Sant Just Desvern

ERC Sant Just a la Diada Republicana del Baix Llobregat

Els companys i comaoanyes d'ERC Sant Feliu han acollit i organitzat, enguany, la Diada Republicana del Baix Llobregat i L'Hospitalet centrada en reclamar la llibertat dels presos i les preses polítiques. Fins a 3.000 persones van participar de les diferents activitats organitzades al llarg del dia: debats sectorials, amb la participació de diferents entitats de la comarca; dinar de germanor, organitzat per Free Junqueras i diferents concerts, organitzats per Jovent Republicà. A l'acte polític es va comptar amb la participació dels companys i companyes Oriol Bossa, portaveu del grup municipal de Sant Feliu de Llobregat; la diputada republicana Eva Baró; els membres del jovent republicà del Baix Llobregat Àlex López i Alba Saladie; el president d'Esquerra Baix Llobregat i l'Hospitalet Jordi Albert; la portaveu d'Esquerra Marta Vilalta; el Diputat al Congrés Joan Tardà i el Vicepresident de la Generalitat Pere Aragonés. També va assistir-hi el conseller d'Acció exterior, Ernest Maragall. Aprofitant la trobada, ERC Baix Llobregat i l'Hospitalet va donar la benvinguda a la nova militància: més de 250 noves persones. Des de l'1 d'octubre la militància comarcal ha crescut el 23%. D'entre aquestes 250 noves persones Sant Just Desvern tenim el goig i l'honor de tenir 4 presones noves militants: Aleix Duran i Ayxendri Cristina Gil i Tortosa Oriol Pascual i Zapata Helena Verdoy i Torra

Sergi Seguí, cap de llista d'ERC Sant Just a les eleccions municipals del 2019

Dilluns 14 de maig l'assemblea local d'ERC Sant Just va escollir, per unanimitat, la candidatura presentada per Sergi Seguí com cap de llista a les eleccions municipals de 2019. En Sergi, portaveu a l'Ajuntament els dos últims mandats, representarà, doncs, un projecte que té per objectiu guanyar-ho tot. Per protegir i enfortir els espais de sobirania; per fomentar totes les formes de participació política i l’assumpció de responsabilitats socials i per construir una societat més justa, fomentant la igualtat d’oportunitats i la justícia social, la redistribució de la riquesa i la independència econòmica de les persones. I ho hem de fer de manera integradora, cohesionadora i inclusiva. En les properes eleccions municipals ERC Sant Just ha de fer el salt de qualitat necessari per assolir l'Alcaldia que, conjuntament amb més representativitat a l'Ajuntament, ens permetrà consolidar un #santjustrepublicà. Aconseguir-ho només serà possible si totes les persones treballem i ens impliquem des del primer moment en el disseny, planificació i desplegament del projecte. En aquesta línia, properament la secció local ha convocat una jornada de treball per preparar les estratègies i començar a debatre idees i projectes pel programa electoral.

Comunicat conjunt sobre la unió per la Diagonal de les dues xarxes de tramvia existent

Els grups municipals d’Esquerra Republicana de Catalunya de Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern expressen el següent posicionament respecte a la unió per la Diagonal de les dues xarxes de tramvia existent. 1. Els municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona han patit en els darrers anys una manca d’inversió en matèria de transport públic col·lectiu d’alta capacitat.La conseqüència és que, encara avui, l’ús del vehicle privat resulta necessari per a moltes persones que han de desplaçar-se entre aquests municipis. Això implica que el nivell estructural la contaminació a l’AMB és molt elevada i té efectes directes sobre la salut de les persones. Les inversions en transport públic col·lectiu són determinants per afavorir el dret a la mobilitat, del dret a l’accessibilitat i del dret a la salut. Hi ha diverses infraestructures projectades i no completades que permetrien incrementar els trajectes i la demanda de transport públic col·lectiu; i totes elles poden afavorir un important descens de l’ús del vehicle privat: Millores en la xarxa i el servei de Rodalies, l’ampliació de la L1 entre Santa Coloma i Badalona, l’ampliació de la L2 fins al parc logístic del Baix Llobregat i la connexió amb l’aeroport, l’ampliació de la L3 fins a Trinitat Vella i fins a Sant Feliu de Llobregat, l’enllaç de la L4 entre La Pau i La Sagrera, el perllongament de la línia Llobregat-Anoia FGC entre Pl. Espanya i Gràcia, la finalització de les línies L9 i L10 en el seu tram central o la unió de les xarxes de tramvia en superfícies per la Diagonal, entre d’altres. Totes elles són necessàries i garantirien una millor intermodalitat de manera que l’oferta i els temps de trajecte serien molt més competitius i eficaços, essent la connexió del tramvia per la Diagonal una de les inversions més econòmiques en relació al retorn social.

I ara, què passa amb la República?

Aquesta pregunta és la que va intentar respondre el diputat del Grup republicà Ernest Maragall a La Vagoneta de Sant Just el passat dijous 15 de març en un acte convocat i organitzat per l'ANC amb el suport d'ERC Sant Just. Maragall va abordar la situació política actual amb XXXX idees estratègiques:​ 1. el 21D vàrem concòrrer a unes eleccions amb el terreny de joc i les normes marcades per l'Estat. Per això és tant extraordinària la victòria que es va aconseguir. Però ens va definir un mapa social que cal acceptar: la meitat de la població no accepta el projecte republicà. 2. en aquest context hi ha dues vies possibles: la desobediència activa i directa o bé replegar-se dins la diversitat i recuperar les institucions i començar a construir República. El primer suposa més repressió i dificultats per implantar polítiques republicanes. El segon necessita d'unitat d'acció entre Govern, institucions, partits i ciutadania. Maragall va deixar clar que les dues vies són bones. No n'hi ha una millor que una altra. Va exposar les seves preferències sobre la necessitat de posar el país en marxa i d'actuar no per por a la repressió sinó tenint en compte la repressió. Va reflexionar sobre el fet que qualsevol iniciativa que es proposi per posar el país a caminar començaria treballant en un marc autonòmic. Defensa que la República, que l'hem dita, no hem tingut prou força per implantar-la. Implantar-la en el sentit de pensar, actuar i decidir des de zero. Amb propostes per construir República, feta des d'arrel amb la ciutadania i totes les institucions (Ajuntaments, Parlament, ...). Per això cal augmentar la base, que significa convéncer al 50% de la societat que no veu clar el projecte republicà i demanar-los que s'impliquin. Perquè ja no som al punt d'independència SI o NO. Som al punt de construcció d'una nova realitat basada en valors republicans, de millora de la societat i del benestar.  

La veritable qüestió de fons

14 de març de 2018. Ens hem llevat amb Alfred Bosch a la portada de l’ARA amb un titular impactant: “Votarem ‘no’ al tramvia com el planteja Colau” (https://www.ara.cat/societat/ERC-tombara-projecte-tramvia-Colau-Diagonal-connexio_0_1977402420.html).   I, és clar, per una secció local com la nostra i per un Grup municipal com el nostre, suposa un gerro d’aigua freda. Des d’inici de mandat, al 2015, hem defensat i apostat per dues coses en relació amb el Tramvia: per la unió del tram entre la Rambla de Sant Just i la Plaça Santa Magdalena d’Esplugues per la Laureà Miró i per la unió dels dos Trams per la Diagonal. No només ho hem defensat sinó que ho hem impulsat a nivell institucional (llegiu la moció que vàrem promoure http://locals.esquerra.cat/documents/arxius/mocio-de-suport-a-la-implantacio-duna-xarxa-tramviaria-unificada.pdf).   Però un cop superat el xoc del titular i llegida l’entrevista, cosa que hauria de fer tothom, es posa de manifest el veritable tema de debat i de fons de la qüestió: el sistema de gestió del tramvia.   Les raons del Grup d’ERC a Barcelona per votar en contra del projecte no passen per si el dibuix uneix o no els dos ramals per la Diagonal. Les veritables i potents raons passen per permetre que hi hagi una inversió de diners públics xifrada en 200 milions d’euros i que els beneficis projectats vagin a parar a mans d’empreses privades. És normal que un partit com ERC s’hi oposi, més quan aquesta proposta ve per part d’una confluència que en altres municipis ha apostat fortament per la re-municipalització dels serveis públics.   Seguim pensant que el tramvia és un sistema de transport fiable, ràpid, respectuós amb el medi ambient i més barat respecte d’altres infraestructures. Ara bé, el seu sistema de gestió ha de quedar clar i si la inversió és pública els beneficis han de revertir en la ciutadania i no en els comptes de resultats d’empreses privades ni en les butxaques dels seus accionistes.

8 de març

De nou, el 8 de març de 2018, commemorarem el Dia Internacional de les Dones, una data d’homenatge als moviments a favor dels drets de les dones i de reivindicació per continuar fent evidents les desigualtats de gènere. Una reivindicació que va més enllà d’aquesta data i impregna els 365 dies de l’any i totes i cadascuna de les persones que conformen la nostra societat. Des d’Esquerra Republicana i les JERC treballem dia a dia per garantir que els drets de les dones, siguin plenament efectius i no es vulnerin en cap circumstància. Tot i els avenços realitzats, les desigualtats i les discriminacions cap a les dones encara estan presents i són massa punyents alhora. Les situacions de vulnerabilitat són més crues per a les dones, i això es tradueix en una major precarietat laboral d’aquestes i una feminització de la pobresa, entre d’altres. De fet, un estudi recent d’Enginyeria Sense Fronteres fa evident que 7 de cada 10 víctimes de pobresa energètica són dones. Però la discriminació no queda aquí. Més d’un 70% dels contractes a temps parcials ho són de dones. I en aquesta mateixa línia l’Observatori Dona i Empresa assenyala que més del 70% de les empreses no tenen cap dona als seus Consells d’Administració. Això contrasta amb l’àmbit educatiu, a on les dones representen el 60% de les llicenciades i en canvi els càrrecs de més rellevància, en tots els sectors, continuen sent ocupats majoritàriament per homes. El sostre de vidre doncs, encara no s’ha trencat i segueix limitant les possibilitats d’ascens de les dones. Segons l’últim informe de govern, la bretxa salarial entre homes i dones se situa en un 26,6% a Catalunya tot i que darrers mesos aquesta bretxa ha crescut. Al País valencià i a les illes les dades tampoc són positives: un 24,24% i un 15,88% respectivament. Qüestió que, a diferència d’alguns, nosaltres sí que considerem que ens “hi hem de posar” per eradicar-la mentre veiem com diversos països europeus adopten noves mesures per fer-hi front.

Calçotada 2018

Diumenge 4 de març vàrem celebrar la 32a edició de la calçotada d'ERC Sant Just, amb un acte polític que va comptar amb Ester Capella i Jordi Albert com a convidats, Diputada a Madrid i al Parlament respectivament. L'acte, que va tenir més de 90 persones inscrites, es va inciar amb la lectura del manifest sobre el 8 de març a càrrec de Rosa Barber, secretaria de la Dona de la secció local i, tot seguit, Ester Capell va posar de manifest els problemes que, malauradament, encara avui en dia pateixen les dones per raó de gènere i com la República Catalana ha de contribuir a acabar amb aquesta xacra. Abans de donar inici al dinar, el nostre portaveu a l'Ajuntament, Sergi Seguí, va dirigir unes paraules d'agraïment a totes les persones que havien col·laborat en l'organització de l'activitat i també va fer una crida a participar activament de les properes convocatòries que es faran de cara a preparar les eleccions municipals del 2019. Tot seguit van prendre la paraula Ester Capell i Jordi Albert, que ens va parlar com a diputat al Parlament i com a president de la Federació comarcal.

Els nostres millors resultats

Les eleccions imposades del passat 21 de desembre van suposar els millors resultats que mai hem fet a Sant Just Desvern: 2.281 vots. Malauradament ens ha servit per ser tercers perquè C's ha quedat en segon lloc amb 2.355. I aquest fet és procupant. Des d'aquí, aprofitem per felicitar Junts per Catalunya, com a força guanyadora amb 2.713 vots. Les forces independentistes hem sumat 5.552 suports mentre que els partits constitucionalistes han obtingut 5.120 vots.   Des d'ERC Sant Just Desvern volem agrair moltíssim la feina duta a terme per les persones apoderades durant tota la jornada i en els dies previs, responent mails, assistint a la sessió formativa, etc. La seva disponibilitat ha estat més que absoluta. Gràcies també per donar una imatge tant acurada del nostre partit. Durant tot el dia 21 vàrem demostrar dues coses: que ens mobilitzem quan el moment així ho reclama i que es pot confiar en nosaltres. La presència d'ERC a totes les meses de tots els col·legis va ser constant durant tot el dia i la nostra implicació i resolució d'incidències va ser excel·lent.   Això, sumat als resultats obtinguts a Sant Just i al global el país ens ha de permetre ser optimistes i pensar que en els propers mesos seguirem la feina que el 155 ha intentat aturar i no ha pogut: la implantació de la República. La tenim aquí, només l'hem de fer créixer.

Relleu al Grup municipal

El Ple del mes de novembre de 2017 ens ha deixat una mala notícia: la renúncia a l'acta de regidor, per motius personals, d'en Ferran Tost i Carbonell, número 3 de la llista d'ERC a les passades municipals del 2015 i regidor de Comerç i Consum des de juliol del 2015. En aquest temps en Ferran s’ha deixat la pell per millorar i dinamitzar la vida comercial del poble. Només es poden escriure paraules d’agraïment. El Grup municipal el trobarà a faltar per la seva empenta i tenacitat i per la seva manera de fer, inclusiva i participativa. El nostre portaveu a l'Ajuntament, Sergi Seguí, ha declarat No puc dir ni una mala paraula d'en Ferran. Des del primer dia que va entrar com a regidor ha predicat amb l'exemple del que defensem a ERC: íntegre, treballador, compromés. Un líder que prefereix mantenir-se a segona fila. Trobar-lo a faltar és quedar-se curt. Personalment m'ha ajudat molt a endreçar idees, trobar el nord. M'ha empès endavant quan perdia el ritme. Un paio que fa equip. Una persona a qui seguiria fins a la fi del món. Ara la Mercè, en Lluc, l'Aniol i l'Ona el gaudiran més hores. S'ho han guanyat. Està previst que la número 4 a la llista electoral, Montserrat Molinero, agafi el relleu d'en Ferran al ple del mes de gener i assumeixi les mateixes carteres i competències per seguir impulsant polítuques de foment i millora del comerç local, de proximitat i Km0.