Sant Cugat del Vallès

Notícia

Carles Rebassa guanya el 20è Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater

l premi s’ha donat a conèixer avui en roda de premsa, amb la participació d’Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura de l’Ajuntament de Sant Cugat; Jordi Cornudella, president del jurat del Premi i editor d’Edicions 62; i Carles Rebassa, guanyador de la 20a edició del Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater.

El jurat, compost per Jordi Cornudella, Marc Romera, Anna Maluquer, Susanna Rafart i Marta Pessarrodona, ha premiat per unanimitat l’obra “El Caire de Formentera”, de Carles Rebassa, d’entre els 42 originals presentats al certamen. El guanyador rebrà un premi de 8.530 €, una escultura de l’artista santcugatenc Pep Codó, i la publicació del llibre per Edicions 62.

El lliurament del Premi i la presentació del llibre guanyador es farà al mes d’octubre dins del marc del Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat. En aquell moment també es presentaran les bases de la 21a edició d’aquest premi.

Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura: “Molt contenta de veure com aquest premi segueix sent un dels referents en aquest àmbit en els Països Catalans. Escriure ens dona ales per ser lliures i fer arribar les nostres passions i sentiments al públic lector. A més, enguany celebrem l’Any Ferrater i això ens ajuda, encara més, a posar en valor la poesia i certàmens com aquest”                              

Jordi Cornudella, president del jurat del Premi: “La tensió entre el que és particular i el que és universal, entre el que és íntim o privat i el que és col·lectiu i públic, travessa d’un cap a l’altre “El Caire de Formentera”, un llibre de plena maduresa personal i lírica, dels que saben transmetre l’emoció i, alhora, controlar-ne l’expressió gràcies al domini de l’art del vers. L’interès de cadascun dels poemes, la mestria amb què estan escrits i la manera com s’entrelliguen en un conjunt travat són tres de les raons que van provocar el veredicte unànime del jurat del vintè Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater.

Carles Rebassa, guanyador del Premi: “La meva tasca de poeta (em resistesc a anomenar-la «creació») l’entenc i l’he entesa sempre com un acte polític. Guanyar un premi com el Gabriel Ferrater té una part de vanitat personal, però també és un espai per a fer públic un text en unes condicions òptimes. Sóc un gran admirador de la poesia de Gabriel Ferrater, poeta transformador de la lírica catalana del darrer terç del segle XX. És per això que m’honora encara més aquest premi.”

Carles Rebassa

Carles Rebassa (Palma, 1977) és autor dels llibres de poemes “Poema B”, “Els joves i les vídues” (Premi Ausiàs March 2006), “Pluja de foc” i “Sons bruts” (Premi Carles Riba 2018), i de la novel·la “Eren ells” (Premi Pin i Soler i Premi Ciutat de Barcelona 2016). Passat l’estiu publicarà la novel·la “Divendres, dissabte, diumenge”.

Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater
 1. Marc Romera i Roca: La pau del cranc
 2. Yannick Garcia Porres: De dalt i de baix
 3. Enric Virgili Carbonell: Mamut
 4. Antoni Ibàñez i Ros: Una certa penombra
 5. Dolors Miquel i Abellà: Missa pagesa
 6. Albert Roig: A l’encesa
Finalista premiat: Josep Domènech Ponsatí: Apropiacions degudes i cia
 1. Declarat desert
 2. Albert Balasch: La caça de l’home
 3. Adrià Targa i Ramos: Boques en calma
 4. Jaume Subirana: Una pedra sura
 5. Anna García i Garay: Els mots encreuats
 6. Manel Ollé: Bratislava o Bucarest
 7. Josep Domènech i Ponsatí: El Càcol
 8. Eva Baltasar: Animals d’hivern
 9. Joan Puigdefàbrega: Deshora
 10. Miquel Àngel Llauger: Fourmillante
 11. Francesc J. Gómez: A l’enforcall
 12. Andreu Gomila: Felanitx
 13. Carles Dasch Clotet: Vent a la mà