Sarrià-Sant Gervasi

Ara és l'hora de Sant Gervasi

El proper dilluns dia 13 a les 19h, Alfred Bosch, alcaldable d'ERC per Barcelona, es reunirà amb les veïnes i els veïns de Sant Gervasi al Centre Cívic Vil·la Florida (carrer Muntaner, 544). A l’acte Bosch estarà acompanyat per Mercè Amat, presidenta d'ERC de Sarrià - Sant Gervasi i candidata a regidora, i Guillem Casals, candidat a portaveu del districte.   L'objectiu de la trobada serà comentar les principals problemàtiques dels barris del Putxet, Farró i Sant Gervasi-Bonanova amb totes aquelles persones i entitats que vulguin venir a compartir les seves opinions.   Prèviament, de 17 a 19h de la tarda, el candidat ferà una passejada pels comerços del Farró i Sant Gervasi per tal de conèixer de primera mà el teixit comercial dels barris i de poder parlar amb els veïns i veïnes a peu de carrer. 

Com funciona i s’organitza l’Ajuntament de Barcelona? (I)

En el marc dels preparatius per a la campanya electoral per a les eleccions municipals, el passat dilluns dia 23 de març, va tenir lloc al casal d’ERC Sarrià – Sant Gervasi una sessió formativa sobre el funcionament i l’organització de l’Ajuntament de Barcelona. El coordinador del grup municipal d’ERC, Eduard Thió, va fer una exposició amena i interessant sobre unes qüestions que no per feixugues deixa de ser important que tant persones candidates com la militància en general conegui. En aquest article recollim la primera part de la xerrada en què Eduard Thió va explicar el marc legislatiu i normatiu que defineix les competències i la forma organitzativa de l’Ajuntament, properament en desenvoluparem la segona part relativa als documents municipals i a funcionament pròpiament dit. MARC NORMATIU Carta Municipal. Es concreta en dues lleis, una del Parlament de Catalunya (1998) i una altra del Congrés dels Diputats (2006) en què es defineixen unes competències que no tenen els altres municipis de l’Estat (excepte Madrid). El més destacable de la Carta Municipal són les competències en participació, en la gestió d’infraestructures (port, aeroport –on, malgrat tot, la ciutat hi té alguna cosa a dir-), el règim econòmic, entre d’altres. L’aprovació de la part estatal de la Carta Municipal va demorar-se perquè finalment també es va voler redactar la de Madrid perquè s’aprovessin conjuntament. Reglament Orgànic Municipal, ROM. És el “llibre d’instruccions de l’Ajuntament”. S’hi recullen les funcions de l’alcalde, dels regidors, els diversos grups municipals, així com la manera d’organitzar els debats, la presa de decisions (comissions, plenaris) i les vies de control del govern de què disposa l’oposició, entre d’altres. Es tracta d’un reglament poc clar en alguns aspectes. Per aquest motiu, el 2006 el secretari municipal va redactar unes “normes interpretatives” que permet resoldre molts dels dubtes que sorgeixen de l’aplicació del ROM (per bé que no tots).

ERC Sarrià - Sant Gervasi escull els candidats que acompanyaran Bosch

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) de Sarrià- Sant Gervasi va escollir el dilluns 19 de gener en un congrés celebrat al CC Vil·la Florida els candidats que acompanyaran a l’alcaldable, Alfred Bosch, en el seu intent de conquerir l’alcaldia de Barcelona. Els militants, amics i simpatitzants d’ERC van escollir Mercè Amat, presidenta del Casal de Sarrià- Sant Gervasi, com a candidata a regidora, a qui acompanyaran Guillem Casals i Ramon Fort. D’altra banda, en l’esmentat congrés també es van escollir les persones candidates a consellers del Districte, encapçalats per Guillem Casals, com a conseller portaveu, seguit per Assumpta Torrent, Ramon Fort i Francesco Zagnoni. Posteriorment, el dia 6 de febrer, les JERC van escollir també en el seu respectiu congrés de districte, la seva persona candidata a conseller de districte. En aquest cas, l'elecció va recaure en Marc Laporte, portaveu de les JERC de Barcelona. L'equip de persones candidates al Consell de Districte formen una bona combinació d'experiència i joventut així com de complementarietat pel que fa a àmbits de coneixement. Mercè Amat va assenyalar que ERC encara les properes eleccions com a partit que garantirà que Barcelona tiri endavant un projecte de capitalitat per a un nou país més just, lliure i net.

ERC Sarrià Sant Gervasi participa en la constitució de l'Associació de Comerciants i Artesans del Barri del Farró

El proppassat dimecres 11 de març, a les 20’30h., va tenir lloc la presentació de l'Associació de Comerciants i Artesans del Barri del Farró, “FARRÓ COMERÇ” amb la participació d’una cinquantena de comerciants-artesans. També hi varen representants municipals del districte de Sarrià - Sant Gervasi;  Assumpta Torrent hi va assistir per part de l’executiva d’ERC Sarrià Sant Gervasi. La Junta Constituent de “FARRÓ COMERÇ, formada per Ramon Hernando, president de la nova Associació de Comerciants; Carles Gual, president de l’Associació de Veïns del Farró i l’Ester Rodríguez, en tant que secretaria, van explicar que el projecte té per objectiu potenciar el barri del Farró posant en comú les activitats dels comerciants i els polítics, i donar-les visibilitat mitjançant una APP, la web i la revista de l’Associació de Veïns i Comerciants, que ja existeix. ERC, que participarà activament en l’associació, felicita als organitzadors per la iniciativa i desitja que l'associació de comerciants que acaba de néixer se sumi a la feina que ja fa l’Associació de Veïns en la dinamització del barri: “El comerç de proximitat és una peça clau per a la cohesió de la nostra ciutat i un element imprescindible del model de ciutat que defensem”. Es poden fer propostes sobre la iniciativa a : [email protected]    

ERC Sarrià - Sant Gervasi participa en les portes obertes del Palau del Marquès d’Alella.

 Un grup de militants d'ERC Sarrià - Sant Gervasi van participar a la visita que el Districte va oferir, el proppassat dimecres 19 de novembre, a les entitats i als veïns i veïnes del barri al Palau del Marquès d'Alella, llegat a l'Ajuntament per Julio Múñoz Ramonet.   L'activitat va consistir en una visita comentada pel jardí i la planta baixa de l'edifici principal de la finca. La guia va anar fent explicacions sobre la història i els elements patrimonials de l'edifici en un recorregut que va durar aproximadament tres-quarts d'hora.   Muñoz Ramonet va deixar el seu palau amb tot el que hi contenia a l'Ajuntament de Barcelona. Fa un any, s'hi va poder accedir per fer un primer inventari i començar a pensar els futurs usos de la finca. Una gran oportunitat pel barri de Galvany, el que té menys equipaments de tot Barcelona.   Ara bé, cal tenir en compte que el testament estableix que els usos del palau han de ser exclusivament culturals. Caldrà veure quines activitats s'hi podran realitzar. Si bé en un Consell de Barri el regidor del districte havia explicat que abans de l'estiu del 2014 s'obririen els jardins per a l'ús dels veïns i veïnes, això encara no ha estat així. Les jornades de portes obertes han estat la primera oportunitat que ha tingut la gent del barri d’accedir a conèixer aquesta finca amb una història tan pecular.   Destinar l’espai a finalitats culturals del barri del Galvany Entenent que cal destinar l'espai a finalitats culturals, des d'ERC Sarrià - Sant Gervasi hem defensat en diversos consells de barri i en plenaris que els usos es decideixin d'acord amb els veïns. També s’aprofités el Palau com a “element de memòria històrica”, per parlar d’aquells que, com Muñoz Ramonet, van aprofitar les seves relacions favorables amb el règim de Franco i la misèria que es vivia en la postguerra per enriquir-se.   La família Fabra va fer construir el Palau, que després va ser adquirit per Julio Muñoz Ramonet. La família Fabra, propietaris de la Fabra i Coats de Sant Andreu, tenia la seva residència a la Rambla de Canaletes i es trasllada al barri del Galvany en el moment en què es comença a projectar el carrer de Muntaner.

ERC Sarrià - Sant Gervasi defensa activament el Parc de l’Oreneta

La presidenta del Casal d’ERC Sarrià Sant Gervasi, amb membres de l’executiva, va participar en sengles actes reivindicatius en defensa del Parc de l’Oreneta: el Consell de Barri i una Caminada reivindicativa.” Intervenció al Consell de Barri El proppassat dijous 6 de novembre, a les 19 h, es va celebrar un Consell de Barri a la Casa Orlandai, on es va tractar el tema de la urbanització d’una part del Parc de l’Oreneta.   Veïns a tall personal, la plataforma en Defensa del Parc de l'Oreneta, l'AV de Pedralbes i la de Can Caralleu van manifestar el seu rebuig a la permuta que tindrà com a consciqüència l’edificació a la parcel·la del carrer Montevideo.   Mercè Amat, en nom d’ERC Sarrià Sant Gervasi, va expressar el seu rebuig a l’edificació dins el Parc de l’Oreneta, posant de manifest la importància de no fragmentar el verd de la ciutat i subratllant la necessitat dels connectors verds entre la ciutat i el Parc Natural de Collserola, en risc si aquest projecte urbanístic tira endavant.   La presidenta d’ERC va assenyalar que cal cercar alternatives que permetin als veïns de Galvany i del Guinardó tenir equipaments de barri a Can Ripoll i Torre Garcini respectivament, sense enfrontar aquesta necessitat amb la dels veïns de Sarrià –i de tot Barcelona- a gaudir del verd i de la integritat del Parc de l'Oreneta.   “L'Ajuntament ha d'actuar sense lesionar els drets dels privats – va dir Mercè Amat- però a la vegada posem en dubte que calgui tenir tantes consideracions amb un empresari que és a punt d'entrar a la presó i que tira endavant projectes que amenacen indrets simbòlics del districte, cas de la Rotonda (projecte que és un atac greu al patrimoni arquitectònic i cultural de la ciutat) i ara el del Parc de l'Oreneta”.   Finalment, la representant d’ERC Sarrià Sant Gervasi va demanar al regidor del districte, també de Medi Ambient i Sostenibilitat, que prengui en consideració el malestar expressat pels veïns i cerqui alternatives per tal que guanyar equipaments per a uns barris no sigui a costa de malmetre els espais verds de la ciutat.

ERC Sarrià - Sant Gervasi considera inadmissible que el president del Consell del Districte de Sarrià Sant Gervasi es negui a casar parelles homosexuals

Òscar Ramírez, regidor del PP i president del Consell de Districte de Sarrià - Sant Gervasi, fa objecció de consciència per no oficiar casaments entre parelles homosexuals.   Aquesta actitud crea preocupació a la secció de districte ERC Sarrià - Sant Gervasi que manifesta el seu rebuig i considera inadmissible que un regidor no reconegui aquesta diversitat. Des d’ERC considerem que és un assumpte que va més enllà de les creences de cadascú i que afecta al tracte en peu d'igualtat de les persones.   A més, fa poques setmanes es va aprovar la Llei 11/2014, del 10 d'octubre per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals, i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.   El malestar per la decisió de Ramírez s’ha dut a l’últim plenari del districte. Així mateix, el Front de Alliberació Gai de Catalunya (FAG) n’ha demanat la dimissió. La polèmica també ha arribar al Síndic de Greuges que ha sol·licitat als regidors comuniquin si tenen alguna reserva personal amb els casaments homosexuals. El casament civil és un poder que el Codi Civil dóna als jutges i alcaldes. La mateixa norma s'estableix que aquesta obligació pot ser delegada als regidors, cosa que també s'estipula a la carta Municipal de Barcelona. El 2013 la ciutat de Barcelona va celebrar 1.138 casaments a l'Ajuntament. Aquest volum fa que la ciutat ha dividit la celebració en onze torns: un al Saló de Cent del Consistori i deu més a les diferents seus dels districtes.

Alfred Bosch es reuneix amb els militants i simpatitzants del Casal d’ERC Sarrià - Sant Gervasi

Alfred Bosch, l'alcaldable d'ERC a Barcelona i diputat a Les Corts espanyoles va tenir una profitosa trobada amb la militància, simpatitzants i amics del Casal, el proppassat dilluns 13 d’octubre. El candidat va repassar l'actualitat política catalana i va explicar com afrontarà ERC Barcelona les eleccions municipals del proper mes de maig. Bosch va defensar "una Barcelona, capital de Catalunya, que sigui una ciutat més justa, on el govern de la ciutat faci tot el possible per acabar amb la Barcelona de dues velocitats". Pel que fa al districte de Sarrià Sant Gervasi, va demanar les aportacions dels militants perquè li exposin els temes conflictius i que els preocupen, així com les possibles solucions “el que considereu que cal fer, jo ho defensaré”, va dir. Es va debatre sobre les diferents qüestions que afecten al districte: mantenir la integritat del Parc de l’Oreneta; demanar la part de la línia 9 del metro que recorre el districte, molt mal comunicat; racionalitzar el carril bici; sol·licitar equipament en alguns barris que no tenen cap. etc. En clau de política nacional, Alfred Bosch va defensar la votació del 9N “Esquerra epublicana sempre ha volgut la consulta del 9N. La continuem volent i la mantenim viva, juntament amb el poble de Catalunya. El més digne i democràtic que es pot fer per la consulta és celebrar-la”. L’alcaldable d’ERC, va finalitzar la seva intervenció responen les preguntes de la trentena d’assistents que van participar a la xerrada.

ERC Sarrià - Sant Gervasi participa en el Correllengua 2014 de Sarrià

El passat dissabte 29 de setembre, el Casal d’ERC Sarrià - Sant Gervasi va participar, juntament amb l'AV de Sarrià i d'altres entitats del barri, en l'organització del Correllengua 2014 de Sarrià Com cada any, cada entitat preparava un prova que era part d'una gimcana. La parada d'ERC Sarrià - Sant Gervasi oferia un joc sobre títols de clàssics de la literatura catalana als participants. Durant el matí, el Correllegua, dedicat enguany a l’escriptora Maria Mercé Marçal, va celebrar diferents activitats de cultura popular catalana. Una munió de infants, joves i adults hi van participar i es premiaren amb llibres, jocs, xocolates als guanyadors. En acabar es van llegir poemes i les autoritats del districte varen cloure l'acte cantant tots junts "El Cant de la Senyera".