ERC al Segrià

Totes les notícies

Montoliu de Lleida reforma el Centre Cívic 1 d'Octubre i dues places infantils amb ajudes de la Diputació

Montoliu de Lleida ha celebrat aquest cap de setmana la inauguració de tres espais de trobada, després de fer-ne una remodelació: el Centre Cívic 1 d’Octubre, i les places infantils de la Bovera i la Vall. Els actes han estat presidits per l'alcalde, Josep Guillamet, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarm, el delegat territorial del Govern a Lleida, Bernat Solé. També hi han assistit el vicepresident tercer de la Diputació, Ferran Accensi, el diputat provincial Jordi Verdú, diversos consellers comarcals i els regidors i regidores de l'ajuntament de Montoliu de Lleida. Durant la inauguració, Talarn ha lliurat les claus Centre Cívic 1 d’Octubre a les entitats i associacions culturals del municipi que tindran la seva seu en aquest espai que ha estat rehabilitat amb l’ajut de Diputació de Lleida. Després s'ha fet una visita institucional al local i a les places infantils de la Vall i la Bovera, també reformades, i s'ha pogut gaudir d’una cercavila amenitzada per la colla Gralles i Puputs de Montoliu. El president de la Diputació ha felicitat Montoliu per una doble inauguració que ha d’ajudar a mantenir el teixit associatiu i fer feliços els més petits, unes actuacions que permeten “millorar la qualitat i les condicions de vida dels nostres conveïns” i ajuden a “fer poble”, a la vegada que són actuacions per a “l’arrelament de les persones”. El president de la Diputació també ha tingut un record pel poble ucraïnès, que està patint “una invasió sense precedents”, i ha remarcat que els canvis s’han de fer des de les urnes, i no amb la guerra”, ha dit tot recordant que el Centre Cívic va ser el lloc de Montoliu on es va fer el referèndum de l’1 d’octubre. Amb la rehabilitació del Centre Cívic 1 d'Octubre s'ha dotat d'espais per a l'associació de jovent A Cop de Xapo i Na Fen i la colla Gralles i Puputs de Montoliu de Lleida. El Centre Cívic també està equipat amb una sala polivalent per a les reunions d'aquestes i d’altres entitats, com l'Associació de Gent Gran, que ja disposa d'espais reformats en fases anteriors de l’obra.

Almenar es bolca en la 3a Gala EDA de Reconeixement, que atorga 26 premis i mencions a persones i entitats

L'Ajuntament d'Almenar ha celebrat aquest cap de setmana la 3a Gala EDA de Reconeixement a totes les persones, entitats i clubs que durant l’any 2021 han dut el nom d’Almenar arreu. En total, s'han lliurat 23 premis i tres mencions. La gala, que té una gran acceptació al municipi, va tenir molt èxit de convocatòria, amb l'assitència d'unes 250 persones al local social. L'alcaldessa d'Almenar, Teresa Malla, ha agraït a tothom la feina de promoció i difusió que els veïns i veïnes fan de la vila des dels diferents àmbits. Així, ha destacat l'emotivitat de la vetllada, un acte que té també un fort component d'autoestima pel municipi i de cohesió social. Entre les persones i entitats guardonades n'hi ha que han assolit diferents fites en l’àmbit de l’agricultura, l’alimentació, l’urbanisme, la cultura, el voluntariat o l’esport, com les entrenadores del Club de Rítmica Almenar o els equips alevins de l’Escola Futbol Pinyana, per citar-ne només alguns. En l'entrega de guardons també hi ha participat el cap de l'àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Segrià, Josep Lluís Huguet.

Montoliu de Lleida dona el tret de sortida a la campanya de la floració "Un pom de blancor"

L'Ajuntament de Montoliu de Lleida obrirà el proper dilluns la venda d'entrades per gaudir de la ruta guiada de la floració d'arbres fruiters "Un pom de blancor". Una de les particularitats d'aquesta proposta és que les flors que es poden veure i olorar són blanques, ja que són de perers. Al final de l'hivern, quan la primavera esclata en un mar de blancor a les hortes tradicionals de la vall del Segre, Montoliu ofereix una visita guiada per pagesos locals per descobrir l'entorn. El tinent d'alcalde de Montoliu de Lleida, Josep Ramon Mòdol, espera que la campanya porti nombroses persones a conèixer i gaudir del territori: "És una proposta de turisme actiu i de proximitat, de descoberta de l'Horta de Montoliu, enmig de camps florits, amb poms de flors blanques que arriben fins on allarga la vista, un passeig per sèquies i canals, que juntament amb l'acció dels pagesos han conformat un mosaic agrari particular, complementat per espais naturals com els Patamolls de Montoliu, patrimoni industrial i elements de memòria històrica." La ruta inclou la visita de la Cooperativa del Camp de Montoliu de Lleida. A més, a mig camí s'ofereix un tast de producte local. Es durà a terme el 19, 20, 26 i 27 de març i el 2, 3, 9 i 10 d'abril, tenint en compte que el punt àlgid de la floració del perer es produeix en aquestes contrades entre finals de març i principis d'abril. L'horari serà a les 11 del matí i a les 5 de la tarda. La inscripció espot fer a partir del 21 de febrer en aquest enllaç: https://www.inscripcions.cat/floraciomontoliu2022/   Dues rutes sense guia D'altra banda, també hi ha la possibilitat de fer dues rutes de forma autònoma, en grups familiars o d'amics. Els recorreguts i els principals punts d’interès es poden consultar i descarregar a la pàgina web de l'Ajuntament: https://montoliulleida.ddl.net/ La primera és la ruta "Patchwork de colors" (7,5km), que s'endinsa per la zona d'antics secans del terme, per la Vall del Set i el Pla de Tabac, un espai transformat per la concentració parcel·lària i els nous regadius que han conformat un espai diferencial, on la diversitat d'usos agraris, amb un pes important de la fruita de pinyol i el conreu de cereals, teixeixen un mosaic de colors en un marc de visuals d'horitzons llunyans.

Alcanó acull dissabte l’estrena a Lleida de la pel·lícula ‘Tros’

Rodada principalment al Segrià, als municipis d’Alcanó i Sarroca de Lleida durant l’hivern de 2020, és tracta d’un drama rural amb aparença de thriller sobre pagesia i la figura dels Sometents. Basada en la novel·la que porta el mateix nom de Rafael Vallbona (Pagès editors) Aquest dissabte s’estrena a Alcanó l’adaptació cinematogràfica de la novel·la de Rafael Vallbona titulada ‘Tros’. La pel·lícula, que porta el mateix nom que la novel·la, va ser rodada majoritàriament al Segrià, principalment als municipis d’Alcanó i Sarroca de Lleida durant l’hivern del 2020. És tracta d’un drama rural amb aparença de thriller. El relat està vertebrat entorn d’en Joan i el seu fill Pepe, que patrullen de nit amb els sometents i sorprenen un lladregot magrebí. Joan, que no està bé del cap, mata el lladre. I els persegueix la policia i els seus companys sometents. La pel·lícula ha estat dirigida per Pau Calpe Rufat i entre el seu repartiment hi trobem Roger Casamajor, Pep Cruz, Eduard Muntada i Ana Torguet Pena. Xavier Prunera, alcalde d’Alcanó, explica que a la pel·lícula hi han participat també molts veïns i veïnes del municipi, alguns dels quals tenen un bon paper. “Per nosaltres és una satisfacció que l’estrena a Lleida de la pel·lícula sigui al nostre municipi. Durant setmanes vam tenir a tot l’equip de gravació per Alcanó, treballant i implicant-se amb la gent del poble, fent de la pel·lícula com un dia a dia per nosaltres. L’experiència de col·laborar amb la producció i a més de poder participar-hi, serà recordada durant molt temps per la gent de la nostra vila”, apunta Prunera. L’estrena a Lleida serà el proper dissabte 19 de febrer a les set de la tarda a la Sala de Ball d’Alcanó i comptarà amb la participació del director i alguns dels actors de la pel·lícula. L’estrena oficial en cinemes serà el proper 25 de febrer. Tràiler: https://youtu.be/nHgQNUYhdFo  

Declaren BCIL la Xemeneia de l’Hort del Pubillet de Montoliu de Lleida

El ple del Consell Comarcal del Segrià ha aprovat per unanimitat aquest divendres la declaració de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) de la Xemeneia de l’Hort del Pubillet de Montoliu de Lleida, pel seu context històric i industrial, pel seu interès arquitectònic i pel seu valor artístic, tal i com ho havia sol·licitat l’Ajuntament del municipi. Es tracta d’una sortida de fums d’un antic molí d’oli, d’uns 20 metres d’alçada, de planta circular i feta de maons. La xemeneia està envoltada d’arbres fruiters i situada a uns 100 metres de la rotonda de la C-230ª i és un testimoni industrial del segle XIX. El tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Montoliu de Lleida, Josep Ramon Mòdol, destaca “la importància de preservar el patrimoni cultural, artístic i paisatgístic del terme perquè no desaparegui però també per difondre’l i gaudir-ne.” “De fet, la xemeneia ja és un punt de referència de les rutes turístiques que es fan durant l’època de la floració dels arbres fruiters”, afirma Mòdol. Així, ha anunciat que el següent pas és arribar a un acord amb la propietària de la xemeneia per poder fer-hi alguna actuació de conservació o per a esdevenir un recurs turístic, ja que és de titularitat privada. La xemeneia conserva tots els elements típics d’aquestes estructures: basament, fust i corona -exemple del modernisme de finals del segle XIX-. I és l’últim element que es conserva de l’antic molí d’oli.

Montoliu de Lleida promociona el seu patrimoni natural i cultural amb un tour virtual 360º

L'Ajuntament de Montoliu de Lleida dona a conèixer el patrimoni natural i cultural del municipi amb un tour fotogràfic 360º que es pot visitar a la seva pàgina web i xarxes socials. El projecte, desenvolupat per l'empresa Insitu Patrimoni i Turisme i el consistori, permet gaudir del contrapunt paisatgístic que conformen el bosc de ribera dels Patamolls de Montoliu, les hortes tradicionals regades per la sèquia de Torres i el Canal d'Urgell, els camps de fruiters i la bellesa de la Vall del Set. A més, mitjançant fotografies aèries també es pot visitar virtualment el nucli urbà de Montoliu de Lleida i els elements patrimonials que expliquen la història de la vila, com les altives fumeres d'antics molins i bòbiles, les eres on es batia el blat o l'església del poble, així com el conjunt de làpides funeràries de l'escultor Jaume Gort declarades BCIL. El tour 360º es pot veure en aquest enllaç: https://patrimonivirtual360.in-situ.cat/montoliu/  

Reunió d’ERC Seròs amb Joan Talarn per conèixer el projecte i l’estat en què es troba la proposta de crear l’entrada a l’AP2 Fraga-Seròs

Els republicans recorden al President de la Diputació la importància que té la creació d’aquest accés, ja que enllaçaria amb la carretera de l’Estat A-242 i la de la Generalitat C-45 i donaria un servei més directe als municipis d’Almatret, la Granja d’Escarp, Llardecans, Massalcoreig, Maials i Seròs. ERC Seròs és reuneix amb el president de la Diputació, Joan Talarn, per conèixer de primera mà la proposta d’obrir quatre noves entrades a l’AP-2 per ampliar i millorar l’accés directe a 24 municipis del Segrià i les Garrigues, entre elles l’entrada Fraga-Seròs. Aquesta entrada situada a 3 quilòmetres de l’actual de Fraga, enllaçaria amb la carretera de l’Estat A-242 i la de la Generalitat C-45 amb connexió més directa als municipis d’Almatret, la Granja d’Escarp, Llardecans, Massalcoreig, Maials i Seròs. Els republicans reivindiquen la importància de crear aquesta entrada Fraga-Seròs a l’AP2, ja que ajudaria a fixar habitants en els nuclis que tenen molt a prop l’autopista i que d’altra manera no es beneficiarien directament  l’alliberament d’aquesta via. En aquest sentit, recorden que el grup d’ERC al Senat va instar al govern de l’estat a estudiar i a dur a terme aquesta proposta de creació de 4 nous accessos plantejada per la Diputació de Lleida. Talarn els ha recordat que una de les prioritats del govern de la Diputació de Lleida és la lluita contra el despoblament, entenent que aquesta proposta ajudarà a fixar població en els municipis del Segrià i les Garrigues, ja que disposar d’un accés directe a una via gratuïta d’alta capacitat atorga facilitats de moviment als habitants i pot obrir expectatives de negoci gràcies a una millora de la connexió viària.  De la mateixa manera, el president també els ha traslladat  els beneficis que té per al territori la possibilitat de completar la mobilitat a la corona viària sud d’àmbit intercomarcal de la ciutat de Lleida, entre Seròs i Mollerussa, formada pels trams viaris que discorren per les comarques del Baix Segre i Les Garrigues, la C-45, la C-12, l’eix transversal des de la C-12 a Llardecans fins a la C-233 a Castelldans i per la C-233 des de Castelldans fins a les Borges Blanques i Mollerussa.

El Consell Comarcal del Segrià aprova la moció del Jovent Republicà Lleida per una mobilitat justa entre Lleida i Barcelona

La moció del Jovent Republicà presentada pel grup d'ERC-AM al Consell Comarcal del Segrià que reclama una mobilitat digna entre Lleida i Barcelona ha estat aprovada al ple de l'ens d'aquest dimecres amb el suport dels grups d'Esquerra Republicana, el Comú, el PP i C's. Junts per Catalunya i el PSC s'hi han abstingut. En concret, la moció s'emmarca dins la campanya "Retornem a Lleida!" i demana diverses millores en les línies d'autobús i tren entre les dues ciutats per afavorir la mobilitat de l’estudiantat de Lleida que es veu obligat a cursar els seus estudis a Barcelona i els caps de setmana retorna a la capital del Segrià. Amb aquesta moció, el Consell Comarcal del Segrià s'ha compromès a iniciar converses amb el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat per millorar la concessió administrativa a ALSA sobre el servei d’autobusos entre Lleida i Barcelona. També es demana al delegat del govern a Lleida que s’impliqui en la resolució d’aquesta problemàtica. En segon lloc, es demana a ALSA que millori el servei amb la renovació dels autobusos i la comunicació amb els viatgers, i que augmenti les freqüències els divendres, sobretot els trajectes directes a la tarda i adapti aquestes freqüències als horaris estudiantils. En tercer lloc, s'exigeix a Adif que actualitzi la infraestructura viària de les línies convencionals per on transcorren els trens de Rodalies R12, R13 i R14 i faci un manteniment periòdic. La via es troba en condicions precàries, agreujades pels temporals dels últims anys i cal que Adif adquireixi el compromís de revisar el seu estat, i que es comprometi a millorar-lo. En quart lloc, la moció del Jovent Republicà reclama al Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana del govern espanyol que inverteixi en la conservació de les carreteres que enllacen Lleida amb Barcelona. Tenim un dèficit considerable respecte les carreteres que connecten altres capitals catalanes, i volem poder circular tranquils i segurs.

Manifest 25 de Novembre - Dia Internacional per l'eliminació de les violències envers les dones

Avui i cada dia, volem manifestar el nostre rebuig cap a qualsevol tipus de violència masclista i fer un pas més en el compromís per erradicar aquesta vulneració dels Drets Humans de les dones.             Un any més denunciem fermament la violència que patim les dones i que es manifesta de moltes maneres com una conseqüència, i un instrument alhora, de la desigualtat entre homes i dones, i de les relacions de dominació que existeixen en aquesta societat patriarcal.             Parlem de violències masclistes, amb plural, perquè la violència sexual, la violència econòmica, la violència simbòlica, la violència vicària i totes aquelles situacions de discriminació patides per les dones pel simple fet de ser-ho són, també, violències masclistes. Aquestes no diferencien entre edats, classes socials, procedències o altres estructures socials. Tot i que el patriarcat és un sistema discriminatori que afecta al conjunt de la societat. El degoteig constant d’assassinats no és més que la punta de l’iceberg d’una problemàtica estructural de la nostra societat. Enguany s’han produït 22 feminicidis als Països Catalans. No oblidem els feminicidis familiars i els assassinats infantils per violència masclista. Aquest any 2021 encara ha estat un any diferent on hem hagut de compaginar les diferents realitats i maneres noves de viure. Aquesta situació no ha reduït les violències masclistes. Han continuat invisibilitzades i augmentant. El confinament, el 2020, va convertir els habitatges en espais no segurs on les dones s’han vist avocades a conviure amb el seu agressor. Aquest 2021 hem anat recuperant la mobilitat i l’espai públic de manera progressiva i amb això, han sortit a la llum casos amagats per la pèrdua del control sobre elles, que els agressors havien mantingut durant el confinament. S'ha de canviar la base socioeconòmica de la nostra societat, acabant amb el patriarcat i posar la vida i les cures al centre.