Tarragona

Totes les notícies

Xavi Puig, Puig, ERC Tarragona

Xavi Puig: "Les normes urbanístiques permetran el desenvolupament econòmic, social i urbanístic de la ciutat"

La sentència desproporcionada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre l'anul·lació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) del 2013 obre un nou escenari que es presenta com una oportunitat per a poder adaptar-lo a les necessitats del segle XXI. El conseller de Territori, Xavi Puig, ha explicat, després de la reunió de la comissió informativa i de seguiment de Territori, Seguretat i Sostenibilitat, que "ara és el moment de fer un pla que aposti per la cohesió de la ciutat, la preservació dels espais naturals, la mobilitat sostenible i l'accessibilitat". El planejament estava fet amb criteris anteriors a la crisi i eren més propis del segle passat, contemplava un creixement que no s'ha produït en cap moment i no tenia en compte aspectes com la rehabilitació urbana ni la connectivitat entre diferents zones de la ciutat. Puig ha detallat que tot i la suspensió del POUM, "la ciutat no quedarà paralitzada" i ha destacat que "està previst que durant el mes de maig s'aprovin les normes urbanístiques que tenen l'objectiu de permetre el desenvolupament social, econòmic i urbanístic de Tarragona" mentre no s'aprova el nou POUM. Un cop aprovades aquestes normes, l'Ajuntament de Tarragona iniciarà el procés de debat per redactar el nou POUM que es basarà en el del 2013, però sense els punts pel qual el TSJC va decidir suspendre'l. Aquesta normativa permetrà tirar endavant tots els polígons d’actuació i plans de millora urbana, així com alguns plans parcials consolidats com el PP-10, el PP-1 o altres com el PP-30 -a la carretera de Valls- o el PP-37 i el PMU-34 del Nàstic. Des del govern municipal es treballa amb l'horitzó "raonable" que el nou POUM podrà ser aprovat inicialment durant el pròxim mandat. A tot això, ha remarcat que "el sòl urbà urbanitzable passarà a ser no urbanitzable i això suposa que el pla de la Budellera, el de Mas d'en Sorder i Terres Cavades quedaran com a no urbanitzables". El mateix conseller ha deixat palès que la ciutat continuarà creixent, però de forma ordenada i adaptada a les necessitats.

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona, ple, Tarragona

Pau Ricomà: "Mai més pot tornar a passar un accident com el que es va produir a IQOXE fa un any”

Aquest vespre hem participat en la concentració organitzada per la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona a la Plaça de la Font en record de les víctimes de la fatídica explosió a la planta d’IQOXE. L'alcalde Pau Ricomà ha expressat que "avui estem aquí per donar suport a la ciutadania i a les associacions veïnals perquè estem des del primer dia al seu costat. Perquè mai més pot tornar a passar un accident com el que es va produir a IQOXE fa un any”.  El republicà ha manifestat que “l’accident va ser un episodi molt dur que ha de signar un abans i un després en seguretat i transparència, però malauradament s’ha avançat poc". En aquest sentit, ha afegit que "calen respostes i inversions i la pandèmia no pot esborrar la necessitat de dotar de recursos econòmics el PLASEQTA perquè el seu desplegament sigui real i immediat". El batlle ha recordat que és necessari i imprescindible que "la ciutadania tingui tots els elements d’informació".   Reclamem inversions en seguretat Ricomà recordava, en el seu article d'opinió, que "el que va passar la tarda del 14 de gener del 2020 no pot tornar a passar mai més. Una de les expressions més repetides després de l'accident va ser que calia un canvi de paradigma, un abans i un després en la seguretat del sector químic", un fet que a hores d'ara n'ha produït.  A tot això, considera que el Camp de Tarragona assumeix la càrrega solidària de suportar les externalitats d'una indústria que comporta grans beneficis per a tot el país, per tot l'estat i per tota la humanitat i per aquest motiu "és just reclamar com a compensació totes les inversions en seguretat necessàries perquè els veïns visquin amb la tranquil·litat que es mereixen". 

Ajuntament de Tarragona

Llum verda als pressupostos per al 2021 a l'Ajuntament de Tarragona

L'Ajuntament de Tarragona ha aprovat els pressupostos per a l'exercici del 2021 amb els vots a favor d'ERC, En Comú Podem, CUP i Junts per Tarragona. La resta de l'oposició ha votat en contra d'uns pressupostos "segurs, sòlids i treballats a consciència per atendre les necessitats dels ciutadans i per pal·liar les conseqüències de la pandèmia", segons el conseller Jordi Fortuny. Són unes xifres on s'assegura els ingressos i en conseqüència la capacitat de despesa i d'inversió i quer "suposen un punt de partida per l'any 2021 i que han de continuar de segur encara l'any 2022. Un pressupost que controla aferrissadament la realitat actual que vivim", ha afegit el republicà durant el ple celebrat aquest matí. Fortuny ha explicat que la previsió d'ingressos per l'any 2021 lligat a la despesa ordinària, suma de la despesa corrent i el capítol IX d'amortitzacions és de 163,3 M€, el que suposa 1,7 M€ menys que l'actual pressupost del 2020. El pressupost, ja aprovat, fa èmfasi i una aposta decidida en el capítol d'inversions. Un capítol, que assoleix la xifra de 17 M€, que suposa un 35 % més que l'any 2020. Sobre això, ha recordat que com a ajuntament "se'ns presenta el repte de reactivar la ciutat" i això passa entre altres coses per les inversions, ja que "creiem que són vitals per a la recuperació econòmica". Les inversions Els comptes reflecteixen inversions molt importants i esperades arreu de Tarragona. N'hi ha que transformaran alguns punts de la ciutat i d'altres donaran resposta a peticions històriques i necessàries per als barris. Fem una aposta clara per prioritats com la ciutadania, Patrimoni Històric, Cultura, Educació, Inclusió, manteniment de les zones verdes i els parcs infantils i mobilitat. Unes inversions com són la zona lúdico-esportiva Sant Salvador, la plaça esportiva que donarà servei als barris de l'Albada, la Floresta i Parc Riu Clar, la plaça verda a tocar de l'institut Torreforta, la renovació diferents àrees de jocs infantils, les millores al parc francolí i la instal·lació de càmeres de videovigilància a Llevant.

Xavi Puig, Puig, ERC Tarragona, Jordi Fortuny, Fortuny, pressupostos 2021

Els pressupostos de les inversions per a la reactivació econòmica

"Són uns pressupostos realistes, segurs i treballats a consciència per atendre les necessitats de la COVID-19". Així de clar s'ha mostrat el conseller de Serveis Generals, Jordi Fortuny, durant la presentació dels pressupostos municipals de Tarragona aquest dilluns. Les xifres de l'equip de govern que ha posat damunt la taula han estat "cuinades a poc a poc" en el marc de la crisi sanitària i econòmica, es basen en "polítiques keynesianes" i van en la direcció d'avançar cap a la reactivació econòmica de la ciutat. Fortuny ha afegit que és el "pressupost de les inversions perquè creiem en la inversió com a eina de reactivació econòmica". En aquest sentit, ha destacat que de cara al 2021, les inversions arribaran als 17 milions d'euros, un 35% més que l'exercici anterior. Per altra banda, la despesa ordinària serà de 163.292.875 euros, 1.724.175,86 euros menys que l'exercici anterior. Sobre això, ha apuntat que "hem fet un exercici de contenció econòmica molt gran, mantenint les despeses necessàries en cada àrea de l'Ajuntament". Pressupost ambiciós i eficient Seguint en la mateixa línia, el conseller de Territori, Xavi Puig, ha volgut destacar que "és un pressupost realista i alhora ambiciós. És eficient allà on no cal gastar tant i molt generós allà on cal activar l'economia i on podem desenvolupar el model de ciutat". El republicà considera que "en temps de crisi calen dues coses, cal fer pinya per tirar endavant la situació i calen inversions" i per això s'ha treballat "de forma ingent" per presentar uns pressupostos adequats a l'actualitat i pensats també per encarar el futur. "Fem una aposta molt ferma per la millora dels equipaments públics i l'espai públic, de punta a punta de la ciutat i són inversions que no s'han vist en molts anys en aquest ajuntament", ha expressat Puig. El conseller ha posat de manifest que els principals objectius del pressupost per 2021 són Patrimoni Històric, Cultura, Educació, Ciutadania i Inclusió, manteniment de les zones verdes i els parcs infantils, i la mobilitat.

Xavi Puig, portaveu del govern municipal i conseller de Territori i Mobilitat

Xavi Puig: "Tarragona fa un pas endavant en sostenibilitat, seguretat i salut sent ciutat 30"

"Les ciutats estan dissenyades per als cotxes, és un gran error i per això ho volem revertir". Així de contundent i de clar ha arrencat la roda de premsa el conseller de Territori i Mobilitat, Xavi Puig, qui ha afegit que "ara tenim una molt bona oportunitat per capgirar les prioritats, volem situar a les persones en el centre de la planificació urbana i aconseguir una mobilitat urbana sostenible, més segura i saludable". Aquest migdia, el també portaveu del govern municipal ha anunciat que dilluns, 14 de setembre, entra en vigor la modificació de l'actual ordenança de convivència que regula la circulació de tota mena de vehicles i alhora, "Tarragona fa un pas endavant en sostenibilitat, seguretat, salut i cohesió passant a ser una ciutat 30". Això implica una reducció del límit genèric de velocitat de 50 km/h a 30.km/h a la majoria de carrers de la ciutat a excepció de les vies interurbanes als barris, l'avinguda Roma, Via Augusta, Avinguda Andorra o Països Catalans. L'entrada en vigor de la nova normativa "suposa un canvi radical, no només en la mobilitat, sinó en el mateix concepte i en defineix qui n'ha de ser el protagonista. Això és un canvi de la cultura de la mobilitat per a tots", ha remarcat Puig. Per altra banda, el conseller ha destacat que "progressivament acompanyarem la nova limitació de velocitat amb una regulació semafòrica que permeti una conducció més relaxada, contínua i tranquil·la, amb menys accelerades i frenades". Els estudis, tal com ha apuntat el responsable de l'àrea, demostren que la reducció de 50 a 30 km/h disminueix 5 vegades les persones mortes en atropellament.  El republicà defensa que "a Tarragona s'hi ha de poder caminar més i millor" i per aquest motiu volem fomentar l´ús de la bicicleta i el patinet i per això volem donar-los seguretat a la calçada, "que és per on han de circular". En definitiva, "volem que hi hagi un augment en l'ús de transports no contaminants i apostem per les que impliquen exercici físic i que promoguin accions lliures de Covid-19", ha afegit.

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona, ple, Tarragona

Ricomà agraeix la tasca de les entitats per poder celebrar una Santa Tecla adaptada a la situació actual

Pau Ricomà agraeix a tots els agents implicats en l'organització d'actes de les festes de Santa Tecla 2020 "l'esforç que han fet per poder adaptar les activitats a la situació actual". L'alcalde de Tarragona, que es va reunir ahir a la tarda amb les entitats del Seguici Popular, els músics tradicionals, les colles castelleres i les principals entitats, associacions i altres col·lectius, ha recordat que "es viurà una Santa Tecla brillant i emocionant, diferent de la d'altres anys perquè així ho requereix la situació excepcional que estem vivint". La bona feina de totes les parts ha permès fer un programa molt festiu i complet que es presentarà la setmana que ve. Sobre la trobada, Ricomà ha destacat que "tots remem en la mateixa direcció. Tothom va entendre que les coses s'han de seguir fent bé. Si es fan així, es pot fer gairebé de tot". També ha expressat que durant l'estiu "hem mostrat que Tarragona és una ciutat viva, activa i atractiva" a través de diferents iniciatives. Ara bé, el mateix alcalde ha apuntat que perquè les festes de la patrona de la ciutat siguin un èxit, caldrà "la corresponsabilitat de tothom", tant dels organitzadors com de la ciutadania. En aquest sentit, ha deixat palès que "serem ferms i actuarem amb contundència si en alguna situació no es compleixen amb les normatives establertes. No permetrem cap mena d'actitud que sobrepassi les línies vermelles que marquen els protocols i plans de represa sanitaris vigents". "La seguretat de la ciutadania i la prevenció de contagis són els objectius principals però això no suposa renunciar a les festes. A molts llocs s'ha demostrat que suspendre les festes és més negatiu que positiu. El millor és que tots plegats celebrem unes festes de forma prudent, responsable i segura", ha afegit.  Ricomà també ha anunciat que s'està treballant en un dispositiu de seguretat per evitar aglomeracions durant les festes de Santa Tecla i recorda que la majoria d’actes es realitzaran amb aforament limitat, amb reserva prèvia i seguint totes les mesures de seguretat adequades.

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona

Ricomà: "És una solució decebedora que pretén que els ajuntaments financem la mala gestió de l'estat espanyol"

"La solució és insuficient i sobretot és decebedora". Així és com l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, titlla el fet que la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) hagi aprovat la proposta del govern espanyol, concretament del Ministeri d'Hisenda, la qual insta els ajuntaments a transferir els seus estalvis a la hisenda estatal en forma de préstec i el que encara és més cridaner és que ens els tornarien a dotze anys i que ens veuríem obligats a poder-nos-els gastar en allò que dicti el govern de Madrid. "Utilitzen els ajuntaments com a bancs de l'estat espanyol. Això no té no cap ni peus", ha lamentat Ricomà qui ha afegit que "ara és un moment en què som nosaltres qui necessitem els diners, que són de la ciutadania, per a poder fer front als efectes de la pandèmia".  La decisió no és l'esperada ni la que reclamava l'alcalde quan va enviar la carta a la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, el passat 17 de març, en la qual reclamava que "s'utilitzin tots els instruments jurídics que siguin necessaris perquè es procedeixi a la modificació de l'aplicació de l'art. 32 de la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d'abril, d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera" ni tampoc és el que defensem com a ERC.  En aquest sentit, ha recordat que el que s'ha aprovat és "una mesura que només pretenen recentralitzar recursos i finançar la mala gestió de l'Estat" i alhora, "neutralitza qualsevol debat de fons sobre la necessària reforma de la llei, que té lligada de mans als ajuntaments i condiciona les finances locals". El republicà ha afegit que "la bona feina feta pels ajuntaments hauria de revertir directament en la ciutadania a través de mesures i polítiques adients per a la situació actual".  La mesura de transferir els romanents a l'estat espanyol aprovada aquesta setmana és voluntària. Això vol dir que cada ajuntament haurà de valorar què fa, ja que no tots tenen la mateixa situació econòmica ni pressupostària.

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona, Cinta Pastó

Cinta Pastó, nova consellera a l'Ajuntament: "Treballaré amb esforç i amb la mirada posada en lluitar per una Tarragona millor"

Cinta Pastó és des d'avui nova consellera a l'Ajuntament de Tarragona. La serrallenca ha pres possessió de l'acta com a responsable política aquest mateix divendres en un acte presencial presidit per l'alcalde Pau Ricomà. Pastó ha rebut la medalla de consellera i el bastó, com a quarta tinenta d’alcalde minuts abans que arrenqués el consell plenari.  La consellera entra a l'Ajuntament amb força, amb il·lusió i amb les idees molt clares. "Treballaré amb esforç i dedicació i amb la mirada posada en lluitar per una Tarragona millor, que estigui a l’alçada dels seus ciutadans", ha assegurat. Pastó ha apuntat que "el meu vessant humanitari, juntament amb la meva vocació de metge que és la que em fa bellugar cada dia, pot aportar valor afegit en aquesta etapa que estem vivint com a ciutadania, com a ciutat i com a govern". "És un moment excepcional per Catalunya, no només per la pandèmia, sinó també pel context polític en el qual està immersa. Això també m'esperona a treballar per a aconseguir una república justa per a tots els ciutadans", ha afegit.  Pastó agafa així el relleu de la republicana Laura Castel, qui va fer efectiva la seva renúncia el passat 10 de juliol, en el ple de caràcter extraordinari, per poder dedicar-se exclusivament al Senat.  L'alcalde Pau Ricomà ha donat la benvinguda a la nova consellera afirmant que "és una persona molt treballadora i professional i que aportarà molt al conjunt de l'Ajuntament de Tarragona. La seva experiència, formació, capacitat de treball en equip i el seu esperit de servei i compromís amb la ciutat ens ajudaran a seguir treballant per la Tarragona que volem, la del canvi" Qui és Cinta Pastó? La consellera va néixer al barri del Serrallo de Tarragona l’any 1959. És llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona (1988). És Metge Adjunt d’Urgències a Villablanca, Serveis Assistencials des de 1991 i també ha sigut metge a l’ICS on  al CAP Sant Pere i Sant Pau.

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona

Ricomà: "Hem viscut uns mesos terribles, en els que el conjunt de la societat ha estat posat a prova"

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha presidit aquest diumenge l'acte de reconeixement en record de les víctimes i d'homenatge a tots els col·lectius que han lluitat des del primer dia contra la Covid-19 i perquè no ens faltés de res durant els mesos de confinament. El republicà juntament amb tres persones més que pretenen simbolitzar el conjunt de tarragonins i tarragonines, ha descobert la placa commemorativa que s'ha instal·lat al costat de l'olivera que s'ha plantat al Parc del Francolí en honor a aquest reconeixement. En aquesta placa s'hi pot llegir "En record a les víctimes i en homenatge a tots els col·lectius que han lluitat amb esforç i sacrifici per vèncer la pandèmia de la COVID-19". La interpretació de peces musicals, els aplaudiments i el sentit minut de silenci en record de les persones han omplert el Parc del Francolí en aquest vespre d'estiu i en aquest més que merescut i necessari acte. L'encarregat de tancar-lo ha sigut l'alcalde Ricomà. Davant de més de 200 persones, ha començat el seu parlament amb unes emotives paraules com a mostra "d'escalf, respecte i afecte a totes les famílies que han perdut un ser estimat durant la pandèmia". "Hem viscut uns mesos terribles, en els que el conjunt de la societat ha estat posat a prova. Durant els quals, molts dels nostres ens han deixat definitivament per culpa de la COVID-19, sense que els poguéssim acompanyar en els seus últims moments. Això, per més fort que se sigui, ha estat una prova extremadament dura per a moltes famílies", ha expressat amb emotivitat. No es pot abaixar la guàrdia  Ricomà també ha volgut recordar que "pot semblar que ja hem superat les situacions més dramàtiques, però nous brots a indrets no gaire llunyans, ens recorden que hem de recuperar l'activitat professional, cultural i social amb la mateixa responsabilitat individual i col·lectiva que vam mantenir durant el confiament". L'alcalde ha recordat a totes les persones que han hagut de viure el confinament en "situacions extremes en les quals s'extremen les dificultats" però ha fet una crida a l'esperança dient que "les situacions extremes també activen la solidaritat".