ERC Sants - Montjuïc

Notícia

Crònica: Antoni Reig - Fotografies: Anna Rosenfeld
El lliurament dels XIX Premis nacionals president Lluís Companys, organitzats pel casal d’ERC (Esquerra Republicana de Catalunya) de Sants-Montjuïc, el passat divendres 18 d’octubre al Teatre de Sant Medir va ser un èxit.


 
Èxit per la gran afluència de públic que va omplir la platea i part del primer pis. Èxit per l’alt nivell dels parlaments pronunciats tant pels organitzadors com pels premiats. Èxit perquè en acabar l’acte amb les cançons de la coral el Poble que canta, la gent dempeus va reclamar alt i fort el que tots volem i l’objectiu pel qual lluitem, la independència.
 
Jordi Suñé, conseller d’ERC al districte Sants-Montjuïc, que va fer de conductor de l’acte, va introduir el primer parlament del vespre a càrrec de Josep Chalmeta, secretari de política municipal d’ERC a Sants-Montjuïc. Aquest primer discurs va ser una peça oratòria ben preparada, centrada en l’actualitat i amb un alt contingut patriòtic que va arrencar amb els aplaudiments dels prop de tres cents assistents.
 
La vicepresidenta del Parlament de Catalunya i portaveu d’ERC, Anna Simó, va lliurar els premis a les persones i entitats següents: Muriel Casals, Carme Forcadell, Germà Bel, Institut Nova Història, La Fageda, cooperativa catalana i el Gran Orient de Catalunya. A les primeres fileres hi havia altres representants d’ERC com ara el regidor per Barcelona, Jordi Portabella, la presidenta de la Federació de Barcelona, Patrícia Gomà, la diputada i el diputat al Parlament de Catalunya, Agnès Russiñol i Oriol Amoròs, la senadora al Senat espanyol, Esther Capella i el secretari nacional d’imatge i comunicació d’ERC ,Guillem Clapés entre d’altres, així com persones conegudes d’altres partits.
 
-Reconeixements a la maçoneria, el cooperativisme i la renovació històrica-
 
El primer en recollir el premi va ser el Gran mestre del Gran Orient de Catalunya, Antoni Castillo, que en la seva intervenció va recordar la tasca feta per la maçoneria en el progrés de la humanitat, va recordar que a Catalunya havien estat maçons el mateix president Companys, l’alcalde Jaume Aiguader, el president Irla, Ferrer i Guàrdia, Rossend Arús i molts més. Castillo va acabar expressant el suport de l’organització que dirigeix a la causa de la llibertat i la independència de Catalunya.
 
A continuació el director de comunicació de la famosa cooperativa catalana de productes làctics La Fageda, Albert Riera, va recollir el seu guardó posant l’accent en els valors socials d’aquesta empresa, en la feina d’integració a la vida laboral de nombrosos minusvàlids, el respecte al medi ambient i l’arrelament en el territori.
 
El premi destinat a l’Institut Nova Història el va recollir el seu president Albert Codines, que va recordar als presents els esforços que destinen a la recerca històrica, centrats en els fets relacionats amb la confederació catalano-aragonesa des del segle XV al XVII per tal de fer front a les mentides i manipulacions imposades pel poder castellà. Castella ha fet una història a la seva mida i conveniència, moltes vegades en perjudici de Catalunya. Un dels temes revisats és el del descobriment del continent americà protagonitzat per un Colom que era d’origen català i portava en la seva empresa descobridora les banderes catalanes.


 
-Economia, societat civil i lluita cultural-
 
Germà Bel, un dels més destacats economistes del nostre país, va ser el següent en rebre el premi. Aquest catedràtic universitari ha explicat de manera clara i valenta la discriminació econòmica de que es objecte Catalunya per part de l’Estat espanyol, proporcionant tota mena de dades referents al maltractament que patim en infraestructures, comunicacions i demés estructures necessàries pel desenvolupament econòmic. I no sols denuncia sinó que explica amb noms i cognoms quins interessos polítics i econòmics s’amaguen darrera les actuacions dels responsables del món econòmic i polític.


 
El vicepresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jaume Marfany, va recollir el guardó atorgat a Carme Forcadell, presidenta de l’ANC. Aquesta destacada lluitadora de la societat civil és un dels màxims referents actuals en l’impuls del procés cap a la independència catalana. L’ANC i Forcadell han entrat a formar part de la nostra història contemporània desprès de l’èxit de la grandiosa manifestació per la independència a Barcelona de l’11 de setembre del 2012 i la gegantina Via Catalana per la independència de l’11 de setembre del 2013, amb més de dos milions de participants.


 
La presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, va ser la última en recollir el premi i va aprofitar per anunciar el pròxim inici de la campanya “Un país normal” destinada a clarificar quina Catalunya volem construir i contrarestar l’allau de mentides i amenaces que els sectors unionistes de la societat catalana i el poder espanyol estan enviant de manera continuada al nostre poble. Aquesta reconeguda economista i professora universitària dirigeix una decidida política de defensa de la llengua i les llibertats catalanes des de la presidència d’Òmnium. Va impulsar la enorme manifestació del 11 de setembre del 2010 de rebuig a la retallada del nostre estatut perpetrada pel Tribunal Constitucional espanyol, va organitzar el Concert per la llibertat del passat mes de juny al Camp Nou i ha col·laborat amb l’ANC en les grans manifestacions dels anys 2012 i 2013.
 
La vicepresidenta del Parlament de Catalunya, Anna Simó, va acabar els parlaments fent una glossa dels premiats i dels seus mèrits en defensa dels nostres drets culturals,  socials, econòmics i polítics. A continuació la coral Poble que canta va interpretar un seguit de cançons i l’acte va acabar amb el públic dempeus cridant “Independència”.