ERC Sants - Montjuïc

Totes les notícies

Les relacions actuals entre el Govern Català i l'espanyol.

Videoconferència-Debat mixta, telemàtica i presencial al Casal amb Ester Capella, delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya a Madrid amb qui hem analitzat les relacions actuals entre els dos governs. Per començar ens ha comentat que ara estem vivint un moment complicat perquè la utilització del programari maliciós Pegasus, creat per l'empresa israeliana NSO Group, per part de l'estat espanyol, ha trencat confiances i és que no es pot negociar amb qui t'està espiant de forma presumptament il·legal o amb una legalitat més que qüestionable i descontrolada, mes si tenim en compte que no ens ho ha fet únicament a nosaltres sinó a totes les persones que cada un dels espiats tenim a la nostra agenda. Aquesta activitat és molt greu i més si considerem que d'una manera o altra, tots hem estat observats. Ha destacat que Madrid no era conscient de la transcendència i envergadura que representava aquesta pràctica, feta amb autorització o sense, i és que ha transcendit l'àmbit de l'estat espanyol i no ho ha afrontat de forma correcta. Ara està en un punt que la destitució de la directora del CNI ja no és suficient. Tot això dificulta molt les relacions entre els dos governs i també, evidentment les negociacions de la taula. Per tot el que s'ha indicat es pot resumir que les relacions entre els governs català i espanyol ara són fredes i el que hem d'intentar és que el país no hi perdi, especialment en aquells àmbits que considerem prioritaris tot i la desconfiança creada. També amb relació a les negociacions, ha destacat la influència que ha tingut la pandèmia, la guerra d'Ucraïna, o la manca de consens a l'hora que tot l'independentisme segués a la taula, el que ha ajudat a aturar les negociacions. Ha afirmat que quan s'analitzen els processos de negociació similars que hi ha hagut a la història en tot el món, sempre han produït problemes, ajornaments i incompliments, però mai la gent s'ha aixecat de la taula, i és que el que ho fa, perd la partida i marxar sempre és una mala solució.

Associació El Cor Canta. XXVI Premis Nacionals Lluïs Companys.

Continuant amb la iniciativa de dialogar amb els premiats i premiades, avui hem pogut parlar presencialment al casal i per videoconferència amb Sigfrid Quer i Joan Manel Coco, president i secretari, respectivament, de l'Associació El Cor Canta, que va guanyar l'any passat el Premi Nacional President Lluís Companys. En primer lloc, ens han agraït l'honor de rebre aquest premi així com l'oportunitat de poder parlar amb nosaltres i presentar-nos el que són, d'on venen i cap on van. La seva història és curta, però intensa, aquesta associació va néixer a partir de la il·lusió de molta gent per gaudir cantant, per fer grup i ser integradors, per ser innovadors, per donar suport a la cultura catalana i en definitiva per intentar obrir nous camins en el món de l'associacionisme, del cant i de la música simfònica d'aquest país. Són objectius ambiciosos i potser fins i tot molt agosarats, però no han deixat de treballar-hi per fer-los realitat. El Cor Canta és una formació coral de caràcter amateur que està formada habitualment per més de 140 cantaires d'edats, formacions i coneixements musicals diversos i és una realitat que han muntat en menys de quatre anys d'existència i en aquest curt espai de temps han sigut capaços d'encarregar i estrenar sis obres simfònicocorals de gran format de compositors catalans de reconegut prestigi (Albert Guinovart, Josep Vila i Casañas, Salvador Brotons), de promocionar joves compositors (Gerard López, Angel Pérez) i també dues obres en català de compositors estrangers (Ian Shaw, Anglaterra, i Sebastián Jaried, Perú) i a més han encarregat pel 2023 dues noves obres a Marc Migó i a Elisenda Fàbregas. Han encarregat, premiat i estrenades obres dels poetes i poetesses Joan Maragall, Joan Salvat Papasseit, Jacint Verdaguer, Miquel Desclot, Montserrat Abelló i Juana Dolores. Ja han fet dues edicions del Concurs Internacional de Composició d'Obres per a Cor i Orquestra i acaben de posar en marxa la tercera.

Sessió de treball i presentació de propostes del grup municipal al proper plenari.

Avui amb els nostres consellers i conselleres hem fet una sessió de treball i debat, per videoconferència i de forma presencial al Casal, on s'han presentat i comentat totes les propostes del nostre grup municipal al proper Consell Plenari del Districte del dia 18 de maig. També hem comentat l'actualitat política, estudiades situacions i millores que es podrien implementar al barri i fet una valoració positiva de la nostra parada a la plaça de Sants la diada de Sant Jordi, primera sense restriccions després de dos anys de pandèmia, amb molta gent que vam poder atendre i escoltar, malgrat els moments de pluja i tempesta de calamarsa.  

Bona Diada de Sant Jordi 2022!

Avui 23 d'abril tornem a omplir Barcelona de llibres i roses en una Diada molt especial. Aquest any, ens podrem retrobar, de nou, als carrers i places de la nostra ciutat per celebrar plegats la festa de la cultura i l'amor. Esquerra Republicana - Barcelona hi serem, com sempre, a diversos punts de la ciutat.  

Serveis socials al districte.

Videoconferència-Debat mixta, telemàtica i presencial al Casal amb Montse Benedí i Altés, regidora portaveu adjunta del Grup Municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, presidenta del Consell Plenari del Districte de Sant Andreu, presidenta de la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports i consellera de l'AMB. En la xerrada que hem mantingut amb ella ens ha parlat dels serveis socials a Barcelona destacant d'entrada que l'any 2021 es van atendre 97.531 persones a la nostra ciutat, molt per sobre de les 79.575 de l'any 2019, la qual cosa demostra l'agreujament patit per la crisi sanitària de la Covid-19; d'aquestes el 63% correspon a dones i un 29% són persones ateses per primer cop o que feia molt que no precisaven suport. El que és clar és que el panorama ha empitjorat molt darrerament. Respecte al nostre districte ocupem el tercer lloc en nombre d'atencions darrere de Nou Barris i Ciutat Vella, representant aproximadament un terç del total, això demostra que Sants-Montjuïc requereix un important esforç per part de les seves 4 seus d'atenció ciutadana. Ha destacat la importància de donar valor al servei social que no només és molt potent a Barcelona sinó en tot el país. La tasca del servei social a Barcelona és doncs molt rellevant i la seva funció primordial de prevenció i acompanyament, molt ben realitzada per tots els treballadors i treballadores socials, guanya importància quan s'ha comprovat que rep persones necessitades d'altres municipis que no hi destinen suficients recursos. Ens ha parlat també del contracte programa subscrit amb la Generalitat de Catalunya. Aquest contracte es va renovant cada quatre anys i a través d’ell la Generalitat aporta el 40% dels recursos necessaris mentre els municipis aporten el 60% restant. Ens ha explicat que l’estat español no ha complert la Llei de Dependència durant molt de temps amb el traspàs econòmic indispensable perquè la Generalitat pugui aportar el que cal. Ha destacat que darrerament s’ha augmentat la plantilla del servei en més de 100 persones només a Barcelona amb la finalitat d'oferir una millor atenció: això d'entrada ha reduït els temps d'espera, principalment en la primera visita.

Ucraïna: El repte i l'oportunitat de l'acollida a Catalunya.

Els companys i companyes d'ERC de Sants-Montjuïc avui des de casa i des del casal hem assistit a una videoconferència telemàtica organitzada per la Federació de Barcelona amb la plataforma Zoom. Hem parlat amb Georgina Oliva i Peña, secretària general d'Igualtat i Feminismes del Govern de la Generalitat de Catalunya i Elisenda Alemany, regidora d'Esquerra Republicana a l'Ajuntament de Barcelona, que ens han explicat la seva visió de l'arribada de refugiats des del seu àmbit. La conferència ha sigut moderada per Anna Nebreda, secretària general d'Esquerra Republicana-Barcelona. Elisenda Alamany, com a membre d'un partit que no és al govern de l'Ajuntament i des de la seva perspectiva, ha il·lustrat la situació de la ciutat de Barcelona: el dia d'avui hi ha unes 5.700 persones refugiades procedents d'Ucraïna allotjades a la ciutat a través de Creu Roja, a més hi ha les que ho han fet pel seu conte, tenim uns 250 nens escolaritzats en diferents barris i les quantitats que van en augment. També ens ha parlat dels òrgans de coordinació i de les xarxes internacionals on participem. Respecte a la feina feta per ERC ha destacat la coordinació amb les cambres, amb el govern de la Generalitat i el Fons Català de Cooperació, també ens ha parlat de les visites a entitats ucraïneses, de la recepció de peticions diverses per part de la ciutadania i de les reunions amb grups municipals, entre altres. Georgina Oliva ens ha parlat des del punt de vista de la Generalitat de Catalunya. Per començar ens ha indicat que a Catalunya abans de la guerra hi vivien 23.619 persones ucraïneses, o sigui que Catalunya era una de les regions d’Europa que més ciutadans d'aquesta nacionalitat tenia. Amb la guerra aquesta comunitat ha crescut molt. Se sap que fins ara només a Barcelona hi vivien habitualment unes 5.012 persones que provenien d’Ucraïna. Aquesta quantitat ens pot donar una idea del nombre de persones relacionades amb elles que poden acabar venint, destacant que ahir estaven registrades 17.

Nous Horitzons: Analitzar per entendre i entendre per construir.

Videoconferència-Debat mixta, telemàtica i presencial al Casal amb Marçal Llimona i Creixell, Periodista, Presentador del programa de ràdio "La veu de Vila", director del "Matí Digital". En la conferència, d'entrada, ha comentat que no hi ha un manual de normes bàsiques de com s'ha de comunicar, el que se sap és com s'ha de fer per captar l'atenció i és que tot i l'existència d'un gran nombre de mitjans de comunicació, els índexs de qualitat són baixos, posant com a exemple que avui en dia qualsevol persona és pot convertir en informador gràcies a les xarxes socials. Ha destacat l'existència de 4 premisses que s'han de tenir en consideració en l'actual era digital. La primera fa referència al fet que tot el que no es comunica no existeix i la idea és, per no desgastar, fer una comunicació relativament habitual, però sempre de qualitat. En el nostre cas, recomana que a l'hora d'informar de les activitats o actes, s'hauria de mirar com es comuniquen. Per aquesta raó és important generar bons continguts de tot el que interessa que arribi a la gent. La segona premissa fa referència al moment actual de pandèmia en la qual la comunicació ha canviat moltíssim perquè ha guanyat molta presència la informació a través de les xarxes socials. Destaca que fa uns dos anys era més fàcil fer conversa presencialment, en canvi, ara s'interactua més a través de les xarxes o mitjans. Això també és extrapolable a nosaltres com a partit, per tant haurem d'analitzar i mirar d'utilitzar tots els mecanismes per fer arribar el nostre missatge. La tercera premissa fa referència als públics als quals ens hem de dirigir i sobretot quan: ha aclarit que les xarxes, principal motor de comunicació, tenen els seus ritmes i horaris i ha destacat l'existència de 3 franges horàries on les publicacions tenen més facilitat de ser vistes i quedar-se. Aquí aquestes són: abans d'entrar a treballar, de 08:00 a 09:00 hores, a l'hora d'anar a dinar, de 13:00 a 15:00 hores, i al vespre, de 20:00 a 21:30 hores; aquests són moments força adequats per pujar continguts.

Congrés Comarcal Ordinari 2022.

Els militants del Casal Jaume Aiguader de Sants-Montjuïc hem assistit presencialment al Congrés Comarcal Ordinari de 2022 celebrat avui. En la sessió hem escoltat l'informe de la Presidència Comarcal. S'han analitzat totes les activitats que hem desenvolupat aquest darrer curs i en el torn obert de paraules, informat de tot el que estem planificant de cara al proper.

Transformacions i reptes plantejats al sistema educatiu.

Els companys i companyes d’ERC de Sants-Montjuïc avui hem assistit a una videoconferència telemàtica organitzada per la Federació de Barcelona amb la plataforma Zoom des de casa. Hi ha intervingut: Ponent: Patrícia Gomà, Secretària General d’Educació del Govern de la Generalitat de Catalunya. Moderador: Joan Sabaté, Secretari D’Acció Política i Sectorial d’Esquerra Republicana-Barcelona. En aquest debat hem pogut conèixer el dia a dia i el que estem fent en relació al nostre sistema educatiu així com tot allò que anirem millorant. La idea és implantar polítiques republicanes a l'àmbit de l'educació per enfortir el model i donar seguretat jurídica. Ha recordat que actualment s'estan escolaritzant 1.500.000 alumnes a Catalunya amb 120.000 mestres o professors, 40.000 dels quals corresponen al concert educatiu. Ha destacat la problemàtica amb què es va trobar el govern actual amb la situació de pandèmia i l'existència de classes no presencials que molts infants es van perdre. A més a dia d’avui la situació de guerra en Ucraïna ha representat l'escolarització de 911 infants més amb absolut desconeixement de la llengua. Per tot això es produirà la implantació de determinades mesures que no poden esperar. Per al proper curs destaca: La gratuïtat de la quota d'escolarització de les llars d'infants dels nens i nenes de 2 anys. La reducció de les ràtios d’infantil de 3 anys a un màxim de 20 alumnes per classe, amb la idea d’anar escalant cada any. El nou model d’inscripció en els cursos de Formació Professional per assegurar les places. Implementació de nous currículums. Aplicació del decret sobre planificació que recull el pacte contra la discriminació i la segregació. Acabar el pla digital perquè tothom pugui tenir un dispositiu tecnològic. Canvi de calendari escolar mantenint-se els 176 dies lectius, però avançant el dia de finalització de les vacances d'estiu. Amb vista als propers 2 anys: Treballar en l'estabilització de les plantilles.