Sant Just Desvern

Notícia

Ple Sant Just, juny de 2021

Plens Municipals
Ahir, dimarts, va tenir lloc el ple ordinari del mes de juny durant el qual s’hi van tractar diversos temes.

En termes generals vam tornar a constatar com les aportacions d’Esquerra des de l’oposició contribueixen a definir i fer efectives algunes polítiques d’interès general que redunden evidents beneficis per a tota la ciutadania.

A nivell de gestió local destaquem l’adquisició de la meitat de la finca situada a l’av. Generalitat. Segons va destacar la regidora Désirée Triler: "Estem molt d’acord en adquirir aquest sòl per fer-hi habitatge públic, dotacional, i més finançant-ho amb el Fons del sòl i de l’habitatge. Aquest és el seu fi. I per això votarem a favor d’aquest punt."

Ara bé, un cop adquirim el sòl cal definir els seus usos. En aquest sentit hem mantingut converses amb l’equip de Govern i els demanem que en seguim parlant, perquè tenim propostes diferents.

Nosaltres hem proposat la construcció d’habitatges per a gent jove. Considerem que és una zona ideal per comptar amb equipaments educatius, com l’Escola Montserrat, l’Algueró i la segons escola bressol municipal. Accessos ràpids a l’autopista per entrar a BCN i amb transport públic proper. Igualment, un pèl allunyat dels serveis que s’ofereixen al centre o al Barri Sud, com supermercats i venda al detall.

Creiem que els habitatges dotacionals per a la gent gran, que és un projecte que compartim, es podrien construir al solar de El Clos, tocant a l’Avinguda Indústria, un espai més a la vora de serveis, de l’Ambulatori, també ben connectat amb transport públic.

D'altra banda cal tenir en compte que es tracta d’un sòl qualificat com a ZT i aquests espais ens han donat molts maldecaps. Caldria, doncs, resoldre aquesta qualificació urbanística i això pot tardar anys.

La resposta de l’equip de govern a aquestes propostes sempre ha estat negativa. Per això vàrem proposar, també, que el projecte fos d’espais compartits. És a dir, habitatges per a gent jove i persones grans. Però tampoc es va voler.

A l’inici, quan se’ns explicava el projecte, se’ns deia que als baixos de l’edifici resultant s’hi ubicaria un equipament, un espai social, un espai que el barri ara no té i pot necessitar. Ara se’ns explica que això es substitueix també per habitatges.

 
Triler: "En definitiva, seguim parlant, si us plau. Ja tenim el sòl. Debatem què hi volem ubicar. Tenim molta població gran, amb recursos limitats, a qui hem de facilitar un habitatge a preu assequible."

Però també seguim tenint molts joves que han de marxar perquè no podem assumir el cost d’un habitatge al seu poble. I a aquests també els hem d’ajudar. I no s’hi val a dir que ja tindrem el habitatges de la carretera.
 
Désirée Triler: Hem de lluitar per transformar la realitat sempre que en tinguem oportunitat, sense deixar passar-ne ni una sola.

Aquest punt es va aprovar per unanimitat.

A continuació vam debatre sobre la pròrroga del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i l’AEiG Martin Luther King en relació a l’ús d’espais l’equipament Centre Cívic Joan Maragall.

La regidora Montse Molinero va exposar que cal que cuidem les entitats del nostre municipi i més si el treball que desenvolupen és en favor dels infants i joves. Cal preservar l’educació en el lleure i el moviment escolta i els moviments d’esplai en són capdavanters tant a nivell local com de país.

La dedicació dels responsables de l'AEMLK, va afegir Molinero, és sense ànim de lucre i si volem que els infants i joves de Sant Just puguin assolir els valors de l’escoltisme cal que els ajudem, per això el nostre grup hi va votar a favor.

El punt es va aprovar per unanimitat.

Un dels aspectes destacats del ple municipal d’ahir va ser l’aprovació per unanimitat del conveni de col·laboració per a l’adhesió de l’arxiu municipal a la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona.

La regidora Montse Molinero, durant la seva intervenció, va explicar que l’Arxiu Municipal és un espai aglutinador i, alhora, difusor de la història del nostre municipi. Un arxiu municipal ha de ser obert, ha de treballar en xarxa amb altres equipaments del municipi i amb arxius d’altres pobles i ciutats, ha de compartir projectes propis i conèixer d’externs.

 
Molinero: "Confiem que formar part de la xarxa d’arxius municipals pot ajudar a disposar de més coneixements i de més recursos d’una manera més eficaç."

Des d’Esquerra Sant Just vam traslladar una felicitació al Jordi i la Patricia, els responsables de l’Arxiu Municipal, per la gran feina que fan de custòdia i difusió de les nostres històries.

Durant el debat sobre l’aprovació inicial de les bases específiques reguladores per a la concessió de subvencions en el marc del programa 3+6 any 2021 la Montse Molinero va valorar positivament aquesta proposta ens agrada ja que podrem aconseguir que 6 persones baixin de la llista d'aturats del nostre municipi, com a mínim per un període de 12 mesos. També va comentar que des d’Esquerra creiem que valdria la pena d’explorar la possibilitat d’ampliar-ne la durada.

Aquest punt es va aprovar per unanimitat.

Un dels moments clau del ple d’ahir va ser l’aprovació inicial de les bases d’una línia ajuts al foment de la creació artística, amb l’objectiu de fomentar la formació, la innovació, la creació i la producció artística de persones vinculades al municipi

L'aprovació d'aquestes bases va ser una condició sine qua non del nostre grup per a l’aprovació dels pressupostos. Com va explicar la regidora Montse Molinero, "hem fet arribar al Govern municipal exemples de bases de creació artística de diferents municipis."

Lamentem, va afegir, que només pugui ser una convocatòria de 10.000€ però esperem poder augmentar aquesta xifra en propers exercicis pressupostaris.

L’objectiu és fomentar la creació artística en qualsevol disciplina. Hem volgut que fossin unes bases el més obertes possible per augmentar la visibilitat dels nostres artistes i contribuir, també, a impulsar les seves trajectòries professionals.
 
Molinero: "Com sabeu, a Sant Just disposem de molt bons programes de formació artística i d’espais per a la seva difusió. Però anem coixos en espais per fomentar la creació. I en programes d’aquest tipus. Un cop aprovades les bases només ens quedarà trobar aquests espais per tenir el cercle complet. I, per suposat, treballar amb el sector per atorgar sentit comú i línies de treball a tots els espais i eines de què disposem."

Durant el ple municipal vam debatre tres mocions.

En relació amb la moció presentada per PSC Sant Just i Movem Sant Just per a instar al govern de l'estat a ampliar la suspensió de l'aplicació de les regles fiscals als ens locals als anys 2022 i 2023, en Sergi Seguí va recordar que el 2019 ja vam presentar una en aquest sentit.

Vam votar a favor de la moció, que es va aprovar amb els vots favorables de tots els grups i amb l’abstenció de la CUP.

Conjuntament amb PSC Sant Just i Movem Sant Just vam presentar una moció del Consell Consultiu de la Gent Gran del Baix Llobregat amb motiu del Dia mundial de presa de consciència de l’abús i el maltractament en la vellesa. Es va aprovar per unanimitat.

Finalment, vam debatre sobre una moció presentada pel grup municipal de la CUP en suport al Marcel Vivet.

Tal i com va explicar la regidora Désirée Triler, el 17 de Juny, al dia següent de sortir la sentència, la Junta de Portaveus del Parlament (ERC, CUP, Junts, i En Comú Podem) van acordar una declaració de suport a Marcel Vivet i a les més de 3.000 persones represaliades per motius polítics els darrers anys arreu dels Països Catalans.

Des d’Esquerra hem fet explícit sempre el nostre suport la llibertat d’expressió, manifestació i protesta i pensem que en una societat lliure qualsevol persona ha de tenir garantida la llibertat per sumar-se a mobilitzacions en defensa de drets fonamentals.

De fet, com va exposar la regidora Désirée Triler, nosaltres hem presentat diverses mocions sobre els represaliats: vam presentar (i va ser aprovada) al gener del 2021 una moció de suport als encausats i encausades per les manifestacions a la Jonquera, que ens tocava de prop a Sant Just, així com també una moció al juny 2018 en defensa dels drets de l’Adrià Carrasco, gener 2019 de rebuig a les detencions arbitràries contra independentistes.

Tot això a banda de les mocions reiterant la llibertat dels presos i preses polítiques i retorn de les persones exiliades, amnistia, etcètera.

Per tot plegat hi vam votar a favor.

La moció, però, va ser rebutjada gràcies fonamentalment al vot en contra de JuntsXCat -AR, que va mirar de justificar el seu alineament amb el posicionament del PSC sense gaire èxit. Una decisió que sense cap mena de dubte costa molt d’entendre.