ERC Sants - Montjuïc

Notícia

La DIBA, present i futur, una eina per connectar el món rural i el món urbà.

Ponent: Dionís Guiteras Rubio, Diputat del Parlament de Catalunya a la X legislatura. En l'actualitat, Alcalde de Moià i Portaveu del grup ERC-AM a la Diputació de Barcelona.
 
Videoconferència/Debat en la qual ens ha parlat de què representa la tercera institució del país.
 
Ha definit les Diputacions com grans eines de vertebració del territori o ens supramunicipals de prestacions que tenen molt a dir ja que fan aquelles tasques que ningú vol fer. Les qualifica com el tractor de les polítiques publiques que permeten tenir una visió transversal que ajuda principalment el món rural, destacant que cal impulsar la connexió entre el món urbà i el rural amb transferències de tecnologia; ha afirmat, per exemple, que no percep que Barcelona i els seus barris no estiguin connectats amb aquest món, ja que es necessiten mútuament, indicant que sense aquestes connexions el món local s’enfonsaria perquè tenen la facultat de poder oferir molts serveis gràcies a uns pressupostos, com en el cas de la DIBA de més de mil milions d’euros, que segurament es reduiran el proper any per la crisi, amb tot el que això representarà.
 
En relació a la Diputació de Barcelona, la podríem qualificar també com aquell ens desconegut perquè la gent no sap per què serveix ni què fa. Ens ha aclarit que la Diputació disposa d’àmplies competències, té la capacitat tècnica per fer de tot i sense passar comptes, és com una gran promotora d’oportunitats que pot emprendre el que vol i ha destacat que és volgudament opaca i que ara per ara serveix de contrapoder de la Generalitat arribant al punt que cada administració no sap què fa l'altra.
 
Ens ha explicat que allí l'equip de govern decideix el que se subvenciona, qui s’ajuda o com es gasta i és el seu president qui ho decideix amb total discrecionalitat. Actualment ERC es troba a l'oposició i sense facultat decisòria, d’aquí la importància de poder estar al govern.
 
Respecte a l’acord PSC-JxCat per governar la Diputació de Barcelona ha destacat que va representar ”una oportunitat perduda però no és la vençuda”, que ara per ara no podrem fer gairebé res al territori però, tot i això, destaca el compromís d'ERC de treballar per als municipis, encara que no se li ha permès governar i per tant guanyar l'àrea metropolitana. La idea era que estigués coordinada amb la Generalitat en les polítiques del dia a dia però PSC i JxCat han intentat trencar aquesta coordinació.
 
En el debat li hem fet moltes preguntes entre què destaquem:
 
-La importància de les seves activitats en un territori poc compensat on el 80% de la població viu al 20% del territori.
 
-Que Catalunya no és autosuficient en el sector alimentari, només ho és en sectors com el de la fruita dolça de pinyol, el vinícola o el porcí i per tant es precisa la seva intervenció i ajuda; s’ha destacat en el cas de Barcelona la importància del Parc Agrari del Baix Llobregat que caldria preservar.
 
-Que el món rural i urbà s'han d'entendre i parlar, i que Barcelona no està connectada a la terra.
 
-La necessitat de reparcel·lar el territori agrari per fer espais més grans i rendibles.
 
-La importància dels boscos que representen mes del 60 % del territori.
 
-La gran quantitat d’actuacions de la DIBA destacant la lluita contra el mosquit tigre, la col·laboració en la construcció o reparació d’equipaments, el manteniment de vies de comunicació o la gestió de cobrament de tributs.
 
I sobre la existència de les Diputacions tal i com les coneixem, ha indicat que podrien desaparèixer si fos per crear òrgans tècnics de gestió que connectin el territori amb les ciutats per exemple amb Consells de Vegueries.