Sant Just Desvern

Ple Sant Just, maig de 2021

Ahir, dijous, 27 de maig, vam recuperar els plens presencials. Hi vam presentar dues mocions, una sobre el permís retribuït de menstruació i climateri i una altra sobre el suport a la lactància materna. Es va dur al ple l'aprovació de les bases reguladores per a la concessió de subvencions en el marc del programa d’orientació, formació i inserció laboral de persones aturades del municipi. El nostre portaveu, en Sergi Seguí, va agrair la predisposició de la regidora Gina Pol a l'hora de treballar aquestes bases amb nosaltres i d'incorporar-hi les aportacions que vam fer sobre la proposta inicial amb la voluntat de millorar-la. Hi vam votar a favor . A continuació vam debatre l'aprovació de les bases específiques reguladores de l’atorgament de subvencions en el marc del programa de foment de creació i manteniment d’empreses de Sant Just (POFI EMPRÈN). En Sergi Seguí va destacar que "per nosaltres era important que les despeses imputables no fossin només físiques així com que les persones emprenedores amb domicili fiscal a Sant Just però que exerceixen la seva tasca a diferents municipis també es poguessin beneficiar de la subvenció". Hi vam votar a favor. D'altra banda, es va aprovar per unanimitat de tots els grups el protocol per a la prevenció, la detecció, l'actuació i la resolució de situacions d'assetjament psicològic laboral i altres discriminacions a la feina en l'Ajuntament de Sant Just Desvern. Amb l'única oposició de JuntsXCat vam aprovar la pròrroga del Pla Intern d'Igualtat d'Oportunitats de l'Ajuntament. Durant el debat sobre la moció que vam presentar per declarar Sant Just Desvern municipi amic de la lactància materna la nostra regidora, la Désirée Triler, va voler destacar les aportacions del PSC Sant Just i de Movem Sant Just.    Désirée Triler: "El dret a la lactància materna s'ha de poder garantir arreu i per suposat al nostre municipi, per aquesta raó hem d'agafar el compromís de protegir-la, promocionar-la i donar suport a la criança i a la lactància materna.

2 anys de municipis republicans!

Han passat, ja, dos anys des de les darreres eleccions municipals i des d'ERC Sant Just els celebrem treballant per a fer possible el model republicà de ciutat que venim defensant de fa temps. Aquest mandat vam optar per mantenir-nos a l'oposició d'acord amb el panorama polític nacional i conscients que tindríem pel davant una tasca difícil però al mateix temps engrescadora. Portem dos anys lluitant per a poder transformar en realitats tangibles el nostre programa electoral. Ahir mateix vam conèixer la bona notícia de la disponibilitat de carros al mercat municipal per a facilitar les compres de les persones usuàries. Des del 2018, durant la nostra etapa al govern de Sant Just (concretament des de la regidoria de comerç), ja vàrem treballar aquesta millora amb el personal tècnic i amb la junta del mercat municipal. Veiem, doncs, com la constància i la previsió fan possibles canvis constants que afavoreixen tant l'activitat comercial com la mobilitat ciutadana. Seguirem treballant de manera constructiva i fent propostes que millorin la vida de tota la ciutadania, tal i com demostrem a cada ple amb mocions com l'aprovada el mes d'abril sobre el dol perinatal o les mocions que presentarem al ple d'aquest mateix dijous. Per un Sant Just republicà i d'esquerres!  

365 dies. De maig del 2019 a maig del 2020. Balanç del 1r any de mandat municipal

Ara fa un any celebràvem eleccions municipals i europees. Ningú podia imaginar que un any després estaríem en plena crisi mundial. Una crisi sanitària, social, educativa, econòmica i laboral. En aquests 12 mesos hem passat del govern a la oposició i a oferir mà estesa al govern municipal per gestionar la crisi de la Covid19. Entremig hem viscut uns acords sobre el pressupost 2020; l’abandonament del regidor de C’s del seu grup municipal; dos plens extraordinaris forçats per la oposició; la sentència del procés, ... Però anem a pams. Per la campanya electoral i les eleccions de maig del 2019 Esquerra Republicana de Sant Just ens vàrem marcar com a objectiu millorar els resultats dels anteriors comicis i ser més determinants, encara, al govern municipal, minimitzant la presència del PSC i maximitzant la nostra per potenciar una visió de Sant Just de progrés, pròxima, transparent i compromesa. Els resultats van ser millors que al 2015. Vàrem augmentar en nombre de vots i 1.549 persones ens van fer confiança. Aquest és el nostre millor resultat de la història en unes eleccions municipals. Malauradament, per la Llei d’Hondt i degut a l’augment de participació, el percentatge respecte del total no ens va permetre augmentar el nombre de regidors i seguíem mantenint un grup municipal amb 3 persones regidores. El PSC, però, va millorar molt els resultats i van augmentar en un regidor la seva representació al consistori. Era, i és, evident que, tot i l’alegria per la millora dels resultats, no vàrem assolir els objectius plantejats. Com a conseqüència lògica calia plantejar-se quin havia de ser el nostre paper dins l’Ajuntament i com ajudaríem més a la ciutadania. Valia la pena seguir en un govern municipal amb un PSC reforçat? O calia forçar un canvi d’escenari i passar a la oposició, fent encara més evidents les diferències ideològiques entre ERC i PSC? Un PSC donant suport a la repressió exercida pels aparells de l’estat espanyol i un alcalde que no sap treballar en equip.

Esquerra Republicana presenta 65 propostes per lluitar contra els efectes de la Covid-19

ELS REPUBLICANS PRESENTEN UN DOCUMENT AMB ACCIONS SOCIALS I ECONÒMIQUES PERQUÈ NINGÚ QUEDI ENRERE DURANT AQUESTA CRISI I LES POSA A DISPOSICIÓ DEL GRUP IMPULSOR, UNA MESA DE TREBALL AMB TOTS ELS PARTITS, EXPERTS I REPRESENTANTS DE DIFERENTS SECTORS DEL MUNICIPI, UNA LLARGA REIVINDICACIÓ D'ERC DES DE L'INICI DE LA PANDÈMIA. Des d’Esquerra Republicana fa temps que treballem en propostes a curt, mig i llarg termini. Són mesures centrades en acompanyar i donar suport als veïns i veïnes afectats, al comerç de proximitat, autònoms, pimes i teixit productiu de Sant Just Desvern, amb la seva expertesa i acompanyament. El document s'ha presentat al registre de l'Ajuntament i es posa a disposició del Grup Impulsor que es reunirà dijous 21 de maig. Conté 65 propostes i té l’objectiu, més enllà de les accions més urgents i d’emergència social, de repensar el futur de Sant Just, replantejant el model actual per avançar cap a un poble molt més social, més particpatiu, sostenible i verd. El document complet es pot consultar a http://locals.esquerra.cat/documents/arxius/propostes-covid19_erc-sant-just.pdf   Algunes de les propostes més destacades són: 1. Exigir al Govern espanyol flexibilitat en l’aplicació dels superàvits del pressupost del 2019 per tal de poder finançar accions i propostes per fer front als efectes de la Covid-19. 2. Crear una línia d’ajuts, amb convocatòria immediata, adreçats a les llars d’infants privades per tal que adaptin les seves instal·lacions a les noves realitats derivades del compliment de les normatives sanitàries. 3. Ampliar a la gent gran que ho sol·liciti el servei de recollida i distribució d’adquisició de productes bàsics com medicaments o aliments per evitar que s'hagin de desplaçar. 4. Tenir present en el procés de desconfinament i retorn progressiu als llocs de treball presencials que depenen de l’Ajuntament, les persones treballadores amb infants a càrrec o en edat escolar mentre no es tornin a obrir les llars d’infants i els centres educatius, facilitant al màxim les opcions de teletreball.

Les 6 mesures immediates i 9 urgents a curt-mig termini per canviar la mobilitat del futur a Sant Just

ERC proposa 15 mesures per incrementar l'espai per al vianant, potenciar els desplaçaments en bici i millorar els temps de viatge en transport públic aprofitant la reducció del trànsit El canvi radical d’hàbits de mobilitat arrel de la crisi sanitària ocasionada pel coronavirus Covid-19 i el confinament de la població ha suposat aquests dies una sobtada infrautilització de l’espai viari en general. Segons dades del Servei Català de Trànsit, durant tota la segona setmana de confinament van circular a l’àrea metropolitana de Barcelona un total de 1.512.722 vehicles (1.371.366 durant els dies feiners i 141.356 vehicles el cap de setmana. Aquestes dades representen respecte una setmana normal una reducció del 74,9% de les intensitats de trànsit (reducció del 70,2% els laborables i 90,1% de reducció el cap de setmana). La pròpia emergència sanitària s’ha afegit a l’emergència climàtica i ambiental (declarada el gener d’aquest mateix any), i cal recordar que segons una enquesta elaborada pel RACE (Real Automóvil Club de España) durant el present mes d’abril de 2020, una de cada cinc persones que anava al treball en transport públic té la intenció d’utilitzar el seu vehicle privat per fer aquest desplaçament quan finalitzi l’estat d’alarma. D’acord amb aquestes dades, si no es prenen altres mesures, la finalització del confinament pot comportar l’augment de trànsit, amb les negatives conseqüències ambientals que comportaria. Per aquest motiu, des d’ERC Sant Just fa un seguit de propostes per tal de minimitzar l’impacte d’un suposat increment de l’ús dels vehicles privats a la vegada que millorin la mobilitat activa i sostenible, per a un Sant Just més sa, segur i pròsper en la recuperació de la crisi.      #1 Cal potenciar la mobilitat activa (anar a peu o en bicicleta) entre els municipis veïns. Una de les mesures més urgents és fer accessible el pont de l’autopista per connectar de forma directe el barri Sud amb el Sant Joan Despí, l’Hospital Moisès Broggi, Esplugues i Cornellà.

Una nova etapa

L'assemblea local d'ERC Sant Just celebrada ahir dimecres va decidir, per 11 vots a 13 ( amb 6 vots en blanc) que el Grup municipal inciarà el mandat 2019-2023 a la oposició. Per tant, al Ple de constitució del proper dissabte 15 de juny en Sergi Seguí presentarà la seva candidatura a l'Alcaldia i no es donarà suport a cap altra persona candidata. La decisió arriba després d'un període intens de converses amb Sumant, per intentar articular un Govern alternatiu que no ha estat possible, i amb el PSC, amb qui s'han evidenciat les diferències polítiques que ens separen. El rol del Grup municipal, doncs, canvia substancialment. Per primer cop l'Ajuntament tindrà un Govern en minoria i una oposició en majoria. L'assemblea també va reconéixer la feina feta pels regidors i regidora els darrers 4 anys al Govern municipal.