Sarrià-Sant Gervasi

Plenari del Districte de Sarrià-Sant Gervasi

Iniciatives d'ERC al plenari d’octubre

1. ERC Sarrià – Sant Gervasi ha presentat una proposta per tal que el govern municipal de districte elabori en el termini de sis mesos un pla de dinamització de l’activitat comercial, económica i/o associativa al territori, començant pel barri del Putxet – Farró. La iniciativa es va presentar partint de la preocupació que hi ha arreu de la ciutat per la pèrdua de vida als barris. L’especulació en sol ser un dels principals motors, però els factors que porten a aquesta despersonalització depèn de cada barri.  En el nostre districte ens trobem amb una paradoxa: d’una banda tenim persones i entitats que no poden fer front a l’augment dels preu del lloguer, persones i entitats que pateixen la gentrificació i que es veuen expulsats dels nostres barris: joves, famílies, però també comerços i entitats (com l’escola de dansa Vàrium que ha hagut de marxar de Sarrià, o el Grup Caliu, en risc de no poder-se quedar al Putxet).   De l’altra banda, també ens trobem molts locals buits, de propietaris que prefereixen tenir-lo sense activitat tot esperant, potser, cobrar-ne un lloguer ben alt o bé una bona oportunitat de venda que acaben restant tapiats o, en alguns casos, funcionant com a habitatge per a famílies que acaben vivint en unes condicions amb el risc que suposa per a aquestes persones viure en situacions d’insalubritat i per l’estat de les instal·lacions elèctriques.  Amb la proposta, aprovada per unanimitat, ERC Sarrià – Sant Gervasi pretén que el govern prengui les regnes i intervingui per tal d’enfortir el teixit social, econòmic i cultural del barri.  La proposta, que vol anar més enllà de ser un mer pla de dinamització comercial, va ser aprovada per unanimitat dels grups. Son moltes les iniciatives que busquen un local on realitzar-se, són moltes les oficines que es troben en un primer pis i que podrien instal·lar-se en uns baixos... fent una feina de fons, d’animar propietaris a posar els seus locals al mercat, de mediació en aquells que vulguin apujar excessivament el preu.

Plenari del Districte de Sarrià-Sant Gervasi

Un plenari sense audiència pública

El plenari va començar marcat per la polèmica, atès que el govern, amb el suport del PP i de Barcelona pel Canvi (el partit de Valls), ha optat per suprimir la part d'intervencions dels veïns i veïnes al·legant, principalment, la necessitat de facilitar la conciliació de la vida laboral i familiar. La decisió va arribar per sorpresa al veïnat. I aquesta és la crítica principal que fa ERC. És ben cert que les propostes i queixes dels veïns i veïnes es poden canalitzar de diverses maneres: els consells de barri, les audiències públiques i les intervencions en qualsevol dels punts de l’ordre del dia del plenari, si una persona o entitat s’hi sent interpel·lada. El què en cap cas compartim és la manera com s’ha fet. Molts districtes van fer  una audiència pública ja durant el mes de setembre. No ha estat el cas a Sarrià – Sant Gervasi, que fins l’1 d’octubre no vam ser convocats al primer òrgan de participació, el Consell de Seguretat i Prevenció. Creiem que si tant convençut estava el govern de les bondats de la supressió de l’espai de participació veïnal, hauria pogut compartir-ho abans amb el veïnat i exposar les seves intencions. De ben segur que totes i tots volem poder conciliar la vida laboral, la familiar i la de participació cívica, però no és menys cert que els plenaris es fan un cop cada dos mesos. Per això ens preguntem si realment es tracta de conciliar i de racionalitzar. Si no, quin sentit té convocar una audiència pública una setmana després d’haver acabat la ronda de consells de barri?

Telegram

ERC Sarrià - Sant Gervasi estrena canal de Telegram

Vivim moments de gran intensitat política, en què cada cop valorem més estar al corrent de tot allò que passa.   Per aquest motiu, hem creat un canal de Telegram per tal d'acostar la informació del nostre casal a la militància, amics i simpatitzants però també a tots els veïns i veïnes de Sarrià - Sant Gervasi que vulguin seguir de prop la nostra activitat. Si encara no teniu l'aplicació, descarregueu-vos Telegram i busqueu el canal: https://t.me/ERCSSTG i rebreu puntualment tota la informació.   

Més de 150 de persones omplen la pl. de Sarrià en el principal acte de campanya d’ERC al districte.

El passat dissabte dia 23 de setembre ERC Sarrià – Sant Gervasi va organitzar un lluït acte a la pl. de Sarrià, cita culminant de la campanya pel Sí al districte.    De bon matí, el casal va muntar una parada informativa per resoldre dubtes i inquietuds respecte de l’organització del referèndum del proper diumenge 1 d’octubre.  Posteriorment, s’hi van sumar activitats infantils, música en directe i pica-pica per tal de mantenir el to positiu que caracteritza el moviment independentista.    A darrera hora del matí, va tenir lloc l’acte polític amb la intervenció del conseller portaveu de districte, Guillem Casals, el president del Grup Municipal, Alfred Bosch, la diputada al Congrés Ester Capella i el conseller de Salut Toni Comín.   Durant l’acte es expressar el suport a les persones detingudes per la Guàrdia Civil el passat dimecres 20, entre els quals també un militant del casal d’ERC Sarrià – Sant Gervasi, Pau Furriol, així com totes les que treballen per complir amb el mandat democràtic a què es van comprometre.   Guillem Casals va fer una crida a la participació per al proper dia 1 d’octubre i va recordar que el districte de Sarrià – Sant Gervasi és un dels districtes que sempre registre més participació en les conteses electorals i va animar que aquest cop no sigui l’excepció.    El president del Grup Municipal, Alfred Bosch, va posar l’accent en les persones que ens han precedit en la lluita per les llibertats de Catalunya i en les generacions que van prenent el relleu en aquesta lluita que ha de culminar en la independència del nostre país.    Ester Capella va lamentar en la seva intervenció que «Rajoy podria haver decidit ser Cameron però ha optat per assemblar-se a Erdogan» i afegia que el referèndum de l’1 d’octubre és l’autèntica moció de censura al govern de Rajoy i al conjunt del règim del 78.    El conseller de Salut, Toni Comín, va tancar l’acte recordant les paraules del seu pare, Alfonso Comín «la causa per la qual val la pena prendre riscos és la de la llibertat» i va destacar que la lluita de fa cinquanta anys encara no ha conclòs.

Moment de la xerrada amb el Conseller Toni Comín

Conseller Comín: "El model sanitari català és una història d'èxit que s'ha construït seguint el model nòrdic de benestar aplicat a la salut, a partir d'un mínim comú denominador de màxims i amb reformes sostingudes en el temps."

Èxit d'assistència a la xerrada organitzada per ERC Sarrià-Sant Gervasi amb el Conseller de Salut Toni Comín. Per Mercè Amat El passat dilluns 14 d'octubre, la sala d'actes del Centre Cívic Casa Sangier es va omplir de gom a gom per poder escoltar i conversar amb el Conseller de Salut Toni Comín. Dilluns es complien 10 mesos de la presa de possessió del govern de la Generalitat, el que ha de portar-nos a la desconnexió. Aquesta petita efemèride va ser l'excusa perquè el conseller fes una repassada a la tasca que, amb ell al capdavant, du a terme el Departament de Salut.   Comín va explicar com el model de salut català ha perdurat i ha crescut gràcies al gran consens que hi ha hagut entorn d'aquestes polítiques públiques al llarg de dècades. "Hem seguit el mètode nòrdic, a partir d'una base consensuada i transversal i amb consciència històrica", tots els governs han anat construint a partir del que han anat fent els seus predecessors.   Al llarg d'una hora, el Conseller va desgranar els pilars de les polítiques de salut que ha emprès i que es basen en la concepció de la política al servei de la justícia social. Va reconèixer que en els darrers anys, l'autocomplaença i determinats interessos havien dut a un estancament del model. La seva prioritat és ara portar-lo a "l'esperit original".   La salut de les persones és un reflex de les desigualtats socials, educatives i econòmiques de la societat, el sistema sanitari, segons Comín, ha de ser més sensible a aquestes desigualtats. El nostre pot ser un sistema "més just i més eficient, més equitatiu i de qualitat: no pot ser que la diferència d'esperança de vida entre algú del Prat de Llobregat i de Sant Cugat sigui de 8 anys".   En la segona part de la xerrada, el Conseller de Salut va fer una repassada a les mesures que han de permetre aquest reajustament del sistema. Així, va destacar la Llei de l'accés universal a la salut, les mesures en matèria de salut reproductiva per a dones lesbianes, el nou model d'atenció a les persones trans, la inversió —si s'aprova el pressupost 2017— per reduir un 50% el temps d'espera per a la visita a l'especialista i un 10% les llistes d'espera quirúrgiques.

El nou Casal es troba al carrer de les Santjoanistes 26 i està obert per a tothom que s'hi vulgui acostar

ERC Sarrià-Sant Gervasi canvia d’ubicació i inaugura un nou Casal al Farró

Alfred Bosch, President del Grup Municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona, fa una crida a construir una alternativa política que posi fi als despropòsits de l’actual Govern Municipal. El passat 10 d’octubre ERC Sarrià-Sant Gervasi va inaugurar oficialment el nou Casal Joan Solé i Pla al barri del Farró. L’acte va comptar amb la participació de la militància, entitats i associacions del Districte així com d’Alfred Bosch, president del Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, i Gerard Gómez del Moral, diputat de Junts pel Sí al Parlament de Catalunya. El local es troba ubicat al número 26 del carrer de les Santjoanistes, i pretén ser un punt de trobada del republicans al Districte, atès que disposa d’un servei d’atenció a la ciutadania que funciona de dilluns a divendres. Així, qui ho desitgi, s’hi pot acostar per poder establir contacte directe amb la secció local d’ERC a Sarrià-Sant Gervasi. Durant els parlaments, Bosch va recordar a les persones assistents que cal aprofitar la nova ubicació per estrènyer els llaços amb el veïnat, així com per a presentar a ERC com l’alternativa d’un Govern Municipal que representa l’stablishment en el que han tornat a manar els de sempre. Per la seva banda, Gómez del Moral va fer referència al nou curs polític defensant que el Principat disposa d’un full de ruta clar, i es va mostrar confiat que acabaria amb la celebració d’un referèndum d’autodeterminació.  

Francesco Zagnoni, president d'ERC Sarrià-Sant Gervasi, va introduir als ponents de la xerrada

El Banc d’ADN o la ingent tasca per restaurar la memòria dels desapareguts de la Guerra Civil espanyola

Alfred Bosch agraeix la tasca del Banc d’ADN en una interessant xerrada organitzada per ERC Barcelona en col·laboració amb ERC Sarrià -Sant Gervasi al Centre Cívic Vil·la Florida (Bonanova) el passat divendres 27 de maig i que va reunir a un nodrit grup de persones.  per Mercè Amat   En una tarda de divendres de primavera però de clar ambient estiuenc, va tenir lloc una xerrada per presentar el Banc d’ADN que promou la recollida de dades i mostres per poder identificar en un futur les persones encara desaparegudes durant la Guerra Civil espanyola de la mà dels impulsors d’aquesta necessària inicativa de memòria històrica.   Francesco Zagnoni, president d’ERC Sarrià - Sant Gervasi, va obrir l’acte i va presentar els ponents: Roger Heredia i Carme Barrot, impulsors del Banc d’ADN i Alfred Bosch, president del Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona.   A continuació es van projectar fragments del documental Camí d’un Protocol realitzat amb l’objectiu de difondre el Banc d’ADN i que recull testimonis de familiars de persones desaparegudes a la guerra Civil així com dels experts que s’encarreguen de recopilar les dades per tal de poder-les creuar, identificar restes, valorar-les i validar-les.   Un cop contextualitzat el tema, Roger Heredia, familiar d’una persona desapareguda i una de les cares visibles de la iniciativa, va explicar que el Banc d’ADN és una iniciativa cívica que treballa en col·laboració amb la Universitat de Barcelona que neix fruit de la manca de reconeixement a les víctimes i el poc que s’ha fet des de les instàncies polítiques. Heredia que s’ha avançat ben poc des de l’aprovació de la Llei de Memòria Història, de 2007, del govern Zapatero i de la Llei de Fosses, de 2009, del Parlament de Catalunya, segons la qual la Generalitat és la responsable de la recerca documental i registral de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura, de la localització de restes i, si s’escau, de la seva recuperació i identificació.

ERC aconsegueix el compromís del Govern Municipal per iniciar les obres de la Biblioteca de Sarrià durant aquest any

Aquest dijous, en una Roda de premsa conjunta, l’Alfred Bosch –President del Grup Municipal d’ERC a Barcelona- i l’alcaldessa Ada Colau anunciaven un acord pressupostari. Entre els projectes destacats de ciutat hi figuren fer arribar el metro a la Zona Franca, desencallar la Model i la presó de Trinitat Vella, la gratuïtat del transport públic fins als 16 anys i 2M€ en educació. Un rotund èxit entre ERC i Barcelona en Comú, amb una gran voluntat per part de l’Alfred Bosch i el seu grup municipal per tal d’arribar a acords que beneficiïn a la ciutat, que haurà de tenir l’aprovació definitiva, superant els vots contraris, aquest proper dilluns 25 de maig. Ara bé, en aquest pacte s’hi amagaven 10 projectes més, un per cada districte de la ciutat. En el cas de Sarrià – Sant Gervasi, l’acord al que s’ha arribat entre el nostre Conseller, Guillem Casals, i l’equip de govern al districte és per reimpulsar un projecte que entenem central com és la Biblioteca de Sarrià. Aquesta demanda històrica porta massa temps encallada i ara, per fi, disposarà d’una partida pressupostària que esperem que es concreti en el PIM, i que permeti arrencar d’una vegada per totes la construcció d’aquest equipament que, a més, ha d’albergar la Seu Tècnica del Districte. Aquest acord reafirma el que vam aconseguir en el Consell Plenari del desembre, a proposta d’ERC, d’iniciar la construcció de la Biblioteca a la Plaça Sarrià l’any 2016. Una excel·lent noticia que, en cas d’aprovar-se els pressupostos dilluns, serà una realitat. ERC Sarrià – Sant Gervasi seguim treballant poc a poc per complir aquells objectius que havíem promès en campanya. Seguim caminant cap a un districte més republicà i on les demandes històriques es van veient escoltades i respostes. Seguirem treballant intensament per demostrar que desprès de vuit anys sense presència al districte, hem tornat per quedar-nos. Escoltant els veïns i veïnes, explicant el nostre projecte, esperem arribar a un Sarrià – Sant Gervasi més lliure, més just i millor.

La plaça de Sarrià

Parlem dels nostres barris (I): Sarrià

Ara que ens trobem immersos en ple debat sobre el PAM i el PAD, que tracem per on passa el futur dels nostres barris, ERC volem explicar algunes de les nostres prioritats. Barri a barri anirem revisant alguns dels projectes pendents, temes candents en cadascun dels espais del districte, així com propostes que ERC creiem imprescindibles. Avui parlem de Sarrià i ho intentem concentrar en sis temes. N'hi ha més? Clar, però entenem que aquests sis són peces claus pel barri. La Biblioteca de Sarrià. Una prioritat bàsica i central pel barri. Entenem que és una demanda històrica a la que s'ha de donar resposta, i que no es pot seguir posposant. Creiem que és un equipament cultural que faria créixer qualitativament el barri i que es podria convertir com a base de Sarrià. Vam fer un prec al passat ple (9 de desembre 2015) demanant la construcció el 2016 de la Biblioteca si pot ser a Pl. Sarrià i sinó a un espai central del barri. Acceptat per govern. És per això que entenem que ara el Govern Municipal s’hi ha de posar mans a la obra per tirar endavant aquest projecte, des d’ERC en farem el seguiment oportú per fer-ho realitat. Montevideo, 33-53. Vam ser molt actius amb la Plataforma en Defensa del Parc de l'Oreneta quan no teníem representació municipal al districte i la parcel·la corria riscd’edificabiltiat. Un gran moviment veïnal va parar el projecte de N&N. Entenem el Parc com a tal, i en part com a connexió de Sarrià amb la muntanya, per tant no ens podem permetre construccions que malmetin aquest espai. Per això, al primer plenari –el passat mes d’octubre- vam demanar requalificar com a zona verda per així evitar que s'hi pugui construir. Es va acceptar, per tant esperem les gestions pertinents per part del Govern Municipal. Carrer Major de Sarrià. Ho vam dir en el passat, ho vam dir en campanya i ho diem ara: estem a favor de la pacificació de la part nord del Carrer Major. S'ha d'estudiar noves vies pels busos i veure l'encaix amb el bus del barri, però per poder passejar tranquil i còmode, i per potenciar "la vida" de la part nord del Carrer Major, entenem que és necessari.