Sant Vicenç de Castellet

Totes les notícies

Com tot, hem d'estar en constant renovació per seguir avançant.

El passat mes de desembre la Secció Local d'Esquerra Sant Vicenç de Castellet va sotmetre a votació el fet de seguir mantenint-nos en el local on hem estat presents fins ara, o bé renovar-nos i donar pas a una nova ubicació. Entre la militància es va votar a favor de la segona opció. Un debat que es produeix per la manca de sostenibilitat que suposava el seu manteniment i que des de l’Executiva  creiem  que el que ens estalviem per una banda  ho podrem aprofitar per invertir-ho en activitats i actes que els últims anys no podíem duu a terme perquè la situació ens privava a fer-ho.  El que aparentment sembla una votació senzilla, internament, el record de les vivències viscudes després de tants anys la feien del tot difícil. La militància d'ERC Sant Vicenç manté un ventall ampli de franges d'edat on poc o molt tots i totes hem arribat a viure moments rellevants. Unes vivències de vora quaranta anys, on s'han viscut moments de tota mena, des de rialles i alegries fins als plors i la tristor, des de la plena transició postfranquista, passant per l'1O fins a la victòria a les passades eleccions municipals. Hores i hores de reunions on hem viscut acords transcendentals per la ciutadania. En definitiva un espai de treball on la militància, jovent republicà, simpatitzants i amics sempre ens hem arremangat i hem debatut sobre quin és el millor model per Catalunya i Sant Vicenç de Castellet. Tot i això el record no ens pot encadenar i és que a vegades cal renovar-se per tal de poder seguir creixent i avançant.  Obrim una nova etapa, on tenim l'objectiu de seguir-nos apropant a les persones i sobretot de seguir construint records que perdurin en la història de la nostra Secció Local, ara en una nova ubicació, ja que al cap i a la fi si un record et fa rumiar i debatre internament sobre una decisió aparentment senzilla, és perquè és un factor  important i rellevant per mantenir present l’esperit del “sempre hi som” que tan orgulloses estem d’ell.

Executiva, svcastellet

ERC Sant Vicenç de Castellet renova l'executiva local

Isaac Jurado, escollit nou president de la secció local. La secció local d'Esquerra Republicana de Catalunya a Sant Vicenç de Castellet va escollir ahir en assemblea general els seus nous representants, amb Isaac Jurado com a president. Un 80% de la militància va participar de la trobada per escollir la nova executiva municipal, molt renovada.  Un cop fet l’informe el president sortint, Aleix Lafont, i l’informe econòmic per part del secretari de finances, Xavier Rubió, es va procedir a la corresponent votació, amb consens majoritari per a l’única candidatura presentada, l'encapçalada per Jurado.  Aleix Lafont va destacar la bona feina feta els darrers 4 anys, culminada amb uns resultats a històrics a les darreres eleccions municipals, que han portat els republicans a liderar el govern del municipi, i un increment substancial de la militància. Jurado i la nova executiva s’ha marcat quatre eixos principals que han de guiar la secció local en els propers anys: seguir amb el creixement de la secció local, en militants i suport electoral; establir un vincle intens i estret amb el grup municipal i els regidors de l’equip de Govern; tenir una relació continuada i estable amb les entitats locals, i, finalment, mantenir viu el lema de la secció local, “sempre hi som”. L'executiva comptarà amb un equip molt renovat. Al costat de Jurado i Lafont, que repetirà, però en la secretaria d’Organització, els acompanyen: Antònia Sánchez (secretaria de Finances), Xènia Soler (secretaria d’Imatge i Comunicació), Valentí Carrera (secretaria de Polítiques Municipals), Cidinha Roca (secretaria d’Igualtat), Albert Brunat (secretaria d’Entitats) i Maria Medina (secretaria de la Gent Gran). També formen part de l’equip local Pol Vila i Jordi Palma, portaveus del Jovent Republicà i del grup municipal a l’Ajuntament, respectivament.

Mobilitat, AdrianaAlcaldessa, Sempre hi som, bus

ERC Sant Vicenç proposa un servei de transport sota demanda per millorar la mobilitat de la gent gran

L’alcaldable Adriana Delgado també aposta per ampliar el número de parades de bus a dins el poble per millorar els desplaçaments interns L’alcaldable per Esquerra Republicana de Sant Vicenç de Castellet, Adriana Delgado, proposa un servei de transport sota demanda per millorar la mobilitat, dins del municipi, de la gent gran i de les persones amb mobilitat reduïda. Ho va explicar aquest dilluns al vespre, en un acte en el qual Esquerra va exposar les principals propostes en matèria de transport, i en el qual hi va participar l’alcalde d’Alella, Andreu Francisco, que va exposar el bon funcionament de l’experiència que han aplicat al seu municipi: un servei de transport sota demanda que es realitza amb taxis del municipi i que està finançat, en part, per l’Ajuntament. Es tracta d’un servei adreçat sobretot a persones grans i a persones amb mobilitat reduïda i que, segons les dades que va aportar l’alcalde d’Alella, té un cost molt més assequible per a l’Ajuntament que la implantació d’un bus urbà. Adriana Delgado va explicar que “fa temps que treballem per resoldre les necessitats de transport dels santvicentins i santvicentines” i va afirmar que, després d’estudiar-ho a fons, s’han decantat per un servei que permetrà millorar significativament desplaçaments de les llars al Centre d’Atenció Primària, al mercat, a la biblioteca o a la perruqueria, entre molts altres. Aquesta aposta, es complementaria amb l’ampliació del número de parades del bus interurbà que actualment hi ha a dins el poble (tres), amb la idea d’incrementar les possibilitats de moure’s per dins el municipi.

Ple març de 2019

Ple municipal de març de 2019: demanem a l'equip de govern de CiU que deixi de fiscalitzar l'oposició

L’Ajuntament de Sant Vicenç va celebrar dimecres passat el ple de març. Com sempre fem, us deixem aquí els arguments dels nostres posicionaments. Pel que fa als punts debatuts, vam votar a favor de la denominació de cinc carrers del municipi, ubicats als polígons industrials  de Sant Vicenç de Castellet. Els noms proposats eren fruit d’un procés participatiu i per tant noms que la gent havia votat. Els noms dels carrers van ser tots de dona ja que fa molts anys es va aprovar en sessió plenària que tots els noms de carrers que es posessin serien de dona fins a assolir la paritat. Havíem participat de la comissió corresponent de forma activa esmenant el reglament i fent proposta de nom. Vam aprofitar per recordar a l’equip de govern de CiU que fa mesos que el grup municipal d’Esquerra Republicana va entrar una moció demanant el canvi de noms de carrer franquistes i la retirada de tota simbologia franquista dels nostres carrers.  Moció que no es va aprovar ja que l’equip de govern no hi va donar suport. Mantenim que és gravíssim que a l’any 2019 encara tinguem simbologia franquista al nostre municipi. El ple municipal va aprovar una moció presentada per tots els grups municipals en defensa del patrimoni local i en contra dels processos d’immatriculació realitzats per l’església catòlica. Aquesta moció surt de la comissió de patrimoni proposada per ERC, de la qual en formem part, i a instàncies del propietari de Vallhonesta i d’Unió de Pagesos i de la pròpia comissió. No podem més que subscriure tot el què s’hi diu i com ja hem manifestat en nombroses ocasions el posicionament del nostre partit, aquí i arreu del territori, és d’oposar-nos frontalment als processos d’immatriculació arrancats per l’església catòlica, basats en una llei franquista reanimada pel partit popular en mans d’Aznar. Tal i com diuen els acords, instem a l’Ajuntament a investigar tots els immobles immatriculats i rebutgem tots els processos d’immatriculació.

Presentació Candidatura ERC

ERC Sant Vicenç omple a vessar l’Auditori de la Biblioteca en la presentació de la candidatura

Adriana Delgado assegura que s’ha confeccionat una llista “per governar des de la cohesió social, la regeneració i la transparència” L’acte compta amb la presència del president del Parlament, Roger Torrent, que es refereix a Adriana Delgado com “la propera alcaldessa de Sant Vicenç de Castellet” Esquerra Republicana de Sant Vicenç de Castellet va omplir a vessar, aquest dissabte, l’Auditori Maria Carme Grauvilardell en la presentació d’una candidatura que, com va ressaltar la cap de llista, Adriana Delgado, “és transversal, de perfils diversos, amb una demostrada implicació social, cultural, professional i personal a Sant Vicenç de Castellet”. Una llista, va afegir, “creada per guanyar les municipals i governar”. L’acte va comptar amb la presència del Molt Honorable President del Parlament, Roger Torrent, que va donar molt valor al fet que Sant Vicenç pugui tenir amb una persona com Adriana Delgado d’alcaldessa: “L’Adriana és el paradigma de dona d’Esquerra, perquè treballa, treballa i treballa, i hi és sempre, on faci falta, sempre”. De fet, Torrent no ho va dubtar i, en acabar el seu parlament, es va dirigir al públic assegurant que, al davant, hi tenien “la propera alcaldessa de Sant Vicenç de Castellet”. La cap de llista d’Esquerra a Sant Vicenç va iniciar el seu discurs amb unes paraules de suport als presos i preses polítiques, “que estan tancats i patint un judici farsa sense garanties per a la seva defensa”, i també de suport als exiliats i exiliades. Tot seguit, va explicar tota la feina prèvia que s’ha estat fent, amb reunions i trobades amb entitats i veïns, “perquè és amb la gent amb qui volem avançar, amb qui volem fer un canvi a l’Ajuntament”, va dir. Abans d’anunciar els noms, va detallar que la llista està composta de “perfils diversos i complementaris; de gent orgullosa d’aquest poble i d’aquest país; de membres del partit amb una llarga experiència, i d’altres acabats d’arribar a la política”.

Acte Esports

ERC Sant Vicenç mostra la viabilitat de la reforma de la zona esportiva i desplega un complet projecte en matèria d’esports

La proposta republicana inclou una piscina coberta i la creació d’un Consell Municipal de l’Esport “Fa molt temps que treballem en el projecte esportiu que Sant Vicenç es mereix, perquè hi creiem, i perquè no ens agrada aventurar-nos en promeses si abans no coneixem la realitat”. Amb aquestes paraules, la cap de llista per Esquerra Republicana a Sant Vicenç de Castellet, Adriana Delgado, va presentar l’acte en el qual la formació republicana va mostrar la viabilitat de la seva proposta en matèria d’esports per al mandat 2019-2023, que inclou una reforma integral de la zona esportiva, la construcció d’una piscina coberta i, en clau participativa i social, la creació d’un Consell Municipal de l’Esport. L’acte es va celebrar aquest dilluns al vespre a l’Auditori M. Carme Grauvilardell i va comptar amb la presència del número 2 a la llista d’ERC, Josep Martí, i del diputat delegat d’Urbanisme de la Diputació de Barcelona, Josep Ramon Mut, que va avalar el treball i els estudis que Esquerra ha fet en els darrers anys, així com els passos que caldrà fer en l’àmbit del finançament. Josep Martí —que és llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport, professor d’Educació Física i entrenador superior de natació— va ser l’encarregat d’explicar un projecte que es considera clau per a Sant Vicenç: la reforma de la zona esportiva i la creació d’una piscina coberta. Martí va deixar molt clar que el projecte que proposen es desplegarà en clau de poble, ja que “no només donarà servei al Club Natació, sinó a tota la població de Sant Vicenç. Una piscina oberta tot l’any permet fer activitats per a totes les edats, des dels nadons a la tercera edat”. Martí va recordar que el municipi no compta amb oferta privada i que les actuals instal·lacions públiques tenen, avui dia, llista d’espera. I, en aquesta línia, va avançar que la remodelació d’Esquerra permetrà també augmentar les sales de gimnàs i de vestidors, i modernitzar tot l’equipament actual.

Resum del ple de desembre: l'oposició té el dret i el deure de fer control i fiscalització de l'acció de govern

L’Ajuntament de Sant Vicenç va celebrar ahir el darrer ple de l’any, que lamentablement no va acabar com molts haguéssim volgut, esgotant el darrer punt de l’ordre del dia, de precs i preguntes, i amb desitjos de bones festes per a tothom. Pel que fa als punts debatuts, vam votar en contra de l'aprovació definitiva de les ordenances municipals, a favor de formar part de l’associació Parc Rural de Montserrat i ens vam abstenir en dos punts de factures pendents del 2017. No vam votar el pla de desplegament de fibra òptica de Fibracat com a protesta perquè ens havia arribat el tema com a sobrevingut només unes hores abans, i sense la documentació. Quan s’estaven tractant les preguntes entrades per escrit per ERC, l'alcalde va decidir aixecar el ple (finalitzar-lo) sense haver donat l’oportunitat d’esgotar l’ordre del dia, en el punt de precs i preguntes, davant l’astorament dels assistents perquè el ple havia transcorregut amb total normalitat des del seu inici. Encara que el posicionament de l’oposició no agradi o les preguntes puguin ser considerades incòmodes (en aquest cas, les alcaldies accidentals que hi ha hagut els darrers 8 mesos, que havíem demanat prèviament i no se’ns havia respost), el ple és l’espai de diàleg i debat per fer públics les opinions de regidors i grups municipals, però tant les formes com les paraules amb què el responsable del ple va acabar-lo són inacceptables. Ho hem dit en altres ocasions, el nostre dret i la nostra responsabilitat a l'oposició passa pel control i fiscalització de l’acció de Govern i volem i hem de tenir accés a la informació pública, de la qual s’ha de retre compte; no entrem en cap posicionament ni judici personal, només polític. De fet, ahir volíem reiterar-ho en la nostra demana legítima d'informació, però no vam tenir l’oportunitat. Prèviament, havíem demanat quines actuacions havia portat a terme l'Ajuntament en un pati d’un habitatge després de rebre, el juliol del 2017 i el gener del 2018, l'avís dels veïns del mal estat en què diversos gossos estaven a l'aire lliure.

ERC vota no al continuisme de les ordenances i al pressupost 2019

Esquerra Republicana de Catalunya a Sant Vicenç de Castellet va votar en contra de les ordenances fiscals i del pressupost 2019 proposats per l’equip de Govern local de CiU. Pel que fa a les ordenances, davant de la falta de canvis, la postura d’ERC es va mantenir contrària perquè no s’han tingut en compte les peticions reiterades, qüestions de voluntat política. Es tracta de l'actualització dels valors cadastrals per al càlcul de l'IBI, l’estudi d’altres fonts impositives d'ingressos, així com la implementació de la renda com a base per a taxes (no s’aplica encara la tarificació social) i bonificacions, ja que no es reconeix la capacitat econòmica de les famílies en els beneficis fiscals, i la possibilitat d’augmentar la bonificació en les anomenades plusvàlues en casos de viudetat. Pel que fa a l’IBI, Esquerra demana l’inici de la revisió cadastral (l’última és del 2008), que pot suposar modificar l’impost, però a partir de l’actualitat i obligaria l’Ajuntament a repensar noves fonts d’ingressos, com una taxa per a pisos desocupats propietat de bancs que no estan en el mercat de lloguer. Esquerra considera que tant les obligacions fiscals com les exempcions o bonificacions s’han d’aplicar amb igualtat de condicions i en funció de la capacitat econòmica de les famílies. Per això, quant a la tarificació social, fa anys que se n’espera la implementació. Entre altres peticions, també es va demanar, de nou, que les bonificacions de les plusvàlues en cas de viudetat sigui del 100% (com amb les dissolucions de condomini), per justícia i humanitat, ja que no hi ha una operació de compra-venda amb un benefici per a una de les parts. Quant al pressupost, ERC considera “enorme” l’augment de 350.000 d’ingressos de l’IBI, tenint en compte que s’ha venut la idea de congelació dels impostos, quan hi ha regularitzacions cadastrals que causaran l’increment. Això, sumat al superàvit del pressupost, dona més força a la petició de la revisió cadastral i plantejar-se una reducció dels impostos.

Resum del ple de juliol: nou contracte de recollida de residus i preguntes diverses

Aquí us oferim un resum del ple de juliol, protagonitzat bàsicament pel nou contracte dels serveis de recollida de residus i les preguntes fetes pel grup d’Esquerra. Només començar, vam demanar informació sobre els decrets dels contractes menors dels serveis de comunicació i premsa i el d’actualització i dinamització de la web municipal. Tal i com ja advertia l’interventor municipal en el seu informe del 2017, vam demanar que justifiquessin la necessitat puntual i no habitual, així com el seu caràcter no repetitiu o periòdic. Un contracte que es va prorrogant durant els últims 3 anys, entenem que ha de sortir a concurs públic. A més, si sumes els dos contractes (18.000€) supera el llindar establert per la llei per atorgar contractes menors, que és de 15.000€. Tot seguit, vam aprovar la xifra de població a 1 de gener, que ha disminuït fins als 9.275 habitants. Vam demanar que es doni la xifra per separat d’homes i dones, com s’havia fet anteriorment. Pel que fa a la contractació per a l’adjudicació dels serveis de recollida de residus municipals i de la neteja viària, vam votar-hi en contra. Aquest és el nostre posicionament, que al ple va explicar com a portaveu el regidor Jordi Palma: “després d’analitzar la documentació, i de reunir-nos amb els tècnics de l’Ajuntament, considerem correcte tècnicament el procediment de licitació. Com hem fet altres vegades us demanem assistir a les fases de la licitació. Esquerra no pot donar suport, però, a aquesta licitació per tractar-se d’un projecte de gestió de residus continuista. Pensem que estem perdent l’oportunitat d’iniciar el canvi a un model de gestió de residus més eficient.  El grup municipal d’ERC portava al programa electoral la implantació progressiva del model porta a porta. Som conscients de la dificultat d’implantació d’un model de recollida selectiva com és aquest. Però no podem renunciar als beneficis que comporta un model d’aquest tipus.