Tarragona

Totes les notícies

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona

Ricomà: "És una solució decebedora que pretén que els ajuntaments financem la mala gestió de l'estat espanyol"

"La solució és insuficient i sobretot és decebedora". Així és com l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, titlla el fet que la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) hagi aprovat la proposta del govern espanyol, concretament del Ministeri d'Hisenda, la qual insta els ajuntaments a transferir els seus estalvis a la hisenda estatal en forma de préstec i el que encara és més cridaner és que ens els tornarien a dotze anys i que ens veuríem obligats a poder-nos-els gastar en allò que dicti el govern de Madrid. "Utilitzen els ajuntaments com a bancs de l'estat espanyol. Això no té no cap ni peus", ha lamentat Ricomà qui ha afegit que "ara és un moment en què som nosaltres qui necessitem els diners, que són de la ciutadania, per a poder fer front als efectes de la pandèmia".  La decisió no és l'esperada ni la que reclamava l'alcalde quan va enviar la carta a la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, el passat 17 de març, en la qual reclamava que "s'utilitzin tots els instruments jurídics que siguin necessaris perquè es procedeixi a la modificació de l'aplicació de l'art. 32 de la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d'abril, d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera" ni tampoc és el que defensem com a ERC.  En aquest sentit, ha recordat que el que s'ha aprovat és "una mesura que només pretenen recentralitzar recursos i finançar la mala gestió de l'Estat" i alhora, "neutralitza qualsevol debat de fons sobre la necessària reforma de la llei, que té lligada de mans als ajuntaments i condiciona les finances locals". El republicà ha afegit que "la bona feina feta pels ajuntaments hauria de revertir directament en la ciutadania a través de mesures i polítiques adients per a la situació actual".  La mesura de transferir els romanents a l'estat espanyol aprovada aquesta setmana és voluntària. Això vol dir que cada ajuntament haurà de valorar què fa, ja que no tots tenen la mateixa situació econòmica ni pressupostària.

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona, Cinta Pastó

Cinta Pastó, nova consellera a l'Ajuntament: "Treballaré amb esforç i amb la mirada posada en lluitar per una Tarragona millor"

Cinta Pastó és des d'avui nova consellera a l'Ajuntament de Tarragona. La serrallenca ha pres possessió de l'acta com a responsable política aquest mateix divendres en un acte presencial presidit per l'alcalde Pau Ricomà. Pastó ha rebut la medalla de consellera i el bastó, com a quarta tinenta d’alcalde minuts abans que arrenqués el consell plenari.  La consellera entra a l'Ajuntament amb força, amb il·lusió i amb les idees molt clares. "Treballaré amb esforç i dedicació i amb la mirada posada en lluitar per una Tarragona millor, que estigui a l’alçada dels seus ciutadans", ha assegurat. Pastó ha apuntat que "el meu vessant humanitari, juntament amb la meva vocació de metge que és la que em fa bellugar cada dia, pot aportar valor afegit en aquesta etapa que estem vivint com a ciutadania, com a ciutat i com a govern". "És un moment excepcional per Catalunya, no només per la pandèmia, sinó també pel context polític en el qual està immersa. Això també m'esperona a treballar per a aconseguir una república justa per a tots els ciutadans", ha afegit.  Pastó agafa així el relleu de la republicana Laura Castel, qui va fer efectiva la seva renúncia el passat 10 de juliol, en el ple de caràcter extraordinari, per poder dedicar-se exclusivament al Senat.  L'alcalde Pau Ricomà ha donat la benvinguda a la nova consellera afirmant que "és una persona molt treballadora i professional i que aportarà molt al conjunt de l'Ajuntament de Tarragona. La seva experiència, formació, capacitat de treball en equip i el seu esperit de servei i compromís amb la ciutat ens ajudaran a seguir treballant per la Tarragona que volem, la del canvi" Qui és Cinta Pastó? La consellera va néixer al barri del Serrallo de Tarragona l’any 1959. És llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona (1988). És Metge Adjunt d’Urgències a Villablanca, Serveis Assistencials des de 1991 i també ha sigut metge a l’ICS on  al CAP Sant Pere i Sant Pau.

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona

Ricomà: "Hem viscut uns mesos terribles, en els que el conjunt de la societat ha estat posat a prova"

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha presidit aquest diumenge l'acte de reconeixement en record de les víctimes i d'homenatge a tots els col·lectius que han lluitat des del primer dia contra la Covid-19 i perquè no ens faltés de res durant els mesos de confinament. El republicà juntament amb tres persones més que pretenen simbolitzar el conjunt de tarragonins i tarragonines, ha descobert la placa commemorativa que s'ha instal·lat al costat de l'olivera que s'ha plantat al Parc del Francolí en honor a aquest reconeixement. En aquesta placa s'hi pot llegir "En record a les víctimes i en homenatge a tots els col·lectius que han lluitat amb esforç i sacrifici per vèncer la pandèmia de la COVID-19". La interpretació de peces musicals, els aplaudiments i el sentit minut de silenci en record de les persones han omplert el Parc del Francolí en aquest vespre d'estiu i en aquest més que merescut i necessari acte. L'encarregat de tancar-lo ha sigut l'alcalde Ricomà. Davant de més de 200 persones, ha començat el seu parlament amb unes emotives paraules com a mostra "d'escalf, respecte i afecte a totes les famílies que han perdut un ser estimat durant la pandèmia". "Hem viscut uns mesos terribles, en els que el conjunt de la societat ha estat posat a prova. Durant els quals, molts dels nostres ens han deixat definitivament per culpa de la COVID-19, sense que els poguéssim acompanyar en els seus últims moments. Això, per més fort que se sigui, ha estat una prova extremadament dura per a moltes famílies", ha expressat amb emotivitat. No es pot abaixar la guàrdia  Ricomà també ha volgut recordar que "pot semblar que ja hem superat les situacions més dramàtiques, però nous brots a indrets no gaire llunyans, ens recorden que hem de recuperar l'activitat professional, cultural i social amb la mateixa responsabilitat individual i col·lectiva que vam mantenir durant el confiament". L'alcalde ha recordat a totes les persones que han hagut de viure el confinament en "situacions extremes en les quals s'extremen les dificultats" però ha fet una crida a l'esperança dient que "les situacions extremes també activen la solidaritat".

Manel Castaño, Castaño, Manel,

Nou èxit a Educació: Castaño anuncia que s'obriran dos grups de P3 a escoles públiques de la ciutat

El conseller d'Educació a l'Ajuntament de Tarragona, Manel Castaño, ha afirmat aquest matí que s'obriran dos nous grups d'alumnes de P3, un a l'Escola El Miracle i l'altre, a l'Escola Marcel·lí Domingo, a Sant Pere i Sant Pau. Castaño ha afirmat "avui és un dia important per la ciutat, no només perquè augmenten els grups de P3, perquè encetem un canvi de tendència, un canvi radical respecte a les polítiques que s'havien seguit fins ara. Això és fruit d'un gran esforç de planificació del departament d'Educació de la Generalitat perquè això sigui possible i que ha comptat amb la demanda i col·laboració de l'Ajuntament". Aquesta decisió d'ampliar els grups, segons el conseller, "suposa un punt d'inflexió per equilibrar l'oferta de places tant a la pública com a la concertada a les zones de Tarragona que pateixen un desequilibri entre l'oferta i la demanda real que hi ha". El republicà ha manifestat que aquesta decisió ja ha estat traslladada al grup de pares i mares que han constituït una plataforma per a reivindicar una Educació pública, de proximitat i de qualitat. "Avui donem resposta, juntament amb el Departament d'Educació, a una petició explícita, real i que calia resoldre", ha expressat. Castaño també ha apuntat que "per tal d'equilibrar més l'oferta de l'escola pública de la concertada, aquesta qüestió s'estudiarà en la Comissió del Mapa Escolar de Tarragona del Consell Escolar Municipal". En aquest sentit, ha afegit que l'estudi es portarà a terme amb dades reals del padró per tal de replantejar la zonificació a la ciutat. Castaño ha clos dient que "aquest és un compromís del govern de l'Ajuntament, una escola més equitativa, menys segregadora i apostar per un equilibri". Aquest rumb ferm en Educació a l'Ajuntament també s'ha vist materialitzat enguany amb el compromís que es va adquirir de baixar la ràtio del curs que ha finalitzat aquest juny i que ha passat de 25 a 23 alumnes per classe, facilitant l'atenció als alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu (NESE).

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona

Pau Ricomà: "El canvi a Tarragona s'ha materialitzat des del minut u"

Ja fa un any que Pau Ricomà va ser investit alcalde de Tarragona. Aquest temps ha servit per a demostrar que governar una ciutat de manera diferent del que s'arrossegava des de feia molts anys era possible i que la voluntat de canvi era real. "Ha sigut un any il·lusionant, la Tarragona d'ara ja és diferent de la de fa un any, el canvi s'ha materialitzat des del minut 1 amb les maneres de fer". Amb aquestes paraules és com ha encetat la roda de premsa celebrada aquest dilluns i on ha apuntat que és "un canvi sense estridències, s'ha acabat la política dels grans projectes megalòmans i les grans promeses que no s'acaben complint". El govern liderat pel republicà treballa amb uns objectius molts clars i que la pandèmia no ha fet variar en absolut, com són la cohesió, la sostenibilitat, la cultura i Tarragona com a ciutat cuidadora.  Aquest any hem hagut de superar diverses situacions i això ha deixat palesa que una diferència substancial del nostre govern ha estat "tractar la ciutadania com a adults, en les coses quotidianes i també en les excepcionals "perquè som un govern transparent, honest, pròxim i participatiu". A tot això, l'alcalde ha afegit que "hem demostrat capacitat de treball i esforç davant el repte d'engegar una nova legislatura i gestionar tot el seguit de fets inusuals que han passat en un any, com l'incendi a Miasa, el tancament de l'amfiteatre, la Sentència del Procés, el temporal Glòria, el trencament de la canonada del CAT, l'explosió d'IQOXE o la crisi de la COVID-19". L'alcalde ha remarcat que la gestió de la pandèmia ha estat una de les constatacions "que som un equip nou però preparat i que ha demostrat que l'engranatge funciona inclús en circumstàncies excepcionals". Des que hem entrat a l'Ajuntament hem tingut clar que calia muscular el consistori pel que fa a personal i que era necessari agilitzar tots els tràmits per fer una administració més eficient. Així ho estem fent. "Hem musculat àrees estratègiques com contractació i llicències; la incorporació a l'estiu del gerent de Recursos Humans; l'obertura al sector privat dels alts càrrecs directius, musculació de l'IMSS, i hem apostat per la fusió de l'AMT i l'EMT a l'estiu, per racionalitzar i muscular les dues empreses municipals, així com la creació de noves conselleries: benestar animal, capacitats diverses, feminismes i LGTBIQ, Nova Ciutadania".

Xavi Puig, Puig,

Xavi Puig: "El jardí vertical més gran d'Europa era només per fer un titular, no hi ha hagut gestió"

L'Ajuntament de Tarragona, amb Pau Ricomà al capdavant, ha decidit desmantellar el jardí vertical de la Tabacalera. El que havia de ser l'emblema de l'anomenada smartr city passarà a la història per ser una expressió més d'una mala gestió de l'anterior equip de govern. El conseller de Territori i portaveu d'ERC a l'Ajuntament, Xavi Puig ha expressat que "el jardí vertical més gran d'Europa era només per fer un titular, no hi ha hagut gestió" i el que ha aportat a la ciutat són "problemes de seguretat i d'insalubritat. En definitiva, no ens ha aportat res de bo, només despeses innecessàries des del 2010".  Puig ha recordat que aquest jardí vertical ha costat "més de tres milions d'euros, una quantitat que es podia haver destinat a altres punts de la ciutat on la ciutadania els hagués pogut gaudir". Sobre això, ha etzibat que "la dèria per ser el jardí vertical més gran i més smart és una mica de cartró pedra si no es cuida bé" i ha afegit que a nosaltres "ens agrada més apostar per coses més senzilles i realistes, i que tothom pugui gaudir, com un jardí mediterrani a l'abast dels veïns o, de forma més silvestre, camps primaverencs com els de la Budellera, que estan preciosos".  A causa del lamentable estat del jardí que cobreix part de la façana de la Tabacalera, Puig ha afirmat que "és molt millor destinar els recursos que ens costa el seu manteniment a millorar els jardins de la ciutat que la gent pot passejar i gaudir de veritat”.  En aquest sentit, ha afegit que "amb el desmuntatge i la rehabilitació del parc de la Tabacalera dignificarem l'espai i el posarem en valor".  Està previst que el desmuntatge del jardí vertical duri unes nou setmanes. El pressupost per al desmantellament és de 19.500 euros (més IVA). 

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona, comissió d'estudi, parlament

Ricomà: "Arribin fins al final, que es coneguin les causes i es faci justícia"

Pau Ricomà ha comparegut aquesta tarda a la Comissió d'Estudi de la Seguretat de la Petroquímica del Parlament de Catalunya, que s'ha celebrat per videoconferència. L'alcalde de Tarragona ha reclamat als diputats que en formen part que "arribin fins al final en aquesta comissió d'estudi per tal que se sàpiguen les causes d'aquest terrible accident i que es faci justícia i sobretot perquè volem que mai més torni a passar". El republicà els ha instat també a "formular el nou paradigma perquè la gent de Tarragona es mereix que hi hagi un abans i un després" de l'explosió del reactor de l'empresa petroquímica. Durant la seva compareixença Ricomà ha reiterat que aquest accident ha de servir per introduir canvis molt significatius i sobretot en la manera comunicar i de controlar. "El que posem en qüestió és que en l'època de l'internet de les coses no hi hagi una agència de seguretat capaç de monitoritzar i detectar a temps real qualsevol fuita que pugui posar en perill la població", ha destacat. L'alcalde ha exigit que la inversió en tecnologia ha d'arribar perquè "el Camp de Tarragona assumeix la càrrega solidària de suportar les externalitats d'una indústria que comporta grans beneficis per a tot el país, per tot l'estat i per tota la humanitat i per això ens sembla que és just reclamar com a compensació totes les inversions en seguretat necessàries perquè els veïns visquin amb la tranquil·litat que es mereixen". Les sirenes han de sonar des del minut zero  Ricomà ha deixat palès que cal que es revisin els protocols, "recollint una petició unànime de totes les entitats veïnals, que és que quan un accident afecti la població, les sirenes s'activin de forma immediata recomanant el confinament". En aquest sentit, ha lamentat que el 14 de gener les sirenes no sonessin "i això va indignar als veïns. És més, se'ns va explicar que no va sonar perquè no es va produir núvol tòxic, el vent va ajudar". Sobre això, l'alcalde ha recordat als membres de la comissió que "el so de les sirenes ens impulsa a la mesura de prevenció més elemental, que és el confinament de la població des del primer moment".

El ple de l'Ajuntament de Tarragona celebrat aquest divendres

Tarragona avança cap a una mobilitat i un urbanisme sostenible i de cohesió

El ple de l'Ajuntament de Tarragona celebrat aquest divendres, de forma telemàtica, ha aprovat la suspensió de la tramitació dels plans urbanístics i l'atorgament de llicències en el Pla Parcial 43 (Mas d'en Sorder) durant un any. El conseller de Territori, Xavi Puig, ha deixat clar que el desenvolupament d'aquest pla no respon a l'urbanisme sostenible que sempre hem defensat per part d'ERC. El republicà ha rebutjat que s'aprovin "bolet urbanístic" que el que facin és dividir més Tarragona i per això afirma que des del govern municipal "volem un centre fort, uns barris cohesionats i molta Anella Verda". "El que no volem, és una Tarragona a trossos, la volem sencera i per això estem per un urbanisme de cohesió i sostenible", ha sentenciat. Aquesta acció mostra, un cop més, que el govern municipal "vol deixar enrere els models d'urbanisme del pelotazo amb vistes al mar i per això hi ha hagut un canvi al capdavant de l'Ajuntament". Puig ha apuntat amb rotunditat que "la ciutat no és dels promotors, és dels ciutadans. Cap promotor ens ha de dir per on ha de créixer Tarragona". Ajuda directa a la cultura Avui també ha tirat endavant una ajuda directa de 100.000 euros per al sector de la cultura. L'alcalde i conseller de Cultura, Pau Ricomà, ha celebrat que el ple hagi aprovat aquesta mesura, ja que fa costat a un sector "que s'ha vist obligat a aturar la seva activitat i que moltes vegades ha estat poc valorat". El mateix alcalde ha recordat que des del primer dia, aquest govern "està compromès amb el sector cultura, tant amb l'amateur com amb el professional" i ha avançat que aquests ajuts no seran els únics que es destinaran per a pal·liar els efectes de la COVID-19 en el món cultural. Aquest divendres, doncs, s'han aprovat les bases reguladores per a l'atorgament de subvencions amb caràcter extraordinari a empreses i professionals que podran rebre fins a 6.000 euros. L'alcalde presidirà una comissió, que també comptarà amb representants de l'oposició, en la qual es valorarà les propostes presentades i que tindran un informe tècnic que s'haurà fet prèviament.

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona, ple, Tarragona

Ricomà: "Avançar a la fase u és una oportunitat perquè la ciutat bategui però cal fer-ho bé, amb responsabilitat"

Tarragona ha passat a la fase u del desconfinament. Aquest pas endavant, segons l'alcalde Pau Ricomà, "és una oportunitat perquè la ciutat bategui però cal ser prudents". El republicà apunta que "encara que s'avanci de fase, l'objectiu número u ha de ser evitar contagis, com hem fet des del primer dia a la ciutat". Ricomà considera que "l'èxit de la ciutat en la fase 1 del pla de desescalada determinarà el principi de l'èxit de tot el país. Tot allò que fem serà bo pel país, i ens podem equivocar poc. Hem d'aprendre dels errors que puguem cometre i resoldre'ls ràpidament. És una gran responsabilitat perquè som la ciutat més gran de Catalunya que entra en aquesta fase". L'alcalde subratlla que "ara és l'hora de la responsabilitat individual per poder seguir caminant endavant, com a ciutat i com a societat". En aquest sentit Ricomà diu a la ciutadania que "no ens podem relaxar, ens hi juguem molt" i recorda que si hem arribat fins aquí és gràcies al "comportament exemplar dels veïns i veïnes de Tarragona".  Per altra banda, manifesta que aquesta desescalada és un pas endavant per als sectors que han quedat més tocats per aquesta crisi generada per la COVID-19. "Som conscients que n'hi ha que han patit molt. Aquesta situació excepcional ha fet que molts negocis estiguin en perill i per això s'han de salvar els sectors que ho està passant realment molt malament", afegeix Ricomà. Tanmateix, el batlle recorda que "no cal córrer, cal fer les coses bé perquè tenim l'estiu aquí al costat i qualsevol moviment en fals ens pot afectar". Els veïns han de participar activament perquè Tarragona recuperi el batec "però ho ha de fer responsablement. No perdem de vista que hem de seguir lluitant per evitar contagis, com hem fet des del primer dia", sentencia.  Per cloure, l'alcalde expressa que "és molt important fer les coses ben fetes i de manera responsable. Els sectors del comerç, el turisme i la cultura evidentment dependran de com fem les coses durant aquesta fase, sense córrer, i per tant, siguem-ne conscients".