ERC Sants - Montjuïc

Notícia

Castellers de Sants. Premi Nacional President Lluís Companys 2020, com entitat cultural del districte.

Continuant amb la iniciativa de dialogar amb els premiats de l'últim any i conèixer-los millor, avui hem pogut parlar, per videoconferència, amb Assumpta Sogas, copresidenta, i Guiu Jaén, casteller de fa molts anys i encarregat de diverses funcions, que han vingut en representació dels “Castellers de Sants”, guanyadors del premi per la seva qualitat i constituir un model de participació social i transversal, on hi té cabuda tota persona sense importar la seva condició social, física o personal.
 
Els Castellers de Sants són una entitat del barri on més de 500 persones de totes les edats comparteixen una passió: els castells, amb un índex molt baix de caigudes i un progrés constant, havent aconseguit en només 22 anys d’història formar part del grup de colles de gamma extra.

L’origen dels Borinots es troba en un grup de persones de Sants que volien portar al barri la tradició castellera. La idea es va començar a gestar al Concurs de Castells del 1990, i el maig del 1993 es van estrenar a la plaça de Bonet i Muixí amb camisa grisa, en homenatge als treballadors de l’Espanya Industrial i de les antigues fàbriques tèxtils del segle XIX de Sants, Hostafrancs i la Bordeta. El sobrenom de “Borinots” té el seu origen en la proposta transgressora del jovent de la colla en el moment de la tria del nom oficial. Malgrat la proposta escollida per votació va ser l’actual “Castellers de Sants”, es va popularitzar “Borinots” com a sobrenom.

Ens han parlat de les seves activitats, de com assagen, dels diversos espais, on es reuneixen i preparen, del seu arrelament al barri, del seu local social, que s'ha quedat petit, de la idea de canviar la seu a l'edifici ubicat al carrer Comptes de Bell-lloc a la dreta de l'actual "Happy Parc" i possiblement futur tanatori. Per a aquest supòsit ens han explicat el treball que estan realitzant a l'Ajuntament de Barcelona per aconseguir que se'ls concedeixi el seu ús, i arribat el moment, seria bo adherir-nos quan la ciutadania pugui pronunciar-se en el procés participatiu a la plataforma “Decidim Barcelona”.
 
Els Castellers de Sants desenvolupen les seves activitats amb gent, tant del barri com d'altres llocs de la ciutat, amb una composició plural en gènere, edat, condició social o raça. Començant cada temporada al febrer, destacant les actuacions efectuades al barri al maig pel seu aniversari, en les seves places de Bonet i Muixí o d'Osca, passant per la seva presència en diverses jornades, com la de les Festes de la Mercè, per acabar a l'octubre a la Diada Castellera, i de com conjuguen activitat amb descans.
 
Per  poder fer tot això, necessiten de finançament, aconseguit mitjançant subvencions, actuacions, descomptes, ajudes de particulars o venda de loteria, i estalviant tot el que es pugui.
 
Ens han indicat que el grup és una representació de la nostra societat, en petit, que s'organitza a través de comissions, sent un dels seus objectius principals, fer castells, que suposa un dels símbols identitaris de Catalunya i la catalanitat, i que es compara amb el poble (que també cau però que s’aixeca). Comparteixen els diversos valors de la societat, i sense entrar directament en política, es mostren contraris a la repressió i en favor de la llibertat d'expressió.

Responent a moltes preguntes relacionades amb el mon casteller, ens han indicat que hi ha referències des del segle XVIII, destacant el gran impuls que va suposar l'aprovació de la seva inclusió en la llista representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat l'any 2010 per la Unesco, destacant que actualment existeixen a Barcelona 8 colles castelleres, arribant a 100 a Catalunya. També han fet referència a activitats similars de torres o castells humans en altres cultures com l'índia o xinesa.
 
Ens han mostrat vídeos i fotografies de com organitzen les jornades i de les tècniques desenvolupades. En aquest sentit han indicat que la colla “Els Castellers de Sants”, és considerada des de 2008 la millor de Barcelona i des de 2005, una de les 10 millors del món, explicant com van innovar en la utilització de casc per a la canalla o com van observar que des del punt de vista de la seguretat era millor que els membres de la pinya, del folre en fora, tinguessin els braços amunt.
 
El creixement a nivell tècnic d'aquest grup, en el temps, ha anat acompanyat també per un creixement social, en què els diferents graus d'implicació dels seus integrants, són fonamentals per al desenvolupament de tots els esdeveniments.
 
Ens han fet veure que aquí el grup és clau, donant-se la circumstància que tres generacions d'una família poden arribar a coincidir en la realització dels castells, una cosa inèdita en altres camps, destacant que els èxits o fracassos, mai són individuals sinó del conjunt, assegurant que és molt difícil trobar un altre tipus d'activitat en la qual la unió i la força del grup sigui tan determinant per a la consecució de l'èxit.
 
A manera de curiositat, els hem efectuat diverses preguntes sobre aquest món explicant que per exemple en el 2 de 9, encara que no ho sembli, intervenen entre 400 i 500 persones a la pinya, unes 70  al folre i altres 25  a les manilles.

També s'ha destacat la influencia del gènere femení en la consecució de grans construccions, de com es prepara cada castell, de com s’assaja l'ascensió de cada membre en cada construcció concreta, de com s'estudia on s'ha de col·locar cada un dels castellers, trencant amb el mite que qui mana és la canalla, que si bé representen la culminació del castell, consideren que la seva consecució acaba quan es descarrega, fruit d'un treball en equip de tots i en el qual cap company és més important que un altre.

En definitiva, hem pogut assistir a una conferència en què s'ha pogut, gràcies al exposat pels ponents, gaudir de l’espectacle que representa aquest món, veure l'emoció que es viu i en el qual destaca per sobre de tot la força, l'equilibri, el valor, el seny i principalment el sentiment de grup.