Sant Cugat del Vallès

Notícia

Sant Cugat instal·la 7 sensors per mesurar la qualitat de l’aire i avançar cap a una ciutat més saludable

L’objectiu és mapejar la contaminació al municipi, avaluar-ne l’evolució i reforçar amb dades objectives l’estratègia de l’Ajuntament per reduir la pol·lució
 
Amb l’objectiu de mesurar i avaluar la qualitat de l’aire al municipi, l’Ajuntament ha instal·lat amb l’empresa tecnològica Bettair set sensors en diversos punts de la ciutat. El consistori i aquesta empresa han signat un conveni de col·laboració per fer-ho possible.
 
Aquesta iniciativa ajudarà a mapejar la contaminació al municipi, avaluar-ne l’evolució i reforçar amb dades objectives l’estratègia de l’Ajuntament per reduir la pol·lució i avançar d’aquesta manera cap a una ciutat més saludable.
 
Els sensors analitzaran durant un any els contaminants CO, O3, NO, NO2, PM 1, PM 2’5 i PM 10. Es van instal·lar a finals d’abril i principis de maig a les següents ubicacions:
 
  • Camí del Crist Treballador (accés a l’escola Avenç): es podrà avaluar la generació de partícules de pols abans i després del nou paviment que s’està col·locant aquest estiu.
 
  • Carrer Dolors Bigas (accés a escola L’Olivera): és un espai escolar proper a les autopistes C-16 i AP7/B30.
 
  • Rambla Ribatallada: carrer amb trànsit intens i presència de molts arbres. Es farà la comparativa amb un altre sensor ubicat a l’av. Rius i Taulet, amb un trànsit similar però sense gairebé arbrat.
 
  • Avinguda Rius i Taulet: carrer amb trànsit intens i presència de pocs arbres. Es farà la comparativa amb el sensor ubicat a la rambla Ribatallada.
 
  • Carrer Guadalajara: carrer amb trànsit molt intens, ja que és el punt urbà més proper a l’autopista AP7/B30 (amb 11 carrils d’autopista en aquest tram).
 
  • Parc Central (c. Josep Vidal i Granés): espai amb trànsit molt baix i carrer molt proper a un gran parc urbà. Es podrà medir la qualitat de l’aire en espais oberts i avaluar la importància de les infraestructures verdes.
 
  • Parc de Sant Francesc: amb la col·laboració de la Generalitat, s’ha instal·lat damunt de l’estació de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA). L’objectiu és obtenir més dades i comparar-les amb les d’aquesta estació.  
 
La instal·lació de sensors s’emmarca en el pla de mesures que l’Ajuntament està impulsant en diversos àmbits per tal de fer front a l’emergència climàtica i millorar la qualitat de l’aire. Cal recordar, per exemple, que recentment s’ha presentat els primers resultats d’un estudi sobre la captació de contaminants de l’arbrat de la ciutat o que, en l’àmbit de la mobilitat, també s’han incrementat el nombre de carrils bici i s’ha creat la Zona de Baixes Emissions (ZBE).
 
Mireia Ingla, alcaldessa: “Sabem que hi ha una relació molt directa entre la qualitat de l’aire i la salut. Per això posem la tecnologia al servei de les persones, en aquest cas per mesurar la contaminació. Els nous temps necessiten de mesures i instruments innovadors que ens permetin garantir i millorar la qualitat de vida de la ciutadania”.
 
La presentació del projecte d’instal·lació de sensors ha comptat amb la presència de l’alcaldessa, Mireia Ingla; el tinent d’alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat, Pere Soler; la regidora de Sostenibilitat, Alba Gordó; la regidora d’Educació i presidenta del Consell de Barri de Mira-sol, Pilar Gorina; i el co-founder i CEO de Bettair, Josep Perelló.