Tarragona

Totes les notícies

Raül Romeva acompanyat del conseller de Territori, Xavier Puig, en un passeig amb bicicleta a través de la xarxa de carrils bici de Tarragona.

Raül Romeva: "En tres anys a Tarragona hi ha hagut un canvi important en positiu"

El vicesecretari general de prospectiva i Agenda 2030 d'ERC, Raül Romeva Rueda, ha passat el dia a Tarragona per conèixer les iniciatives en matèria de mobilitat sostenible i descarbonització que el govern republicà liderat per l'alcalde Pau Ricomà treballa. L'ha acompanyat el mateix alcalde i diferents consellers i conselleres del Grup Municipal d'ERC i la diputada del Parlament, Raquel Sans Guerra. En finalitzar la seva visita Romeva ha assegurat que "en tres anys a Tarragona hi ha hagut un canvi important en positiu, això és el que he vist i el que també m'ha transmès la ciutadania amb la que m'he trobat avui", ha afegit que "Tarragona està vivint un canvi de paradigma que consisteix en entendre que la ciutat és per les persones, cal seguir impulsant aquest canvi perquè anirà sempre en benefici de la gent i la ciutat". Per la seva banda l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha afirmat que "Tarragona és la ciutat de les seves dimensions que aposta més clarament per la sostenibilitat i la descarbonització a través de l'hidrogen verd". Ricomà ha desglossat algunes de les accions que el govern que lidera ha impulsat en aquest àmbit com la compra d'autobusos híbrids, que ja circulen i ha recordat que "aviat tindrem els primers autobusos que funcionaran amb hidrogen". En aquest sentit, l'Empresa Municipal de Transports (EMT) ja ha aprovat l'adjudicació de tres autobusos d'hidrogen amb una inversió de 2,4 milions d'euros que s'han finançat amb fons municipals i també d'una partida dels Fons Next Generation. Els nous vehicles permetran substituir tres autobusos dièsel que tenen una antiguitat de 18 anys. De fet, el mateix Romeva durant la visita a Tarragona, s'ha interessat per aquests nous autocars, pioners a Catalunya. Una jornada, que a banda de visitar les instal·lacions de l'EMT, ha servit també per conèixer de primera mà la feina que s'està desenvolupant des de l'Institut Català d'Investigació Química en l'àmbit de l'hidrogen verd.

ERC, plenari,

Llum verda als projectes esportius de Sant Pere i Sant Pau i Ponent i a la rehabilitació de la façana del consistori

El ple de l'Ajuntament de Tarragona ha donat llum verda aquest dimecres al modificatiu de crèdit de més d'1,7 milions d'euros. Aquesta acció pressupostària permetrà la necessària rehabilitació de la façana de l'Ajuntament (576.000 euros) així com la rehabilitació de diferents locals cedits a associacions de veïns (60.000 euros) i tirar endavant els projectes de l'espai multiesportiu de Ponent (453.000 euros) i les pistes esportives de Sant Pere i Sant Pau (353.000 euros). A banda, hi haurà partides destinades a complementar les subvencions a entitats esportives, les quals provenen del romanent del Patronat Municipal d'Esports i del mateix pressupost del consistori, i també hi haurà quantitats per a finançar el Concurs de Castells (80.000 euros) i altres projectes. El modificatiu de crèdit s'ha aprovat amb el vot a favor del govern i sense cap vot en contra per part de l'oposició, ja que es va abstenir. El conseller de Territori, Xavier Puig, ha destacat que "ens hagués agradat que aquesta decisió s'hagués pres per unanimitat, però també agraïm l'abstenció, perquè ens permet fer les coses que són d'interès per aquests barris i que també ho són per la ciutat". El republicà ha afegit que "els dos projectes esportius "són dues prioritats que fem de la mà de les associacions de veïns dels barris i que suposaran una gran millora per Sant Pere i Sant Pau i Ponent perquè donaran vida i permetrà la pràctica de l'esport a l'aire lliure i el seu ús per persones de totes les edats". A Sant Pere i Sant Pau, aquest equipament esportiu engreixarà encara més l'aposta del govern municipal en millorar aquest barri, i se sumarà al nou gimnàs municipal, a la transformació urbanística de la plaça Catalunya i a la renovació de la plaça de la Cinquena Promoció, entre altres. Pel que fa a Ponent, Puig considera que "és un projecte molt necessari per als veïns de l'Albada, Parc Riuclar i la Floresta" i que s'ubicarà a la zona nord-est del barri.

pau ricomà, alcalde, conferència

Ricomà: "Vull que Tarragona esdevingui la ciutat amb la millor qualitat de vida de la Mediterrània"

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha pronunciat aquest dimarts la primera conferència de ciutat sota el títol 'Avancem cap a la Tarragona inclusiva, sostenible i cohesionada'. En un acte celebrat al Teatre Metropol, el republicà ha desgranat la feina feta durant aquests tres anys de mandat i ha deixat molt clar quin és el futur que vol dibuixar per la ciutat. Davant unes 200 persones, Ricomà ha detallat que els dos eixos que han d'impulsar la millora transformadora de Tarragona són "ser forts a partir dels nostres propis recursos i entendre els canvis accelerats als quals ens enfrontem i preparar-nos". A banda, ha recordat que aquest mandat està marcat per diferents fets com l'explosió a IQOXE, la caiguda del POUM i evidentment, la COVID-19.  Ricomà ha destacat que "tenim per objectiu la transformació de Tarragona en una ciutat per a tothom, una ciutat adaptada als nous temps, en la que la qualitat estigui per sobre de la quantitat. Un objectiu clar que es resumeix en dos grans conceptes: cohesió social i sostenibilitat". El que té molt clar, i així ho ha transmès, és que el govern del canvi té un rumb molt marcat que no és cap altre que la cohesió i la sostenibilitat. Sobre això ha destacat que cal deixar enrere accions i polítiques urbanístiques que trenquin la ciutat, que la divideixin, i ha reclamat que "cal posar límits al creixement en extensió, apostant per la rehabilitació i la regeneració urbana si no volem la degradació de la ciutat històrica". La ciutat "ha de créixer en aquelles zones on aporti un valor afegit, cosint Ponent i Nord amb el Centre, i ha de preservar els espais amb més valor natural per gaudi de tota la ciutadania. Volem una Tarragona cohesionada, amb projectes de futur compartits, que trenqui discursos disgregadors", ha afegit. "Només hi ha una Tarragona, una ciutat que serà forta si es reconeix i si estimula objectius comuns. Una ciutat cohesionada i sostenible" L'alcalde ha afirmat que "la sostenibilitat no és una opció, és una obligació ètica en un marc d'emergència climàtica" i ha destacat que s'estan portant a terme moltes accions per a descarbonitzar els carrers, "un fet que suposa fer un gir absolut respecte a èpoques anteriors, que evidencia el compromís de Tarragona en la lluita contra el canvi climàtic".

Pau Ricomà, Teta, festiva teta, Tània verge, Cinta Pastó

L'aposta convençuda del govern de Ricomà pel primer festival feminista a Tarragona

"El Festival Teta ha sigut un èxit rotund". Així és com ha descrit l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, la celebració del primer festival feminista i LGTBIQ+ a Tarragona i pioner a Catalunya. Durant el cap de setmana, la ciutat ha acollit una programació de luxe que ha comptat amb la participació i la complicitat de més d'una vintena d'entitats i associacions de Tarragona i d'arreu del país. Aquest festival referma la sensibilització i la defensa del feminisme per part del govern liderat per Pau Ricomà. Durant aquest mandat s'ha creat la conselleria de Feminismes i LGTBIQ+ a l'Ajuntament de Tarragona i s'han impulsat mesures i accions concretes, sent aquest festival una de les més visibles. El republicà considera que el Teta és imprescindible perquè cal donar visibilitat a les lluites feministes i en favor de les dones i els col·lectius LGTBIQ+. L'alcalde ha defensat que "el feminisme ha de ser a tot arreu, ens cal una societat més justa, més igualitària i sense discriminació, on tothom pugui viure la seva vida i ser feliç, per això volem construir una Tarragona lliure de violències contra les dones i LGTBIQfòbiques i volem que Tarragona bategui amb força i ho faci com a una ciutat molt orgullosa de la seva diversitat. Des del consistori treballem cada dia perquè es garanteixin els drets de les dones i del col·lectiu LGTBI i que siguin plenament efectius i no es vulnerin en cap circumstància". Per la seva banda, la consellera de Feminismes i LGTBIQ+, Cinta Pastó, celebra que més de 3.000 persones han participat en aquesta primera edició del festival reitera que "estem contents i molt satisfets per la resposta de la ciutat, perquè hem aconseguit tots els objectius que ens havíem proposat, tant de visibilitat i sororitat, com de participació popular". A més, afegeix que està convençuda que aquest festival té un llarg recorregut i que les pròximes edicions "encara seran molt millors". Pastó recorda que el que es pretenia que "la lluita feminista no es quedés només en el 8 de març i per això el festival es basava en tres pilars fonamentals com la visibilitat a dones de diferents àmbits, la participació de diferents entitats feministes i socials i la sororitat".

palques franquistes, jou, plaques

Tarragona, ciutat lliure de plaques amb simbologia franquista

Les plaques amb simbologia franquista han sigut retirades de Tarragona i ja tenim una ciutat lliure d'aquests elements. L'alcalde Pau Ricomà ha anunciat que l'Ajuntament ha procedit a treure les 73 plaques -29 al centre de la ciutat i 44 als barris- que quedaven a algunes façanes de la ciutat s'ha portat a terme entre els mesos de gener i març.  "Aquest govern és el primer que aposta realment per la Memòria Històrica, que se la creu i que realment està compromès amb els valors democràtics i una vegada més ho ha demostrat", així de clar s'ha mostrat l'alcalde després de celebrar aquesta fita tan necessària i ha apuntat que aquesta retirada dona compliment a la Llei de memòria històrica espanyola i a la Llei del memorial democràtic de Catalunya. "La retirada d'aquestes plaques, per Tarragona, és un tema de dignitat", ha sentenciat el republicà.  Per la seva banda, Manel Castaño, conseller de Memòria Històrica, ha apuntat que "la ciutat ha fet història amb la retirada del cent per cent de les plaques registrades”. A tot això, ha apuntat que aquests elements quedaran registrats al Banc del Memorial Democràtic i alhora es conservaran a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona. Aquestes plaques són unes  làmines metàl·liques que es col·locaven a les façanes dels edificis i que mostraven elements com el jou i les llances falangistes. Ara ja són història perquè el govern Ricomà treballa per esborrar la simbologia franquista dels carrers de la ciutat.   

Gerard Magrinyà

El Palau d'Esports passa oficialment a mans municipals

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, van oficialitzar aquest dimecres la cessió del Palau d'Esports Catalunya al consistori amb l'entrega simbòlica de les claus. D'aquesta manera se certifica la feina encapçalada pel batlle republicà per desencallar la complicada situació que envoltava aquest equipament esportiu i deixa en evidència que un cop més, el govern del canvi posa solució a un problema heretat en benefici de la ciutat i de les entitats esportives de Tarragona. Durant l'acte celebrat al mateix Palau d'Esports, Ricomà va afirmar que "després de posar en ordre en l'embolic jurídic i patrimonial que es va generar arran de les presses per organitzar els Jocs Mediterranis, podem assegurar que el dia que podrem obrir les portes, de bat abat, als clubs esportius de Tarragona ja és a tocar. Es mereixen tenir un espai com aquest per poder entrenar i competir. Per fi podran gaudir d'un equipament que no ha pogut ser seu tot just acabats els jocs, com ens hagués agradat, però ara ho serà". En aquest sentit., el mateix alcalde va destacar que des del PMET i des de la Conselleria d'Esports "s'ha fet un treball d'anticipació i de previsió que facilitarà que la posada a punt del Palau no es dilati en el temp. Els clubs esportius de Tarragona mereixen tenir un espai com aquest per poder entrenar i competir; per tant, des d'avui el Palau d'Esports es converteix en la peça angular de la xarxa d'instal.lacions esportives de Tarragona". L'alcalde Ricomà té molt clar que "sabem què volem i cap a on anem" i va afirmar que "el futur del Palau d'Esports Catalunya el defineixen tres idees motrius, com són la seva utilització pels clubs de la ciutat; els estudis en especialitats de cicles superiors i de grau a l'entorn de l'esport i la salut i el desenvolupament de les seves potencialitats com a peça molt rellevant de tracció econòmica i destinació turística". Durant el seu parlament, la consellera Vilagrà va apuntar que "ha estat un tràmit complicat, però tots hem posat molt de la nostra part" i va afegir "ara ja és un equipament municipal destinat a l'impuls de l'esport i el gaudi de tota la ciutadania tarragonina".

Xavi Puig, Puig, ERC, Tarragona, INIPRO

Xavi Puig: "Per no malmetre més el nom de Tarragona, Ballesteros i Floria haurien de dimitir"

Les novetats en el cas Inipro que s’han conegut aquest divendres obren un nou escenari que és molt greu i preocupant. El nou pas endavant que fa amb la interlocutòria d’obertura de la fase del judici oral demostra que els investigats passen a ser acusats i que el jutge veu suficients indicis per seguir endavant amb el procés i fins i tot, ha posat una fiança per a tots ells de més de 360.000 euros.   Els nou processats, entre els quals hi ha l'exalcalde socialista i actual conseller, Josep Fèlix Ballesteros o l'actual consellera del plenari, Begoña Floria, se'ls jutjarà per malversació, prevaricació, suborn, tràfic d'influències, abús de funcions públiques o frau en contractació, entre d'altres. L'instructor deriva també responsabilitats lucratives al PSC, ja que presumptament s'hauria beneficiat del desviament de diners que s'investiga.   Per tot plegat el portaveu del grup municipal d'ERC, Xavier Puig, demana la dimissió dels actuals consellers socialistes: "No podem permetre que es continuï vinculant Tarragona amb l'ombra de la corrupció, amb el desprestigi que això suposa. Tot i que respectem la presumpció d'innocència fins al darrer moment, per no malmetre el prestigi de l'Ajuntament de Tarragona i tota la feina que s'hi fa, considerem que seria convenient que el senyor Josep Fèlix Ballesteros i la senyora Begoña Floria dimitissin com a consellers del consistori. És el mètode més transparent perquè es pugui mantenir el nom de Tarragona net de corrupció".   A més, Puig afirma que "el canvi polític al capdavant de l’Ajuntament, que ara lidera ERC, està més que  justificat”. A tot això, afegeix que en aquest cas “no s'està parlant de mala praxi, sinó de corrupció i per això calia un canvi important en la manera de fer de l'Ajuntament de Tarragona”.   El portaveu deixa clar que “la ciutadania de Tarragona pot estar tranquil·la perquè els podem garantir que les males praxis han acabat. S’ha passat pàgina d’una època que calia deixar enrere.

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona, eleccions 2023

Pau Ricomà és escollit cap de llista per a les eleccions del 2023

Pau Ricomà tornarà a encapçalar la llista d'ERC Tarragona per a les eleccions municipals de l'any 2023. L'assemblea local del partit celebrada aquest dissabte a la Casa Canals, l'ha escollit per unanimitat. D'aquesta manera, el republicà repetirà com a alcaldable del partit amb el clar objectiu de continuar impulsant el canvi a la ciutat que ha iniciat des de l'alcaldia durant aquest mandat. Ricomà ha apuntat que "el gran repte que tenim és tenir una ciutat cohesionada, amb uns barris ben lligats, un centre fort i barris ben lligats, un centre fort i molta més Anella Verda". El mateix alcaldable ha alertat que "hi haurà dos models a les eleccions, el de ciutat desmesurada o el de la sostenibilitat i la cohesió. Volem deixar enrere un model caduc d'urbanisme expansiu. El nostre model és el d'una ciutat cohesionada i equitativa, amb un comerç que li doni vida i on els vianants guanyin espai als cotxes. Volem i treballem per tenir una cuitada pensada per a les persones i que doni oportunitats per a tothom, que no deixi a ningú enrere". L'actual alcalde de Tarragona "també ha recordat que la ciutat ha travessat una època molt complicada, amb situacions inèdites i en les quals hem demostrat que hem estat al costat de la gent. S'ha fet una feina ingent per estar al costat de la ciutadania i hem aconseguit donar el tomb a aquestes dificultats per convertir-ho en millores". Ricomà ha posat de manifest que "el pròxim mandat ha de ser el dels grans consensos, sobretot en tres coses importants com són l'educació i la llengua, el creixement de la ciutat i la mobilitat. Aquí sempre ens hi trobaran". Per cloure, Ricomà també ha destacat que "cal aconseguir una llista el màxim representativa de la ciutat, amb gent honesta, responsable, que sigui capaç de governar i amb moltes ganes de tirar la ciutat endavant. Una llista pensada per continuar impulsant el canvi que hem iniciat en aquest mandat i que s'ha de consolidar".  Junqueras: ""Ricomà és el millor alcalde que pot tenir Tarragona"  L'acte per confirmar la candidatura de Pau Ricomà ha comptat amb la presència del president d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, i de càrrecs electes i representants del partit.

El Palau d'Esports Catalunya, ubicat a l'Anella Mediterrània

El govern liderat per Ricomà desencalla la situació del Palau d'Esports

Avui és un dia important per la ciutat perquè el govern, liderat per l'alcalde Pau Ricomà, ha aconseguit desencallar la situació del Palau d'Esports Catalunya. Un fet que suposa un abans i un després per a l'equipament però també per als clubs esportius de la ciutat. El ple celebrat aquest divendres ha certificat la bona notícia. S'ha donat llum verda a la solució jurídica del Palau d'Esports, a través d'una mutació demanial, i això suposa que l'Ajuntament assumeix definitivament la gestió de l'equipament. Un cop això passi pel Registre de la Propietat, el consistori el posarà a disposició dels clubs i la ciutadania. La consellera d'Esports, María José López, ha explicat que ara la gestió passa a mans de l'Ajuntament i es podrà utilitzar de forma permanent. El Palau serà "un equipament molt important per al teixit esportiu de la ciutat i també serà l'escenari d'esport de primer nivell, però serà clau per acollir esport base. Des del primer dia hem apostat per l'esport base i ara, evidentment, també ho farem", ha afegit.  Després de mesos de converses entre l'Ajuntament i la Generalitat, la consellera ha celebrat que "s'ha trobat una sortida a un nyap que era molt complicat de resoldre, però finalment hem aconseguit el que tots perseguíem, que la gestió del Palau sigui nostra. Això ens permetrà organitzar grans esdeveniments esportius, això sí, sense hipotecar-la perquè això ho tenim molt clar". En aquest sentit, ha posat èmfasi en el fet que des de la Conselleria d'Esports i des del Patronat Municipal d'Esports "no hem estat amb els braços plegats esperant que arribés aquest dia i ja tenim un treball tècnic fet perquè el volem obrir al més aviat possible. El Palau d'Esports acollirà molt i molt esport durant els pròxims anys". Per cloure, López ha volgut destacar tot i la bona notícia del Palau, "aquest govern seguirà amb el seu propòsit, que també és invertir per millorar la resta d'instal·lacions esportives que estaven en un estat precari indigne per als clubs de la ciutat quan vàrem entrar".