Sant Cugat del Vallès

Notícia

Discurs de l'alcaldessa Mireia Ingla per l'11 de setembre

En els darrers mesos hem vist com diversos estats, aprofitant la celebració de les seves festes nacionals, exhibien amb orgull el seu arsenal militar i apel·laven a l'orgull patriòtic davant un suposat enemic exterior que amenaça la seva integritat territorial i nacional.

A Catalunya, els actes per commemorar la Diada Nacional no poden ser més diferents. L'Onze de Setembre és una jornada festiva on reivindiquem, cadascú a la seva manera, que la cultura, la llengua i la nació catalanes perviuen, malgrat que mai hi hagi hagut un Estat que les defensi. Alhora, l'Onze de Setembre té una gran càrrega simbòlica i emocional perquè ens recorda la pèrdua, per la força de les armes, de l'autogovern i de les institucions catalanes a principis del segle XVIII, i la repressió i persecució que se'n van derivar.

I malgrat com de colpidor va ser aquell moment, els actes per commemorar la nostra Diada han transmès sempre alegria, civisme i il·lusió, a més de solemnitat. Han de continuar sent així, i també transversals i integradors.

Tots els catalans i les catalanes sabem, per tant, el valor que tenen les institucions, precisament per l'experiència de no haver-ne tingut de pròpies durant segles. Les hem anhelat i somiat, i els nostres avantpassats van lluitar per assolir-les perquè són la màxima expressió de la sobirania popular i de la pluralitat ciutadana. És per això que el 1714 i el consegüent Decret de Nova Planta van resultar tan traumàtics.

Les institucions són el mirall en què s'ha de veure reflectida la ciutadania del país, tota la ciutadania. I precisament per això, els que estem al capdavant de les institucions, com el Parlament, la Generalitat i els ajuntaments, governem cada dia el present i les posem així en valor. Un càrrec electe que no aspiri a representar tothom no pot considerar-se un bon servidor públic. Jo estic convençuda que una República Catalana és la millor eina per donar resposta a les necessitats de la gent; per viure en un país amb justícia social, igualtat d'oportunitats i progrés econòmic. Per això soc independentista, però tinc molt clar que avui soc l'alcaldessa de tothom.

Certament, fer política no és fàcil perquè resoldre conflictes i problemes dialogant i pactant acords necessita molt de temps i energies, però hi som precisament per això, per escoltar tothom sense renunciar als nostres legítims objectius polítics. Aquest difícil equilibri és el que marca la diferència entre la política que aspira a ajudar la gent i resoldre conflictes, i l'antipolítica que els perpetua en el temps i no sap trobar solucions.

Malauradament, fa massa temps que s'opta pel menyspreu a les institucions, per la seva apropiació personal i partidista i també per la judicialització de la política. Ens trobem amb un Estat que durant molt de temps ha optat per la repressió contra determinades ideologies i per portar el conflicte als tribunals. I aquí, existeix una minoria sorollosa que fa bandera de l'antipolítica per reafirmar la seva condició d'independentista, però sense cap proposta concreta, renunciant a ser útil a la gent, centrada només en reafirmar la seva identitat i cada vegada més allunyada de la realitat del carrer.

Uns van optar per represaliar persones i d'altres només veuen traïdors, i tots dos extrems es retroalimenten. I malgrat això, encara hi ha una gran majoria de ciutadans i ciutadanes que vol unes institucions que siguin útils, que responguin a les necessitats i reptes actuals, que tinguin mirada llarga, que garanteixin el present i construeixin el futur.
En tots els parlaments amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya he reivindicat una idea, i avui hi torno: tornem a la política. Hi ha un bé comú, que és el benestar de la gent, que ens ha d'obligar a deixar personalismes i trobar l'empatia per cercar solucions. Cadascú sense renunciar als seus objectius però preservant la dignitat de les institucions. Qualsevol política o qualsevol manifestació que vingui de la institució ha d'interpel·lar el màxim nombre de ciutadans.

El meu propòsit, per tant, és que l'Ajuntament sigui la institució de tothom i vetlli per tota la ciutadania, i això és el que demano a tots els meus companys i companyes del consistori. Cadascú sense renunciar als seus ideals, però amb la ferma voluntat de modernitzar la ciutat; de preparar-la per al futur; de renovar la qualitat de vida i el benestar de què gaudim i adaptar-los als estàndards del segle XXI.

Treballem per una ciutat amb futur i oportunitats, d'on ningú n'hagi de marxar i on els nostres fills i filles es puguin emancipar i desenvolupar el seu projecte de vida. Una ciutat d'èxit en la qual aquest èxit no el pagui la gent; on aquest èxit no desnaturalitzi el que som i hem estat i ens faci perdre aquesta qualitat de vida que tant valorem. Una ciutat de futur i on tothom la pugui seguir gaudint.

Com a alcaldessa, em sento molt orgullosa amb els regidors i les regidores que encarnen aquesta política tan necessària avui dia, davant els personalismes i l'antipolítica. Els càrrecs electes hem de garantir que l'Ajuntament sigui la casa de tothom.

Moltes gràcies a totes les entitats de la ciutat que enguany heu fet l'ofrena floral. Gràcies també a les persones que heu vingut i als regidors i les regidores del consistori que avui m'acompanyeu, a més del president i vocals de l'EMD. Tots els que ens hem aplegat aquí representem la diversitat de la ciutat i de la societat civil del nostre país, i ens hem de sentir orgullosos de defensar els valors de la democràcia, el civisme i la pau. Valors que associem amb Catalunya.

Desitjo que passeu una Bona Diada Nacional, i que la pugueu passar amb aquelles persones que més us estimeu.

Visca Sant Cugat i visca Catalunya!