ERC Sants - Montjuïc

Notícia

Debat 25a Edició Premis Lluís Companys: Una mirada al passat i al futur.

Primera taula redona organitzada en l'àmbit de la 25a Edició dels Premis Nacionals President Lluís Companys, feta a la sala de la església de Sant Medir, amb la participació de les entitats del barri. Han assistit:
Juan Manuel Parisi, Vicepresident del Consell d'Associacions de Barcelona.
Neus Borrell, Presidenta de la Unió d'Entitats de La Marina.
Lluïsa Erill, Presidenta del Secretariat d'Entitats de Sants, Hostafrancs i La Bordeta.
LLuís Mate, President de l'Associació de Veïns de la Font de la Guatlla.
Toni Reig, President de la Coordinadora d'Entitats del Poble-Sec.
Des d'ERC Sants-Montjuïc s'ha organitzat aquest debat per donar veu a aquest teixit associatiu que dóna vida als barris.
A la taula, ens han explicat les seves experiències:
Toni Reig, premiat en aquesta edició, ens ha indicat, des de la seva posició, el fet d'haver constatat el creixement de les desigualtats al barri, que s'ha accelerat per culpa de la pandèmia i que afecta tots els nivells, inclosa l'esperança de vida. Ha observat els efectes d'un model fallit de ciutat, de la crisi climàtica, de la expulsió del veïnat i la escletxa digital, posant de relleu la importància i riquesa del món associatiu.
Lluïsa Erill, ens ha preguntat que podem fer quan l'administració no acompanya l'associacionisme i ressalta la importància d'unes taules de participació a diferents nivells com el social, d'esport, cultural, d'educació i turisme. Ha destacat el fet que el món de les associacions no pot fer la seva activitat sol. Ha proposat promocionar el treball en xarxa, al territori i entre ells, també la comunicació, el petit comerç, el turisme dins del país, l'ús de la llengua, l'habitatge, l'ajuda veïnal i lluitar per una solució a l'existència de presos polítics i exiliats.
Lluís Mate ens ha parlat del seu barri, la Font de la Guatlla i de la seva associació que és l'única allí existent i que alhora ha de gestionar l'únic centre cívic. Ens ha comentat que ha observat una creixent integració de moltes persones de diferents nacionalitats al barri. També ens ha indicat els problemes que pateix com a conseqüència del canvi climàtic, i ha ressaltat el fet de no ser escoltats tot i conèixer els problemes de la seva gent, apostant perquè l'administració aprofiti més els coneixements de les entitats. Considera bàsic aconseguir solucions senzilles i properes a la gent.
Neus Borrell ens ha explicat l'aïllament que pateix el barri de La Marina que no ha solucionat l'arribada del Metro. Ens ha mostrat l'absència d'equipaments que pateixen, posant com a exemple la manca de piscina pública o pavelló poliesportiu. També ha ressaltat els problemes de seguretat així com la manca d'aliments per a les campanyes d'ajuda social als més necessitats.
Juan Manuel Parisi ens ha parlat de la veterania de les entitats existents a Barcelona, que son ​​més de 4000 i al nostre barri, més de 500, el que ha permès una gran cohesió del territori així com una bona coordinació amb l'aparició del Covid-19. Afirma que el futur passa per l'entesa entre l'administració i les associacions, que actualment estan vivint un moment molt complicat.
Entre els assistents que han intervingut es trobava el regidor Jordi Castellana que ha ressaltat la lluita contra les desigualtats i el canvi climàtic. També ens ha parlat de la responsabilitat de l'administració, apostant per un diàleg amb el territori amb franquesa i de cara. Ha ressaltat la necessitat d'innovar el model turístic i vigilar la escletxa digital.
Com a conclusió del debat s'ha constatat el gran creixement de les desigualtats i que s'ha arribat a una situació en què aquestes organitzacions es poden considerar l'autèntica alcaldia de la ciutat.