Tarragona

Totes les notícies

Manel Castaño, Castaño, Manel,

Nou èxit a Educació: Castaño anuncia que s'obriran dos grups de P3 a escoles públiques de la ciutat

El conseller d'Educació a l'Ajuntament de Tarragona, Manel Castaño, ha afirmat aquest matí que s'obriran dos nous grups d'alumnes de P3, un a l'Escola El Miracle i l'altre, a l'Escola Marcel·lí Domingo, a Sant Pere i Sant Pau. Castaño ha afirmat "avui és un dia important per la ciutat, no només perquè augmenten els grups de P3, perquè encetem un canvi de tendència, un canvi radical respecte a les polítiques que s'havien seguit fins ara. Això és fruit d'un gran esforç de planificació del departament d'Educació de la Generalitat perquè això sigui possible i que ha comptat amb la demanda i col·laboració de l'Ajuntament". Aquesta decisió d'ampliar els grups, segons el conseller, "suposa un punt d'inflexió per equilibrar l'oferta de places tant a la pública com a la concertada a les zones de Tarragona que pateixen un desequilibri entre l'oferta i la demanda real que hi ha". El republicà ha manifestat que aquesta decisió ja ha estat traslladada al grup de pares i mares que han constituït una plataforma per a reivindicar una Educació pública, de proximitat i de qualitat. "Avui donem resposta, juntament amb el Departament d'Educació, a una petició explícita, real i que calia resoldre", ha expressat. Castaño també ha apuntat que "per tal d'equilibrar més l'oferta de l'escola pública de la concertada, aquesta qüestió s'estudiarà en la Comissió del Mapa Escolar de Tarragona del Consell Escolar Municipal". En aquest sentit, ha afegit que l'estudi es portarà a terme amb dades reals del padró per tal de replantejar la zonificació a la ciutat. Castaño ha clos dient que "aquest és un compromís del govern de l'Ajuntament, una escola més equitativa, menys segregadora i apostar per un equilibri". Aquest rumb ferm en Educació a l'Ajuntament també s'ha vist materialitzat enguany amb el compromís que es va adquirir de baixar la ràtio del curs que ha finalitzat aquest juny i que ha passat de 25 a 23 alumnes per classe, facilitant l'atenció als alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu (NESE).

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona

Pau Ricomà: "El canvi a Tarragona s'ha materialitzat des del minut u"

Ja fa un any que Pau Ricomà va ser investit alcalde de Tarragona. Aquest temps ha servit per a demostrar que governar una ciutat de manera diferent del que s'arrossegava des de feia molts anys era possible i que la voluntat de canvi era real. "Ha sigut un any il·lusionant, la Tarragona d'ara ja és diferent de la de fa un any, el canvi s'ha materialitzat des del minut 1 amb les maneres de fer". Amb aquestes paraules és com ha encetat la roda de premsa celebrada aquest dilluns i on ha apuntat que és "un canvi sense estridències, s'ha acabat la política dels grans projectes megalòmans i les grans promeses que no s'acaben complint". El govern liderat pel republicà treballa amb uns objectius molts clars i que la pandèmia no ha fet variar en absolut, com són la cohesió, la sostenibilitat, la cultura i Tarragona com a ciutat cuidadora.  Aquest any hem hagut de superar diverses situacions i això ha deixat palesa que una diferència substancial del nostre govern ha estat "tractar la ciutadania com a adults, en les coses quotidianes i també en les excepcionals "perquè som un govern transparent, honest, pròxim i participatiu". A tot això, l'alcalde ha afegit que "hem demostrat capacitat de treball i esforç davant el repte d'engegar una nova legislatura i gestionar tot el seguit de fets inusuals que han passat en un any, com l'incendi a Miasa, el tancament de l'amfiteatre, la Sentència del Procés, el temporal Glòria, el trencament de la canonada del CAT, l'explosió d'IQOXE o la crisi de la COVID-19". L'alcalde ha remarcat que la gestió de la pandèmia ha estat una de les constatacions "que som un equip nou però preparat i que ha demostrat que l'engranatge funciona inclús en circumstàncies excepcionals". Des que hem entrat a l'Ajuntament hem tingut clar que calia muscular el consistori pel que fa a personal i que era necessari agilitzar tots els tràmits per fer una administració més eficient. Així ho estem fent. "Hem musculat àrees estratègiques com contractació i llicències; la incorporació a l'estiu del gerent de Recursos Humans; l'obertura al sector privat dels alts càrrecs directius, musculació de l'IMSS, i hem apostat per la fusió de l'AMT i l'EMT a l'estiu, per racionalitzar i muscular les dues empreses municipals, així com la creació de noves conselleries: benestar animal, capacitats diverses, feminismes i LGTBIQ, Nova Ciutadania".

Xavi Puig, Puig,

Xavi Puig: "El jardí vertical més gran d'Europa era només per fer un titular, no hi ha hagut gestió"

L'Ajuntament de Tarragona, amb Pau Ricomà al capdavant, ha decidit desmantellar el jardí vertical de la Tabacalera. El que havia de ser l'emblema de l'anomenada smartr city passarà a la història per ser una expressió més d'una mala gestió de l'anterior equip de govern. El conseller de Territori i portaveu d'ERC a l'Ajuntament, Xavi Puig ha expressat que "el jardí vertical més gran d'Europa era només per fer un titular, no hi ha hagut gestió" i el que ha aportat a la ciutat són "problemes de seguretat i d'insalubritat. En definitiva, no ens ha aportat res de bo, només despeses innecessàries des del 2010".  Puig ha recordat que aquest jardí vertical ha costat "més de tres milions d'euros, una quantitat que es podia haver destinat a altres punts de la ciutat on la ciutadania els hagués pogut gaudir". Sobre això, ha etzibat que "la dèria per ser el jardí vertical més gran i més smart és una mica de cartró pedra si no es cuida bé" i ha afegit que a nosaltres "ens agrada més apostar per coses més senzilles i realistes, i que tothom pugui gaudir, com un jardí mediterrani a l'abast dels veïns o, de forma més silvestre, camps primaverencs com els de la Budellera, que estan preciosos".  A causa del lamentable estat del jardí que cobreix part de la façana de la Tabacalera, Puig ha afirmat que "és molt millor destinar els recursos que ens costa el seu manteniment a millorar els jardins de la ciutat que la gent pot passejar i gaudir de veritat”.  En aquest sentit, ha afegit que "amb el desmuntatge i la rehabilitació del parc de la Tabacalera dignificarem l'espai i el posarem en valor".  Està previst que el desmuntatge del jardí vertical duri unes nou setmanes. El pressupost per al desmantellament és de 19.500 euros (més IVA). 

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona, comissió d'estudi, parlament

Ricomà: "Arribin fins al final, que es coneguin les causes i es faci justícia"

Pau Ricomà ha comparegut aquesta tarda a la Comissió d'Estudi de la Seguretat de la Petroquímica del Parlament de Catalunya, que s'ha celebrat per videoconferència. L'alcalde de Tarragona ha reclamat als diputats que en formen part que "arribin fins al final en aquesta comissió d'estudi per tal que se sàpiguen les causes d'aquest terrible accident i que es faci justícia i sobretot perquè volem que mai més torni a passar". El republicà els ha instat també a "formular el nou paradigma perquè la gent de Tarragona es mereix que hi hagi un abans i un després" de l'explosió del reactor de l'empresa petroquímica. Durant la seva compareixença Ricomà ha reiterat que aquest accident ha de servir per introduir canvis molt significatius i sobretot en la manera comunicar i de controlar. "El que posem en qüestió és que en l'època de l'internet de les coses no hi hagi una agència de seguretat capaç de monitoritzar i detectar a temps real qualsevol fuita que pugui posar en perill la població", ha destacat. L'alcalde ha exigit que la inversió en tecnologia ha d'arribar perquè "el Camp de Tarragona assumeix la càrrega solidària de suportar les externalitats d'una indústria que comporta grans beneficis per a tot el país, per tot l'estat i per tota la humanitat i per això ens sembla que és just reclamar com a compensació totes les inversions en seguretat necessàries perquè els veïns visquin amb la tranquil·litat que es mereixen". Les sirenes han de sonar des del minut zero  Ricomà ha deixat palès que cal que es revisin els protocols, "recollint una petició unànime de totes les entitats veïnals, que és que quan un accident afecti la població, les sirenes s'activin de forma immediata recomanant el confinament". En aquest sentit, ha lamentat que el 14 de gener les sirenes no sonessin "i això va indignar als veïns. És més, se'ns va explicar que no va sonar perquè no es va produir núvol tòxic, el vent va ajudar". Sobre això, l'alcalde ha recordat als membres de la comissió que "el so de les sirenes ens impulsa a la mesura de prevenció més elemental, que és el confinament de la població des del primer moment".

El ple de l'Ajuntament de Tarragona celebrat aquest divendres

Tarragona avança cap a una mobilitat i un urbanisme sostenible i de cohesió

El ple de l'Ajuntament de Tarragona celebrat aquest divendres, de forma telemàtica, ha aprovat la suspensió de la tramitació dels plans urbanístics i l'atorgament de llicències en el Pla Parcial 43 (Mas d'en Sorder) durant un any. El conseller de Territori, Xavi Puig, ha deixat clar que el desenvolupament d'aquest pla no respon a l'urbanisme sostenible que sempre hem defensat per part d'ERC. El republicà ha rebutjat que s'aprovin "bolet urbanístic" que el que facin és dividir més Tarragona i per això afirma que des del govern municipal "volem un centre fort, uns barris cohesionats i molta Anella Verda". "El que no volem, és una Tarragona a trossos, la volem sencera i per això estem per un urbanisme de cohesió i sostenible", ha sentenciat. Aquesta acció mostra, un cop més, que el govern municipal "vol deixar enrere els models d'urbanisme del pelotazo amb vistes al mar i per això hi ha hagut un canvi al capdavant de l'Ajuntament". Puig ha apuntat amb rotunditat que "la ciutat no és dels promotors, és dels ciutadans. Cap promotor ens ha de dir per on ha de créixer Tarragona". Ajuda directa a la cultura Avui també ha tirat endavant una ajuda directa de 100.000 euros per al sector de la cultura. L'alcalde i conseller de Cultura, Pau Ricomà, ha celebrat que el ple hagi aprovat aquesta mesura, ja que fa costat a un sector "que s'ha vist obligat a aturar la seva activitat i que moltes vegades ha estat poc valorat". El mateix alcalde ha recordat que des del primer dia, aquest govern "està compromès amb el sector cultura, tant amb l'amateur com amb el professional" i ha avançat que aquests ajuts no seran els únics que es destinaran per a pal·liar els efectes de la COVID-19 en el món cultural. Aquest divendres, doncs, s'han aprovat les bases reguladores per a l'atorgament de subvencions amb caràcter extraordinari a empreses i professionals que podran rebre fins a 6.000 euros. L'alcalde presidirà una comissió, que també comptarà amb representants de l'oposició, en la qual es valorarà les propostes presentades i que tindran un informe tècnic que s'haurà fet prèviament.

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona, ple, Tarragona

Ricomà: "Avançar a la fase u és una oportunitat perquè la ciutat bategui però cal fer-ho bé, amb responsabilitat"

Tarragona ha passat a la fase u del desconfinament. Aquest pas endavant, segons l'alcalde Pau Ricomà, "és una oportunitat perquè la ciutat bategui però cal ser prudents". El republicà apunta que "encara que s'avanci de fase, l'objectiu número u ha de ser evitar contagis, com hem fet des del primer dia a la ciutat". Ricomà considera que "l'èxit de la ciutat en la fase 1 del pla de desescalada determinarà el principi de l'èxit de tot el país. Tot allò que fem serà bo pel país, i ens podem equivocar poc. Hem d'aprendre dels errors que puguem cometre i resoldre'ls ràpidament. És una gran responsabilitat perquè som la ciutat més gran de Catalunya que entra en aquesta fase". L'alcalde subratlla que "ara és l'hora de la responsabilitat individual per poder seguir caminant endavant, com a ciutat i com a societat". En aquest sentit Ricomà diu a la ciutadania que "no ens podem relaxar, ens hi juguem molt" i recorda que si hem arribat fins aquí és gràcies al "comportament exemplar dels veïns i veïnes de Tarragona".  Per altra banda, manifesta que aquesta desescalada és un pas endavant per als sectors que han quedat més tocats per aquesta crisi generada per la COVID-19. "Som conscients que n'hi ha que han patit molt. Aquesta situació excepcional ha fet que molts negocis estiguin en perill i per això s'han de salvar els sectors que ho està passant realment molt malament", afegeix Ricomà. Tanmateix, el batlle recorda que "no cal córrer, cal fer les coses bé perquè tenim l'estiu aquí al costat i qualsevol moviment en fals ens pot afectar". Els veïns han de participar activament perquè Tarragona recuperi el batec "però ho ha de fer responsablement. No perdem de vista que hem de seguir lluitant per evitar contagis, com hem fet des del primer dia", sentencia.  Per cloure, l'alcalde expressa que "és molt important fer les coses ben fetes i de manera responsable. Els sectors del comerç, el turisme i la cultura evidentment dependran de com fem les coses durant aquesta fase, sense córrer, i per tant, siguem-ne conscients".

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona

Tarragona reclama al govern espanyol disposar del superàvit per combatre els efectes de la COVID-19

El ple de l'Ajuntament de Tarragona celebrat aquest divendres ha aprovat una Declaració Institucional, signada per tots els grups municipals, sobre la crisi de la COVID-19. En el text es reclama a l'estat espanyol poder mobilitzar plenament el superàvit disponible del 2019 sense limitacions des de l'Ajuntament de Tarragona. L'alcalde Pau Ricomà destaca que a través d'aquesta Declaració Institucional "es reclama una cosa que és bàsica, que és recuperar els nostres diners". El republicà apunta que "estem vivint una situació excepcional, difícil i molt dura i per això el més lògic és que cada ajuntament disposi de recursos per poder ajudar als ciutadans". Ricomà, afegeix, que "ara caldran moltes inversions en serveis socials i també per a reactivar aquells sectors que quedin més tocats per aquesta pandèmia". Per tot plegat, el batlle tarragoní etziba que "els ajuntaments som la primera administració a la qual els ciutadans truquen a la porta i els hem de donar resposta. Hem d'estar a l'alçada de les circumstàncies i per fer-ho, necessitem disposar del que és nostre".  En la declaració institucional, llegida per Ricomà durant el ple, també es reclama la flexibilització de la regla de la despesa, perquè entitats locals amb capacitat financera puguin fer front sense limitacions al nou escenari econòmic que es presenta, i garantir un finançament just pels ajuntaments donat que són l'administració més propera a la ciutadania i que ha de respondre amb major celeritat, entre altres punts. Seguint en la mateixa línia, des del consistori tarragoní es reclama que es garanteixin les aportacions previstes de les administracions supramunicipals per a l’any 2020 i que s’arbitrin  les mesures legals per fer possible la contractació de persones per a donar resposta als nous usuaris de serveis socials. Des de l'Ajuntament també es vol deixar palès el condol a les famílies de les persones que han perdut la vida a causa de la pandèmia i alhora, l'acompanyament del consistori als qui pateixen la malaltia i al seu entorn més proper.

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona

La reclamació de Ricomà al govern espanyol sobre el superàvit arriba al Senat

La petició de l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, al govern espanyol sobre la modificació de la llei d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera fa un pas més. Aquest dimarts, el senador Bernat Picornell ha reclamat a la ministra d'Hisenda, que "no retardi més la flexibilització de la regla de despesa dels ajuntaments". Des del Senat, el republicà ha destacat la tasca dels alcaldes que estan donant resposta als ciutadans i a les seves necessitats tot i les dificultats que genera no poder disposar d'aquests diners per a pal·liar la crisi sanitària generada per la COVID-19.  Pau Ricomà va impulsar aquesta reclamació el passat 17 de març quan va enviar una carta a la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, reclamant precisament que els ajuntaments puguin disposar del romanent per a dedicar-lo a combatre la crisi sanitària i recordava que els consistoris "estem obligats a destinar el superàvit a reduir el nivell d'endeutament net". Per tot plegat, reclamava que "s'utilitzin tots els instruments jurídics que siguin necessaris perquè es procedeixi a la modificació de l'aplicació de l'art. 32 de la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d'abril, d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera". L'article de Ricomà i set alcaldes més  Després que Ricomà liderés la iniciativa de canviar la normativa, set alcaldes republicans més es van sumar a la reclamació del batlle tarragoní i entre tots van unir esforços que queden reflectits en un article d'opinió, clar i contundent, que va ser publicat a La Vanguardia el passat 24 de març. En el text, els alcaldes i alcaldesses expressaven que "els ajuntaments som el primer recurs, la primera porta on truquen els veïns i veïnes. (...) i entenem que en aquests moments de necessitats excepcionals, la resposta que hem de donar també ha de ser excepcional, tant amb actuacions immediates com per afrontar els reptes econòmics i socials que ens vindran els propers mesos". Seguint en aquesta línia, els responsables polítics afegien per combatre les conseqüències socials i econòmiques calen recursos i aquests recursos són, sense dubte, els propis que genera cada ajuntament i per això "demanem que ens puguem disposar lliurement, una petició que sembla òbvia, però en canvi fa massa anys que els ajuntaments ens trobem sotmesos a una normativa estatal que ens obliga a acumular estalvis en lloc de retornar-los a la ciutadania, per exemple, amb la millora dels serveis públics".

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona

Pau Ricomà: "Treballem en un pla de xoc per a l'endemà de la pandèmia"

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha avançat que l'Ajuntament "està treballant en un pla de xoc per a l'endemà de la pandèmia". El republicà ha manifestat que "el repte és que Tarragona torni aviat a la primera línia després del confinament, l'objectiu és activar la ciutat i estar pels ciutadans". Per tot plegat, l'alcalde ha informat en roda de premsa que durant les pròximes setmanes l'equip de govern es reunirà amb representants dels sectors econòmic, turístic i cultural, tal com ha apuntat en la roda de premsa celebrada aquesta tarda. "Cal pensar en què hem de fer quan s'acabin les restriccions", ha assegurat Ricomà. Una de les mesures que serviran per mirar cap endavant és l'aprovació del crèdit a curt termini de 15 milions d'euros per atendre les necessitats de liquiditat generades arran de la crisi sanitària actual. Aquest crèdit es podrà tirar endavant després del vistiplau del plenari. Sobre això, el conseller de Serveis Econòmics, Jordi Fortuny, ha manifestat que "estarem preparats per poder iniciar una reactivació de l'activitat econòmica al més aviat possible i aquest modificatiu era vital en aquest sentit". Mesures per pal·liar els efectes del Covid-19 L'alcalde també ha recordat totes les mesures que ha portat a terme l'Ajuntament per afrontar aquesta pandèmia i ha assegurat que "des del primer dia vam tenir clar que s'havien de prendre mesures molt dures i dràstiques per evitar el contacte i, així, evitar els contagis". A tot això, Ricomà ha volgut recordar que "vam ser el primer ajuntament a confinar el personal, a aturar les obres públiques municipals al mateix temps que garantint el pagament dels treballadors i els primers a tancar pavellons municipals i els mercats amb més concentració de gent". En el mateix sentit, també ha manifestat que a Tarragona "vam ser pioners en suspendre les línies d'autobús i deixar-ne exclusivament i gratuïtament pels treballadors de tasques essencials". A banda, ha afegit que s'han facilitat aparcaments gratuïts per als treballadors dels centres sanitaris que estan a primera línia i també ha posat damunt la taula la iniciativa de condicionar el pavelló del Serrallo per acollir les persones sense sostre o activar targetes moneder de l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSST).