ERC Sants - Montjuïc

Totes les notícies

Cooperació i gènere de Catalunya al Món.

Ponent: Yoya Alcoceba Cruixent. Secretària general de la sectorial de Cooperació, Pau i Solidaritat-ERC. Responsable de noves estratègies de finançament i partenariats a l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Amb una experiència en el sector de 28 anys, molt compromesa en aquesta causa, ha realitzat treballs de cooperació per a ONGs i l'administració, principalment en el continent africà. Per videoconferència, com és habitual darrerament, ens ha explicat què és la cooperació al desenvolupament i qui la fa a casa nostra, afirmant que ajuden les institucions públiques i privades, ONGs, Universitats, ajuntaments, sindicats, institucions esportives (F.C. Barcelona..), entitats privades ( La Caixa..), etc. L'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) és l'organisme de la Generalitat de Catalunya responsable de gestionar les polítiques de cooperació al desenvolupament i acció humanitària. Està adscrita al Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència i és el principal instrument del Govern i la ciutadania de Catalunya per sumar-se a la comunitat internacional en el compromís per construir un món més just i solidari, i treballar per garantir l'accés als drets fonamentals i al lliure desenvolupament de les persones i els pobles d'arreu del món. Ha destacat el paper del Parlament de Catalunya que per mandat seu, es destina una partida cada 4 anys a través d'un Pla Director, que determina la manera de distribuir els recursos establerts, per poder subvencionar a ONGs, treballar amb departaments i altres institucions catalanes, o per coordinar treballs conjunts amb altres països socis i institucions públiques homòlogues, destacant intervencions principalment a l’Àfrica i América llatina, amb projectes com formació de professorat, de regidors, ajuts a plataformes de la dona o col·laboracions universitàries i tecnològiques amb l'objectiu d'enfortir les capacitats de la ciutadania. També ha destacat la importància del Gènere en la cooperació al desenvolupament, remarcant que l’enfocament de Gènere en els Drets Humans és l’eix vertebrador estratègic, operatiu i organitzatiu de la política de cooperació al desenvolupament de la Generalitat de Catalunya.

Llei 11/2020 de contenció de rendes en els contractes d'arrendament d'habitatges.

Ponents: Ester Capella, consellera de Justícia. José Rodríguez, diputat del Parlament. Èric Gómez, cap de Relacions Institucionals del Departament de Justícia. Catalunya per fi té un marc legal que regula la renda dels lloguers dels habitatges, el que pot representar una gran fita econòmica i social. Un llarg camí s'ha hagut de recórrer perquè la proposta d'ERC fos aprovada pel Parlament de Catalunya. Avui, per videoconferència, organitzat conjuntament pels casals de Sarria-Sant Gervasi, Les Corts i Sants-Montjuïc d'ERC, hem debatut aquesta llei aprovada en l'àmbit de la nostra competència en dret civil, ja que ho som en la regulació dels contractes d'arrendament. La nostra consellera, ha indicat que també s'està treballant en una Llei d'arrendaments urbans catalana, amb certa inspiració en la normativa de països de nord d'Europa, i ha destacat la implantació de la regla ”rebus sic stantibus”  que es podria traduir com “estant així les coses” per la que es podran repartir les perdudes entre arrendador i arrendatari en els negocis amb lloguers de locals comercials, el que evitarà l'espera d’una tardana resolució judicial. Ens ha indicat que amb aquesta llei es pretén la contenció de les rendes dels lloguers dels habitatges i el seu objectiu no és posar un límit sinó revertir la tendència a l'alça, perseguint que a la llarga baixin i així complir amb una finalitat que avui encara no es troba regulada en tot l'estat espanyol. Partint de la base que el dret de propietat és un dret fonamental, no és menys cert que l'habitatge ha de tenir una funció social que no ha d'anar lligada al dret d'especular,  i és que el dret a l'habitatge digne també ho és i tots dos són compatibles, ha afirmat. Ara, per poder aplicar-la ens caldrà que el Govern d'Espanya no interposi recurs davant el TC, el que comportaria la seva suspensió, encara que no es descarta que ho faci algun partit polític, en aquest cas, es podrà seguir aplicant.

XXV Premis Nacionals President Lluís Companys

Canvis en l'acte de entrega dels Premis Nacionals President Lluís Companys. L’evolució de la situació sanitària posa al país en una situació molt complicada, per això suspenem la cerimònia d’entrega, tal i com estava prevista pel proper dijous 29 d’octubre, i estem treballant en un nou format adaptat a les mesures dictades pel Govern de Catalunya. La vida del President Lluís Companys és una història de resiliència, i això vol dir saber adaptar-se i superar les adversitats. Per això continuem mantenint la 25ª edició de l’entrega dels Premis Nacionals President Lluís Companys, en un  format diferent i a través de les xarxes socials. Estigueu atents als nostres canals de comunicació online per a més informació.    

Meritxell Serret. Catalunya a Europa

Debat "Catalunya a Europa". Ponent: Meritxell Serret i Aleu. (Delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya, davant la Unió Europea), per videoconferència, des de Brussel·les. Avui hem pogut gaudir de la experiència de  Meritxell Serret, llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat Autònoma de Barcelona, postgrau en Direcció General per la Universitat Oberta de Catalunya, parla quatre idiomes: català, anglès, francès i castellà i va ser consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, càrrec del que va ser destituïda pel Govern d’ Espanya en aplicació d’una interpretació interessada de l’article 155 de la C.E., el dia 27 d'octubre de 2017, que ens ha parlat del paper que juga actualment Catalunya a Europa. En primer lloc ens ha explicat com ens veuen a Europa en l'actual context de la crisi sanitària pel coronavirus, gran problema d’Europa junt el Brexit, indicant que hem de fer feina per ser-hi ja que Catalunya disposa d'un important motor socioeconòmic molt valorat. Catalunya no ha perdut les seves característiques tot i les pressions espanyoles per aïllar-la i això ha estat possible gràcies a la nostra credibilitat i la confiança que generem al representar a una societat responsable. Per això és important la visió que de nosaltres es mostri a Europa i cal que la nostra actitud sigui coherent, demostrant que volem governar bé i assumir responsabilitats. Per tot això ressalta que el que fem i el com ho fem, és important per guanyar la seva confiança. Ells estan al cas, doncs allí ens trobem i ens veuen, i és important que vegin que som un actor que vol assumir responsabilitats construint i no destruint, generant una imatge positiva, i és que allí ningú ha donat per bona l'actuació espanyola el dia del referèndum o amb la sentència, el que ha generat certa empatia de la seva opinió pública. Insisteix que s'ha d'anar explicant el que fem per aconseguir que respectin el nostre projecte.

XXV Premis Nacionals President Lluís Companys

El proper dia 29 d’octubre a les 19:30 hores es farà entrega dels premis al Centre Cívic Casinet d’Hostafrancs. (carrer Doctor Triadó, 53). Després d’un període de recepció de propostes per part dels militants d’Esquerra Republicana de Catalunya de Barcelona, els militants del Casal Jaume Aiguader han decidit quines persones i entitats han fet suficients mèrits. Aquests son el guardonats/des d’aquesta edició: Fundació Indali i Indian Culture Centre. Aquesta fundació ha ajudat a més de 9.000 persones amb productes alimentaris gratuïts durant els moments més durs de la pandèmia i ho continua fent ara per la crisis econòmica que ha portat. Núria Capafons Beser. Dona de 96 anys. El seu pare va ser militant del Casal de Sants quan es va fundar ERC, Josep Capafons, enquadernador, durant la guerra civil van cremar els seus llibres al mig de la plaça Espanya. Va donar tota la col·lecció de El Patufet a la biblioteca de l'Espanya industrial. Es una persona amb una gran mentalitat republicana. Castellers de Sants. Els Castellers són la colla més potent de Barcelona i la que fa castells de gama més alta de tot el Barcelonès. Representen un model de participació social transversal, on hi té cabuda tota persona sense importar la seva condició social, física o personal. Son un model a seguir i a exportar. Consellera Alba Vergés. Llicenciada en economia per la Universitat de Barcelona i en enginyeria tècnica en informàtica de gestió per la Universitat Oberta de Catalunya. Destaca l’esforç  efectuat per tots els professionals de la sanitat, de la que es la seva màxima representant, en la seva condició de consellera de Salut del Govern de la Generalitat de Catalunya, i tota la feina feta amb rigor i gran autoritat, prioritzant la salut dels ciutadans. Toni Reig. President de la Coordinadora d'Entitats del Poble-Sec. Destaca per la seva implicació en la coordinació de les associacions del barri, per la lluita pel benestar dels seus veïns i per la feina feta durant anys a favor de la República Catalana.

Debat 25a Edició Premis Lluís Companys: Una mirada al passat i al futur.

Primera taula redona organitzada en l'àmbit de la 25a Edició dels Premis Nacionals President Lluís Companys, feta a la sala de la església de Sant Medir, amb la participació de les entitats del barri. Han assistit: Juan Manuel Parisi, Vicepresident del Consell d'Associacions de Barcelona. Neus Borrell, Presidenta de la Unió d'Entitats de La Marina. Lluïsa Erill, Presidenta del Secretariat d'Entitats de Sants, Hostafrancs i La Bordeta. LLuís Mate, President de l'Associació de Veïns de la Font de la Guatlla. Toni Reig, President de la Coordinadora d'Entitats del Poble-Sec. Des d'ERC Sants-Montjuïc s'ha organitzat aquest debat per donar veu a aquest teixit associatiu que dóna vida als barris. A la taula, ens han explicat les seves experiències: Toni Reig, premiat en aquesta edició, ens ha indicat, des de la seva posició, el fet d'haver constatat el creixement de les desigualtats al barri, que s'ha accelerat per culpa de la pandèmia i que afecta tots els nivells, inclosa l'esperança de vida. Ha observat els efectes d'un model fallit de ciutat, de la crisi climàtica, de la expulsió del veïnat i la escletxa digital, posant de relleu la importància i riquesa del món associatiu. Lluïsa Erill, ens ha preguntat que podem fer quan l'administració no acompanya l'associacionisme i ressalta la importància d'unes taules de participació a diferents nivells com el social, d'esport, cultural, d'educació i turisme. Ha destacat el fet que el món de les associacions no pot fer la seva activitat sol. Ha proposat promocionar el treball en xarxa, al territori i entre ells, també la comunicació, el petit comerç, el turisme dins del país, l'ús de la llengua, l'habitatge, l'ajuda veïnal i lluitar per una solució a l'existència de presos polítics i exiliats. Lluís Mate ens ha parlat del seu barri, la Font de la Guatlla i de la seva associació que és l'única allí existent i que alhora ha de gestionar l'únic centre cívic. Ens ha comentat que ha observat una creixent integració de moltes persones de diferents nacionalitats al barri.

Joan Tardà. Anàlisi de la situació política actual.

Ponent: Joan Tardá i Coma. Llicenciat en llengua i literatura i Diputat Portaveu al Congrés del Diputats (2004-2020). Hem conversat amb ell a través de videoconferència. Destaquem algunes frases de la ponència. “No estem vivint una derrota, estem vivint una victòria no culminada”. “Quan la historia s’accelera, els dirigents que comanden aquesta acceleració estàn obligats a improvisar”. “En aquests moments el procés necessita que ERC guanyi les eleccions i que el republicanisme el lideri”. “Negociar i conquerir el diàleg portarà temps, fermesa i mobilització”. “A ERC hem fet molta feina. Hem sigut capaços de definir estratègies per encarar la segona frase del procés”. “En el llibre “Tornarem a vèncer” vam deixar clar que no reneguem de la desobediència. Potser arribarà un moment en què no sigui possible l’entesa. Caldrà tornar a la desobediència”. “Avui, no es possible resoldre aquest conflicte sense el consentiment dels catalans. Espanya no pot mantenir la unitat de l’Estat amb els catalans en contra”. “Vam confondre la passivitat dels partidaris del no, amb una certa conformitat. No serem independents sense que els partidaris del no estiguin d’acord en què cal resoldre el problema”. “Es evident que qualsevol solució autonomista que exclogui els independentistes, ès una solució inviable, i a l’inrevés. És el principi de realitat i cap de les dues parts pot obviar-ho”. “L’independentísme ha d’assumir que, de moment, només som el 50%”. “La societat catalana reclama un partit com ERC. ER ha de ser el partit social-demòcrata que esdevingui el pal de paller de la construcció de la República. Guanyar les eleccions i ser el pal de paller d'un front ampli on haurien d'estar els partits que tenen com a prioritat el referèndum”. “El centre de gravetat del govern ha de desplaçar-se a l'esquerra per la gran fractura social existent, incorporant nous agents d'esquerres”. “Si volem liderar un procés que faci possible un referèndum, que es una tasca titànica, l’important és ser capaços d’articular un front ampli.

Presentació del Llibre “Tornarem a vèncer” al Centre cívic El Sortidor.

Avui s’ha presentat el llibre “Tornarem a vèncer” de l’Oriol Junqueras i la Marta Rovira al Centre cívic El Sortidor. La presentació ha estat dirigida per la consellera de districte Ling Ling Masferrer, també hi ha participat el regidor de l’ Ajuntament de Barcelona Jordi Castellana i el diputat al Parlament de Catalunya José Rodríguez. Els ponents han fixat la seva atenció sobre alguns aspectes concrets, tot i animant a la seva lectura, doncs és un text que ens ofereix camins que haurem de transitar en el futur més immediat. Després de l’exposició s’ha obert un debat que només podem qualificar com a molt engrescador. Cal destacar que parteix de 3 eixos que són determinants per valorar el seu contingut: · El contingut del llibre parteix del treball fet en els darrers congressos d’Esquerra Republicana de Catalunya, així s’emmarca en la reflexió compatida que ha fet el partit en els darrers anys. · El respecte a tots els presos i exiliats és quelcom que no s’ha de perdre mai, en cap cas es pot tolerar qualsevol altra actitud que no sigui aquesta. · El primer d’octubre vam vèncer, tot i això és cert que aquesta victòria no s’ha plasmat en la creaió d’un estat propi i cal reflexionar sobre quines són les causes d’això. També es parla del poder, la seva comprensió és fonamental per tal d’entendre els reptes als que ens enfrontem; el poder és quelcom que està molt repartit,  sovint l’identifiquem amb l’estat, al costat d’aquest no podem obviar el paper d’institucions com sindicats, patronals, així com el poder local, entre altres. El creixement del moviment independentista està sotmès a la realitat territorial, tot i ser hegemònic en la major part del territorio,  el repte és el seu creixement en les grans ciutats (a les darreres eleccions municipals ja vam poder observar alguns canvis en relació a aquest fet), que es vincula en assolir resultats electorals superiors al 50% de forma sostinguda. Un dels objectius de l’independentisme és convergir amb la resta del país, treballat amb  àmbits ens els que encara no està prou consolidat, com per exemple el sindicalisme o l’empresa.

Premis Nacionals President Lluís Companys

Després d’un període de recepció de propostes per part de tots els militants d’Esquerra Republicana de Catalunya de Barcelona, avui els militants del Casal Jaume Aiguader han decidit quines persones i entitats han fet suficients mèrits. Un cop feta l’elecció, l’executiva del Casal es posarà en contacte amb els premiats, en breu es farà pública la llista de guardonats/des.   Executiva Casal Jaume Aiguader Sants Montjuïc, 23 de juny de 2020