Sant Cugat del Vallès

Resum del Ple de Sant Cugat del mes de juliol

Ahir, dilluns, 19 de juliol, va tenir lloc el ple municipal ordinari del mes de juliol. Aquí teniu un breu resum dels principals punts que s'hi van debatre. Es va aprovar l'adhesió del ple de Sant Cugat al protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d'òci impulsat pel departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya. És un pas fonamental per a avançar cap a l'eradicació de la violència masclista. En l'àmbit del dret a l'habitatge es va aprovar inicialment el text del reglament per a l'adjudicació d'habitatges per situacions d'emergències econòmiques i socials. L’habitatge és una de les preocupacions més importants per la ciutadania i es configura com un bé bàsic i de primera necessitat. Vam portar a aprovació inicial la modificació puntual del Pla General Metropolità per tal de protegir i conservar el valor patrimonial del Cafè Catalunya.   Francesc Duch: "La voluntat d'aquest govern és arribar a un acord amb la propietat de l'establiment i fer tot el necessari per conservar aquesta part del patrimoni de la ciutat." També vam aprovar inicialment el projecte executiu de l'escola La Mirada, pas fonamental per a fer que el projecte de la nova escola La Mirada pugui ser una realitat el 2023, tal com estava previst.   Francesc Duch: "El projecte presentat és un modificat de l’original que s’ha adaptat al nou emplaçament i que s’ha ajustat per integrar-se respectuosament al parc que l’envolta, amb el mínim impacte possible." Duch va afegir que es tracta d’un projecte innovador i de referència fet a partir del projecte educatiu de l’escola, amb diferents espais d’aprenentatge polivalents. L’equip d’arquitectes ha treballat al costat del professorat i les famílies, del departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya i dels tècnics municipals. L’escola serà el màxim de sostenible i autosuficient possible, va destacar Duch. S’ha dissenyat per aconseguir una reducció energètica del 50% amb sistemes d’estalvi d’aigua i d’energia lumínica, ventilacions creuades, espais bioclimàtics i producció sostenible d’energia.

Balanç de dos anys de mandat del govern Republicà

Francesc Duch, portaveu d'ERC-MES i Tinent d’alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge, fa un repàs al Tot Sant Cugat d'aquests dos primers anys de mandat del govern republicà. Ara fa dos anys que es produïa un canvi en el govern de Sant Cugat. 32 anys de governs de dretes donaven pas a un govern republicà, amb una alcaldessa, Mireia Ingla, independentista i d'esquerres. Han estat dos anys difícils, que han estat marcats per la pandèmia de la Covid-19 i la seva corresponent crisi sanitària, social, econòmica i ciutadana. Una Pandèmia que s'inicià el març de 2020 i que encara no ens ha deixat. Una crisi que esclatava tot just 9 mesos de l'inici del nou govern, quan precisament s'iniciaven tots els projectes. Malgrat tot, el govern ha sabut estar a l'altura. Mentre es combatia la crisi, abocant-hi més de 17 M d'euros per a pal·liar els seus efectes, no s'aturava l'acció de govern. Ens vam conjurar per combatre el que nosaltres identificàvem com les quatre grans emergències de Sant Cugat: Democràtica, Habitacional, Social i Climàtica. En aquest sentit es va aprovar el Pla d'Acció Municipal que és la guia de tot el mandat. Amb 8 objectius polítics i 392 mesures específiques. Moltes d'aquestes mesures ja han començat a donar els seus fruits, destacant: La Declaració d'Emergència Climàtica i el seu el Pla d'acció, l'inici del procés de compra de la Torre Negra, i la posada en marxa de la Zona de Baixes Emissions. L'increment de recursos per recuperar habitatges a fi de destinar-los a habitatge públic de lloguer i protegit. La implementació de l'Anella Verda, la proliferació de carrils bici per tota la ciutat, la posada en servei de la Policia Verda i l'increment de les ajudes per a la instal·lació de plaques solars. I, finalment, regularitzant els contractes, amb transparència, honestedat i ajustat a llei Seguim!

Posem en marxa la Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat!

La lluita contra el canvi climàtic i treballar per la transició ecològica és una de les prioritats del govern republicà de Sant Cugat. Per aquest motiu, hem implementat des de fa temps diverses mesures en aquest àmbit: la implementació de l’anella de mobilitat verda, com a iniciativa pel canvi del model de mobilitat, l’aprovació del Pla d’Acció d’Emergència Climàtica, la proliferació de carrils bici, la posada en marxa de la Taula ciutadana per l’Emergència Climàtica, les línies de subvencions per a mesures que redueixin l’impacte ambiental, i ara, des del passat dissabte 1 de maig, l’entrada en vigor de la Zona de Baixes Emissions (ZBE). La primera de l’Àrea Metropolitana de Barcelona després de Barcelona. La ZBE comprèn una àrea de 4 km2 del municipi de Sant Cugat i està delimitada per la carretera de Vallvidrera, la ronda Nord, l’avinguda de Roquetes, el carrer de Sant Crist Llaceres i el passeig de Valldoreix. La iniciativa d’implementar la ZBE forma part del Pla d’Acció d’Emergència Climàtica de Sant Cugat i té com a objectiu reduir la contaminació ambiental i millorar la qualitat de l’aire i la salut pública. Fa unes setmanes, l’ISGlobal publicava que la mort de 50 santcugatencs a l’any es relaciona amb la contaminació, i que només complint els límits de contaminació establerts per l'OMS, en podríem evitar 16 cada any. Des d’ERC i des del govern de l’Ajuntament ens sumem a una política que fa anys que es desenvolupa al nord d'Europa, on als centres de les ciutats el trànsit hi és restringit als vehicles més contaminants. Portem uns mesos treballant per impulsar un canvi en el model de mobilitat i posem la mobilitat activa (a peu i en bicicleta) al centre. Així doncs, continuem abordant l’emergència climàtica amb mesures beneficioses per a la ciutadania i el nostre entorn. La implantació de la ZBE és un pas més en la lluita contra el canvi climàtic, amb la voluntat de tenir una ciutat pacificada i una mobilitat sostenible.