Segarra

Totes les notícies

Representants d’ERC a la Segarra es reuneixen amb Montse Fornells, Directora General de l’Administració Local.

Aquest passat divendres a Montfalcó Murallat, les Oluges, la Directora General de l’Administració Local, Montserrat Fornells, es va reunir amb alcaldes, alcaldesses i representants d’Esquerra Republicana de Catalunya al Consell Comarcal de la Segarra i a la Diputació de Lleida.   En el decurs de la reunió, s’ha debatut diverses qüestions que preocupen els alcaldes i alcaldesses i al món local en general. Montserrat Fornells va destacar la pròrroga amb caràcter extraordinari del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya (PUOSC) fins el proper mes de juny, proposta que la consellera Vilagrà va anunciar el dijous passat, com a resposta a la demanda procedent d’arreu del territori. ‘Aquesta proposta ha vingut arran de la petició que ens ha arribat des del món local, i ha de permetre que els projectes de l’anualitat 2020 del PUOSC es puguin executar i acabar. És el nostre compromís resoldre les problemàtiques que afecten el món local’. La republicana va destacar que aquest pla d’obres és una eina molt potent per a dur a terme les inversions al món local, que és l’administració més propera a la ciutadania i des d’on es pot dur a terme la transformació social i la dinamització del territori.   D’altra banda, els representants als consistoris i al Consell Comarcal van valorar molt positivament la creació del Fons de Cooperació extraordinari per al 2021, que preveu una dotació de 100 milions d’euros per als ens locals, amb l’objectiu de pal·liar la pèrdua de recaptació dels ens locals beneficiaris a causa de la crisi econòmica generada per la COVID-19.      

La Segarra engega dues noves iniciatives per a fomentar el reciclatge

El Consell Comcarcal de la Segarra, des de l'àrea de gestió de residus, ha liderat dues noves iniciatives per a fomentar el reciclatge a la comarca. La primera, el lliurament a la ciutadania d'un embut per a la recollida dels olis i greixos de cuina, uns productes que si s'aboquen al clavegueram són molt contaminants i problemàtics. Amb aquesta iniciativa es pretén incentivar la recollida d'olis a les llars, amb aquest embut, que facilita l'abocament dins d'una ampolla, que posteriorment es podrà dur a la deixalleria.  La segona inciativa, és el RECICLA MÒBIL, un nou servei de deixalleria per a la recepció selectiva de residus municipals, orientat a residus especials (olis, bombetes, fluorescents, piles, electrònica i informàtica, bateries, càpsules monodosi de cafè, entre d’altres), així com altres fraccions que es poden recollir selectivament i reaprofitar. Segons el conseller comarcal de l'àrea de Residus, Josep Maria Castella, 'es tracta d'una iniciativa per a millorar el reciclatge de forma voluntària i satisfactòria en benefici del medi ambient'. És una eina útil per facilitar la recollida de tots aquells petits residus urbans que no tenen contenidor i que s’haurien de dur a les deixalleries. Aquest servei s'establirà a Guissona els dijous de mercat, de 9 a 14 hores a la plaça Bisbe Benlloch.  Ambdues campanyes estan subvencionades per l'Agència de Residus de Catalunya.  Aquesta setmana, a més a més, s'ha dut a terme la campanya 'Recicla vidre per elles', una inciativa liderada per Ecovidrio, amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Segarra i la Paeria de Cervera, coincidint amb el dia 19 d'octubre, dia internacional del càncer de mama. Aquesta col·laboració permetrà lliurar els beneficis de la recollida de vidre que es dugui a terme, amb la Fundació Sandra Ibarra, una organització sense ànims de lucre que treballar per a impulsar i finançar campanyes i projectes de recerca, sensibilització i prevenció del càncer.

Presentació del llibre "En defensa pròpia", de Joan Tardà, a Guissona

Aquest proper dijous dia 28 tindrà lloc a Guissona la presentació del llibre "En defensa pròpia" de Joan Tardà, que compta amb el pròleg d'Arnaldo Otegi.  A l'acte hi intervidrà l'autor, Joan Tarda, la benvinguda serà a càrrec de Josep Esquerra, portaveu del grup d'ERC a l'Ajuntament de Guissona, la presentació de Verònica Serrulla, regidora a l'Ajuntament, i l'acompanyament musical de Pep Picas. Us hi esperem!

La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural , Teresa Jordà, visita Cervera

La consellera d'Accíó Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, va visitar Cervera aquest divendres dia 22, acompanyada del delegat del govern, Bernat Solé, el director dels Serveis Territorials a Lleida, Ferran de Noguera i la vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Estefania Rufach.  Durant l'estada a Cervera, la consellera Jordà va visitar la Paeria, on va signar al Llibre d'Honor, i va mantenir una reunió amb els representants del consistori, per tal d'establir vies de col·laboració. La consellera va remarcar que 'sense la pagesia, sense la ramaderia no tindríem comarques vives, no tindríem comarques dinàmiques i no tindríem territori', va refermar, posant de manifest la tasca del sector que sempre ha treballat la terra, que sempre ha preservat el territori. Teresa Jordà, després de l'acte institucional a la Paeria de Cervera, va assistir a l'acte d'inauguració de la nova oficina d'Unió de Pagesos i Agroxarxa a la capital de la Segarra. 

Cervera recupera el Cicle de teatre “Apassiona’t”

Cervera recupera el cicle de teatre "Apassiona't", que inclourà sis funcions de teatre professional i, com a novetat, un espectacle musical, el concert de Barcelona Gòspel Messengers, cor que ha estat capaç de convertir el gòspel en un fenomen de masses a Catalunya.  Totes les representacions teatrals són de companyies professionals i a càrrec de reconegudes actrius i actors, entre els quals el cerverí Ferran Orobitg, que portarà al Cicle la seva creació “Fragile”, un espectacle basat en la seva experiència personal. Les actuacions es duran a terme al Gran Teatre de la Passió (6 funcions) i al Teatre Casal (1), que recuperen el 100% de l’aforament, tot i que encara es mantenen protocols sanitaris com l’ús obligatori de mascareta i l'aplicació de gel hidroalcohòlic a l’entrada. La regidora de Cultura, Mercè Carulla, ha remarcat que “el Cicle presenta una programació variada i de molt nivell, que tracta temes actuals i transcendents de la nostra societat, amb l’objectiu d’arribar a tot tipus de públic.”El 24è Cicle “Apassiona’t”, la programació d’arts escèniques i música que organitza la Regidoria de Cultura de la Paeria de Cervera, oferirà set espectacles entre el novembre del 2021 i el maig del 2022'.  

Taller d'art inclusiu a Sant Guim de Freixenet

L'Ajuntament de Sant Guim de Freixenet, conjuntament amb l'oficina d'igualtat del Consell Comarcal de la Segarra, han engegat un taller d'art inclusiu amb l'objectiu d'ensenyar l'aplicació de diferents tècniques artístiques, com esgrafiat sobre fang, pintat sobre vidre, entre altres. Aquesta actuació es durà a terme en el marc del Pacto de Estado per eradicar la violència de gènere, un compromís que es va crear el desembre de 2017, on els diferents grups parlamentaris, comunitats autònomes i entitats locals representades a la federació espanyola de municipis i províncies van ratificar un pacte d’estat contra la violència de gènere, que suposa la unió d’un gran número d’institucions, organitzacions i experts en la formulació de mesures per la eradicació de la violència envers les dones. Aquesta activitat tindrà lloc al Centre Cívic de Sant Guim de Freixenet els dies 27 d'octubre, 3,10,17 i 24 de novembre i els dies 1 i 15 de desembre, sempre amb un horari de 16:00 a 18:00 h.

L'Ajuntament de Torà es personarà com a acusació popular en relació al cas de l'agressió a una veïna del municipi.

En sessió extraordinària urgent, celebrada el dimarts 19 d'octubre de 2021, el ple de l'Ajuntament de Torà va aprovar per unanimitat comparèixer i personar-se com a acusació popular en les diligències i procediment judicial que s'instrueixi en relació a l'agressió soferta per una veïna del municipi el passat 14 d'octubre.  Des d'Esquerra Republicana de Catalunya rebutgem qualsevol tipus de violència sempre i a tot arreu. Considerem que la pau i la convivència són fonamentals per a garantir la cohesió social, i estem compromesos en treballar fermament en defensa de la cultura de la pau amb l'objectiu de contribuir a fomentar la societat del benestar.  

Josep Esquerra: ‘la connexió amb l’Eix és vital per Guissona’.

El ple de l’Ajuntament de Guissona celebrat el proppassat dia 14 va aprovar unanimitat la moció presentada pel grup d’ERC per a la recuperació del projecte de millora de l'accessibilitat de Guissona a l'eix transversal.   El grup republicà va defensar a la sessió plenària que ‘la connexió amb l’Eix és vital per Guissona, atès que es tracta d’una zona exclusivament agrícola i per tant la seva industrialització requereix necessàriament vies de comunicació adequades que esdevinguin connexions ràpides tant amb la resta de comarques de Catalunya com amb el sud de França i per tant amb Europa’.   Al mateix ple, el grup d’ERC va presentar una moció que insta a realitzar una escultura per commemorar el Referèndum d’Autodeterminació de Catalunya que es va celebrar l’1 d’octubre de 2017, que va ser aprovada amb l’abstenció del PSC i el vot favorable de la resta de grups. La regidora Ester Marsol, va manifestar que es planteja aquest monument com un ‘reconeixement a tantes Catalanes i Catalans que hem vist trepitjats els nostres drets i llibertats, tant individuals com col·lectius’. Així mateix, els republicans en plantegen l’elaboració per part d’una persona ‘artista local o de la comarca, pensem que hem de donar visibilitat a tants bons i bones artistes que tenim a prop nostre. A més, creiem que portar diferents formes d’art al carrer convida el vianant a la reflexió, al qüestionament i reforça la identitat’.   La tercera moció presentada pel grup republicà insta a l’Ajuntament de Guissona a realitzar un cens i registre d'edificis que continguin elements de fibrociment amb partícules d’amiant. La moció va ser aprovada per unanimitat, amb l’esmena de que el cens i registre es faci dels edificis públics.   D’altra banda, el grup d’ERC també va presentar una moció que planteja posar Guissona a disposició de la Generalitat per l'acollida de persones refugiades, que també fou aprovada per unanimitat.

Esquerra Republicana de Catalunya homenatja al President Companys

Esquerra Republicana de Catalunya homenatja al President Companys en el 81è aniversari del seu assassinat a mans del feixisme. La secretària general adjunta d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, el delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Bernat Solé, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, la secretaria general de la Federació Regional de Lleida, Montserrat Fornells i el cap del grup d’ERC a l’Ajuntament de Tornabous, Albert Ornos, han intervingut en l’acte d’homenatge i l’ofrena floral de la formació republicana al president Lluís Companys amb motiu del 81è aniversari del seu assassinat, al Monument del President Màrtir, al municipi del Tarròs (l’Urgell).   En la seva presentació, Orno s’ha referit a l’assassinat del president Companys, com un acte ‘covard, criminal i vil’, al mateix temps que ha assegurat que ‘perviu en nosaltres un sentiment d’emoció i tristesa al recordar la seva figura’.   En la seva intervenció, Montserrat Fornells també ha estat taxativa a l’afirmar que ‘tots els crims del franquisme són condemnables, però afusellant a Companys volien afusellar un poble i no ho van aconseguir; 81 anys després el poble català.   El president de la Diputació Joan Talarn s’ha referit a l’assassinat del President Màrtir com un magnicidi comés pels estats feixistes d’Europa, ‘perquè és cert que el judici sumaríssim que va acabar amb la seva vida el va fer l’Estat espanyol, però el va detenir la GESTAPO alemanya i va ser lliurat al govern espanyol a la França feixista que s’havia compromès amb el nazisme’.   Per la seva part, Bernat Solé, ha volgut reivindicar la figura de Companys al costat de les classes desafavorides i l’ha definit com el President de la Catalunya sencera ‘que va entendre que la llibertat de Catalunya passava per una Catalunya justa, aquell fill d’un família benestant del Tarròs que quan va arribar a la ciutat va entendre que aquella Barcelona que patia molt i que es mirava a una Catalunya interior on la pagesia i els arrabassaires no s’hi guanyaven la vida no tenia sentit que fos lliure sinó era sencera’.