ERC al Segrià

Totes les notícies

La V Marxa de Tardor del Baix Set ja compta amb més de 200 persones inscrites

Sortirà de Sudanell el 7 de novembre   Més de 200 persones ja han formalitzat la inscripció per participar en la cinquena edició de la Marxa de Tardor del Baix Set que organitzen conjuntament l'Ajuntament de Montoliu de Lleida i l'Ajuntament de Sudanell el diumenge 7 de novembre. Aquest any la sortida i l'arribada es farà a Sudanell i comptarà amb quatre rutes que conviden a conèixer el paisatge que recorre el riu Set: Puput (Passeig pels camins de l'aigua, 10 km), Esplugabous (Remuntant el riu Set, 20 km), Cigonya (La Clàssica, 24 km) i Milà Negre (Horitzons llunyans, 31,7 km). Tot i així, hi ha força variacions en els recorreguts respecte les edicions anteriors. Així, per exemple, la ruta llarga arribarà fins a la Carrassumada. Una altra novetat és la reducció en el preu d'inscripció. En la presentació, que s'ha fet avui a la Diputació de Lleida, el diputat Jordi Verdú ha destacat la vessant solidària de la marxa, ja que es poder fer aportacions econòmiques que aniran destinades al Banc dels Aliments i Aspros. Per la seva banda, el tinent d'alcalde de Montoliu de Lleida, Josep Ramon Módol, ha explicat que la marxa vol promoure hàbits de vida saludables alhora que pretèn afavorir el coneixement i respecte de l’entorn. Les veïnes i veïns de Montoliu de Lleida i Sudanell es poden inscriure de forma presencial als ajuntaments organitzadors, en horari d'oficina, fins el divendres abans de la marxa. Per a la resta, les inscripcions s'han de fer de forma telemàtica fins al 6 de novembre en els següents enllaços: Adults i joves nascuts abans del 2009: http://iter5.cat/inscripcions/formCursa.php?id=1587 Infants nascuts a partir del 2009: http://iter5.cat/inscripcions/formCursa.php?id=1588 I a la pàgina web https://marxatardorbaixset.cat/ El preu de l'activitat és de 7 euros per als nascuts abans del 2009, de 5 euros per als nascuts del 2009 al 2017 i gratuïta per als nascuts del 2018 en endavant. Aquest any es mantenen les inscripcions solidàries amb entitats que ho han passat molt malament amb la COVID-19, i en aquest sentit, els organitzadors també animen a fer aportacions voluntàries en favor d'ASPROS i/o el Banc d'Aliments.

ERC Almacelles demana la dimissió de l’alcalde Josep Ibarz

Els republicans reclamem que l’alcalde actuï amb ‘dignitat’ davant la ciutadania d’Almacelles i exigim que plegui per no malmetre, encara més, el nom del municipi, després que s’hagi conegut la sentència de 9 anys d'inhabilitació per prevaricació administrativa dictada pel jutjat de primera instància de Lleida  ERC Almacelles exigeix a l’alcalde Josep Ibarz que dimiteixi després que s’hagi fet pública la sentència del jutjat penal número 1 de Lleida, el qual el condemna a 9 anys d'inhabilitació per a càrrec d'alcalde, així com qualsevol càrrec electe en l'àmbit autonòmic i estatal, per un delicte continuat de prevaricació administrativa.  Ignasi Comella, portaveu del grup municipal republicà, lamenta la imatge pública que s’està difonent d’Almacelles, a causa de les causes obertes i la sentència d’avui de l’alcalde Josep Ibarz, i li demana ‘per dignitat davant de la ciutadania’ que abandoni l’alcaldia del municipi . En aquest sentit, Comella, recorda que fa més de 16 anys que el seu grup reclama més transparència en la gestió municipal, “la sentència d’avui reafirma el que nosaltres portem reivindicant de fa molt de temps i que posem en evidència en cada ple, la opacitat de l’equip de govern pel que fa a contractació de personal i la manca de processos selectius per accedir a oferta pública de feina, sense publicitat de les ofertes, convocatòries ni concurs de selecció”.  Tot i que la sentència no és ferma, Comella exigeix a Ibarz que faci un pas al costat, “Almacelles es mereix un ajuntament net, transparent i sense cap ombra de corrupció. Cal actuar amb tota la contundència per defensar els interessos dels veïns i veïnes del nostre poble i per tant, si ell no dimiteix, com hem dit ‘per dignitat de la nostra ciutadania’, li demanem al partit el qual representa, tot recordant-los-hi el seu codi ètic, que prengui mesures al respecte”      

Almenar celebra la ‘3a Fira Tast’ amb tallers gastronòmics i degustació de plats elaborats

La sala polivalent i voltants acullen la mostra que ha tingut lloc durant tot el cap de setmana La mostra, organitzada per l’Ajuntament d’Almenar i l’Associació Tastar i Menjar, es una fira de proximitat, amb productes locals i de temporada, on la gent del poble col·labora de forma voluntària cuinant i apropant la cuina local al visitant. Hi ha participat una quinzena d’expositors i quasi 60 cuiners del municipi que han cuinat en l’activitat d’elaboració de plats.  Teresa Malla explica que l’objectiu principal de a mostra és  ‘potenciar i conservar la cuina de tota la vida, per davant del menjar més prefabricat i elaborat, potenciant el producte km0, de proximitat i de temporada”, i ha afirmat que a l’edició d’enguany, que ha tingut lloc durant tot el cap de setmana, hi ha assistit molta gent de fora del municipi. “Els visitants tenien ganes de fira, possiblement perquè l’any passat no vam poder realitzar-la a causa de la pandèmia”  La diputada a la Diputació de Lleida, Helena Martínez, ha acompanyat a l’alcaldessa d’Almenar, Teresa Malla, a la cloenda de la tercera edició de Fira Tast d’Almenar, que ha tingut lloc aquest migdia al mateix municipi.  Martínez ha posat en valor la celebració de la fira en uns moments, encara d’incertesa, i ha animat al consistori a seguir treballant en aquest sentit. “Aquests dies hem pogut assistir a moltes fires, ens fa molt feliços perquè és un símptoma de la resiliència del territori, de superació d’una crisi, a la qual encara estem immersos, però de la que ens n’estem sortint i de la que també hem fet molts aprenentatges. Hem après a estimar el valor afegit dels productes de proximitat, que ens identifiquen i ens defineixen com a territori i són clau per a la reconstrucció econòmica de les terres de Lleida”. A l’acte de cloenda també hi ha participat Ferran de Noguera, director dels Serveis Territorials a Lleida d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Obertes les inscripcions per a la V Marxa de Tardor del Baix Set

La marxa tindrà lloc el 7 de novembre Enguany la Marxa de Tardor del Baix Set que organitza l'Ajuntament de Montolou de Lleida i l'Ajuntament de Sudanell arriba a la cinquena edició i es durà a terme el diumenge 7 de novembre, amb les quatre rutes tradicionals: Puput, Esplugabous, Cigonya i Milà Negre. Les rutes compten amb força variacions de recorregut, arribant la ruta llarga fins Carrassumada. La sortida i arribada serà a Sudanell. Les inscripcions online s'obren a partir d'avui, 1 d'octubre. Les veïnes i veïns de Montoliu de Lleida i Sudanell es poden inscriure de forma presencial als ajuntaments organitzadors, en horari d'oficina. Els enllaços per a fer les inscripcions online són: Adults i joves nascuts abans del 2009: http://iter5.cat/inscripcions/formCursa.php?id=1587 Infants nascuts a partir del 2009: http://iter5.cat/inscripcions/formCursa.php?id=1588 Podeu consultar tota la informació de la marxa a la pàgina web https://marxatardorbaixset.cat/ El preu de l'activitat és de 7 euros per als nascuts abans del 2009, de 5 euros per als nascuts del 2009 al 2017 i gratuïta per als nascuts del 2018 en endavant. Aquest any es mantenen les inscripcions solidàries amb entitats que ho han passat molt malament amb la COVID-19, i en aquest sentit, els organitzadors també animen a fer aportacions voluntàries en favor d'ASPROS i/o el Banc d'Aliments.  

Nova edició de ‘Menja’t Soses’  

La mostra pretén promocionar i donar visibilitat als petits productors del sector primari del territori. La consellera Teresa Jordà ha sigut l’encarregada de clausurar la mostra d’enguany. L’Ajuntament de Soses ha celebrat aquest dissabte la segona edició de la fira ‘Menja’t Soses – Sabors de Ponent’, una mostra de productes artesanals de Ponent creada per donar visibilitat i promocionar a tots aquells productors del sector primari del territori que volen donar a conèixer els seus productes.   Sandra Marco, alcaldessa de Soses, explica que la fira, a través dels diferents expositors, també vol servir de plataforma per donar impuls a tots aquells productors artesanals, que volen donar sortida i comercialitzar el seu propi producte. “En l’edició d’enguany hi han assistit una trentena d’expositors, la majoria d’ells de l’àmbit alimentari de productes artesans. A més, durant tot el dia hem pogut gaudir de les tradicionals paradetes, exposicions, tasts, tallers i maridatges oferts per artesans d'un ampli ventall de productes com formatge, mel, xocolata, melmelades, vi i cervesa. Pels amants de l’art també hi ha hagut una exposició de quadres a la sala d’actes de l’ajuntament”, diu Marco.   L’alcaldessa explica que com a novetat enguany el consistori ha preparat un seguit d'activitats infantils i familiars i una zona de ‘food trucks’ en la que s’ha pogut degustar gran varietat de delícies gastronòmiques, "la mostra clausurarà amb un sopar popular amenitzat per un concert musical”, apunta Marco.   Aquesta tarda, la consellera d'acció climàtica, alimentació i agenda rural; Teresa Jordà, acompanyada del delegat del govern a Lleida, Bernat Solé i del director dels serveis territorials del mateix departament, Ferran de Noguera, la diputada Meritxell Serret i el president d'ERC Lleida, Miquel Serra, juntament amb l’alcaldessa i la resta de membres del consistori han visitat els diferents espais i expositors de la fira.

La senadora Sara Bailac insta el Govern espanyol a emprendre les obres de manteniment de diversos camins de titularitat estatal al terme municipal de Soses

Un d’aquests camins, que connecta amb la rotonda de la sortida 445 de l'autovia A-2, esdevé una ràpida connexió amb l'autopista AP-2 i seria imprescindible en el nou escenari de liberalització del peatge.   La senadora i portaveu adjunta del grup d’Esquerra Republicana de Catalunya – EH Bildu, Sara Bailac, ha demanat a l’Executiu estatal la previsió de les obres de millora i manteniment de diversos camins del terme municipal de la localitat de Soses, situats en la zona d’afectació de l’autovia A2, que d’acord amb el Reial Decret 1812/1994, de 2 de setembre, Reglament de la Llei de Carreteres de l’Estat són vies de propietat del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.   En el seu escrit, la republicana recull que l’actual consistori d’aquesta localitat del Segrià ha sol·licitat formalment la millora del seu estat actual i que la resposta a les esmentades peticions ha estat negativa per part de l’Estat espanyol. És per aquest motiu que Bailac interpel·la al Govern sobre els motius pels quals es refusa millorar l’estat dels esmentats camins afectats per les inclemències meteorològiques i l'elevat trànsit de vehicles   Entre les vies afectades hi ha el camí de Raluy que connecta amb la rotonda de la sortida 445 de l'autovia A-2, esdevé una ràpida connexió amb l'autopista AP-2, de manera que la millora de l'estat del qual és imprescindible en el nou escenari de liberalització del peatge d'aquesta via d'alta capacitat. El camí té una longitud de 462 metres i, després d'una inspecció realitzada per part de l'equip tècnic de l'Ajuntament de Soses, s’hi constata el molt mal estat en què es troba, amb sots parcialment asfaltats, que són fàcilment apreciables.   La resta de les vies de propietat estatal per les quals Bailac demana explicacions són el camí de l’Herbi, de 401 metres i que connecta amb el punt quilomètric 445 de l’autovia A2, en el qual s’hi aprecien deficiències de compactació del ferm; el camí del Gironí, de 578 metres de longitud al punt quilomètric 447 de l’esmentada autovia, l’asfaltat del qual es troba en molt estat i, finalment, en el mateix punt quilomètric, el camí del Juanito, de 577 metres de longitud que també presenta un ferm poc asfaltat i nombrosos sots.

El Consell Comarcal del Segrià aprova la moció de suport a l'Amnistia

El ple del Consell Comarcal del Segrià ha aprovat aquest divendres la moció de suport a una Llei d'Amnistia i a la reparació de danys a les persones represaliades arran dels fets al voltant de l'1-O. El text, presentat conjuntament pels grups d'ERC-AM i Junts per Catalunya, ha comptat amb els vots dels grups proposants i el Comú de Lleida. PSC, PP i C’s hi han votant en contra. En primer lloc, es declara que el lliure exercici dels drets polítics no pot tenir com a resposta la via de la justícia penal i que la llibertat d'expressió, de reunió i manifestació, de participació política per mitjà de l'elecció de representants o per l'expressió directa d'una decisió, constitueixen mecanismes bàsics i essencials d'una societat democràtica. Així, es reclama l'aprovació per part de les Corts espanyoles d'una Llei d'Amnistia que, sense renunciar a l'exercici dels drets vulnerats, inclòs el dret d'autodeterminació, comporti l'extinció de qualsevol tipus de responsabilitat penal i administrativa, inclosa la del Tribunal de Comptes, per tots els actes i expressió d’unes idees, sentiments o símbols amb intencionalitat política vinculats a la lluita democràtica per l'autodeterminació de Catalunya, qualsevol que fos el seu resultat, tipificats com a delictes o com a conductes determinants de responsabilitat administrativa realitzats des de l'1 de gener de 2013 i fins el moment de l'entrada en vigor de la Llei d'Amnistia, qualsevol que sigui llur denominació i contingut. També es reclama que, per a la seva plena efectivitat, aquesta amnistia haurà d'anar acompanyada d'una solució efectiva al conflicte polític amb l'Estat espanyol que inclogui el reconeixement del dret d'autodeterminació de Catalunya. En tercer lloc, es demana la reparació dels danys causats a les persones represaliades, a les seves famílies i als col·lectius dels quals formen part, i preveure mesures en relació amb tots els responsables de la repressió de drets fonamentals. Finalment, es fa una crida a la societat catalana i al teixit associatiu municipal a mobilitzar-se i donar suport a una amnistia que permeti posar fi a totes les causes obertes arran de l’1-O, i encoratjar tots els agents cívics, polítics i socials a reivindicar aquesta proposta a través d'un acord nacional per l'amnistia, l'autodeterminació i els drets civils i polítics.

ERC Alcarràs sol·licita un Ple Extraordinari d’Urgència per ser informats del suposat abús de poder i menyspreu de Manel Ezquerra a una patrulla de la policia local

Els republicans volen conèixer la versió oficial de l’equip de govern pels fets ocorreguts el passat divendres quan el primer tinent d’alcalde va suposadament increpar i menysprear a una patrulla per negar-se a dur a terme una detenció. Esquerra Republicana d’Alcarràs ha demanat a l’equip de govern que convoqui un Ple Extraordinari d’urgència per conèixer la versió oficial de l’ajuntament sobre els fets ocorreguts el passat divendres entre el primer tinent d’alcalde, Manel Ezquerra, i una patrulla de la policia local del municipi.   Segons han informat fonts de la policia local als republicans, Ezquerra va exigir a una patrulla de la policia local que detingués una persona del municipi la qual l’havia incomodat. Els agents, al negar-se a la detenció, van ser increpats pel tinent d'alcalde el qual els exigia que procedissin a la detenció, ocasionant un suposat abús de poder. Les mateixes fonts policials han informat als republicans que el tinent d’alcalde inclús va usar paraules suposadament vexatòries i denigrants cap a una dels agents pel fet de ser dona.   Els republicans recorden a Ezquerra que la funció de l’equip de govern és la d’orientar i donar directrius a la policia local, “en cap moment l’equip de govern ha de dir al agents com han de fer la feina, obligar-los a realitzar detencions, ni imposar multes, per exemple. Considerem que els fets del passat divendres, si es confirmen, són un abús de poder per part del tinent d’alcalde que inclús incorren a una il·legalitat.”, explica Santi Pelegrí, portaveu republicà al consistori.   Per aquesta raó, el grup municipal d’Esquerra d’Alcarràs ha demanat a l’ajuntament un Ple Extraordinari d’urgència, per a conèixer la versió oficial de l’equip de govern. “Segons ens han explicat les mateixes fonts de la policia local, el cos de la policia està valorant denunciar, si no ho ha fet ja, a Manel Ezquerra per abús de poder i violència de gènere, pel suposat menyspreu que van patir els agents i en especial la policia local pel fet de ser dona, al negar-se a la detenció.

Les obres d'ampliació del cementiri es fan amb el PUOSC

Montoliu de Lleida amplia el cementiri i rehabilita l'escola

L'Ajuntament de Montoliu de Lleida està realitzant durant aquest estiu dues obres importants i molts esperades al municipi: l'ampliació del cementiri i la rehabilitació de les escoles. En primer lloc, el consistori ha començat la primera fase del projecte d'ampliació del cementiri municipal, una obra que compta amb el suport del PUOSC i que amplia aquest equipament per la seva banda sud. El projecte compta amb tres fases d'execució i comportarà un espai esglaonat seguint la vessant de la carena on s'ubica. La segona obra que s'ha començat és la primera fase de la rehabilitació de les escoles, obra que està previst que es dugui a terme durant aquest estiu i el següent. L'actuació és fruit de la col·laboració entre l'Ajuntament i Departament d'Educació. Amb aquesta actuació es pretén arranjar els problemes d'humitats en la façana i reestructurar els espais interns d'aularis i sales per millorar l'espai educatiu.