatzament.

Les cures a les persones centren els actes de celebració del Dia Internacional de les Dones

Sant Cugat centra els actes amb motiu del Dia Internacional de les Dones, que se celebra el proper 8 de març, en la cura cap a les persones, entesa com la capacitat i l’activitat social que proporcionen el necessari pel benestar personal i el desenvolupament de la vida amb qualitat. Actualment aquesta activitat de cures, pròpia de l’entorn familiar i  principalment femenina, s’ha externalitzat generant un espai ocupacional feminitzat i sovint racialitzat, caracteritzat en molts casos per la precarietat. Davant d’aquesta realitat, les polítiques públiques han hagut d’abordar la situació per tal de reconèixer i dignificar el treball de les cures, avançar cap a la reducció de les desigualtats així com assenyalar la importància del paper de les administracions. És per aquest motiu que el lema escollit per a la campanya del Dia Internacional de les Dones és “Les cures no tenen gènere, la desigualtat sí” i que s’acompanya de la imatge realitzada per l’estudiant de segon curs de l’Escola d’Art i Disseny de Sant Cugat, Anna Cano Palacios. Núria Gibert, tinent d’alcaldia de Drets Socials:  “Enguany el fil conductor de celebració del Dia Internacional de les Dones són les cures. Aquest 8 de març volem donar visibilitat a tota aquella feina que sovint és desprestigiada, invisible, no remunerada o precària però que mou el món. Aquesta realitat cal que centri el debat públic i també les polítiques públiques”. S’han programat més de 40 activitats per a tots el públics que serviran per commemorar el 8 de març, s’iniciaran el  dissabte 5 de març i s’allargaran fins al 18 de setembre. Hi participen en l’organització una vintena d’entitats i equipaments: Comitè 8M, Òmnium Cultural de Sant Cugat, Associació Eclíptiques, Associació Noestasola Club Muntanyenc Sant Cugat, Sant Cugat Futbol Club, Fundació Ivan Mañero, CFU Mira-sol Baco, Ateneu Santcugatenc, Xarxa Monestir-Sant Francesc, Europa sense murs, UNIPAU, Dones de la Creu d’en Blau, Associació Taekwondo Barcelona, Dones en creixement i Cooperació.

L’Ajuntament engega un pla d’impuls als barris per fomentar la participació i el sentiment de pertinença

La iniciativa vol donar resposta a quatre objectius: Donar a conèixer els Consells de Barri com els espais més propers de participació de la ciutadania. Ajudar a la població a identificar quin és el seu consell. Apropar la informació dels Consells de Barri amb nous canals que facilitin al veïnat poder estar al dia de l’actualitat del seu barri i poder participar i implicar-se en allò que sigui del seu interès. Fomentar el treball comunitari als barris a través del treball dels projectes, la facilitació de noves accions i jornades d’acció comunitària. Amb aquesta voluntat, es doten els Consells de Barri de nous canals de comunicació, d’una nova imatge i d’un nou servei d’acció comunitària. Eines, totes elles, que per al regidor  de Participació i Barris, Marco Simarro, “ens han d’ajudar a garantir que tothom que vulgui implicar-se en la vida col·lectiva del seu barri, trobi la manera de fer-ho”. Nous canals de comunicació Es posen en marxa dos canals per poder rebre informació d’interès per al veïnat de cada barri: actuacions, projectes, convocatòries a consells o reunions, agenda sociocultural… Butlletí digital: per poder rebre la informació del barri des del correu electrònic. Per subscricure’s, es pot fer des del portal de participació decidim.santcugat.cat, des del web municipal santcugat.cat, o directament a butlletí digital barris. Nous canals de Telegram: per poder rebre la informació del barri de manera àgil i directa al telèfon mòbil. Cada barri té el seu canal: Telegram Nucli Antic Telegram Centre Est Telegram Centre Oest Telegram Mira-sol Telegram La Floresta Telegram Les Planes Aquests canals, d’informació unidireccional, se sumen als canals ja existents dels consells de barri: correu electrònic de cada consell, grups de facebook i xarxes socials de l’Ajuntament, pàgines webs santcugat.cat i decidim.santcugat.cat i cartelleria al carrer. Nou servei d’acció comunitària Es dotarà cada barri d’una persona tècnica de referència que treballarà per intensificar la vida comunitària, promoure la cohesió, i establir nous canals de diàleg i relació entre l’ajuntament i els agents dels barris.

Carreteres de l’Estat construirà les pantalles acústiques a l’autopista B30 al barri de Mira-sol

L’alcaldessa, Mireia Ingla, i el tinent d’alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat, Pere Soler, han mantingut a Madrid una reunió amb el director general de Carreteres del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda urbana, Javier Herrero, per fer un seguiment de l’estat dels projectes de construcció de les pantalles acústiques a l’autopista B30 a tocar el barri de Mira-sol. El director general ha explicat que els propers mesos l’empresa que fa el manteniment de l’autopista farà una primera actuació d’apantallament al lateral que està a tocar amb el municipi de Rubí. Aquest any s’adjudicaran les obres per construir les pantalles a tocar del barri de Mira-sol: en concret es col·locaran des del tram on es troba la urbanització Polis-alfa fins a la sortida de l’Hospital General. També es va explicar que s’encarregaran la redacció de dos nous projectes d’apantallament al terme municipal de Sant Cugat per reduir el soroll que genera l’autopista i reben l’Hospital General i la Clínica Asepeyo. A petició de l’Ajuntament s’inclouran estudis de sonometria per valorar la possibilitat de construir pantalles acústiques al tram de la B30 més proper a Valldoreix. Ajuntament i Direcció General van acordar fer un seguiment de l’estat de execució i redacció de tots aquests projectes per poder informar als veins i veïnes i els equipaments sanitaris del municipi.

S’inicien els tràmits per rehabilitar el pont de can Vernet

L’Ajuntament ja ha posat fil a l’agulla per rehabilitar el pont de can Vernet, un aqüeducte medieval habilitat com a passera per a vianants que des del passat mes de maig es va haver de tancar a causa d’uns despreniments. Tot i que inicialment estava previst fer una reparació puntual, finalment caldrà fer una actuació sobre tota l’estructura d’aquesta construcció i un arranjament dels elements metàl·lics que hi ha al damunt. L’Ajuntament ja ha encarregat el projecte de rehabilitació. En aquests moments s’ha iniciat l’estudi geotècnic i els treballs per fer un eixecament en 3D del pont per avançar en la redacció del projecte. Una vegada aprovat, l’Ajuntament licitarà les obres per fer la reparacions pertinents i així poder reobrir el pont a la ciutadania. Encara no hi ha una data aproximada sobre l’inici de les obres ja que, entre d’altres raons, el pont de can Vernet és un monument declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i per tant els processos per fer-hi una actuació són més lents. El pont continuarà tancat per motius de seguretat mentre no s’executin aquestes obres. Tot i això l’Ajuntament té previst instal·lar una bastida que pugui utilitzar-se de passera provisional quan es portin a terme les obres de rehabilitació.  D’altra banda, l’Ajuntament col·locarà uns rètols informatius per explicar els detalls de la rehabilitació i també s’aprofitarà per difondre el pont de can Vernet com a element destacat del patrimoni de la ciutat tenint en compte que és un monument declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

Renfe millorarà la zona d’estacionament, l’accés i el manteniment de l’estació de Sant Cugat

L’alcaldessa, Mireia Ingla, i el tinent d’alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat, Pere Soler, han mantingut a Madrid una reunió amb el director general de Planificació i Avaluació de la Xarxa Ferroviària del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda urbana, Casimiro Iglesias, per posar de manifest la infrautilització de l’estació de ferrocarril de Renfe a Sant Cugat (situada al barri de Coll Favà) i la manca de manteniment i adequació de l’espai d’estacionament i acumulació de material ferroviari. L’Ajuntament ha plantejat la possibilitat d’utilitzar l’espai d’estacionament un cop acondicionat com a Park&Ride i també com a estació central d’autobusos municipals i intermunicipals. El director general ha explicat que l’augment de la freqüència de pas de trens de la línia R8 Martorell-Granollers, que actualment és d’un tren per sentit i hora, s’ha de canalitzar a través del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, i de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM). Per altra banda, s’ha compromès a donar les instruccions necessàries a Renfe perquè millori i acondicioni l’espai d’estacionament i d’acumulació de material durant aquest any. Un cop l’espai estigui degudament acondicionat es podran arribar als acords necessaris perquè es pugui utilitzar com a zona d’estacionament, Park&Ride i estació d’autobusos. L’Ajuntament també ha transmès la necessitat d’estudiar la possibilitat que les estacions de Volpelleres i d’Hospital General es converteixin en uns intercanviadors de ferrocarril entre les línies de FGC i de Rodalies Renfe. Aquest fet permetria connectar Barcelona, Sant Cugat i les principals ciutats del Vallés Occidental amb el Vallés Oriental i el Baix Llobregat, i per tant millorar i augmentar les possibilitats de desplaçar-se amb transport públic a moltes persones que es veuen abocades a utilitzar el vehicle privat.

L’Ajuntament es reuneix amb les entitats financeres per millorar l’atenció a les persones grans

L’Ajuntament es reuneix amb representants de les entitats financeres per tractar la problemàtica de la manca de caixers automàtics i d’atenció a les persones grans a les oficines Equip de govern i entitats financeres s’han conjurat en el compromís d’atendre i donar un bon servei a la gent gran del municipi i col·laborar mútuament per garantir que arribin els serveis financers a tota la població   Les entitats financeres han explicat aquest divendres al govern els plans i els serveis que tenen en marxa per atendre les persones grans i amb dificultats en el domini de les eines digitals en les seves gestions financeres.  L’alcaldessa, Mireia Ingla; el primer tinent d’alcaldia d’Economia, Pere Soler, i la segona tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, s’han reunit aquest divendres amb representants de les entitats financeres Banc de Sabadell, Caixa Bank i Banc de Santander i BBVA per tractar les dificultats amb què es troben les persones grans i persones amb dificultats en el domini de les eines i plataformes digitals a l’hora de fer les seves gestions financeres. Les entitats financeres han confirmat que no es produeixen aglomeracions o formacions de cues de clients a les oficines de la ciutat en franges horàries concretes. Per altra banda, han explicat amb detall les mesures que s’han implementat a les oficines per atendre millor les persones com la gestió de les cites prèvies via telefònica, correu electrònic i aplicacions de mòbil, l’ampliació dels horaris de caixa d’atenció al públic, la formació de personal específic formada per atendre a les persones grans, la millora de les prestacions dels caixers automàtics, i la posada en marxa d’aplicacions de telèfons mòbils adreçades específicament al segment de la població que més dificultats té a l’hora d’utilitzar les eines digitals. Equip de govern i entitats financeres s’han reafirmat en el compromís que l’impuls de la tecnologia i del procés de digitalització no produeixi una fractura digital que deixa una part de la població desconnectada, ja sigui perquè no te coneixements per utilitzar internet o perquè no disposa d’infraestructures de connexió fiables.

Es confirma que la muralla de llevant del Monestir de Sant Cugat és originària del s. XIV

Es confirma que la muralla de llevant del Monestir de Sant Cugat és originària del s. XIV i que va ser remodelada al s. XVI La prospecció arqueològica que s’ha dut a terme confirma la datació d’aquesta muralla, que actualment s’està rehabilitant La intervenció arqueològica realitzada recentment a la muralla de llevant del Monestir de Sant Cugat ha permès confirmar, tal com es considerava a través de la documentació històrica, que la fonamentació i la base d’aquesta construcció és originària del segle XIV i que dos segles més tard (s. XVI) es va remodelar. Aquesta prospecció s’ha dut a terme en el marc de les obres de restauració d’aquest tram de muralla del Monestir. Aquestes obres, a càrrec de la Diputació de Barcelona, tenen un pressupost de 450.000€ i finalitzaran al desembre del 2022. Cal recordar que aquests treballs serveixien per consolidar i restaurar la muralla, rehabilitar les tres torres i habilitar-ne una d’elles (la torre hexagonal) com a mirador amb accés a través de visites guiades. Com s’ha fet la intervenció arqueològica? S’ha realitzat un petit rebaix perimetral intramurs per valorar el tractament del terreny a realitzar, així com l’excavació de diversos sondeigs per tal de recollir més dades sobre les muralles i analitzar el potencial arqueològic del sector. Els resultats confirmen que la fonamentació i la base del tram de llevant de la muralla actual és originari del segle XIV. Es confirma també l’existència d’edificacions d’aquest moment a tocar de la bestorre nord i central. Els nivells d’ús d’aquest moment es troben a 3 metres per sota de l’actual nivell de circulació. Al segle XVI es va remodelar aquest sector de les defenses del monestir. En concret, es va reconstruir la muralla del segle XIV, caiguda en molts trams. També es va reordenar l’espai interior per regularitzar l’entorn, ja que tenia un fort desnivell. També es va omplir de terres aquest sector, creant una terrassa amb dues plataformes a diferent cota.