Solsona

Totes les notícies

L'alcaldessa de Solsona, Judit Gisbert, formarà part del Consell de Governs Locals de Catalunya

Aquest dimarts, 1 de febrer, s'ha constituït al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona el Consell de Governs Locals, un òrgan estatutari i l’òrgan de representació de municipis i vegueries en les institucions de la Generalitat. Actua com a interlocutor del món local amb el Govern i el Parlament. La seva composició depèn dels resultats de les eleccions municipals i el formen cent alcaldesses i alcaldes de Catalunya.  L'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, n'ha estat elegida presidenta. En el seu discurs, Lladó ha reivindicat els valors republicans i els drets de les dones i ha apel·lat a l'esperit del consens municipalista per posar-se al servei del país.   Dels 100 electes locals que formen part del Consell de Governs Locals, 32 pertanyen a Esquerra Republicana. Entre els representants republicans es troba l’alcaldessa de Solsona, Judit Gisbert. L’elecció dels membres ha respectat la paritat i també elements d’equilibri territorial, no només per tenir representants de tota la geografia catalana, sinó també en la diversitat que representen tant les grans ciutats metropolitanes com les ciutats amb menys població i els micropobles, una representació fidel a la diversitat del país.  La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha estat l'encarregada d'impulsar la reactivació d'aquest òrgan que va funcionar del 2011 al 2015, però d'aleshores ençà no s'havia tornat a constituir tal com preveu la seva norma reguladora, ni, conseqüentment, s'havia tornat a reunir. S’obre una nova etapa amb la reactivació del Consell de Governs Locals, que respon a la voluntat ferma del Govern de donar veu al món local i reforçar les institucions més properes a la ciutadania. Vilagrà: “Cal construir institucions locals fortes i empoderades” La consellera de la Presidència va defensar la passada setmana en una compareixença de premsa que cal construir “institucions locals fortes i empoderades” i “impulsar la cogovernança” perquè aquest Consell de Governs Locals “sigui un interlocutor fort i estratègic i no només per desenvolupar polítiques públiques en el món local, sinó per co-decidir sobre els temes que els afecten”.

​Solsona passa del 45,64% de reciclatge a més del 84% el primer mes i mig de porta a porta

La fracció que es recupera amb més diferència és l’orgànica, amb un total de 138 tones L’índex de reciclatge a Solsona ha passat del 45,64% el 2020 al 84% en el primer mes i mig d’implantació de la recollida de residus porta a porta. En termes absoluts, entre mig novembre i final d’any es van recollir un total de 291.690 quilograms de residus municipals, dels quals 245.450 corresponien a les fraccions de selectiva. El percentatge de reciclatge fins i tot serà superior, en tant que s’hi han d’afegir els residus de la deixalleria, les dades de la qual es faciliten anualment. Aquest balanç supera àmpliament les previsions inicials de la regidoria de Medi Ambient, que se situaven en el 75% de residus recollits selectivament. La fracció que ha crescut amb més diferència és l’orgànica, de la qual en un mes i mig es van recollir 138 tones, mentre que el desembre del 2020 van ser 37,66. L’orgànica que ara es recupera ha fet minvar dràsticament la fracció resta, que va a parar a l’abocador: s’ha reduït més de sis vegades, passant de 207 tones durant el desembre del 2020 a menys de 31. Per aquest motiu, el regidor de Medi Ambient, Ramon Montaner, agraeix “la col·laboració ciutadana i de l’activitat econòmica, que fa possible assolir aquests resultats tan immediats”. El balanç demostra, segons ell, que “les previsions inicials eren força conservadores”. Montaner assegura que tant funciona la recollida mitjançant cubells com el sistema de les àrees d’aportació per a la població del Vinyet. La regidoria és conscient que s’han registrat diverses incidències per a les quals s’estan buscant diferents solucions. “A diferència de la recollida mitjançant contenidors, el porta a porta és un sistema molt viu, que ens planteja diverses casuístiques”. Un exemple és la dificultat de treure la brossa per part de gent gran que viu sola. Però “s’hi treballa per optimitzar al màxim els recursos i acabar dissenyant un porta a porta a mida del nostre municipi i les seves necessitats”, explica el tècnic municipal de Medi Ambient, Jordi Torrent.

La regidora Isabel Roca amb l'alcaldessa Judit Gisbert | Ajuntament de Solsona

Isabel Roca, nova regidora d'ERC a l'Ajuntament de Solsona

Roca torna a assumir les regidories de Governació i Educació de Solsona. Per Decret d’Alcaldia la nova regidora ha estat nomenada quarta tinenta Isabel Roca i Guitart és nova regidora d’ERC a l’Ajuntament de Solsona des del Ple del 28 d’octubre passat. Roca assumeix novament les regidories de Governació i Educació, àrees que va encapçalar en mandats anteriors des del 2011. Així ho determina un Decret d’Alcaldia signat aquest dimecres.    Alhora, Roca és a partir d’ara la quarta tinenta d’Alcaldia i forma part de la Junta de Govern Local. Desenvoluparà les seves funcions sense remuneració i percebrà 157,50 euros bruts per sessió de Junta de Govern Local. L’alcaldessa era qui s’ocupava directament de Governació des que va plegar David Rodríguez a final de setembre. Educació també era una de les regidories de Judit Gisbert des de l’inici del mandat.    Isabel Roca (Solsona, 1970) ocupa la vacant deixada al grup d’ERC per David Rodríguez. És llicenciada en Dret i treballa a l’àrea de facturació d’una empresa local, feina que compagina amb la pagesia. En l’àmbit associatiu, s’ha vinculat a entitats esportives, l’Òrfeó Nova Solsona, Òmnium Cultural i Càritas Arxiprestal.     

Judit Gisbert pren el relleu de David Rodríguez i esdevé la primera alcaldessa de Solsona

Gisbert assumeix el càrrec "amb les ganes i la fortalesa necessàries per entomar les noves responsabilitats" Dissabte es va fer història a Solsona. L’Ajuntament investia la primera alcaldessa de la ciutat, Judit Gisbert i Ester, després de la renúncia al càrrec de David Rodríguez. En les votacions d’aquesta solemne sessió, la fins ara regidora d’Educació, Cultura, Salut i Igualtat ha rebut el suport del govern municipal, d’ERC, i dels dos regidors d’ApS-CUP, que han emès un vot de confiança. En el moment del discurs, després de rebre la vara de mans del seu predecessor, Gisbert ha destacat que se sent orgullosa de ser la primera alcaldessa. “Sempre és positiu que es normalitzi la presència de les dones en totes les esferes públiques, com ha de ser. I que nenes i joves tinguin referents en tots els camps”. Però ha deixat clar que no en vol fer bandera: “no vull escudar-me en el gènere. Per ser dona no he de ser diferentment valorada”. La batllessa vol evitar que aquest repte es converteixi en “una llosa”. Aquest canvi a l’alcaldia a mig mandat no estava previst. Però Judit Gisbert assegura sentir-se “a punt i amb les ganes i la fortalesa necessàries per entomar les noves responsabilitats”. L’alcaldessa ha desgranat un llarg reguitzell d’agraïments, d’entre els quals ha destacat el que ha dedicat a David Rodríguez pel temps esmerçat a facilitar-li l’adaptació i a “cosir aquell traspàs que tu tant vas trobar a faltar”, li ha dit. Els companys de l’executiu, la família i els amics també han ocupat un lloc rellevant en les seves paraules. Pel que fa a les sigles que representa, Gisbert ha afirmat que Esquerra Republicana de Catalunya defineix perfectament la seva ideologia: “soc una persona d’esquerres, republicana i independentista. Defenso una societat oberta, igualitària i democràtica que situa al centre els serveis públics i l’atenció a les persones, especialment els col·lectius vulnerables”.

Candidatura d'ERC Solsona

ERC SOLSONA CELEBRA LA CLOENDA DE CAMPANYA

ERC Solsona encara la darrera fase de campanya amb un sopar i l’actuació de La Quinta, que té lloc divendres, 24 a les 20:30h al local d’ERC La cloenda de campanya electoral d’ERC Solsona es vesteix de música i ambient. La banda musical La Quinta s’encarregarà d’amenitzar la jornada en format acústic a ritme d’estils habituals del grup local tals com mestissatge, rumba i música catalana. L’acte anirà precedit per un sopar també obert a tothom. Les previsions meteorològiques han obligat la formació a traslladar l’acte, que inicialment tenia lloc a la Plaça Sant Joan, al local d’ERC (Carrer St. Cristòfol, núm. 10). El format amb el qual els republicans es disposen a tancar la campanya pretén congregar persones i col·lectius de totes les edats, “però de manera molt especial el públic juvenil, un sector de la població amb el qual s’emmirallen part de les nostres polítiques, conscients que els joves són el motor del futur de la ciutat i cal obrir portes al seu talent”, considera David Rodríguez, alcalde de Solsona candidat a la reelecció. D’aquesta manera, la candidatura de Rodríguez clou mesos de treball incessant amb l’esperit de servir a la ciutadania, “el mateix esperit que considerem que ens ha caracteritzat durant els mandats que hem encapçalat i esperem seguir liderant”, albira el batlle. Joan Parcerisa, una jove figura reveladora de la llista en la qual se situa com a número set, recorda que l’objectiu del partit ha estat sempre situar les persones al centre de les polítiques i vetllar per la seva qualitat de vida en un territori amable i desenvolupat. L’equip republicà veu en Parcerisa, politòleg i formació en Gestió Pública, una peça necessària i enriquidora dins un futur consistori, que ha de tenir lloc també per a perfils joves formats en termes polítics. “El de Parcerisa és un perfil idoni per ocupar espais d’allò més interessants dins el govern, atesa la seva formació i el seu caràcter proper al teixit associatiu local”, afegeix Judit Gisbert, número quatre de la llista de Rodríguez.

David Rodríguez i González, alcalde de Solsona candidat a la reeleció per ERC

IMPULSANT SOLSONA

S’acosten unes noves eleccions i, per tant, clou una campanya electoral on les diferents candidatures han intentat convèncer la ciutadania que la seva opció és la millor per a gestionar el futur de Solsona. De fet, m’agrada pensar que la campanya no són quinze dies, sinó quatre anys. La campanya engega just l’endemà de l’elecció del nou govern i és a partir de la tasca diària que un equip ha de demostrar que és capaç de gestionar els afers de la ciutat. I que és capaç de fer-ho basant-se en uns criteris de justícia social, de responsabilitat amb les finances municipals, que són els diners de tots els solsonins i solsonines, amb capacitat d’escoltar la ciutadania per entendre les seves necessitats, situant les persones al centre de l’acció política, amb voluntat de treball i amb uns objectius estratègics clars que marquin l’acció de govern. Considero, honestament, que podem presentar un balanç molt positiu i que una majoria àmplia de la població solsonina reconeix la millora evident que ha tingut la ciutat durant aquests anys de governs d’Esquerra Republicana de Catalunya. Deixem un llegat històric amb la compra del Camp del Serra i de l’edifici de cal Manel, on se situarà la Casa del Carnaval. A això cal sumar-hi l’arribada d’Alvic a les antigues instal·lacions de Tradema. Però també amb accions de menys envergadura que han permès l’acostament als barris i millorar la qualitat de vida dels seus veïns i veïnes. En aquests moments, Solsona es troba en un punt d’inflexió molt interessant. Deixem enrere el període de crisi i se n’albira un de prosperitat. Per encarar els nous temps, presentem un programa electoral ambiciós i exigent, però realista, que intenta seguir un ventall ampli d’actuacions en àmbits molt diferents i que vol mantenir l’esperit de governança de la ciutat que, en la darrera dècada, ha fet possible un canvi molt positiu a Solsona. Per això, la promoció de l’habitatge de lloguer, l’educació, la inclusió, les polítiques d’igualtat i de justícia social, el manteniment de l’atenció als barris i la millora de l’espai públic i dels equipaments municipals, l’ampliació de serveis a la ciutadania i l’aprofundiment en la millora de l’atenció que, des del consistori s’ofereix, la promoció econòmica i l’atenció a les persones grans i joves, centren els objectius que ens hem marcat per al proper mandat.

Alguns membres de la candidatura durant la presentació del programa electoral davant dels mitjans de comunicació

ERC SOLSONA PRESENTA ELS PUNTS PRINCIPALS DEL SEU PROGRAMA ELECTORAL

Habitatge, educació, inclusió social, nous serveis i equipaments municipals, entre les principals propostes dels republicans La candidatura encapçalada per l’actual alcalde, David Rodríguez, ha presentat els punts programàtics més destacats per al proper mandat davant dels mitjans de comunicació. Tal com ha definit Rodríguez, “es tracta d’una proposta ambiciosa que manté una línia de continuïtat amb la feina feta els darrers anys, però també de noves propostes per adaptar l’acció de govern a realitats properes”. “Mantenim el mateix esperit de continuar treballant des de la proximitat per l’atenció als barris, la promoció econòmica, la millora i embelliment de carrers i eliminació de barreres, entre altres coses”, ha reblat Rosó Barrera, vigent regidora d’Urbanisme i número dos dels republicans. Segons el candidat a la reelecció, la situació a la ciutat ha canviat: “Gràcies, entre altres, l’esforç fet durant els darrers anys, passem d’una situació de crisi a la ciutat a una d’expansió econòmica que es veu reflectida en l’arribada de l’empresa ALVIC a les antigues instal·lacions de Tradema o l’ampliació d’empreses locals”. Al mateix temps, els republicans consideren que cal tenir present el compromís de la Generalitat de tornar a finançar inversions municipals després de molts anys de no fer-ho. Per aquest motiu, també caldrà fer front a noves necessitats i possibilitats. “Treballarem per tal que la millora de la situació econòmica a la ciutat es reflecteixi en una millora de la qualitat de vida de tots els solsonins i solsonines”, ha afegit Ramon Montaner, tercer a la llista de Rodríguez i nova incorporació a la candidatura. Seguint la línia del present mandat, ERC ha mantingut els quatre eixos estratègics que l’han caracteritzat: en primer lloc, la qualitat de vida; en segon terme, la millora urbana de la ciutat; en tercer lloc, el desenvolupament del territori i, finalment, la gestió del govern.

Visita d'ERC Solsona a l'empresa Trepovi

ERC SOLSONA INICIA UNA RONDA DE VISITES A EMPRESES, BARRIS I ENTITATS LOCALS

El suport al teixit empresarial i associatiu solsoní forma part de les principals línies estratègiques que la formació es disposa a seguir L’equip liderat per David Rodríguez és conscient que les empreses de la ciutat són claus per incrementar la ocupació al territori i reforçar la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes. D’aquesta manera, els republicans posen la mirada en el desenvolupament local, que passa per garantir, consolidar i acompanyar les empreses existents, la bona salut de les quals es tradueix en una major qualitat de vida dels solsonins. Segons paraules del líder republicà, “les companyies locals són les que no marxaran del municipi i, per tant, necessiten un suport institucional inqüestionable”. Així doncs, ERC Solsona té clar que cal seguir la tasca iniciada en passats mandats que vetlla pels espais econòmics i socials locals. En aquesta línia, el candidat a la reelecció posa com a exemple la bona entesa entre l’Ajuntament de Solsona i l’empresa Trepovi, la qual cosa ha permès la compra de terrenys per part de la companyia al polígon de Santa Llúcia per tal d’ampliar la seva planta, que compta amb una plantilla de 40 persones a dia d’avui.   Les entitats locals: la riquesa de la ciutat Per altra banda, la candidatura republicana també ha encetat diverses visites a diferents entitats socials, esportives i educatives de la ciutat. Rodríguez considera que el teixit associatiu ha de tenir una especial atenció. En el cas de les entitats socials, el grup municipal és conscient de la funció que fan, “la qual no podem suplir les institucions”, reflexiona Rodríguez. Quant als conjunts esportius, el suport ha d’atorgar-se en la línia de les instal·lacions, que han pogut gaudir de millores malgrat encara resti molta feina per fer. Per aquest motiu, ERC Solsona vol seguir amb la tasca de continuar donant-hi suport. Pel que fa a l’àmbit educatiu i cultural, la formació municipal vol fer de Solsona una ciutat educadora i bona part d’aquest objectiu exigeix l’acompanyament als col·lectius i espais que fan possible l’educació de qualitat a casa nostra.

Taules de treball durant la jornada amb Pesarrodona

LA FEINA FETA I LES PROPOSTES DE LA CIUTADANIA ES CONVERTEIXEN EN ELS PUNTS DE PARTIDA D'ERC SOLSONA

La formació municipal ha presentat la seva candidatura en el marc de l’exposició de l’obra duta a terme en el pla de mandat vigent Esquerra Republicana de Solsona posa en marxa el darrer tram per als futurs comicis municipals. El passat diumenge, 07 d’abril el balanç de la feina feta i un conjunt de propostes de futur es van proposar a l’elecció de la ciutadania com a components essencials per a la candidatura republicana. D’aquesta manera, David Rodríguez, alcalde i candidat a la reelecció, constata que “no hem de patir si som capaços de presentar una saca ben plena de coses fetes” tot recordant l’amic i company Xavier Jounou. Per aquest motiu, i interpel·lant l’ànima de govern com a clau funcional per a tota estratègia, l’equip de Rodríguez continua amb l’exposició de la feina feta en el terreny de les xarxes socials per tal de presentar les eleccions a la ciutadania com un examen pel govern.   Bons professionals i bones persones El conjunt humà que ERC Solsona presenta per dur a terme una nova proposta de futur a la ciutat dur incorporat la paritat com a tret indispensable, així com una mescla d’experiència i joventut. Rosó Barrera davantejarà la segona posició de la formació republicana, després de Rodríguez, el qual encapçala la llista. Barrera, enginyera tècnica en obres públiques, ha ocupat la regidoria “més feixuga” aquest darrer quadrienni, segons l’alcalde i afegeix que “és la culpable de la molta feina executada en obres i serveis durant el mandat present”. El tercer i quart lloc seran ocupats per Ramon Montaner i Judit Gisbert, dos membres nous a la candidatura, considerats “persones d’entitats, actives i valentes” segons paraules del líder republicà. Ramon Xandri, Sara Alarcón, Joan Parcerisa, Isabel Roca, Toni Carralero i Mariem Mghaiti es disposen a les posicions successives, respectivament. Josep Torramorell, Cristina Bernardo i Lluís-Xavier Villaró clouran la llista. En el cas de Villaró, el cap de llista vol posar en relleu la seva tasca en el govern, en tant que preuada i enriquidora sobretot en l’àrea econòmica durant els darrers vuit anys.