Sant Cugat del Vallès

Cugat Mèdia

Avancen els tràmits per completar el carril bici de connexió amb Rubí

L’Ajuntament inicia el tràmit per a la construcció d’un nou tram, de 630 m, entre l’avinguda dels Països Catalans i la plaça dels Carreters i s’afegeix al circuit de 50 km de carril bici que té Sant Cugat   El projecte, amb un cost de prop d’1 milió d’euros, reforça l’aposta per fomentar una mobilitat neta i saludable i combatre l’emergència climàtica   El ple municipal ordinari de gener inclourà, fora de l’ordre del dia, l’aprovació inicial del projecte per a la construcció d’un nou carril bici a la carretera de Rubí, que unirà el tram comprès entre l’avinguda dels Països Catalans i la plaça dels Carreters.   Concretament es tracta de la fase 3 del projecte de connexió de xarxa ciclable entre Sant Cugat i Rubí. Cal recordar que les obres de construcció de la  fase 1 (entre la plaça del Xic i la rotonda de l’Hipòdrom) ja estan finalitzades com també està aprovat el projecte de la fase 2 (des de la rotonda de l’Hipòdrom fins a l’avinguda dels Països Catalans).   La redacció del projecte d’execució és obra dels arquitectes Enric Batlle, Joan Roig i Ivan Sànchez, amb un pressupost és de 983.892,20 € (IVA inclòs) i un termini d’execució de 8 mesos.   L’acord preveu l’expropiació forçosa de tres finques, dues situades a la carretera de Rubí i una a la Via Augusta.   Després del ple, s’obrirà un període de 30 dies d’informació pública a comptar des de l’endemà de la publicació de l’anunci corresponent al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona. Conclòs el període d’al·legacions i una vegada resoltes, es portarà al ple l’aprovació definitiva del projecte.   Una vegada realitzades totes aquestes connexions, aquest carril bici tindrà una llargada de 2’5 quilòmetres que unirà l’Anella de Mobilitat Verda (centre de Sant Cugat) i Rubí.   Aquest projecte forma part de la xarxa ciclable Bicivia de l’AMB per unir de manera ràpida, sostenible i segura una vintena de municipis metropolitans i respon a la voluntat de l’equip de govern de combatre l’emergència climàtica i fomentar una mobilitat més neta i saludable.

L’Ajuntament de Sant Cugat organitza les primeres jornades Art a debat, art implicat per a tothom

La proposta, de la Taula sectorial d’Arts Visuals i Plàstiques del Consell de Cultura, vol establir un pla d’acció d’activitats artístiques per a la ciutat a cinc anys vista   Les sessions es faran a la Sala Clavé de La Unió els dissabtes 22 i 29 de gener i 5 de febrer, són gratuïtes i obertes a tota la ciutadania, amb inscripció prèvia L’Ajuntament de Sant Cugat, a proposta de la Taula sectorial d’Arts Visuals i Plàstiques del Consell de Cultura, organitza per primera vegada les jornades  Art a debat, art implicat per a tothom amb la finalitat de recollir i consensuar propostes per elaborar un pla d’acció a cinc anys vista, a partir del debat de representants del sector de l’art (galeristes, entitats, artistes, gestores, educadores, historiadores, etc.) i  de la participació ciutadana.   Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura: “Animo la ciutadania interessada a participar en la definició de quines activitats artístiques ens interessen, quines s’han de potenciar a la nostra ciutat, tant perquè puguin proporcionar una identitat santcugatenca, com pel nostre interès personal en gaudir i implicar-nos en elles”. Les jornades es faran en tres sessions, totes a la Sala Clavé de La Unió: Dissabte, 22 de gener – Quin art volem? Amb la ponència de Pilar Vélez, directora del Museu del Disseny de Barcelona i la taula rodona amb Mònica Ramon (presidenta del Gremi de Galeristes de Catalunya), Antonio Ontañón (historiador de l’art a l’Escola Massana), Salvador Juanpere (artista) i Francesc Pla (arquitecte). Presenta i modera: Jesús-Àngel Prieto, coordinador de la taula d’arts visuals i plàstiques del Consell de Cultura de Sant Cugat.   Dissabte, 29 de gener  - Quins artistes tenim?   Aquesta jornada comptarà amb la participació de Domènec Miquel, historiador i director de la revista Gausac, que edita el Grup d’Estudis Locals (GEL). La taula rodona es farà amb la participació d’Alba Serra (pedagoga i artista, fundadora del Taller Triangle), Jordi Camí (fotògraf), Josep Roy (professor d’escultura de la UB), Sergi Barnils (pintor) i Lluís Sallés (dissenyador i docent).

Comencen els treballs per fer tres nous itineraris ciclables a Mira-sol

Els tres itineraris connectaran els barris de Can Cabassa i Can Mates i els principals equipaments del barri amb les tres escoles de Mira-sol   El projecte sorgeix d’un procés participatiu del barri per decidir com invertir diners de lliure disposició i s’emmarca en l’aposta municipal per fomentar una mobilitat sostenible i combatre l’emergència climàtica   Han començat les obres per habilitar nous itineraris ciclables que connectaran les escoles de Mira-sol amb els principals equipaments del barri. Concretament, es faran tres itineraris que permetran unir els barris de Can Cabassa i Can Mates així com l’estació de FGC de Mira-sol amb els centres educatius Catalunya, Turó de Can Mates i Ciutat d’Alba.   El projecte preveu dos tipus d’actuacions diferents, en funció de la zona:   Itinerari de Can Cabassa a l’Institut Escola Catalunya: es farà un carril bici en calçada que passarà pel passeig del Roser i enllaçarà amb el carril bici ja existent al camí de Sant Cugat al Papiol.    Itineraris entre les escoles Ciutat d’Alba i Turó de Can Mates i l’estació de FGC de Mira-sol: s’habilitaran a les voreres dels carrers de Vallseca, Josep Tarradellas, Josep Irla i l’avinguda del Bell Indret. Com que són carrers amb voreres molt amples, permeten crear espais de convivència entre les bicis i els vianants. Per garantir la bona convivència i la seguretat, es senyalitzaran aquests espais i s’adaptaran els passos de vianants per tal de senyalitzar-los també com a passos per a bicicletes.   Aquests carrils bici són els que van prioritzar els veïns i veïnes de Mira-sol en un procés participatiu fet a finals del 2017, en el marc dels diners de lliure disposició del Consell de Barri.   El projecte també s’emmarca en l’aposta municipal per combatre l’emergència climàtica, fomentant una mobilitat més sostenible i carrils bici segurs a les escoles. Amb aquesta voluntat, en un futur es preveu completar aquests carrils amb un nou itinerari que connecti Mas Gener amb el casal i el conjunt de la xarxa de carrils bici.

La masia de la Torre Negra ja és de propietat municipal

La finca de la Torre Negra ja és patrimoni de tots els santcugatencs i les santcugatenques. Aquest matí s’ha formalitzat per part de l’Ajuntament la compra d’aquesta  finca, formada per una masia fortificada del segle XV i per aproximadament 88’2 hectàrees de terrenys agrícoles i forestals. L’alcaldessa, Mireia Ingla, ha rebut simbòlicament les claus de l’edifici de mans dels antics propietaris de la finca, la família Rabadà. L’acte també ha comptat amb la presència del tinent d’alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat, Pere Soler; i la tinenta d’alcaldia de Drets Social i Igualtat, Núria Gibert. Mireia Ingla, alcaldessa: “Amb aquesta compra l’Ajuntament adquireix un edifici patrimonial de gran valor per a la ciutat. Ara bé, Torre Negra també representa, per a molta gent, un símbol de la protecció i la preservació de Collserola. Ara la masia i la finca de Torre Negra passen a ser de la ciutat, i volem obrir-les a la ciutadania perquè en pugui gaudir a través de l’oci, l’esbarjo o el contacte amb la natura.” La compra de la Torre Negra ha estat tramitada amb el vist-i-plau del ple municipal i amb l’informe favorable la Direcció General d’Administració Local de la Generalitat per tal de realitzar aquesta operació. El preu d’adquisició s’ha fixat en 2’8 M€, una xifra validada pel servei de Valoracions i Patrimoni de l’Ajuntament. El consistori ha abonat aquesta quantitat ja que disposa dels recursos suficients a la partida “Compra de patrimoni” reservada al pressupost 2021 d’inversions municipals. La Torre Negra, un dels símbols patrimonials de Sant Cugat L’edifici de la Torre Negra, que inicialment es va erigir com un castell, va ser propietat del Monestir de Sant Cugat fins que al 1842 a causa de la desamortització de béns eclesiàstics fou subhastada i venuda a la família Rabadà per més de dos milions de rals. Des de llavors la finca sempre ha estat propietat dels descendents d’aquesta família.

Prop de 60.000 persones participen a les activitats de Nadal de Sant Cugat

Èxit de participació, tot i les restriccions per la COVID, a les activitats organitzades enguany a la ciutat sota el lema “Torna el Nadal a Sant Cugat”. Concretament un total de 59.926 persones han pres part, entre el 30 de novembre i el 9 de gener, d’alguna de les més de 350 activitats programades per l’Ajuntament amb el suport d’una cinquantena d’entitats de la ciutat. Aquesta elevada xifra de participació s’ha assolit malgrat les restriccions d’aforament imposades al mes de desembre arran de l’evolució de la pandèmia (limitació del 70% de l’aforament en espais tancats) i l’anul·lació d’activitats tan destacades com Pedra i Sang, la cursa del Gall, la festa de les campanades o el Quinto de Nadal. Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura: “tot i la situació adversa de la COVID, podem dir que aquest any el Nadal ha tornat a Sant Cugat per celebrar-lo amb moltíssimes activitats per a tots els públics. Estem molt satisfets amb les prop de 60.000 persones que han gaudit d’un nadal participatiu, descentralitzat i amb novetats destacades que han estat un encert com el Parc Jove o el canvi d’ubicació de l’Envelat de Nadal. També estem molt agraïts amb les més de 50 entitats i associacions que fan que el nostre Nadal sigui tan únic i especial”. La participació més elevada ha estat per a les activitats de patges i reis (19.832 persones) i del Nadal a l’Envelat (15.550 persones). Cal destacar, també, les 7.700 persones que van participar al Parc Jove, una de les novetats d’enguany i que ha tingut molt bona resposta. En aquest sentit, l’Ajuntament valora molt positivament l’aposta perquè els i les joves tinguin un espai propi de referència. També es valora molt positivament el nou espai de l’Envelat (parc de can Vernet) amb l’èxit participatiu a les seves activitats. Finalment, també cal destacar la importància d’oferir un Nadal descentralitzat per acostar les activitats a tots els barris i districtes així com la participació de les biblioteques i centres d’art amb les seves propostes.

Les festes de Sant Antoni tornen a celebrar-se enguany a Sant Cugat complint amb totes les mesures COVID

Enguany Sant Cugat recupera, després de l’anul·lació de l’any passat arran de la situació pandèmica, una de les activitats més tradicionals que se celebren al municipi: les festes de Sant Antoni. Totes les activitats –organitzades per la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat amb el suport de l’Ajuntament- es realitzaran complint la normativa sanitària vigent. La principal novetat d’aquesta edició és que la Rua dels Tres Tombs canvia el seu recorregut històric per ajudar a garantir el benestar dels animals que hi participen, i també per raons sanitàries (COVID). Els carrers per on passarà la rua són més amples i s’evita trams que anteriorment havien estat problemàtics (desnivells massa pronunciats i paviments lliscants). ADJUNTEM PLÀNOL RECORREGUT: Recorregut RuaTresTombs2022. Així mateix, també s’aplicarà el “Protocol de Seguretat i Benestar Animal. Reglament d’Ordre de Cavalcades i Passades dels Tres Tombs de Catalunya” elaborat per la Federació dels Tres Tombs de Catalunya amb assessorament veterinari professional i acadèmic. Per aquest motiu l’Ajuntament i la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat comptaran amb un professional veterinari expert en èquids contractat per a la revisió prèvia del protocol i per l’execució de la Rua del dia 23 de gener, vetllant per la salut i el benestar dels cavalls en tot moment. Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura: “Estem molt contents de poder recuperar enguany una festa que ens recorda el nostre passat agrícola i que ajuda a mantenir viva la nostra identitat. Una festa, a més, que en els darrers anys hem enriquit amb la celebració dels foguerons o el mercat de traginers”.   Francesc Carol, regidor de Seguretat Ciutadana, Esports i de Benestar Animal: “A Sant Cugat, com no podia ser d’altra manera, ens adherim al protocol per garantir la salut, la protecció i el benestar dels animals que participaran a la rua dels Tres Tombs. Som plenament sensibles amb aquesta qüestió i per això hem incorporat canvis al recorregut”.

El ple municipal mostra el suport a la immersió lingüística a les escoles

S’han aprovat dues mocions per donar suport a la immersió i per rebutjar la sentència del TSJC que obliga els centres educatius a fer un mínim d’un 25% de les classes en castellà   El ple també ha aprovat una declaració institucional sobre les ciutats defensores dels drets humans i una declaració de la Junta de Portaveus sobre la gestió dels fons europeus Next Generation    El ple municipal celebrat aquesta tarda ha mostrat el suport a la immersió lingüística a les escoles catalanes i, també, ha rebutjat la sentència que obliga els centres educatius a fer un mínim del 25% de les classes en castellà.   Aquest posicionament s’ha materialitzat amb l’aprovació de dues mocions:   Moció de suport i adhesió al manifest de Somescola.cat: ha rebut el suport d’ERC, JuntsxSantCugat i CUP; l’abstenció del PSC; i el vot en contra de Ciudadanos i de la regidora no adscrita.   Moció sobre la sentència del 25% del TSJC i en suport al model d’escola i a la llengua catalana: ha rebut el suport d’ERC, JuntsxSantCugat i CUP; l’abstenció del PSC; i el vot en contra de Ciudadanos i de la regidora no adscrita.   Drets humans, fons Next Generation i exclusió digital   D’altra banda, el ple municipal també ha aprovat una Declaració institucional per reivindicar “la vigència i ple respecte dels drets reconeguts internacionalment, així com del dret de les persones defensores de drets humans a desenvolupar la seva tasca sense riscos ni amenaces”.   Així mateix,  també s’ha aprovat una Declaració de la Junta de Portaveus en relació a la gestió dels fons europeus Next Generation EU. L’acord, aprovat a instàncies de Pimec, reclama que “les pimes esdevinguin les principals beneficiàries dels fons NGEU dins l’àmbit empresarial i rebin els ajuts en forma de subvencions, atès que la Covid-19 ja ha ampliat considerablement llur endeutament”. També exigeix que “les entitats locals tinguin un paper rellevant en la distribució dels fons NGEU, en aplicació del principi europeu de subsidiarietat”.

Llum verda del ple per comprar la masia i la finca de la Torre Negra

El Ple municipal ha aprovat tots els tràmits per poder efectuar la compra, que es farà davant de notari en els proper dies   El preu d’adquisició d’aquest destacat element patrimonial i històric de Sant Cugat es fixa en 2’8 M€   El ple municipal celebrat aquesta tarda ha aprovat -amb el suport de tots els grups municipals excepte Ciudadanos, que s’ha abstingut- tots els tràmits administratius per poder formalitzar la compra de la finca de la Torre Negra, situada al límit del Parc Natural de Collserola i formada per aproximadament 88’2 hectàrees de terrenys agrícoles i forestals amb un edifici fortificat del segle XV.   L’acord arriba després que al ple d’octubre s’aprovés el Plec de clàusules administratives particulars (PCAP) i que posteriorment la Direcció General d’Administració Local de la Generalitat hagi emès un informe favorable per realitzar aquesta operació.   Ara, amb aquest acord de ple, l’Ajuntament formalitzarà els propers dies l’escriptura de compra-venda davant notari.   El preu d’adquisició d’aquesta finca es fixa en 2’8 M€, una xifra validada pel servei de Valoracions i Patrimoni de l’Ajuntament. El consistori abonarà aquesta quantitat ja que disposa dels recursos suficients a la partida “Compra de patrimoni” reservada al pressupost 2021 d’inversions municipals.    Cal recordar que l’Ajuntament i els propietaris de la finca –la família Rabadà- ja van presentar públicament al novembre del 2020 la intenció de les dues parts d’arribar a un acord per a la compra-venda de la finca.    La Torre Negra, un dels símbols patrimonials de Sant Cugat   L’edifici de la Torre Negra, que inicialment es va erigir com un castell, va ser propietat del Monestir de Sant Cugat fins que al 1842 a causa de la desamortització de béns eclesiàstics fou subhastada i venuda a la família Rabadà per més de dos milions de rals. Des de llavors la finca sempre ha estat propietat dels descendents d’aquesta família.

L’Ajuntament de Sant Cugat cancel·la les campanades i la Festa de Cap d’Any

L’Ajuntament de Sant Cugat, davant de la situació sanitària actual derivada de la Covid-19 i de les mesures de restricció que es plantegen a hores d’ara, ha decidit cancel·lar la Festa de Cap d’Any i també les campanades que s’havien de celebrar a la plaça d’Octavià el dia 31 de desembre, entres les 23:30 h i les 3 h de la matinada. Els diferents serveis municipals involucrats en l’organització de les activitats de Nadal estan estudiant les possibles afectacions que puguin tenir les restriccions en el moment que s’aprovin. Per ara, es mantenen la resta d’activitats programades. D’altra banda, si ahir era l’entitat Amics de Pedra i Sang qui, de forma conjunta amb l’Ajuntament, van decidir suspendre totes les funcions de la 20a edició de Pedra i Sang, aquest matí ha estat Cal Temari qui ha comunicat l’anul·lació del Quinto de Nadal i La Unió l’anul·lació del Ball de Gala i Festa del soci.