Sant Just Desvern

Notícia

365 dies. De maig del 2019 a maig del 2020. Balanç del 1r any de mandat municipal

Ara fa un any celebràvem eleccions municipals i europees. Ningú podia imaginar que un any després estaríem en plena crisi mundial. Una crisi sanitària, social, educativa, econòmica i laboral.

En aquests 12 mesos hem passat del govern a la oposició i a oferir mà estesa al govern municipal per gestionar la crisi de la Covid19. Entremig hem viscut uns acords sobre el pressupost 2020; l’abandonament del regidor de C’s del seu grup municipal; dos plens extraordinaris forçats per la oposició; la sentència del procés, ... Però anem a pams.

Per la campanya electoral i les eleccions de maig del 2019 Esquerra Republicana de Sant Just ens vàrem marcar com a objectiu millorar els resultats dels anteriors comicis i ser més determinants, encara, al govern municipal, minimitzant la presència del PSC i maximitzant la nostra per potenciar una visió de Sant Just de progrés, pròxima, transparent i compromesa.

Els resultats van ser millors que al 2015. Vàrem augmentar en nombre de vots i 1.549 persones ens van fer confiança. Aquest és el nostre millor resultat de la història en unes eleccions municipals. Malauradament, per la Llei d’Hondt i degut a l’augment de participació, el percentatge respecte del total no ens va permetre augmentar el nombre de regidors i seguíem mantenint un grup municipal amb 3 persones regidores. El PSC, però, va millorar molt els resultats i van augmentar en un regidor la seva representació al consistori.

Era, i és, evident que, tot i l’alegria per la millora dels resultats, no vàrem assolir els objectius plantejats.

Com a conseqüència lògica calia plantejar-se quin havia de ser el nostre paper dins l’Ajuntament i com ajudaríem més a la ciutadania. Valia la pena seguir en un govern municipal amb un PSC reforçat? O calia forçar un canvi d’escenari i passar a la oposició, fent encara més evidents les diferències ideològiques entre ERC i PSC? Un PSC donant suport a la repressió exercida pels aparells de l’estat espanyol i un alcalde que no sap treballar en equip. Sent conscients, però, que a la oposició no es podia conformar, tampoc, ni una majoria independentista ni una majoria d’esquerres perquè els resultats van deixar un panorama molt fraccionat, plural i divers.

Finalment l’assemblea local d’Esquerra va decidir que era moment de passar a la oposició. Però no exercint-la de manera obstruccionista i queixosa, com la que havíem patit nosaltres mateixos els darrers anys, sinó propositiva i constructiva. No podia ser de cap altra manera perquè ERC som un partit amb vocació de govern. Ho demostra la feina feta aquests darrers anys; la nostra implicació en la millora constant del poble i el nostre diàleg obert i transparent amb el veïnat. Entre el 2015 i el 2019 vàrem fer bona feina de planificació i de gestió, governant per a totes i tots, amb el progrés i la millora del benestar per bandera.

Al 2019, doncs, tocava assumir un nou rol dins l’Ajuntament, des de la oposició, però amb les mateixes conviccions i objectius que ens van dur a governar entre 2011 i 2019.

És per això que en aquests 365 dies hem vetllat per reforçar, desenvolupar i garantir més i millors fermes polítiques de suport social; d’accés universal als serveis municipals; de suport al teixit social i associatiu, que tanta feina fa en favor de la cohesió social i comunitària al nostre poble; de foment de l’ocupació, de suport al comerç “KM 0” i als emprenedors i de millores en el transport i la mobilitat. Per això, moltes de les propostes presentades als plens municipals han tingut el nostre suport.

El moment clau va ser la negociació dels pressupostos municipals del 2020 on, gràcies a la feina del grup municipal d’Esquerra Republicana, es va aconseguir avançar el compromís per la construcció de la segona escola bressol municipal, un projecte que l’equip de govern tenia previst executar l’any 2023.

L’acord es basava en un augment de les partides de despesa corrent destinades al “Foment de la Ocupació”; a la “Promoció de la Dona”; a les “Subvencions a entitats culturals”; i a la “Difusió del Patrimoni”.

Pel que fa al capítol d’inversions reclamàvem destinar 100.000€ pel foment del parc de plaques fotovoltaiques del municipi i 100.000€ per la implantació de l’aparcament regulat “Zona verda” al barri centre.

I el punt més important consistia en el canvi de finalitat de 868.000€ que el Govern municipal tenia previst destinar a l’aparcament de Can Padroseta i que ERC vàrem aconseguir que es destinés al finançament de la segona escola bressol municipal. Si aquests condicionants no es poden executar, els 868.000€ s’hauran de destinar a l’impuls del el Pla d’Habitatge 2017-2023 i a la construcció dels habitatges de lloguer per a gent jove als “jocs jovenívols”.

En aquest temps, Esquerra Republicana ens hem posicionat i erigit com el principal grup de la oposició. Per la nostra feina i el nostre rigor. Tots les mocions que hem presentat (i que es poden consultar aquí) han estat aprovades.

Tot, però, i com és lògic, ha quedat aturat a l’espera de reprendre la normalitat després de la crisi del Covid19. Una crisi global que ens ha trastocat a tots, sobretot a aquelles famílies més vulnerables.

Des del primer moment ens vàrem posar a disposició del Govern municipal i hem fet propostes en positiu (podeu consultar-les totes aquí), sempre tenint en compte els col·lectius més vulnerables, des d’un punt de vista social, econòmic i associatiu.

Alguns cops ens hem sentit escoltats. La gran majoria, malauradament, no. I és una llàstima perquè se’ns ha demanat compromís i lleialtat institucional. I, molt sovint, la resposta del Govern no ha anat en aquesta línia.

Queda clar que el mandat quedarà marcat per aquesta crisi. El pressupost del 2020 s’haurà de refer de dalt a baix per ajudar qui més ho necessita. I els propers vindran marcats, també, per les conseqüències socials i econòmiques que deixi la pandèmia.

Per part del grup municipal i de tota la família d’Esquerra Republicana el compromís és clar: seguir treballant. Queda molta feina per fer i no ens podem relaxar si volem un Sant Just republicà.