ERC Sants - Montjuïc

Totes les notícies

La DIBA, present i futur, una eina per connectar el món rural i el món urbà.

Ponent: Dionís Guiteras Rubio, Diputat del Parlament de Catalunya a la X legislatura. En l'actualitat, Alcalde de Moià i Portaveu del grup ERC-AM a la Diputació de Barcelona.   Videoconferència/Debat en la qual ens ha parlat de què representa la tercera institució del país.   Ha definit les Diputacions com grans eines de vertebració del territori o ens supramunicipals de prestacions que tenen molt a dir ja que fan aquelles tasques que ningú vol fer. Les qualifica com el tractor de les polítiques publiques que permeten tenir una visió transversal que ajuda principalment el món rural, destacant que cal impulsar la connexió entre el món urbà i el rural amb transferències de tecnologia; ha afirmat, per exemple, que no percep que Barcelona i els seus barris no estiguin connectats amb aquest món, ja que es necessiten mútuament, indicant que sense aquestes connexions el món local s’enfonsaria perquè tenen la facultat de poder oferir molts serveis gràcies a uns pressupostos, com en el cas de la DIBA de més de mil milions d’euros, que segurament es reduiran el proper any per la crisi, amb tot el que això representarà.   En relació a la Diputació de Barcelona, la podríem qualificar també com aquell ens desconegut perquè la gent no sap per què serveix ni què fa. Ens ha aclarit que la Diputació disposa d’àmplies competències, té la capacitat tècnica per fer de tot i sense passar comptes, és com una gran promotora d’oportunitats que pot emprendre el que vol i ha destacat que és volgudament opaca i que ara per ara serveix de contrapoder de la Generalitat arribant al punt que cada administració no sap què fa l'altra.   Ens ha explicat que allí l'equip de govern decideix el que se subvenciona, qui s’ajuda o com es gasta i és el seu president qui ho decideix amb total discrecionalitat. Actualment ERC es troba a l'oposició i sense facultat decisòria, d’aquí la importància de poder estar al govern.   Respecte a l’acord PSC-JxCat per governar la Diputació de Barcelona ha destacat que va representar ”una oportunitat perduda però no és la vençuda”, que ara per ara no podrem fer gairebé res al territori però, tot i això, destaca el compromís d'ERC de treballar per als municipis, encara que no se li ha permès governar i per tant guanyar l'àrea metropolitana.

Festa Peluda maig 2021

Aquest dissabte dia 29 de maig a les 11 hores hem organitzat al Jardí dels Drets Humans (La Marina) una festa per els peluts, amb sorpreses i regals per ells, i amb xerrades per nosaltres sobre el benestar dels nostres amics de 4 potes, amb molt èxit d'assitència. Hem parlat amb professionals sobre l’ensinistrament, les bones practiques i les adopcions responsables. El nostre conseller portaveu  Pepe Pérez ha comentat:"Volem reforçar el consell municipal de convivència animal, impulsar amb les entitats els canvis normatius que facin falta i crear campanyes per fomentar l’acollida i adopció d’animals de companyia i impulsar ajuts per a persones propietàries d’animals que els doni suport i mes ara amb la situació econòmica que ens trobem". "Respecte, tolerància i inteligència emocional amb tots els essers vius amb que convivim. Impulsem els espais de pacífica convivència entre persones, animals i plantes amb tractes igualitaris. I des de les institucions facilitem les relacions que ho permeten. Avui ho hem fet!." El 2018 a Barcelona es van abandonar 140.000 animals domèstics segons un estudi de la Generalitat de Catalunya. Hem de fer tot el possible per evitar-ho.  

Resum del consell plenari celebrat el 20 de maig a la Seu del Districte.

Avui hem assistit a una sessió de treball mixta, presencial i per videoconferència, amb els consellers i conselleres que ens han fet un resum del consell plenari celebrat el dia 20 a la Seu del Districte de Sants-Montjuïc indicant les iniciatives presentades pels diferents grups i la feina feta els darrers mesos pels nostres companys i companyes, Ling Ling Masferrer, Saoka Kingolo, Ton Martínez, Lourdes Vidrier, i Pepe Pérez, que en la seva qualitat de Conseller Portaveu del Grup Municipal al Districte de Sants-Montjuïc, va presentar les següents iniciatives amb els continguts i resultats que s'indiquen a continuació, que es poden veure a la nostra pàgina: http://locals.esquerra.cat/santsmontjuic/documents ES VAN PORTAR A PLENARI: INICIATIVA 1) MOBILITAT.- PROPOSICIÓ. - Atès que la comunicació amb transport públic entre Poble Sec i les Marines és deficient, de llargues estones d'espera i de molt temps invertit , tan amb BUS com amb Metro.  - Atès que ambdós barris no disposen de cap servei de BUS amb recorregut directe que els connecti a través de la Muntanya de Montjuïc, cosa que obliga a ambdós veïnats a passar per la Plaça Espanya i intercanviar de transport.  - Atès que considerem convenient la revisió, també, de la temporalitat de pas i de les connexions amb altres transports públics dels BUS de Barri i la seva distribució al Districte.  - Atès que s'hauria de revisar l'accessibilitat de les persones amb mobilitat reduïda cap al transport públic en algunes zones del Districte. D’acord amb el que estableixen els articles 55.1, 60.2, 64.3 i 101 del Reglament Orgànic Municipal, i els articles 32, 34 i concordants del Reglament intern d’organització i funcionament del Districte de Sants-Montjuïc, formula la següent: PROPOSICIÓ Que el govern del Districte en el termini d'un mes, convoqui el Consell Sectorial de Mobilitat per poder fer les revisions , analitzar la situació actual del transport de BUS al Districte i cercar les millores, i així poder elevar com a proposta conjunta aquelles actuacions que considerem més adients.

Presa de possessió de Pere Aragonès.

Avui els companys i companyes del Casal Jaume Aiguader de Sants-Montjuïc hem anat plegats a la Seu Nacional de Esquerra, al carrer Calàbria, i amb la resta de militància, hem compartit i gaudit un moment històric celebrant la presa de possessió del Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès i Garcia. Presa de possessió del 132è president, independentista i d’esquerres.  

Igualtat plena i efectiva de les persones Trans

Videoconferència organitzada per la Secretaria de la Dona de Sants-Montjuïc amb les ponents Mireia Mata i Solsona, directora general d’igualtat de la Generalitat de Catalunya, i Clara Palau i Canals, candidata a diputada en les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer. Mireia Mata ha fet una petita introducció destacant que són pilars d'ERC els valors republicans i els drets humans i s’ha referit en concret al dret a la igualtat i el suport al moviment LGTBI que ERC sempre ha portat als programes, indicant que la "T" de Trans es la més oblidada. Ens ha parlat: -De la nostra Llei 11/2014 del 10 d'octubre per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, definida més aviat com una llei de defensa de drets humans que tenim el dret de gaudir i l’obligació de defensar. -De que s'ha fet difusió d’aquesta llei per part de la Generalitat als seus treballadors perquè intervinguin si detecten discriminació per alguna de les raons que hi figuren, però reconeix que queda feina per fer. -Del problema que representa que siguem súbdits de l’estat espanyol, que té la competència del Registre Civil i que no és tan sensible en aquest tema, per això des d'aquí ens hem adaptat i amb aquesta norma hem regulat i facilitat determinades accions com per exemple el canvi de nom a aquelles persones Trans que ho demanin en àrees com la sanitària, del transport o en les biblioteques. -Dels formularis que aquí a Catalunya han anat incorporant la casella relativa al gènere "No binari" per afegir-la a les clàssiques de "H" o “D” (Home o Dona) en aplicació de la instrucció 1 / 2019 de la Generalitat de Catalunya. -Del projecte de Llei 19/2020, del 30 de desembre, d'igualtat de tracte i no-discriminació, que té l’objectiu d’establir els principis i regular les mesures i els procediments per a garantir i fer efectius el dret a la igualtat de tracte i a la no-discriminació, el respecte a la dignitat humana i la protecció davant qualsevol forma, acte o conducta de discriminació que es doni en l’àmbit territorial d’aplicació d’aquesta llei per raó de · naixement o lloc de naixement, procedència, nacionalitat o pertinença a una minoria nacional, · raça, color de pell o ètnia, · opinió política o d’una altra índole, · religió, conviccions o ideologia, · llengua, · origen cultural, nacional, ètnica o social, econòmica o administrativa, · classe social o fortuna, · sexe, orientació, identitat sexual i de gènere o expressió de gènere, · ascendència, edat, fenotip, sentit de pertinença a un grup ètnic, · malaltia, estat serològic, discapacitat o diversitat funcional, o per qualsevol altra condició, circumstància o manifestació de la condició humana, real o atribuïda.

INDIAN CULTURE CENTRE i FUNDACIÓ INDALI, guanyadors dels Premis Nacionals President Lluís Companys 2020

Videoconferència/Debat amb Robert Masih, senador d’ERC i president de la Fundació Indali, i Eva Benedico Marzal, presidenta de la associació Indian Culture Centre, entitats guanyadores dels Premis Nacionals President Lluís Companys 2020, per la seva tasca social. Continuant amb els guanyadors dels premis de l'últim any, avui hem pogut conversar amb Robert Masih i Eva Benedico que ens han parlat d'aquestes entitats que comparteixen objectius i projectes. Indian Culture Centre és una associació creada l'any 2015 que fomenta la cultura de l'Índia a Catalunya, és punt de trobada de famílies d'aquesta nació, desenvolupa activitats del seu poble a Catalunya, alhora que promociona les nostres costums entre la seva gent. Destaca la seva activitat sociocultural en forma de classes de català, de castellà, de reforç escolar, però també de ioga o danses típiques de l'Índia, fomentant els seus costums o ajudant a la integració dels seus nacionals amb cursos en línia. La Fundació Indali, creada l'any 2019, va ser pensada per realitzar les seves activitats fora de Catalunya, especialment a l'Índia amb projectes de cooperació destinats a l'empoderament de les dones, a l'educació de nens i nenes, i per lluitar contra les desigualtats. L'aparició de la crisi sanitària de la Covid-19, ha provocat una reconsideració de les seves prioritats, convertint-se en entitats d'ajuda bàsica, per a persones necessitades de l'Índia, Pakistan, Bangla Desh, Marroc o fins i tot de Catalunya. En aquest sentit, la seva activitat permanent en aquest període ha estat, en col·laboració amb el Banc d'Aliments, amb la Fundació Áurea, i amb l'ajuda de la comunitat, de l'Ambaixada de l'Índia, de particulars, de col·laboradors, de donants i d'un mínim de 25 voluntaris; el repartiment de menjar per a aquelles famílies més necessitades. Els ponents han destacat que 350 famílies amb un mínim de 750 usuaris, s'han beneficiat de les més de 15 tones d'aliments que s'han repartit cada mes entre persones dels diferents barris i de l'àrea metropolitana de Barcelona.

El comerç als barris de Sants-Montjuïc

Taula rodona mixta, per videoconferència i presencial, a la Lleialtat Santsenca amb els representants de l’eix comercial del Districte, Reyes de la Corte i Jordi Iglesias, del Eix Comercial Sants/Les Corts; Lucia Reina, Joan Galimany i Francesc Reina, de Sants Establiments Units; Xavier Velasco, del Eix Comercial Poble-sec; Albert Torra, de Comerciants de Creu Coberta; amb Consellers del Districte, membres de la militància d’ERC i el Regidor adscrit, Jordi Castellana. Avui hem pogut escoltar i entendre què opinen els comerciants del Districte, i ens han pogut explicar com veuen la situació actual. Ens han parlat de la necessitat que el Districte els ajudi, que gestionar la Covid-19 ha estat una experiència força intensa, de la importància i qualitat del comerç del carrer, a cel obert i presencial, de la necessitat que rebin ajudes de forma ràpida, ressaltant que són insuficients, que només les han rebut de la Generalitat de Catalunya, destacant que molts comerciants no saben si els hi arribaran, ni quan, sent nul·la l'aportació de l'Estat Espanyol. Han resaltat la importància de la dinamització del comerç de proximitat del barri, que s'ha de fer visible al consumidor. Han destacat la qualitat de l'atenció personalitzada que es dóna a les botigues del barri i també la unió de tots els seus integrants. Ens han parlat de la inseguretat que es pateix, sobretot en locals de Poble-sec, regentats habitualment per una o dues persones i moltes vegades d'edat avançada, de la important col·laboració amb els Mossos però escassa amb la Guàrdia Urbana, de la dificultat d'establir un procés de digitalització principalment en les botigues regentades per gent gran, o d'enviar dades per sol·licitar subvencions de forma telemàtica. Ens han indicat que al barri s'ha produït la baixa de molts negocis, però destaquen que s'ha compensat amb bastantes altes. Han destacat el projecte pilot per portar els seus productes als domicilis dels clients, actuació que requerirà l’ajuda per part de les institucions.

Feliç Diada de Sant Jordi!

Celebrem aquest Sant Jordi amb amor i cultura en el nostre barri!. Hem deixat en algunes petites llibreries del Districte de Sants-Montjuïc uns exemplars de la Fundació Josep Irla. Compra al barri i ERC et regala un llibre!. Feliç Sant Jordi!.  

Fons Europeu, la seva repercussió a l'economia de l'Ajuntament i la Ciutat.

Ponent: Jordi Castellana, Regidor a l'Ajuntament de Barcelona, Llicenciat en Economia per la Universitat de Barcelona. Estudiant del Màster en Fiscalitat de la UOC. Ha realitzat tasques professionals relacionades amb l'administració, comptabilitat, auditoria de comptes i gestió d'entitats. Amb la ponència d’avui, em pogut gaudir d’una autèntica lliçó d’economia aplicada al projecte Next Generation de la UE (NGEU). En primer lloc ens ha parlat dels antecedents de la necessitat d’aquest pla, originats per la pandèmia mundial que patim i que té un impacte directe en la economia, destacant l’interès  per una sortida expansiva, amb la creació d’un pla per la reactivació econòmica i protecció social, del Govern de la Generalitat de Catalunya de data 21/7/2021, amb els següents eixos: Economia per la vida​, Transició ecològica​, Digitalització​, Societat del Coneixement​ i Actuacions transversals​. Aquest Pla ha coincidit amb el Marc financer pluriennal Europeu previst pel període 2021-2027 de 1.000.000 MEUR i el NGEU.​   ​Destaquen del Pla (NGEU), com a característiques principals: L'import: 750.000 MEUR (equivalent a 2,5 Pla Marshall!)​ 360.000 MEUR en préstecs i 312.500 MEUR en subvencions.​ Per primer cop la UE s’endeuta mancomunadament. Horitzó temporal: 2021-2026.​ Desenvolupat en dos fons: MRR: 672.500 MEUR, i REACT-EU: 77.500 MEUR. Dels 750.000 MEUR, està previst que l'Estat espanyol rebi entre els anys 2021 i 2023, la quantitat de 72.000 MEUR. Correspon al PGE de 2021 la quantitat de 26.634 MEUR, assignant a les CCAA la quantitat de 18.793 MEUR, dels que li corresponen a Catalunya, 3.066 MEUR, i als ens locals a tot l'estat, 1.483 MEUR, sense que se sàpiga a dia d'avui, d'aquesta última partida, que correspon a l'Ajuntament de Barcelona. També ens ha explicat quins son el pilars del MRR, destacant: la transició ecològica, la digitalització, el creixement intel·ligent sostenible i inclusiu, la cohesió social i territorial, la resiliència sanitària, econòmica, social i institucional, i les polítiques per a la pròxima generació.