ERC Sants - Montjuïc

Notícia

Presentació de "Pere Blasi, mestre, geògraf i diputat republicà"

Avui companys i companyes del Casal hem assistit en el Saló de Plens del districte Sants-Montjuïc a l'acte de la Fundació Irla de la nova presentació de la Biografia de Pere Blasi, mestre, geògraf i diputat republicà de les comarques gironines, organitzat per Secretariat SHB i BCN Sants Montjuïc.

En la presentació de l'obra que pertany a la col·lecció de biografies de la Fundació Irla han intervingut:

Lluïsa Erill i Albajes, presidenta del Secretariat d'entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta.

Joan Sanromà i Bauló, exprofessor de l'Institut Lluís Vives i membre de la Taula Memòria Districte de Sants-Montjuïc.

Francesc Perenya i Blasi, professor de Filosofia de la UB.

Josep Vall i Segura, director executiu de la Fundació Josep Irla.

Marina Berruezo i Palencia, consellera de Cultura del Districte de Sants-Montjuïc.

I l'autor Jordi Garcia i Farrero, professor d'Història de la Pedagogia Catalana a la UB, llicenciat en Pedagogia, doctorat en Educació i màster en Història Contemporània i Món actual. Membre del Grup de Recerca en Pensament Pedagògic i Social. Premi extraordinari de Doctorat per la UB (curs 2012-2013). Membre de la Societat d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana.

L'obra ens parla de Pere Blasi i Maranges (Puigcerdà, 1886 - Barcelona, 1961), fill de família republicana, mestre vocacional i jove inquiet, inicia el seu compromís cívic com a redactor del setmanari Ceretania i activista cultural a la seva vila natal. Destinat a l'escola nacional de Torroella de Montgrí, s'empelta a l'Empordà, on es casa i continua la seva militància cultural impulsant associacions com l'Ateneu Montgrí i publicacions com Mont-Gris i Emporion. Paral·lelament a la seva tasca de renovació pedagògica inicia els seus treballs de divulgació geogràfica amb l'edició de Geografia elemental de Catalunya. Arran de l'adveniment de la República esdevé diputat d'Esquerra Republicana al Parlament de Catalunya fins que la derrota a la Guerra Civil el força a uns anys d'exili a França. Retornat al país i depurat del magisteri públic per la repressió franquista exerceix a l'escola privada de la seva filla i enllesteix l'edició de la seva obra geogràfica cabdal “Les terres catalanes”, un tribut d'amor al país, a la cultura i a la seva gent.

En la presentació, en què també ens ha acompanyat el nostre regidor Jordi Castellana, s'ha obsequiat tots els assistents amb un exemplar del llibre que ens explica la vida d'aquest mestre de mestres, la seva trajectòria i el seu pensament, un treball que recomanem perquè ens ajudarà a conèixer o recordar una part del nostre passat que com deia Montserrat Roig, "Si hi ha un acte d'amor, aquest és la memòria".