ERC Sants - Montjuïc

Totes les notícies

Sessió informativa del plenari celebrat el 10 de març.

Avui amb els nostres consellers i conselleres hem fet una xerrada i debat de forma presencial al Casal. Hem parlat de la actualitat política i ens han informat i comentat totes les propostes del nostre Grup Municipal en l'últim plenari, que és el primer de l’any 2022, que va tenir lloc a la Seu del nostre districte el dia 10 de març. Totes les iniciatives que ERC va presentar i s’indiquen a continuació es poden trobar a l’apartat Documents/Plenari del Districte de Sants Montjuïc de la nostra web.   PREC Que el govern del districte es comprometi a entregar en el termini de 15 dies la còpia dels convenis i acords signats amb les diverses administracions, entitats i la Fira sobre la futura transformació presentada pel Govern del districte en les diverses sessions del projecte "Repensem l'espai Firal de Montjuïc". RESULTAT: Recollit pel govern municipal.   PREGUNTA Com preveu el Govern del districte incorporar les iniciatives d’ERC Sants-Montjuïc que han estat acceptades dins de la proposta de talls de trànsit de la muntanya de Montjuïc implementada el passat 7 de març d'enguany? RESULTAT: Queda pendent de resposta.   PROPOSICIÓ El Consell del districte de Sants-Montjuïc acorda instar el govern a iniciar un Pla de Prevenció Contra els Incendis en el qual es contemplin, com a mínim, les següents actuacions: PRIMER- Complementar les accions de difusió de la campanya de xerrades de prevenció d’incendis domèstics dels Bombers de Barcelona, conegut com “Millor prevenir que apagar”, mitjançant la distribució i embustiada dels tríptics informatius a totes les llars del districte. SEGON- Incrementar la periodicitat de les sessions informatives al llarg de l’any, fent especial èmfasi a l’època prèvia a l’hivern, i que aquestes siguin gravades i transmeses en directe a través de tots els mitjans de comunicació de què disposa el districte. TERCER- Intensificar les inspeccions d’aquells locals que puguin presentar un risc d’esfondrament, salubritat i/o de inseguretat i que es prenguin les mesures necessàries per garantir la seguretat del veïnat.

Manifestació 8M2022.

Avui, Dia Internacional de la Dona, les companyes i companys del Casal hem assistit a la manifestació de Barcelona que ha anat de plaça Universitat fins a Arc de Triomf. Ens hem mobilitzat contra les desigualtats, discriminacions, precarietats, fronteres i violències que pateixen les dones i hem posat especial èmfasi en les brutalitats que suporten en temps de guerra. Una altra vegada hem reivindicat  la plena igualtat i una República catalana, lliure i feminista.      

El NO a la reforma laboral: el procés de debat al Congrés...

Els companys i companyes d’ERC de Sants-Montjuïc avui hem assistit a una videoconferència organitzada per la Federació amb la plataforma Zoom des del casal i des de casa. Hi han intervingut: Pilar Vallugera, diputada d’ERC al Congrés. Jordi Salvador, diputat d’ERC al Congrés. Jordi Castellana, secretari nacional de Política Econòmica i coordinació sectorial, regidor d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona. Hem pogut debatre amb ells les raons del no d’ERC a la reforma laboral i ens han exposat l'elevat nombre de punts que no es milloraven. S’ha arribat a la conclusió que, si bé des del partit s’havia treballat molt i intensament en aquesta reforma mostrant les nostres línies mestres de forma clara, no existia en l’altra banda voluntat negociadora. Vam ser molt obvis amb la nostra trajectòria en defensa de les persones treballadores, però tot estava decidit i pactat amb altres formacions encara que, al final, fos per un error que sortís aprovada. ERC va aguantar la pressió i va ser coherent amb els seus principis i per això va votar en aquest sentit. I es que, si ens preguntem com canviarà aquesta reforma la vida dels treballadors i treballadores, la conclusió és que resulta clarament insuficient i no suposa una millora real.    

Dones, Històries, Memòries.

Videoconferència-Debat mixta, telemàtica i presencial al Casal amb Coral Cuadrada Majò: Doctora en història medieval per la UB, professora de la URV, investigadora del Medical Anthropology Research Center de la URV i del Grup de Recerca GRAMP de la UB, Directora del Arxiu dels Marquesos de Santa Maria de Barberà. Ha impartit docència al màster interuniversitari sobre Estudis de Dones, gènere i ciutadania del qual va ser coordinadora. Les seves línies de recerca són el comerç internacional entre els segles XIII i XV, la història de la medicina i la història de les dones. Ha estat una conferència on s'ha analitzat com la història ha tractat  les dones, com les ha amagades i s’ha constatat que avui dia aquest tracte s'està revertint en tots els àmbits de la nostra societat. Coral Cuadrada ens ha parlat del seu article “Dones, Històries Memòries” que ha servit de títol per aquesta ponència, article d'accés gratuït a internet que va escriure el 2016 quan feia 80 anys de l'inici de la Guerra Civil i de què recomanem la seva lectura.  “Només cal mirar qualsevol manual d’història per veure que les dones són les grans oblidades a l’hora d’explicar el nostre passat. No hi són en els grans relats de la política i l’economia -segurament perquè fins fa ben poques dècades han estat apartades dels centres de poder- i fins i tot, ens costa trobar-les en l’anomenada història social. D’aquí la importància d’una historiografia feminista que dota de referents a les dones; d’una historiografia que introdueix la mirada de les dones a la història”. A mode d'introducció ens ha parlat d’una sèrie d’obres, treballs i col·laboracions que es van realitzar prèviament com “Memòries de dones” escrit com a resultat de dos cursos d’estiu de la URV i el combinat d'imatges d'arxiu i entrevistes al video “La quadratura del cercle. Història del Bloc feminista de Tarragona”, efectuat per alumnes d'aquesta universitat, que representa una crònica dels esdeveniments més significatius de les lluites feministes dels anys 70 a Tarragona, i per extensió a Catalunya, que va servir per donar visibilitat a una història que qualifica d'efímera i oblidada, sobretot pensant, per exemple, en les dones que van anar a viure a les barraques.

Actualitat del Parlament de Catalunya.

Videoconferència-Debat mixta, telemàtica i presencial al Casal amb José Rodríguez Fernández, Diputat al Parlament de Catalunya per ERC, Licenciat en Física per la UAB, Màster en Societat de la Informació per la UOC i DEA en sociologia per la UOC. Per començar ens ha comentat que el Parlament sempre hauria de ser notícia pel que fa i no pel que hi passa i en aquest sentit ha demanat disculpes, en la part que li correspon, per les últimes polèmiques que s'han produït amb el cas dels privilegis de certs funcionaris amb les conegudes llicències d'edat o la inhabilitació de Pau Juvillà, que considera, no s’ha sabut defensar. Ha explicat quina és la seva àrea de treball com a diputat destacant que desenvolupa temes d’interior relacionats amb Barcelona, els desnonaments, l'habitatge, la mobilitat relativa als transports públics, com trens i autobusos, i determinades tasques de la Sindicatura de Comptes. Ens ha indicat quin és el funcionament del Parlament des del punt de vista econòmic, destacant que no hi ha limitació pressupostària i que és el mateix Parlament qui confecciona els seus pressupostos amb total autonomia, si bé tot el que es realitza, està subjecte al sistema judicial espanyol. Pel que fa l'actual legislatura, considera que està funcionant i realitzant un bon govern, molt millor que el que ve de l'Estat Espanyol, que evita que tinguin recorregut moltes iniciatives socials nostres preses en benefici de la ciutadania. Ha destacat la llei antidesnonaments catalana. Per altra banda, subratlla  que falta encertar la manera de canalitzar la desobediència, en relació amb el procés d'independència, per la qual cosa espera que a partir d'ara ens puguem posicionar mostrant la força que tenim i tot allò que podem arribar a fer. També ens ha indicat que mira d'explicar el que és relacionat amb la seva condició de Diputat, circumstància que considera una responsabilitat derivada del càrrec; per això és força actiu a les xarxes socials i sempre que pot intenta mantenir un diàleg amb els seus interlocutors, concretament  tots els que consultin o fins i tot critiquin determinades actuacions si ho fan des del punt de vista constructiu, per tant procura llegir i contestar tot el que es pugui, malgrat això  l'hagi portat a cometre alguns errors.

Visita virtual i guiada al Parlament de Catalunya

Avui els companys i companyes del Districte hem assistit des de casa i des del Casal a una visita virtual i guiada al Parlament de Catalunya. Ens hem connectat per xarxa a la plataforma del Parlament a una hora convinguda i així hem pogut recórrer, acompanyats pels guies, els diferents espais de l’edifici. Primer han fet una breu introducció històrica en què ens han indicat que podríem considerar antecedents del Parlament actual les Assemblees de Pau i Treva del segle XI o les Corts Catalanes del XIII; després ens han dit que la composició actual del Parlament és de 135 diputats, si bé la primera, en 1932, va ser només de 85; per acabar ens han informat que l'edifici ocupa el que va ser l'arsenal de la Ciutadella i aquesta és la raó de la seva robustesa.   En la visita ens han mostrat les diferents sales, despatxos, passadissos, salons, així com l'hemicicle, explicant-ne les seves funcions i atenent totes les preguntes que els hem formulat.   El Parlament de Catalunya ofereix moltes facilitats per ser visitat, per tant normalment hi acudeixen presencialment unes 35.000 persones l'any de forma individual o en grup i s’arriba fins i tot a les 9.000 persones durant la jornada de portes obertes per la Diada. A més també són nombroses les persones que accedeixen virtualment com hem fet avui.   A través de la pàgina web del Parlament següent https://www.parlament.cat/acces/visites/info/ca/index.html es poden concertar les diferents visites que ofereix per poder gaudir d'una experiència molt recomanable.      

LLuïsa Erill i Albajes. Premi Nacional President Lluís Companys 2021.

Continuant amb la iniciativa de dialogar amb els premiats i premiades, avui hem començat amb els guanyadors/res de l'últim any del Premi Nacional President Lluís Companys. La primera convidada a la conferència mixta (presencial i telemàtica) al Casal ha estat Lluïsa Erill i Albajes, nascuda i veïna d'Hostafrancs, mestra de català a I‘Escola Joan Pelegrí. Des de 2010 és la Presidenta del Secretariat d'Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, que aplega més de 310 entitats. Ha col·laborat amb Barcelona Decideix, i amb moltíssim altres moviments, plataformes i entitats independentistes. La seva actitud reivindicativa li ve de lluny ja que d’una forma fluixeta ho va viure de petita a casa, després col·laborant en diverses activitats de què destaquem les relacionades amb el món de les associacions de veïns, comissions de festes, plataformes independentistes, manifestacions i tot el que es pugui considerar treballar per al país. Afirma que no ha militat mai en cap partit polític, possiblement pel seu caràcter poc donat a seguir disciplines. Actualment destaca per la seva feina pels barris i el seu dia a dia amb les entitats, cerca d'infraestructures o instal·lacions per a activitats i ajudes per a centres cívics o la pràctica esportiva. Pel que fa a l'actualitat política ens ha donat la seva opinió sobre diversos temes d'actualitat, afirmant que: Observa en general un sentiment de desencís cap a la classe política per part de la ciutadania ja que vam fer un 1-O on la gent es va arriscar molt per fer la revolució més important d’Europa dels darrers anys. Pel que representa el canviar la decisió dels electors en el cas del Diputat Pau Juvillà per part de la JEC amb la seva inhabilitació entén que s'hauria d'anar al Parlament. Considera que estem parlant d'un representant elegit pel poble i defensar el seu escó és de tanta importància com per anar fins a les darreres conseqüències. Pel que fa al procés pensa que la gent tornarà a sortir al carrer i els polítics hauran de fer-li cas.

Presentació ponència de la Conferència Nacional d'Esquerra Republicana.

Els companys i companyes d’ERC de Sants-Montjuïc hem assistit avui des de el casal amb connexió telemàtica per tal de facilitar la participació de tothom i des de casa, mitjançant la plataforma Zoom, a una assemblea en format webinar oberta a tota la militància en què s’ha presentat la proposta de ponència de la propera Conferència Nacional 2022. La presentació ha estat a càrrec de Raül Romeva, coordinador de la comissió redactora i, Joan Manuel Tresserras, Sílvia Casola i Lluís Pérez, membres de la comissió. Esquerra Republicana celebrarà els propers 12 i 13 de març a la Farga de l’Hospitalet la Conferència sota el lema “Escrivim el futur republicà”. La proposta de Ponència Nacional, enviada a la militància, que debatrà i que es votarà a la Conferència, configura el mapa i horitzó social i nacional del partit i situa la independència de Catalunya com un “camí irreversible”, alhora que constata que la República catalana és “imprescindible per poder ajudar la gent i fer una societat millor”. El text destaca: -El conjunt de polítiques públiques que han de guiar la governança del país. -La confrontació democràtica a la taula de negociació, acompanyada dels grans consensos de país, de les mobilitzacions transversals i les polítiques republicanes com els pilars en la construcció de la República catalana. -Que cal seguir construint alternatives per afrontar l’embat democràtic que permeti guanyar la independència del país, en cas que la negociació no doni els resultats esperats.  -Que el moviment independentista ha constatat en els darrers anys un seguit d’aprenentatges que han de servir per assolir l’objectiu de fer de Catalunya un estat independent, també la necessitat d’ampliar els consensos existents, com l’autodeterminació i l’amnistia, i construir-ne de nous, així com treballar per fer créixer les complicitats a nivell internacional i amb tots els agents econòmics i socials del país.

Sessió informativa de l’últim plenari.

Avui amb els nostres consellers i conselleres hem fet una sessió de treball i debat mixta, per videoconferència i de forma presencial al Casal. Ens han informat i comentat totes les propostes del nostre Grup Municipal en l'últim plenari que va tenir lloc a la Seu del nostre districte el dia 14 de desembre de 2021. Totes les iniciatives que ERC va presentar i s’indiquen a continuació es poden trobar a l’apartat Documents/Plenari del Districte de Sants Montjuïc de la nostra web. Proposició/declaració de grup del Grup ERC. 1. Que el govern del districte posi al coneixement de totes les entitats representatives els criteris d’atorgament de permisos i llicències per organitzar fires i mercats, amb les dotacions econòmiques o pressupostàries corresponents. 2. Que la informació en relació a fires i mercats locals arribi a totes les entitats i a totes les llars per tal de fomentar la participació dels agents del sector en l’organització, així com l’ interès de la població per al comerç i els productes de proximitat. RESULTAT: Acceptada per unanimitat. Prec. Es planteja pel Grup Municipal ERC : Instar a l’Ajuntament, via Govern d’aquest Districte, a dur a terme una auditoria externa independent sobre la xarxa de distribució elèctrica, així com dels canvis estructurals a la mateixa que garanteixin que ningú es vegi privat de subministrament elèctric, impulsant paral·lelament processos d’auditoria ciutadana pública, tot posant la ciutadania al centre, fent-la partícep i protagonista, per desmantellar irregularitats, abusos i fraus que fins ara han passat desapercebuts, exigint responsabilitats de l’empresa en els talls del servei i garantint les indemnitzacions a què tenen dret les persones que es vegin damnificades, forçant l’empresa a retre comptes anualment del pla d’inversions detallat i públic que permeti a la ciutadania controlar el seu compliment. RESULTAT: No acceptat. Prec. Es planteja pel Grup Municipal ERC : Que el govern del Districte constitueixi una Comissió d'Estudi d'una línia de Bus circular que serveixi de connexió entre els Barris d'Hostafrancs, la Bordeta i Font de la Guatlla, per facilitar el recorregut i millorar l’accessibilitat entre els veïnats i els serveis que els són d'ús.