ERC Sants - Montjuïc

Notícia

Convivència, civisme i seguretat al districte.

Ponent: Jordi Coronas. Conversa amb el nostre regidor i portaveu a l’Ajuntament de Barcelona, de forma híbrida, presencial al casal i telemàtica.

En la conferència ens ha explicat:
 
Que el context actual de la ciutat de Barcelona després del llarg període de restriccions provocat per la Covid-19 és diferent al que teníem abans de la pandèmia. Si bé és cert que han disminuït els índex de delinqüència per motius obvis, ha augmentat l’ús intensiu dels domicilis fent que hi hagi molts més problemes de convivència veïnals.
 
La situació en què ens trobàvem abans de la pandèmia en qüestió de seguretat, que per al 28% de la població representava el problema més important, tot i que Barcelona ​​no pot considerar-se una ciutat més insegura que altres del seu entorn.
 
Que els problemes de delinqüència es venien produint en alguns barris específics però principalment en aquelles àrees de concentració del turisme, però amb la seva desaparició, s'ha dispersat i traslladat, amb un augment de delictes amb força, a tota la població resident a la ciutat.
 
L'activitat de la policia i la problemàtica per desarticular xarxes de delinqüència que precisen de llargs períodes d'investigació.
 
La necessitat d'una col·laboració entre la Guàrdia Urbana i els Mossos i que es mantinguin en guàrdia per evitar que la delinqüència augmenti.

El mètode que es va implementar a Islàndia on existia un alt nivell de consum d'alcohol i drogues entre la joventut que es va reduir del 40% al 8% gràcies a unes polítiques de promoció de l'oci, cultura, transport i principalment esport saludable que va oferir bons resultats en uns anys.

La idea de potenciar la participació ciutadana, la mediació per l'escassetat de personal policial així com emprendre polítiques de seguretat que han de confeccionar els professionals amb visió estratègica.

La iniciativa de compartir patrulla amb la Guàrdia Urbana per conèixer de primera mà els problemes existents i les reunions amb els agents per veure què es pot millorar.

La idea d'ERC d'atacar el problema de la delinqüència a través de la prevenció.

En el debat s'ha comentat:

La sensació d’inseguretat per l'augment de petits furts o robatoris,

La decisió d'ampliar les terrasses dels bars i restaurants que en alguns llocs poden ser la solució a problemes de convivència.

La problemàtica que en alguns espais representa la utilització de patins i bicicletes.

El racisme existent en algunes xarxes socials.

La quantitat de botellons que últimament es produeixen i la necessitat d'oferir alternatives i espais.

Que un major càstig en la normativa penal no és sinònim ni garantia de menor delinqüència, com ho demostra que codis penals més durs no fan societats més segures.

La necessitat d'establir polítiques de seguretat mitjançant la coordinació amb els diferents sectors més enllà d'un simple intercanvi de dades.