ERC Sants - Montjuïc

Notícia

Debat amb Alba Vergés. Premi Nacional President Lluís Companys 2020.

Ponent: Alba Vergés i Bosch. Consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya. Premi Nacional President Lluís Companys 2020. Continuant amb la iniciativa de dialogar amb els premiats de l'últim any, avui hem pogut parlar per videoconferència amb la nostra consellera, que ens ha atès entre reunió i reunió. Ha començat el debat agraint el premi rebut, indicant que la va emocionar que penséssim en ella a l'hora d'atorgar el premi, i mes, ha dit, en el moment complex i dificultós que vivim, tant des del punt de vista sanitari com polític, qualificant-lo de esperançador, per la possibilitat de tenir un president d'ER, una altra vegada, en la persona de Pere Aragonès, sense oblidar que moltes altres persones, no poden accedir al govern per la repressió o exili. En tot cas aquesta repressió no ens ha de paralitzar en un moment històric si volem guanyar la república, moment en què la gent ha de veure en nosaltres l'eina perquè el país se’n surti.
Ha afirmat que aquesta pandèmia ens l'hem trobat, però reconeix que per a tothom i aquí ha destacat que hem estat al costat de la gent en un moment clau, de manera que res de lamentacions sinó determinar quina és la proposta per al país i de com tirarem endavant en el camí cap a la república, destacant que ERC representa un gran partit, fort, amb molta gent preparada, amb 90 anys d'història i sense corrupció.
També ens ha explicat que el que hem après en aquesta crisi ens ajudarà a millorar, afirmant que els fons europeus de recuperació seran imprescindibles per governar en aquesta crisi, destacant la necessitat que a Catalunya puguem gestionar aquests fons i no estar pendents del que decideix un estat com l'espanyol, que tenim al front i disposat a tot, que actua amb desvergonyiment i utilitzant, si cal, les clavegueres.
També ha destacat el paper de les dones del partit, que han contribuït i s'han fet costat per fer créixer els perfils del partit, que ens ajuden a projectar-nos.
Ha respost a moltes preguntes que li hem plantejat, afirmant que algunes actuacions difícils d'entendre o afirmacions com aquella que els virus no entenen de territoris, efectuades per membres del govern espanyol, obeeixen a la seva idea recentralitzadora i de prendre el control, tot de no haver donat solució a la problemàtica. Això ho demostra, segons una altra pregunta plantejada a l'efecte, el canvi de criteri de la portaveu del govern espanyol al defensar les eleccions a Catalunya i criticar la convocatòria en les de Madrid. En tot cas, tot i no ser el moment idoni, a Catalunya es van efectuar les eleccions amb seguretat i responsabilitat, remarcant que a Madrid fan les coses segons els convé.
També ha respost a preguntes relacionades amb l'adquisició d'EPIS i altres productes necessaris per a la seguretat dels sanitaris, destacant que la recentralització va portar a fets tan insòlits com que la Guàrdia Civil aturés comandes que anaven a centres sanitaris catalans. La lluita contra la pandèmia ha estat esgotadora i previsions efectuades com la creació al febrer d'una central de compres no va poder ser tot l’efectiva per la situació en minoria de Catalunya a Espanya, indicant que la lluita sanitària, també va haver de ser política per donar la millor resposta a la gent.
Ha destacat que l'actuació de l'estat espanyol i els retards produïts a l'hora de prendre decisions han causat molt de mal a la ciutadania. De Catalunya ha destacat l'esforç realitzat, intentant equilibrar salut i economia, però amb una marcada prioritat per la segona, posant per exemple la gran quantitat de tests realitzats aquí, així com la política de restriccions a la mobilitat, en les que s'ha intentat actuar sota criteris mèdics que han permès reduir la mortalitat a Catalunya. En aquest sentit, d'haver-se practicat aquí les polítiques adoptades per la Comunitat de Madrid, hauria representat un augment de morts que podria haver arribat a la suma de 5.000 persones més. D'altra banda, d'haver seguit la Comunitat presidida per Isabel Díaz Ayuso les pautes acordades a Catalunya, possiblement haurien pogut reduir la seva mortalitat en una xifra propera a les 4.000 persones. Malgrat tot el que s'ha dit, ha reconegut que les coses es podien haver fet millor, però que s'ha actuant a consciència, deixant treballar als equips per arribar a l'actual estadi en el que lamentablement no podem planificar amb massa temps, afirmant que el procés d'entrada de vacunes sempre ha de passar primer per la UE i després per Madrid, abans d'arribar aquí.
En resposta a una altra pregunta sobre la Conselleria de Salut, afirma que és una peça clau, en què ERC té un projecte de transformació, on un gran nombre de persones estan treballant al tractar-se d'un sector magnífic per a l'estat de benestar, que caldrà veure si ERC la conserva en les negociacions per a la formació del pròxim govern. En tot cas, si és possible, afirma que li agradaria continuar en el projecte.
També ha respost preguntes sobre la situació de persones vulnerables o en situació irregular i la necessitat de ser tractades, i més en el context actual, destacant la necessitat de vacunar, ajudar i empadronar totes elles.
Ha comentat la necessitat d'estabilització de la plantilla de personal mèdic i principalment d'infermeria, la importància que la vacunació abasti a tothom, indicant que el govern de la Generalitat és partidari de suspendre les patents perquè països amb menys recursos tinguin més facilitat d'accedir-hi, a diferència del que opinen altres estats, com ara, l'espanyol.
En relació al procés de vacunació, ha indicat que s'està treballant per aconseguir que a finals d'abril, totes les persones majors de 80 anys estiguin vacunades almenys amb una dosi i que a mitjans de maig tinguin totes, les dues, demanant paciència a aquelles que veuen vacunar altres persones de la seva edat sense estar-ho elles, aclarint que totes hi tindran accés, i l'ordre de vacunació obeeix a múltiples factors destacant el de la situació sanitaria dels elegits, i sent factible que a final d'estiu a Catalunya estigui vacunada un 70% de la població.
Sobre si hi ha la possibilitat que altres vacunes puguin ser subministrades a Catalunya a més de les actuals, ha destacat que és complicat donat que les versions com ara la russa, haurien de passar per uns controls així com standards de seguretat que fan que l'aprovació per al seu subministrament aquí sigui molt lent.
Finalment s'ha referit a la situació política actual i la possibilitat d'elecció de Pere Aragonès com a President de la Generalitat en breu, destacant que el pacte amb la CUP és molt positiu, fruit d'haver treballat amb un programa i propostes comunes, mostrant sempre la nostra voluntat de seure i dialogar.