Tarragona

Totes les notícies

Gran satisfacció d’ERC-MES-MDC per la unanimitat en l’aprovació de la moció per un estudi de la qualitat de l’aire

L’acord per unanimitat del ple tarragoní per tirar endavant l’estudi de la qualitat de l’aire al polígon sud és una gran notícia. Creiem que la ciutadania no pot viure amb la preocupació i el dubte sobre l’aire que respira i avui s’ha fet un gran pas per posar llum a una reivindicació que s’ha articulat a través de la plataforma Cel Net i que han recollit tots els grups polítics del consistori tarragoní. La decisió presa avui pel plenari municipal, sumada a la Taula de control de l’aire que ja s’ha constituït aquesta setmana, conformen un marc idoni per coordinar i debatre l’impuls de l’estudi. Celebrem també l’aprovació per unanimitat de la moció que ha de permetre l’elaboració d’un llibre blanc de les necessitats bàsiques en matèria d’equipaments. El llibre blanc servirà d’inventari dels equipaments existents i permetrà saber les seves característiques bàsiques, el seu estat de conservació, l’adequació als usos i necessitats presents i futures i les possibilitats d’ampliació. Per la seva elaboració volem comptar amb la participació directa de la ciutadania i d’aquelles entitats que pel seu objecte social en puguin sortir beneficiades. També ens produeix gran satisfacció el compromís que s’ha adquirit amb la sanitat pública mitjançant la moció presentada amb ICV-EUiA i PSC i que ha rebut el suport de la resta de grups, excepte el de CiU que s’ha abstingut. D’altra banda, lamentem profundament que no hagi prosperat cap de les dues mocions relacionades amb l’Associació de Municipis per la Independència, que presentàvem conjuntament amb altres grups municipals. El vot contrari a l’adhesió de la ciutat de Tarragona a l’AMI era previsible, però teníem l’esperança que podria prosperar la moció que plantejava una consulta ciutadana perquè fossin els tarragonins els que decidissin sobre aquest punt. La votació en contra d’aquesta consulta suposa una negació explícita d’una forma de democràcia participativa i directa que hauria de ser un dret indiscutible dels ciutadans.

ERC-MES-MDC promourà una consulta ciutadana sobre l’adhesió de Tarragona a l’AMI

Els consellers del grup municipal ERC-MES-MDC volem que l’Ajuntament organitzi una consulta ciutadana per decidir si Tarragona s’ha d’adherir o no a l’AMI. I volem que es celebri no més tard de la tardor de 2015. Considerem que aquesta decisió requereix de mecanismes de presa de decisió col·lectius, més encara quan la posició de rebuig a aquesta adhesió per part de la majoria del plenari tarragoní està confrontada amb la percepció que una part important de la ciutadania s’hi mobilitza a favor. En els darrers anys, els ciutadans de Tarragona s’han mostrat actius a l’hora d’expressar la seva opinió sobre el procés polític que viu el país. L’octubre del 2010, 6.766 persones van participar en la consulta popular ‘Tarragona Decideix’ i el 9N de 2014, 30.341 persones van desafiar el Tribunal Constitucional votant durant la jornada participativa. En aquest context, el juliol de 2013, es va produir la recollida de signatures més important que recorda la ciutat. 9370 tarragonins van reclamar a l’Ajuntament de Tarragona que la ciutat s’adherís a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), un exercici de participació democràtica de la ciutadania que el Consistori hauria de valorar. Creiem que la democràcia representativa és fonamental i desitjable, però és necessari complementar-la amb molta més democràcia directa i participativa. Per tot això, el proper divendres presentarem, conjuntament amb la CUP, una moció per tirar endavant una consulta ciutadana sobre l’adhesió de Tarragona a l’Associació de Municipis per la Independència.  

ERC-MES-MDC proposa l’elaboració d’un llibre blanc que serveixi de base per a un futur pla d’equipaments municipals

A la ciutat de Tarragona és recurrent el debat polític, mediàtic i ciutadà sobre l’ús que s’ha de donar a determinats equipaments com la Tabacalera, el preventori de la Savinosa o el Banc d’Espanya entre altres. Els consellers d’ERC-MES-MDC creiem que és necessari invertir l’ordre del debat i plantejar, com a punt de partida, la necessitat d’elaborar un llibre blanc que defineixi amb claredat quines són els equipaments de tot tipus que necessita la ciutadania – cultural, social esportiu, administratiu, etc – en tot el terme municipal. Detectades aquestes necessitats, arribaria el moment de decidir on, com i amb quines característiques s’ha d’ubicar cada equipament. El llibre blanc actuaria com a inventari dels equipaments existents i permetria saber les seves característiques bàsiques, el seu estat de conservació, l’adequació als usos i necessitats presents i futures i les possibilitats d’ampliació. Al mateix temps, recolliria les necessitats objectives bàsiques que es poden deduir dels diversos instruments de planificació sectorial vigents. Alguns exemples d’aquests instruments a nivell de Catalunya serien el Mapa de lectura pública, el Pla director d’instal·lacions i equipaments esportius, el Pla director Sociosanitari o el Pla Estratègic d’Usos i la Gestió del Temps a la Vida Quotidiana. A nivell local també existeixen instruments de gran vàlua que van des del POUM fins el Pla Local d’equipaments culturals impulsat per ERC durant la legislatura 2007/2011, passant pel Pla Director d’Espais Verds a Tarragona. Des d’ERC-MES-MDC apostem per un procés de formulació d’aquest llibre blanc que compti amb una fase de participació pública, posant l’èmfasi en les entitats que pel seu objecte social en podrien sortir beneficiades; i alhora amb una fase de confecció tècnica que s'ha de realitzar amb els recursos propis de l'ajuntament, sense que calgui externalitzar els treballs. Creiem fermament que cal evolucionar dels equipaments centralitzats als equipaments de proximitat, distribuïts per tot el teixit urbà en funció de les necessitats de la població i les projeccions demogràfiques que es preveuen en els propers anys.

Tarragona ha de disposar d’unes bases de subvencions esportives objectives, transparents i adequades de suport a les entitats esportives de la ciutat.

El GM d’ERC-MES-MDC considera que la situació que pateixen les entitats esportives tarragonines que treballen l’esport base no són pròpies d’una ciutat que el vol fomentar. El GM d’ERC-MES-MDC veu amb preocupació la situació per la qual està passant el CBT, que segons les informacions aparegudes en premsa, podria perdre la plaça per a inscriure’s en la LEB plata degut a l’incompliment financer per part de l’Ajuntament, un fet que ja es va donar en la temporada passada. Aquest situació també ha provocat que el club no hagi pogut fer la planificació adequada de la temporada i la pèrdua de possibilitats de fitxatges. Des del GM d’ERC-MS-MDC demanen que la ciutat s’impliqui més en els projectes esportius de casa, tant semiprofessionals com amateurs, i fomenti decididament l’esport de base com a eina essencial de formació del jovent. Sembla, segons la consellera Mònica Alabart, que la celebració dels Jocs del Mediterrani 2017 van en detriment dels nostres esportistes, quan l’objectiu de la realització d’aquest esdeveniment hauria de ser el foment de la pràctica esportiva a la ciutat. Aquest és el segon cas aparegut en els darrers dies pel que fa a la política esportiva de l’Ajuntament, contraria al foment de l’esport. Recordem que la setmana passada aquest grup ja va denunciar que l’Ajuntament de Tarragona només ha implementat el 26.32% dels 38.000€ compromesos en la moció aprovada el 23 d’octubre de 2015, i presentada per ERC-MES-MDC, que demanava que s’establís una línia de beques i ajuts d’un mínim de 38.000€ per a subvencionar l’activitat esportiva d’aquells tarragonins d’entre 6 i 16 anys que, per qüestions de rendes familiars insuficients, no puguin accedir a aquesta pràctica. Aquests dos casos se sumen a la situació d’altres clubs, que o bé no reben el suport del municipi i/o es veuen obligats a utilitzar instal·lacions esportives de fora el municipi per a poder seguir amb les seves activitats, que no són cap altre que el fomenten l’esport de base, com a eina d’ensenyament i treball social.

ERC-MES-MDC VOL IMPULSAR UN ESTUDI SOBRE LA QUALITAT REAL DE L’AIRE AL CAMP DE TARRAGONA

Es presentarà una moció conjunta amb CUP, CIU, Ciutadans i ICV-EUiA al proper plenari del dia 17 de juliol    A Tarragona es realitzen activitats industrials i portuàries on es produeixen emissions de contaminants a l’atmosfera, ja sigui en forma d’emissions localitzades o difuses, així com altres focus contaminants. Atès que els poders públics tenen l’obligació de vetllar per la salut pública i el benestar dels ciutadans, des del grup municipal ERC-MES-MDC i conjuntament amb Ciutadans, CiU, CUP i ICV-EUiA, volem instar l’ajuntament a  impulsar un estudi sobre la qualitat real de l’aire al polígon sud buscant la complicitat dels municipis següents: Vila-seca, la Canonja i Salou ‘Aquest estudi no és altra cosa que fer un escàner de tots els compostos químics que afecten la nostra zona. L’estudi realitzat al polígon nord l’any 2012 va servir d’alerta i els resultats van crear certa preocupació. La ciutadania no pot viure amb la preocupació i el dubte’, assegura Jordi Fortuny, conseller d’ERCMES-MDC. ‘No estem focalitzant l’estudi directament en l’acció contaminant industrial o portuària. Aquest estudi d’alguna forma ha d’entrar a treballar qualsevol episodi industrial, domèstic o d’altres tipus. Sino no tindria validesa. L’estudi del plígon nord també reflecteix episodis derivats d’altres activitats dins el polígon o de la industria alimentaria’, apunta el conseller. ‘Cal recordar que des del Parlament ja s’està impulsant la taula de control de l’aire, que tirarà endavant al llarg d’aquest mes. En aquest sentit, estem esperançats perquè aquesta taula podria servir per coordinar i debatre tot plegat i donar pautes de millora’, conclou Fortuny.    La presentació de la moció ha comptat amb la presència de la plataforma Cel Net, entitat impulsora de l’estudi realitzat al polígon nord i que serveix de plataforma de les reivindicacions ciutadanes en relació a la qualitat de l’aire. El seu portaveu Josep Maria Torres ha celebrat ‘l’acte de valentia i sentit comú que han agafat els diversos grups municipals impulsant aquest estudi.

El grup municipal ERC-MES-MDC presenta una moció per l’adhesió de Tarragona a l’Associació de Municipis per la independència

La ciutat de Tarragona no pot perdre el fil de la història del país i s’ha de sumar als 710 municipis que formen part, a dia d’avui, de l’Associació de Municipis per la Independència. Per això, el grup municipal ERC-MES-MDC presenta una moció per l’adhesió de la ciutat a l’AMI. Una moció que compta amb el suport dels grups municipals de CIU i la CUP i la complicitat de l’ Assemblea Nacional Catalana, l’Associació de Municipis per la Independència i Òmnium Cultural. ‘Presentem aquesta moció per una qüestió de compromís amb les entitats que avui ens acompanyen, però sobretot per un compromís que ja teníem adquirit amb la ciutadania’, afirma el conseller Xavi Puig. ‘Tarragona no pot perdre el fil de la història. Es tracta d’acceptar un país tal com el tenim o revelar-nos. S’ha de donar resposta a les massives mobilitzacions ciutadanes i traduir la reivindicació del carrer en política institucional. La història ens ensenya que la República es fa des de baix, des de les viles i ciutats’, conclou Puig. En la presentació a la premsa de la moció d’adhesió a l’AMI han participat també representants de CIU i la CUP, així com de l’ANC, l’AMI i d’Òmnium Cultural. El coordinador local de l’ANC a Tarragona, Carles Xavier Gómez, ha assegurat que ‘a Tarragona quelcom està canviant. La composició d’aquesta mesa que presenta la moció simbolitza unitat davant un procés que ens portarà a aconseguir la República Catalana’. Jordi Molinera, representant de l’AMI al territori, ha afirmat que ‘l’AMI es nodreix de municipis que fan força per un front comú i és important que una ciutat que reclama la capitalitat li demani al seu ajuntament que l’exerceixi i lideri l’AMI a les nostres comarques’. Molinera ha destacat també que la setmana vinent Reus se sumarà a l’AMI. Per la seva banda, Rosa Maria Codines, presidenta d’Òmnium Cultural del Tarragonès, ha expressat ‘la gran satisfacció per Òmnium per la imatge de força i unitat que donen conjuntament les entitats civils i tot l’equip de persones que formen aquests partits’ – en referència a ERC-MES-MDC, CIU i CUP.

El grup municipal ERC-MES-MDC dóna suport a la vaga dels treballadors de Port Aventura convocada per aquest dissabte 4 de juliol

El parc temàtic Port Aventura és, pel que fa a dimensions, el primer parc de l’estat espanyol i el tercer d’Europa. Per la seva magnitud, Port Aventura té una influència directa en l’establiment de condicions laborals en el sector del turisme i la restauració del territori. Les seves decisions sovint transcendeixen més enllà de la seva estructura empresarial i repercuteixen en la generació d’unes escales salarials que són l’exemple a seguir per altres empreses del sector i del territori. Per tot això, considerem que és inadmissible la creació de la nova categoria salarial denominada G9 i que preveu contractes de 3 mesos de durada amb un sou de 670 euros mensuals; un abaratiment de la mà d’obra que condemna els treballadors a una ocupació precària. No menys preocupant és el fet que Port Aventura hagi decidit eliminar el número mínim de treballadors fixes discontinus de la plantilla de l’empresa i que fins ara estava fixat en 1300 treballadors. Des del grup municipal ERC-MES-MDC apostem fermament pel foment de l’ocupació digna i de qualitat en tots i cadascun dels sectors productius. Port Aventura va assolir al final de l’exercici 2013 un benefici net de 13 milions d’euros i una xifra de visitants de prop de 4 milions. Aquest 2015 celebra el seu vintè aniversari i ho fa amb una inversió de 10 milions d’euros en projectes hotelers i amb la ferma aposta de tirar endavant l’espai temàtic Ferrari Land, amb un pressupost de 100 milions d’euros. Les xifres doncs, evidencien la bona situació econòmica que viu el parc temàtic. Una situació que no es veu reflectida en les polítiques laborals que aplica l’empresa.  

Pau Ricomà lamenta la judicialització d’afers que es podrien haver solucionat a nivell dels òrgans interns de partit La candidatura de Ricomà compta amb l’aval de l’executiva nacional d’ERC

Les discrepàncies en l’elecció del diputat provincial pel partit judicial de Tarragona es podrien haver resolt sense arribar a presentar cap recurs a la Junta Electoral. “Lamentem que es judicialitzin discrepàncies que es poden solucionar a nivell dels òrgans interns del partit i que malmeten la imatge d’ERC”, afirma Pau Ricomà, en referència a les notícies aparegudes en alguns mitjans escrits sobre el recurs presentat per l’alcalde de La Secuita, Eudald Roca, davant la Junta Electoral. “Ens indigna que es llencin insinuacions greus sobre possibles fets delictius en relació a la suposada falsificació d’una signatura. Aquest tipus d’afirmacions suposen un atac directe a la meva honorabilitat i a la de companys de partit”, explica Ricomà. “En aquest sentit, em reservo el dret a emprendre les accions legals que consideri oportunes”. Cal remarcar que és l’executiva nacional qui ha proposat i avalat la candidatura de Pau Ricomà a la Diputació de Tarragona, tal i com s’ha pogut veure en l’acta que s’ha mostrat durant la roda de premsa. A més a més, el procediment compta també amb l’aval del reglament intern d’ERC. “Em sento absolutament avalat pel partit”, assegura Pau Ricomà. Cal esperar ara la resolució de la Junta electora sobre la duplicitat d’avals que s’ha produït, ja que hi ha quatre consellers del territori que han avalat tant la candidatura de Pau Ricomà com la d’Eudald Roca. Pau Ricomà ha sumat un total de 16 avals i Eudald Roca 14. En aquest sentit, Ricomà ha manifestat el seu malestar “pel fet que la Junta Electoral no hagi actuat per iniciativa pròpia per solucionar aquest aspecte quan va rebre les dues candidatures i els seus respectius avals”. La Junta Electoral serà qui haurà de demanar a aquests regidors que rectifiquin el seu vot i avalin un sol candidat.  

ERC vol impulsar una consulta ciutadana sobre els Jocs Mediterranis 2017

El grup municipal ERC-MES-MDC buscarà l’acord amb els altres grups per fer la proposta al Plenari de l’Ajuntament de Tarragona seguint la Llei Catalana de Consultes La celebració d’un esdeveniment com els Jocs Mediterranis requereix d’un procés de transparència i participació envers la ciutadania. Engegar la consulta servirà per posar damunt la taula tota la informació necessària per saber en quin punt ens trobem. “Ens agradaria molt que els Jocs fossin un èxit, però en base a uns arguments sòlids.”, ha assegurat el portaveu republicà Pau Ricomà. “Tirar endavant una consulta obriria un procés de transparència envers els ciutadans. Els Jocs poden suposar una càrrega econòmica, els ciutadans han de conèixer els riscos i els avantatges. És necessari fer una diagnosi de la situació en que ens trobem actualment”. Per fer-ho, “estem ultimant la proposta, volem posar-la a disposició de la resta de grups, que sigui una proposta oberta i consensuada. Des de la data de presentació, fins el redactat i la mateixa pregunta de la consulta” ha apuntat Ricomà. En aquest sentit, el grup municipal d’ERC-MES-MDC s’ha reunit aquest dilluns amb el Conseller i Comissionat pels Jocs, Javier Villamayor, per fer una demanda d’informació en relació a diversos aspectes, entre els quals destaquen:   Els contractes signats amb els patrocinadors i amb l’empresa Octagon, encarregada del servei de captació de donants i patrocinadors. Tota la informació referent al pressupost operatiu dels Jocs i les diferents partides Quin impacte econòmic suposaria que la ciutat es retirés dels Jocs Mediterranis Quina és la quota anual que estem pagant al COI pels drets dels Jocs i durant quant temps. En la mateixa reunió “hem expressat la nostra preocupació pel ritme de captació dels patrocinis. No avança al ritme previst. A més a més, estem a dos anys dels Jocs i encara no tenim cap projecte executiu, no tenim tancat el contracte d’on s’allotjaran els atletes.