ERC Sants - Montjuïc

Notícia

Antoni Reig. Premi Nacional President Lluís Companys 2020. La importància del moviment associatiu.

Ponent. Antoni Reig, periodista, president de la Coordinadora d'Entitats del Poble Sec, i Premi Nacional President Lluís Companys, atorgat l'any 2020.
Aquesta tarda per videoconferència, hem pogut gaudir de l'experiència i compromís d'una persona molt involucrada en el moviment associatiu i en el suport als seus veïns.
Com a conseqüència d'un tema tan d'actualitat com són els últims esdeveniments relacionats amb la condemna de Pablo Hasél, s'ha definit com un defensor de la llibertat d'expressió, que comparteix els valors republicans i per això ha condemnat l'atac que actualment aquesta llibertat està patint en Espanya. En aquest sentit, està treballant dins del moviment associatiu de Catalunya, del què ha ressaltat la seva gran importància, perquè es publiquin pronunciaments  a favor.
Ens ha parlat de la Coordinadora d'Entitats del Poble Sec, que presideix, i del barri on desenvolupa les seves activitats, un barri amb una població d'uns 40.000 habitants, un grup molt complex i divers de població, que últimament està patint l’atac de problemàtiques com són la crisi sanitària o la gentrificació. Un barri què defineix com obert i que fa front a totes les adversitats, que disposa d'un teixit social important que cal potenciar.
 
Afirma que aquesta coordinadora té una estructura organitzativa molt important, formada per 111 entitats associades que desenvolupen una gran quantitat de programes al barri, destacant les relatives a ajudes a la gent gran, a la infància, acollida d'immigrants o assessoria legal, entre d'altres, tasques, que s'han hagut de incrementar amb motiu de la pandèmia ocasionada per la Covid-19.
Disposa d'un equip d’uns 100 voluntaris i una plantilla de 19 professionals de diferents àmbits que treballen en programes de cohesió social, cursos de diversos idiomes, alhora que gestionen 4 equipaments, destacant l'administració dels centres socials dels carrers Concòrdia i Elcano, així com la pista poliesportiva de Les Tres Xemeneies on es realitzen múltiples activitats i actes esportius i socials.
Tot això, gràcies a l'esforç desinteressat dels col·laboradors i de subvencions de la Generalitat de Catalunya, de convenis amb l'Ajuntament de Barcelona així com a ajudes de fundacions privades o parròquies que contribueixen perquè es puguin desenvolupar totes les activitats.
Ha agraït la bona relació de l'entitat amb les conselleries del districte i el suport que des d'ERC ha rebut a l'hora de buscar recursos.
Ha destacat el programa en què actualment està treballant d'unió de cultura amb educació, a través d'un conveni entre els museus del barri i les escoles.
En definitiva, avui hem pogut conversar de temes relacionats amb la seva vocació, amb el president d'una coordinadora que realitza un funció diversa i multi sectorial, que ajuda als seus veïns, els forma, integra, uneix, involucra i informa gràcies a una tasca que cal potenciar per poder lluitar contra totes les problemàtiques derivades de l'actual crisi, destacant que amb aquest moviment, no només s'ajuda a la població sinó que també es pot lluitar contra l'auge de l'extrema dreta, indicant que en aquesta missió de tots, la cohesió social aconseguida amb el moviment associatiu, és clau.