Sant Just Desvern

Notícia

De què serveixen els meus impostos?

Sergi Seguí Esteve

Sabíeu que per cada tona de residus que s’ha d’incinerar els ajuntaments han de pagar, avui, 29,60€?
I la progressió preveu que al 2024 el preu sigui de 35,80€.

Aquests diners surten dels pressupostos municipals. Per tant, que la ciutadania no separi bé en origen o que utilitzi malament els contenidors té un alt cost econòmic per a tothom.
Aquest cànon català de residus és una gran eina de fiscalitat ambiental, pionera i clau per a l'èxit de la recollida selectiva. És un model reconegut a nivell europeu, que ens ha permès avançar en la gestió de residus sostenible, i que l’autoproclamat “Gobierno más progresista de la historia” vol liquidar.

El nou impost unificat que planteja la llei espanyola de residus que s’està tramitant al Senat no mantindrà el caràcter finalista, no revertirà directament dins l’ecosistema i no afavorirà l’economia circular. A més, obre la porta a que el govern central de torn pugui aplicar un tipus de gravamen zero i que, de facto, quedi eliminat aquest impost ambiental.
I és que els fons recaptats amb aquest cànon es reinverteixen per finançar el cost que de la gestió sostenible dels residus. En els 18 anys que porta en funcionament ha permès invertir a tot el país més de 250 milions d’euros en plantes de compostatge, 121 milions en recollida orgànica i 47 milions en deixalleries.

Des del nostre punt de vista la situació solució passa, o bé per reciclar més i millor, o bé per augmentar els impostos municipals per cobrir aquestes despeses. I nosaltres apostem per utilitzar una fiscalitat verda, que fomenti l’economia circular i els hàbits saludables entre la ciutadania.

És per això que amb el Govern municipal compartim la fita d’augmentar el percentatge de separació en origen, millorar la recollida selectiva i apropar-nos a l’objectiu del 65% marcat per la Unió Europea per l’any 2035. A Sant Just ens situem en un 58% de recollida selectiva. No som lluny. Però cal un pas més.

I aquest pas es pot donar de dues maneres: mantenint la proximitat de les bateries i afegint un element d’anàlisi que permeti prendre decisions. O passar, directament, a una recollida basada en el sistema “porta a porta”.

Aquest darrera ja s’aplica a Sant Just en l’àmbit comercial. Entenem, però, que abans d’ampliar-la cal fer una feina pedagògica molt potent. I l’entrada en funcionament del sistema intel·ligent de recollida de residus pot ajudar, i molt, en aquest camp.

Després del barri de La Miranda – Canigó ara toca el torn als barris de Mas Lluí, Bellsoleig i Torreblanca. Però és una qüestió global que ens implica a tots i a totes, visquem on visquem. Perquè sinó, no ens quedaran llocs on viure.