ERC Sants - Montjuïc

Notícia

Presentació ponència de la Conferència Nacional d'Esquerra Republicana.

Els companys i companyes d’ERC de Sants-Montjuïc hem assistit avui des de el casal amb connexió telemàtica per tal de facilitar la participació de tothom i des de casa, mitjançant la plataforma Zoom, a una assemblea en format webinar oberta a tota la militància en què s’ha presentat la proposta de ponència de la propera Conferència Nacional 2022.

La presentació ha estat a càrrec de Raül Romeva, coordinador de la comissió redactora i, Joan Manuel TresserrasSílvia Casola i Lluís Pérez, membres de la comissió.

Esquerra Republicana celebrarà els propers 12 i 13 de març a la Farga de l’Hospitalet la Conferència sota el lema “Escrivim el futur republicà”.

La proposta de Ponència Nacional, enviada a la militància, que debatrà i que es votarà a la Conferència, configura el mapa i horitzó social i nacional del partit i situa la independència de Catalunya com un “camí irreversible”, alhora que constata que la República catalana és “imprescindible per poder ajudar la gent i fer una societat millor”.

El text destaca:

-El conjunt de polítiques públiques que han de guiar la governança del país.
-La confrontació democràtica a la taula de negociació, acompanyada dels grans consensos de país, de les mobilitzacions transversals i les polítiques republicanes com els pilars en la construcció de la República catalana.
-Que cal seguir construint alternatives per afrontar l’embat democràtic que permeti guanyar la independència del país, en cas que la negociació no doni els resultats esperats.
 -Que el moviment independentista ha constatat en els darrers anys un seguit d’aprenentatges que han de servir per assolir l’objectiu de fer de Catalunya un estat independent, també la necessitat d’ampliar els consensos existents, com l’autodeterminació i l’amnistia, i construir-ne de nous, així com treballar per fer créixer les complicitats a nivell internacional i amb tots els agents econòmics i socials del país.
-El món municipal per tal de seguir acumulant força i generant les condicions necessàries en el camí cap a la República Catalana: “El municipalisme, base del país i de la futura República Catalana, i la complicitat de la capital del país, és clau per aconseguir els objectius compartits”.
-Guanyar força i complicitat de la ciutadania i del major nombre d’agents polítics, socials i econòmics amb l’exercici d’un model de “governança republicana”.
-“La millor manera d’avançar cap a la República que anhelem passa per dur a terme polítiques republicanes allà on disposem de la responsabilitat institucional per fer-les. No és tant que hi hagi un camí cap a la República com que, sobretot, la República és el camí. La millor manera d’arribar a la República és posant en pràctica polítiques netament republicanes i demostrant-ne la utilitat”.

En el text, la Ponència Nacional detalla les polítiques que desenvoluparà Esquerra Republicana durant la propera dècada per a la transformació social, verda, feminista i democràtica del país, assumint que s’han de superar les limitacions competencials actuals i que només l’assoliment de la plena sobirania permetrà aplicar-les amb plenitud. “El model de República catalana i de país que volem pel 2040, i més enllà, es fonamenta en una base sòcio-econòmica que garanteix el dret a l'existència, la igualtat d'oportunitats i una prosperitat compartida", resumeix Romeva.

La proposta que es presenta a la militància recull, per sectors, aquests punts:

-En l’àmbit econòmic, el text aposta per frenar l’acumulació de riquesa en poques mans i revertir els índex de pobresa i desigualtat “com a mínim a la meitat” en els propers deu anys, així com per reforçar la progressivitat i el caràcter redistributiu del sistema fiscal. Així mateix, defensa que cal “trencar el marc mental neoliberal” impulsant municipalitzacions de serveis bàsics i empreses públiques per garantir els productes com la llum, el gas i l’aigua, així com democratitzar les empreses, fomentant l’economia social i cooperativa. Tot això, garantint una “visió republicana” de la propietat.

-El reforç de la societat del benestar i les polítiques republicanes son un altre dels pilars del GPS dels republicans: garantir l’accés a l’habitatge, augmentar el parc públic, seguir avançant en la regulació del preu dels lloguers, revertir retallades en el sistema sanitari públic i reforçar l’educació pública i la Renda Bàsica Universal, que ja comença a caminar aquesta legislatura. En l’àmbit mediambiental i de lluita contra el canvi climàtic, Esquerra Republicana es proposa desenvolupar un model energètic descarbonitzat, desnuclearitzat, distribuït, democràtic, participat i territorialment cohesionat.

-Una intervenció pública ambiciosa en el front cultural, amb la defensa i promoció de la llengua catalana com a eix fonamental de la construcció republicana, amb un únic model d’escola catalana, pública, laica, inclusiva i d’excel·lència, és un altre dels pilars del document, que adverteix que ​​els atacs constants i reiterats a la llengua i la cultura reclamen una resposta “urgent, massiva, coordinada i desacomplexada”.

-L’horitzó republicà que dibuixa la Ponència Nacional reclama també la democratització de les institucions. En aquest sentit, aposta per erradicar la corrupció, simplificar l’arquitectura institucional, fomentar la democràcia participativa i reforçar la representativitat a les institucions; així democratitzar la justícia i el poder judicial, garantint un accés igualitària a la carrera judicial que garanteixi un poder judicial divers i inclusiu.

-El text planteja una transformació feminista per a una igualtat efectiva, eradicant totes les violències masclistes. Apoderar les dones garantint el seu accés a tots els àmbits de decisió, amb igualtat salarial i garantia professional per a garantir la seva autonomia econòmica, amb responsabilitat compartida en el treball de la cura i de la llar i que garanteixi els drets sexuals i reproductius per a la maternitat i per a decidir sobre el propi cos.

Des de dilluns 17 de gener i fins el proper dilluns 31 de gener s’obrirà el període de recollida d’esmenes a la proposta de Ponència Nacional, on hi podrà participar qualsevol militant de ple dret. Aquestes esmenes es debatran en el marc dels respectius congressos territorials o en les comissions sectorials. Aquelles que rebin prou suports seran trameses a la Comissió Redactora per ser transaccionades i, en cas de no ser-ho, passaran al debat del Ple de la Conferència Nacional que se celebrarà al març.