Sant Fruitós de Bages

Totes les notícies

Sostenibilitat energètica i territori

El mes de Novembre de 2019, la Generalitat va modificar la llei 16/19 per a “l’impuls de les energies renovables”. Aquesta llei volia impulsar les energies renovables i ajudar a combatre el deteriorament climàtic, però al mateix temps, permetia instal·lacions de centrals energètiques en sol no edificable o “rustic”. Amb la nova llei s’obria la porta a que les grans empreses energètiques, poguessin demanar la instal·lació de camps fotovoltaics en sòl no urbanitzable, tant grans com volguessin i instal·lar-les a qualsevol terreny del municipi. El Planejament Urbanístic de Sant Fruitós de Bages, tampoc no contempla la regulació d’aquest tipus d’instal·lacions, per tant, ara mateix es podrien instal·lar a qualsevol lloc del terme camps amb plaques fotovoltaiques, independentment del valor ecològic i de l’impacte visual o paisatgístic que poguessin tenir. Tampoc la llei limita la mida i superfície, de manera que podria ser tan gran com tot el poble, o com tots els polígons de Sant Fruitós sumats. Coincidírem en que cal donar impuls a les energies renovables, però no a qualsevol preu, i menys a costa de trinxar completament el territori del nostre municipi. Calia doncs, una normativa municipal adaptada, que permetés la implantació d’aquests camps fotovoltaics, però sempre amb la correcta integració paisatgística i respecte pel medi ambient i per l’activitat agrícola. L’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, ha actuat amb celeritat i ha acordat suspendre les llicències per a instal·lacions de nous camps solars en sòl no urbanitzable i a iniciar el procés per adaptar el planejament del nostre poble a la nova llei. Mentrestant es seguirà permetent i apostant per la instal·lació de panells fotovoltaics a les cobertes dels edificis, en solars dels polígons que estan buits i a les cases particulars. L’inici d’aquests treballs, van tenir el suport de totes les formacions polítiques municipals i el vot favorable de tots els regidors presents al Ple.

Guerres de campanar o Política, mà esquerra i sentit comú.

La notícia de la setmana passada conforme l’alcaldessa de Sant Fruitós, l’Àdria Mazcuñan, i l’alcalde de Manresa, en Marc Aloy, havien arribat a un acord per aturar els litigis existents entre tots dos ajuntaments ha estat una molt bona notícia. Parlant la gent s’entén i sobre tot si el que impera és el sentit comú i no la testosterona i l’ “ ...i tu més”. Que Sant Fruitós i Manresa hagin passat pàgina a un conflicte nascut de forma absurda arran de la negativa més que justificada dels manresans a acceptar la construcció d’un establiment hoteler, una gasolinera i un aparcament per a camions a tocar del parc de l’Agulla a iniciativa unilateral de l’anterior govern de Sant Fruitós, permetrà a mig termini desenvolupar una zona crucial per al Pla del Bages situada entre ambdós termes: la zona de l’Agulla i el Parc Tecnològic del Guix, i desenvolupar-la de forma consensuada. I aquest fet ens beneficiarà tant a manresans com a santfruitosencs. Un ajuntament ha de vetllar pels interessos dels seus conciutadans òbviament, però cal que aquests interessos obeeixin a l’interès general real i no a una concepció de la gestió municipal com una qüestió d’ego i, sobretot, si posar-nos a litigar amb el municipi veí ha comportat despesa econòmica i en forma d’hores d’assessoraments jurídics, quan el que calia fer era seure en una taula i parlar.  Així ho ha fet l’actual govern de Sant Fruitós amb el de Manresa. Parlar, dialogar i arribar a acords, directament. Sense necessitar seguir en litigis.  Sort que està tornant el sentit comú en la gestió municipal! Secció Local d’ERC- Sant Fruitós de Bages

Nota de Premsa en relació a la Moció de Censura

En les eleccions municipals del mes de maig de 2019, a Sant Fruitós de Bages va resultar com a partit més votat Gent fent Poble, obtenint 1831 vots i 6 regidories. Seguidament, Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal va obtenir 926 vots i 3 regidories. Junts per Sant Fruitós 876 vots i 2 regidories. I el Partit Socialista de Catalunya 783 vots i 2 regidories. Així doncs, cap dels grups va obtenir un suport suficient per poder governar amb majoria absoluta. De les converses entre els diferents partits no en va sorgir cap acord de consens per governar de forma conjunta. De fet, tant PSC com JxSF com ERC vam fer notori que, tot i tenir seriosos dubtes, romandríem a l’oposició deixant que GfP governés en minoria, condicionant la continuïtat del govern de GfP a la bona governança i a la transparència. Així els corresponia, doncs havien estat la força més votada. Des de llavors hem restat amatents a la tasca diària del govern local, a les accions o no accions que es desenvolupaven, i al tarannà que anava emprenent el govern en minoria de GfP. Després de diferents intents de cartipàs, ERC va arribar a un document d’acords amb GfP, document que també van subscriure JxSF i PSC. Des de l’aprovació del cartipàs fins al moment present, l’esmentat acord s’ha incomplert en més d’un centenar d’ocasions. Podem afirmar amb total rotunditat que aquell acord, GfP, mai l’ha respectat; el va trencar en el mateix moment en què es va aprovar el cartipàs. Vam acordar consens en les convocatòries de personal, en les modificacions de pressupost i incorporacions de romanent, en les obres de pressupost superior a 250.000€, en planejament urbanístic i en atorgament de subvencions. Hem de dir que la llista d’incompliments en cadascun d’aquests punts és molt llarga, ja hem comentat que supera el centenar. Tot i això, vam seguir esperant un gir en el timó del govern de Sant Fruitós. Aquesta confiança s’ha anat fonent fins a arribar al moment en què no en queda gens.

Pel bé de tothom

David Uró VIlanova Regidor d'Esquerra a l'Ajutament de Sant Fruitós de Bages Aviat farà un any, que davant els resultats electorals, a Sant Fruitós va fer una proposta trencadora: treballar amb el concens de tots els regidors i regidores del poble; sense distincions, comptant amb les aportacions de tots els quatre grups. I vam firmar un acord perquè així fos. Doncs ara, just un any després, ens ha passat per davant la oportunitat de poder-ho fer realitat. Podíem aconseguir-ho! Treballar amb un sol objectiu! L’aparició de la covid-19 era nefasta, sí, però ens donava l’oportunitat de posar totes les nostres capacitats al servei de Sant Fruitós. En temps de tempesta toca solidaritat i germanor, comptar amb les aportacions de tots. Ho vaig demanar de totes les formes possibles. Però aquesta oportunitat l’hem perduda. He rebut un “NO” per resposta. No a fer reunions. No a parlar. No, ni tan sols a fer grups de whatsapp. No a compartir la informació ..... I en comptes d’això, mitges veritats, i fer passar bou per bèstia grossa. Quan tornem a la “nova-normalitat”, i estiguem en calma, podrem valorar la gestió dels diferents municipis de Catalunya en front la covid. Segurament cap ajuntament estava preparat pel què ha vingut, tots ens haurem equivocat en alguna cosa, reconeixem-ho, i en fer-ho, mostrem respecte als més afectats. En una situació com la que hem viscut, tots teníem la possibilitat d’equivocar-nos, prendre decisions precipitades o dolentes, i això no pas és criticable! En canvi el govern Batanés, sí que ho és, per una característica preocupant a l’hora d’afrontar la situació de la crisi. Avui és el coronoavirus, demà pot ser una altra situació. Per ser clars, la opció autoritària, de no cooperació ni consens, ha estat una oportunitat perduda d’esborrar les dinàmiques de confrontació, d’evitar les tàctiques polítiques. Davant les situacions difícils, sembla que la reacció hagi de ser esborrar el consens democràtic, i la solució amagar informació i distreure amb mesures vistoses, fer un bon “castells de focs”.

Solidaritat sí, però mala praxis també!

Laia Feliu i Rodríguez  Regidora d'Esquerra a l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages Escric aquestes línies com a regidora a l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, però també com afectada d'esclerosi múltiple i com a mare. La malaltia em situa en una situació especialment vulnerable al coronavirus, però encara és pitjor la situació de la meva filla petita, que el mes que ve farà quatre anys i ella també està al grup de risc per moltes altres patologies que té del néixer. Dijous passat dia 14, a Sant Fruitós es va celebrar el primer ple des que va començar la pandèmia i post-confinament a causa, com sabem, del virus Covid-19. Aquest ple es va celebrar al pavelló municipal d'esports del poble i de manera presencial, tot i està immersos en plena fase 0, a diferència de la resta de municipis, que els han fet telemàtics. Els metges em van recomanar que no hi anés, i d'aquesta manera em vaig veure obligada a triar entre la seguretat de la meva família i els meus deures com a regidora, una decisió que ha estat molt difícil i que m'ha fet patir. Cal dir que per preparar el ple vam fer una reunió telemàtica, sigui dit de pas, l'única reunió telemàtica que hem fet tots i totes les regidores més la interventora i el secretari. En aquesta reunió vam intentar debatre sobre com afrontar aquesta crisis entre tots i totes, però no va anar tant bé com era d'esperar, i va servir de ben poca cosa a part, està clar, de poder-ne fer una nota de premsa. Com dic, la meva situació és complicada i de risc, però també la d'altres regidors, per això vaig demanar que es poguessin fer els plens telemàticament. Però, després d'explicar la situació en detall, l'únic que en vaig treure va ser la resposta d'un dels regidors de Gent fent Poble, dient: "tant els meus companys i companyes com jo mateix, t' entenem perfectament i ens solidaritzem amb tu!". Gràcies, moltes gràcies, però només amb solidaritat de paraula, no en tinc prou. Ha resultat que aquesta solidaritat mal entesa ha portat a que perdés els meus drets! I és que, tornant al ple, va seguir essent presencial, i quina casualitat que es van poder aprovar dos punts molt rellevants pel pressupost municipal i pels ajuts a la recuperació social, que ens semblen poc acurats i que d'haver-hi pogut ser, el resultat de les votacions hauria sigut un altre.

Demanem la suspensió de l’ampliació urbanística de Pineda de Bages

Creiem que no és necessària cap ampliació ja que la urbanització actualment te més del 25% de les parcel·les sense edificar. Fa pocs dies la comissió d'urbanisme va aprovar l’ampliació de Pineda de Bages, anomenada "Pla Parcial Urbanístic Pineda IV". Aquest projecte urbanístic, ha generat un intens debat, en el qual des de ERC Sant Fruitós creiem que “es posa de manifest la falta de coherència, conveniència i encert de la proposta que presenta l'Ajuntament de Sant Fruitós” i demanem la suspensió d’aquesta ampliació urbanística, així com que “s’estudiï l'alternativa que proposem, molt més beneficiosa pel conjunt de la urbanització i pels qui hi viuen, i que podria implicar la rehabilitació de l’hostal de Pineda”. La situació és encara més paradoxal quan a Sant Fruitós s’està elaborant el POUM, el pla urbanístic de tot el municipi, que podria canviar les condicions de l'ampliació de Pineda, i per tant el més adequat seria acabar primer el POUM i en funció del que aquest determini deixar ampliar o no Pineda i fixar-ne les condicions. L'ampliació de Pineda és per a 87 cases amb parcel·la, amb una superfície total de 123.949 m2, representaria un creixement de 230 habitants, però no representaria cap millora en els serveis. Per tant,  “no és necessària cap ampliació ja que la urbanització actualment te més del 25% de les parcel·les sense edificar, és a dir que encara hi ha 1/4 de parcel·les disponibles”. L'ampliació de Pineda ja va ser refusada per Urbanisme el 2018, però el govern de GfP va reactivar el projecte just durant la campanya electoral municipal, fet que, “és una mostra de la forma de treballar del govern municipal, procedint d’amagat i amb una ètica dubtosa. Al mes de desembre 2019 la comissió d'urbanisme va tornar a deixar l'ampliació de Pineda sobre la taula fins que es va suspendre, però el govern de Sant Fruitós ha seguit insistint durant aquest any 2020. Sostenim que “Pineda és una urbanització maltractada durant els últims anys del govern de Gent Fent Poble, i amb aquesta ampliació no es proposa cap millora per la urbanització, sinó la pèrdua d’una oportunitat històrica, probablement l'ultima, per dotar a la urbanització de la manca d'equipaments públics i serveis efectius”.

Fotografia: ONA BAGES | Marc Vila

Primer Ple, el perquè del vot d'ERC

Fins a quatre vegades ERC ha intercanviat punts de vista diferents amb l'equip de govern sobre el cartipàs que ha de marcar el camí de la present legislatura. Fins a quatre ocasions en què l'actitud de l'alcalde, i per extensió el seu equip de govern han mostrat una capacitat de cerca de consens i acord nul·les completament. Val a dir que la diferència que trobem des de la primera proposta de cartipàs i la darrera, està en un augment injustificat en les dedicacions dels regidors i poca cosa més. Tres punts claus en el desacord que fonamenten el nostre sentit del vot: participació a comissions, consensuar temes importants de legislatura, rebaixa de la despesa de govern. 1.- ​Hem demanat per poder participar de les comissions de treball constituïdes, sobretot en els òrgans externs a l'ajuntament. Senzillament han ignorat la nostra petició, no n'hem obtingut resposta. 2.- ERC vol el compromís del govern que els projectes de cost superior a 500.000€, urbanístics o que transcendeixin una legislatura tinguin el consens entre tots els grups municipals. Aquest acord segueix sense ser dins el cartipàs amb les atribucions del ple ni com acord annexe com ERC demanava. 3.- L'equip de govern enganya els veïns quan diu que redueixen la despesa en sous dels regidors de govern. Ens tracta per tontos i es pensa que ens ho creiem. S'augmenten el sou un 16% respecte la passada legislatura, i ja al 2018, el govern de Sant Fruitós costa als seus veïns el 150% més que el govern de municipis de dimensions i pressupost similars al nostre. Davant d'aquesta elevada despesa en els sous de l'equip de govern, ERC ha demanat una rebaixa del 10% respecte el global de la legislatura passada, proposta que han ignorat completament. Amb aquest nul marge de maniobra, és difícil arribar a consensos. I davant la petició de rebaixa de la despesa de l'equip de govern, la rotunditat en la seva negativa ha estat total. D'aquesta argumentació ve el vot negatiu d'ERC al cartipàs presentat al ple.

Triem treballar des de l'oposició

Del resultat de les eleccions municipals del passat mes de maig, es desprenien diverses conclusions. La primera és l'ampliació del suport obtingut per ERC, augmentant un regidor, i validant la feina feta els darrers quatre anys. La segona podria ser el suport majoritari que els votants han atorgat a Gent fent Poble; i una tercera és que, malgrat tot, no hi ha cap grup polític que hagi obtingut els regidors necessaris per governar sense comptar amb altres formacions. Al llarg d'aquestes darreres setmanes, s'han produït nombrosos contactes amb l'objectiu d'establir algun tipus d'acord o pacte entre les distintes formacions polítiques. ERC Sant Fruitós ha parlat amb totes i cadascuna de les forces polítiques amb representació municipal sense que s'hagi arribat a un acord, malgrat que el balanç dels contactes ha estat molt positiu. D'una banda la possibilitat de pactar amb Junts per Sant Fruitós i el PSC un gran acord de govern, essent l'alcaldia per a ERC, no s'ha considerat oportú, alhora que restem coherents i amatents amb la situació política actual i els esdeveniments nacionals. Per altra part, pactar amb la formació política guanyadora tampoc ha estat una via que ens hagi interessat, ja que qualsevol pacte de govern ha de néixer de la confiança mútua i, després d'un darrer any de legislatura al nostre entendre nefast i una campanya electoral bruta i tramposa (la Junta Electoral de Zona, està investigant la denúncia presentada per ERC contra GfP per incompliment de les regles del joc electoral), la confiança en aquesta formació política, i especialment en el seu cap de llista, és nul·la. Particularment per a ERC, la propera legislatura a Sant Fruitós pot ser la darrera oportunitat que té l'equip de govern de GfP, en minoria, perquè comenci a treballar amb els partits que restem a l'oposició sense trampes ni mitges veritats, amb l'objectiu d'aportar el millor de cada projecte al poble. Tenim reptes molt determinants: l'aprovació d'un POUM respectuós amb el medi o la posada en marxa d'equipaments culturals, sanitaris i educatius que han de millorar la qualitat de vida dels veïns, .

Acte "VA DE LLIBERTAT" i Presentració de la Llista d'Esquerra

Aquest  diumenge 14 d'abril a la tarda, la sala polivalent del Nexe de Sant Fruitós es va omplir de persones interessades a escoltar les propostes que la secció local d'ERC plantejava. En un acte emmarcat dins la campanya "Va de llibertat" d'Esquerra Republicana de Catalunya per a la convocatòria d'eleccions al "congreso" i al "senado", i amb un format de petites entrevistes, la periodista Carmina Oliveras va entrevistar a Carolina Telechea, diputada i número 3 a la llista al "congreso", que va exposar el plantejament del partit d'esquerres a Madrid, així com va poder explicar les seves darreres visites als presos polítics. Posteriorment va entrevistar a la cap de llista per a les municipals de Sant Fruitós, Àdria Mazcuñan i Claret, que va fer valoració de la legislatura, va exposar el model de poble que planteja Esquerra a Sant Fruitós i també va clarificar la posició del grup municipal respecte del POUM. Seguidament, es va procedir a presentar la llista per a les properes municipals, una llista cremallera, que mostra continuïtat amb el projecte endegat fa quatre anys i amb noves incorporacions que aporten nous valors a la candidatura. L'acte es va cloure amb un brindis i una crida a la participació en les eleccions, com a base de la democràcia, amb el desig d'obtenció d'uns molt bons resultats per ERC.