Tarragona

Totes les notícies

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona

Tarragona reclama al govern espanyol disposar del superàvit per combatre els efectes de la COVID-19

El ple de l'Ajuntament de Tarragona celebrat aquest divendres ha aprovat una Declaració Institucional, signada per tots els grups municipals, sobre la crisi de la COVID-19. En el text es reclama a l'estat espanyol poder mobilitzar plenament el superàvit disponible del 2019 sense limitacions des de l'Ajuntament de Tarragona. L'alcalde Pau Ricomà destaca que a través d'aquesta Declaració Institucional "es reclama una cosa que és bàsica, que és recuperar els nostres diners". El republicà apunta que "estem vivint una situació excepcional, difícil i molt dura i per això el més lògic és que cada ajuntament disposi de recursos per poder ajudar als ciutadans". Ricomà, afegeix, que "ara caldran moltes inversions en serveis socials i també per a reactivar aquells sectors que quedin més tocats per aquesta pandèmia". Per tot plegat, el batlle tarragoní etziba que "els ajuntaments som la primera administració a la qual els ciutadans truquen a la porta i els hem de donar resposta. Hem d'estar a l'alçada de les circumstàncies i per fer-ho, necessitem disposar del que és nostre".  En la declaració institucional, llegida per Ricomà durant el ple, també es reclama la flexibilització de la regla de la despesa, perquè entitats locals amb capacitat financera puguin fer front sense limitacions al nou escenari econòmic que es presenta, i garantir un finançament just pels ajuntaments donat que són l'administració més propera a la ciutadania i que ha de respondre amb major celeritat, entre altres punts. Seguint en la mateixa línia, des del consistori tarragoní es reclama que es garanteixin les aportacions previstes de les administracions supramunicipals per a l’any 2020 i que s’arbitrin  les mesures legals per fer possible la contractació de persones per a donar resposta als nous usuaris de serveis socials. Des de l'Ajuntament també es vol deixar palès el condol a les famílies de les persones que han perdut la vida a causa de la pandèmia i alhora, l'acompanyament del consistori als qui pateixen la malaltia i al seu entorn més proper.

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona

La reclamació de Ricomà al govern espanyol sobre el superàvit arriba al Senat

La petició de l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, al govern espanyol sobre la modificació de la llei d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera fa un pas més. Aquest dimarts, el senador Bernat Picornell ha reclamat a la ministra d'Hisenda, que "no retardi més la flexibilització de la regla de despesa dels ajuntaments". Des del Senat, el republicà ha destacat la tasca dels alcaldes que estan donant resposta als ciutadans i a les seves necessitats tot i les dificultats que genera no poder disposar d'aquests diners per a pal·liar la crisi sanitària generada per la COVID-19.  Pau Ricomà va impulsar aquesta reclamació el passat 17 de març quan va enviar una carta a la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, reclamant precisament que els ajuntaments puguin disposar del romanent per a dedicar-lo a combatre la crisi sanitària i recordava que els consistoris "estem obligats a destinar el superàvit a reduir el nivell d'endeutament net". Per tot plegat, reclamava que "s'utilitzin tots els instruments jurídics que siguin necessaris perquè es procedeixi a la modificació de l'aplicació de l'art. 32 de la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d'abril, d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera". L'article de Ricomà i set alcaldes més  Després que Ricomà liderés la iniciativa de canviar la normativa, set alcaldes republicans més es van sumar a la reclamació del batlle tarragoní i entre tots van unir esforços que queden reflectits en un article d'opinió, clar i contundent, que va ser publicat a La Vanguardia el passat 24 de març. En el text, els alcaldes i alcaldesses expressaven que "els ajuntaments som el primer recurs, la primera porta on truquen els veïns i veïnes. (...) i entenem que en aquests moments de necessitats excepcionals, la resposta que hem de donar també ha de ser excepcional, tant amb actuacions immediates com per afrontar els reptes econòmics i socials que ens vindran els propers mesos". Seguint en aquesta línia, els responsables polítics afegien per combatre les conseqüències socials i econòmiques calen recursos i aquests recursos són, sense dubte, els propis que genera cada ajuntament i per això "demanem que ens puguem disposar lliurement, una petició que sembla òbvia, però en canvi fa massa anys que els ajuntaments ens trobem sotmesos a una normativa estatal que ens obliga a acumular estalvis en lloc de retornar-los a la ciutadania, per exemple, amb la millora dels serveis públics".

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona

Pau Ricomà: "Treballem en un pla de xoc per a l'endemà de la pandèmia"

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha avançat que l'Ajuntament "està treballant en un pla de xoc per a l'endemà de la pandèmia". El republicà ha manifestat que "el repte és que Tarragona torni aviat a la primera línia després del confinament, l'objectiu és activar la ciutat i estar pels ciutadans". Per tot plegat, l'alcalde ha informat en roda de premsa que durant les pròximes setmanes l'equip de govern es reunirà amb representants dels sectors econòmic, turístic i cultural, tal com ha apuntat en la roda de premsa celebrada aquesta tarda. "Cal pensar en què hem de fer quan s'acabin les restriccions", ha assegurat Ricomà. Una de les mesures que serviran per mirar cap endavant és l'aprovació del crèdit a curt termini de 15 milions d'euros per atendre les necessitats de liquiditat generades arran de la crisi sanitària actual. Aquest crèdit es podrà tirar endavant després del vistiplau del plenari. Sobre això, el conseller de Serveis Econòmics, Jordi Fortuny, ha manifestat que "estarem preparats per poder iniciar una reactivació de l'activitat econòmica al més aviat possible i aquest modificatiu era vital en aquest sentit". Mesures per pal·liar els efectes del Covid-19 L'alcalde també ha recordat totes les mesures que ha portat a terme l'Ajuntament per afrontar aquesta pandèmia i ha assegurat que "des del primer dia vam tenir clar que s'havien de prendre mesures molt dures i dràstiques per evitar el contacte i, així, evitar els contagis". A tot això, Ricomà ha volgut recordar que "vam ser el primer ajuntament a confinar el personal, a aturar les obres públiques municipals al mateix temps que garantint el pagament dels treballadors i els primers a tancar pavellons municipals i els mercats amb més concentració de gent". En el mateix sentit, també ha manifestat que a Tarragona "vam ser pioners en suspendre les línies d'autobús i deixar-ne exclusivament i gratuïtament pels treballadors de tasques essencials". A banda, ha afegit que s'han facilitat aparcaments gratuïts per als treballadors dels centres sanitaris que estan a primera línia i també ha posat damunt la taula la iniciativa de condicionar el pavelló del Serrallo per acollir les persones sense sostre o activar targetes moneder de l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSST).

Ricomà reclama a la ministra Montero que els Ajuntaments disposin del superàvit per pal·liar la crisi de la COVID-19

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, reclama a la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, que el govern espanyol permeti que els ajuntaments puguin disposar del romanent per a dedicar-lo a pal·liar els efectes de la crisi sanitària generada per la COVID-19. El republicà va enviar-li una carta el 17 de març en la qual demanava canviar la normativa, ja que "estem obligats a destinar el superàvit a reduir el nivell d'endeutament net," i reclamava que "s'utilitzin tots els instruments jurídics que siguin necessaris perquè es procedeixi a la modificació de l'aplicació de l'art. 32 de la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d'abril, d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera".  "Aquesta modificació hauria d'establir-amb l'única finalitat de permetre als Ajuntaments poder destinar el romanent de tresoreria de lliure disposició a despeses corrents que decideixi cada municipi en funció de les seves diferents idiosincràsies, per poder contribuir a pal·liar de forma pràctica, directa i efectiva les circumstàncies de la pandèmia a la ciutadania", apunta l'alcalde en la carta. A més, "estem convençuts, justifica àmpliament que els demanem l'exempció de l'obligació legal d'amortització de crèdits, sent que la població i les seves necessitats són ara prioritaris", afegeix en el seu escrit. L'alcalde considera que d'aquesta manera es contribuiria a fer que els municipis, "com a primera i més propera administració amb la qual compta la ciutadania, es dotessin de mitjans econòmics amb la finalitat de disposar d'instruments per pal·liar les conseqüències econòmiques del coronavirus". Per altra banda, l'Ajuntament de Tarragona és un dels consistoris que s'ha adherit al manifest de la Federació Catalana de Municipis, l'Associació Catalana de Municipis i l'Associació de Micropobles de Catalunya, on es reclama al Govern de l'Estat que consideri la possibilitat que els consistoris puguin flexibilitzar el destí del romanent de tresoreria, la mateixa demanada que va fer arribar l'alcalde Pau Ricomà a la ministra.

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona, ple, Tarragona

Pau Ricomà: "Recuperem l'espai de la Ciutat de Repòs després de gairebé 10 anys i disposarem d'un centre cívic"

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, han presentat aquest divendres el projecte que tornarà a donar vida a l'antiga Ciutat de Repòs i Vacances. Aquest espai es convertirà en el Complex de Turisme Social i Alberg de Joventut de Tarragona. Està previst que les obres de remodelació, que arrencaran l'any 2021, permetin disposar d'un alberg amb capacitat per allotjar 524 persones, que se sumaran a l'oferta de turisme social, juvenil i familiar existent al Camp de Tarragona. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies invertirà en la remodelació del complex 12,2 milions d'euros i està previst que es posi en marxa al 2023. L'alberg s'integrarà a la xarxa gestionada per l'Agència Catalana de la Joventut. Ricomà ha destacat que "Tarragona recupera un equipament que ha estat tancat gairebé 10 anys. I ho fa, tal com aquest govern vam dir que faríem, per ús social, col·lectiu i obert a la ciutadania". L'alcalde ha assegurat que "no estem reobrint l'antiga Residencial tal com era, sinó que ho fem amb un projecte nou, modern, sostenible energèticament, inclusiu socialment i sobretot obert a la comunitat". En la mateixa presentació, l'alcalde ha avançat que una part d'equipament públic serà cedit a l'Ajuntament de Tarragona i que es convertirà en un centre cívic. Concretament serà l'espai de 900m2 que acollia la recepció de la Ciutat de repòs i Vacances. D'aquesta manera "donarem resposta a una de les demandes més generalitzades dels veïns de Llevant. Una zona de Tarragona amb un dèficit notable d'equipaments públics", ha afegit. Ricomà ha volgut deixar clar que amb aquest pas, "queden descartats els usos privatius, dels que moltes vegades s'havia parlat i que tant preocupaven als ciutadans". Segons ha explicat el mateix alcalde, la vocació del conjunt del projecte és actuar amb la comunitat, amb els veïns i "per això a l'edifici central disposarem d'un gran menjador i altres sales on fer reunions, convencions, assemblees, presentacions i tot el que les mateixes dinàmiques socials de dins i de fora de l'alberg generin".

Xavi Puig, Puig,

Xavi Puig: "Esperem acabar el ple monogràfic sobre el futur de la petroquímica amb propostes de futur i mirada llarga"

Ja hi ha dia i hora per a la celebració del consell plenari monogràfic que debatrà sobre el futur de la indústria química a Tarragona. Aquest dimecres, el portaveu del govern municipal, Xavi Puig, ha anunciat que en Junta de Portaveus s'ha decidit que se celebri el 13 de maig, a les quatre de la tarda al saló de plens de l'Ajuntament de Tarragona i que la trobada porti per títol "Prevenció, seguretat, salut i futur de la indústria química". Puig ha destacat que "l'objectiu de la convocatòria del ple és fomentar el debat i escoltar les veus a propòsit de la indústria al territori" i alhora, ha dit que "mai s'havien portat veus externes al consell plenari, parlarem del tema i escoltarem a tothom, ja que tothom hi té molt a dir". El també portaveu d'ERC ha avançat que en aquesta sessió hi participaran representants d'entitats veïnals i ecologistes, de la Generalitat, de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de sindicats. El republicà ha posat de manifest que arran de l'explosió a IQOXE el passat 14 de gener "s'han obert una sèrie de debats sobre el model productiu, la seguretat, les condicions laborals, la gestió del risc, el paper de l'Administració, la informació a la ciutadania" i per això, "com a govern ja vam començar a fer una sèrie de reunions i ens vam pronunciar amb una declaració institucional signada per tots els grups municipals, també vam adquirir el compromís que avui hem concretat, trobar-nos per convocar un ple monogràfic i treballar en consens". Puig ha assegurat que d'aquest ple "s'espera que puguem posar sobre la taula els temors que té la ciutadania i veure quines solucions proposem la classe política per resoldre'ls". També ha volgut ha destacar que "som conscients de la importància de la indústria química i per això tractarem com podem vestir i impulsar una indústria neta, responsable i ben connectada al territori". "Esperem acabar el ple amb propostes de futur i mirada llarga!", ha clos.

Tecla Martorell

Tecla Martorell rep el XIV Premi Montserrat Bertran

Tecla Martorell ha rebut aquest migdia el XIV Premi Montserrat Bertran que lliura anualment la secció local d'ERC Tarragona. L'alcalde de Tarragona Pau Ricomà ha estat l'encarregat de lliurar el premi a l'escriptora en un ambient festiu i reivindicatiu. L'acte ha comptat també amb la presència de tots els consellers i conselleres d'ERC a l'Ajuntament de Tarragona. ERC Tarragona concedeix el premi Montserrat Bertran des de l'any 2007 amb motiu del Dia Internacional de la Dona, reconeixent figures femenines que destaquen per la seva tasca de sensibilització envers la causa feminista, la igualtat de drets entre homes i dones i la visibilització i participació social de les dones a la ciutat de Tarragona. Qui és Tecla Martorell? Tecla Martorell és Diplomada en magisteri i llicenciada en Pedagogia, és funcionària de la Generalitat de Catalunya. Des del 1981 treballa de mestra d'adults als barris de Ponent de Tarragona. Va formar part dels inicis de les aules d'adults de Bonavista i Campclar, va posar en funcionament la primera campanya d'alfabetització de la Canonja, va engegar les primeres aules d'adults a Salou i la Plana (Vila-seca), i actualment forma part de l'equip docent del CFA Tarragona des de la seva creació. En aquest mateix centre ha estat cap d'estudis i ha impulsat "El català ens apropa" o el "Teatre solidari". Martorell forma part de l'associació ecologista Defenterra, de la qual també ha estat presidenta, i és impulsora de Xarxa-Sud, plataforma que aplega diferents entitats i associacions en defensa del territori de la demarcació de Tarragona. La guanyadora del premi Montserrat Bertran s'ha convertit en un referent en l'educació d'adults gràcies a la seva implicació. Ha format part de seminaris d'educació d'adults organitzats conjuntament amb l'UB i l'ICE, va impulsar els primers cursos de formació d'adults de l'Escola d'Estiu de Tarragona, entre altres. Ha publicat contes infantils, com "Petita història de Tarragona I / II," i per a adults, com "Contes, relats i un comiat".

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona, reunió, Torreforta

Ricomà es reuneix amb els veïns per ratificar que les sirenes han de sonar des del minut zero

L'Ajuntament de Tarragona i els veïns han ratificat en una trobada que les sirenes d'emergència química han de sonar des del minut zero. Aquesta una de les reclamacions que s'extreu de la trobada que va tenir ahir al Centre Cívic de Torreforta entre representants d'entitats veïnals i l'alcalde Pau Ricomà i els consellers Xavi Puig, Manel Castaño i Carla Aguilar. Ricomà ha assegurat que la reunió "ha sigut molt positiva per ambdues bandes perquè anem en la mateixa direcció". En aquesta, l'alcalde va reiterar que "hem de ser molt exigents amb els riscos laborals dels treballadors de les empreses químiques i hem de ser molt seriosos en aquest sector", per això "estem exigint a les administracions que retorni al territori la presa de decisions, perquè a Tarragona estem convivint en una situació especial". Tanmateix, va assegurar que és positiu que es recuperi el PLASEQTA però "cal actualitzar-lo i revisar-lo perquè no es pot aplicar amb els paràmetres que hi ha actualment". Segons l'alcalde, "només es contempla que sonin quan hi ha afectació a la ciutadania, però l'afectació no només és toxicitat, també és por, pànic i incertesa i per això cal apostar pel confinament com a primera mesura de seguretat, després ja s'aixecarà si es detecta que no hi ha toxicitat a l'aire". Per aplicar això, va afegir, "calen més mecanismes de comunicació, actualitzats al segle XXI. Les sirenes són una manera d'arribar a tothom, però no poden ser les úniques". L'alcalde va destacar que "estem a favor de la indústria neta i responsable, però cal ser durs perquè no es repeteixi un nou episodi com el del passat 14 de gener". Per tot plegat, va reclamar més informació sobre la seva activitat. En aquesta mateixa línia van anar les demandes dels veïns, que reclamen que els responsables polítics pressionin a les empreses químiques perquè donin més informació a les administracions i a la ciutadania, és a dir, que hi hagi més transparència. A banda, també van demanar més formació a la ciutadania perquè "està bé que sonin les sirenes però que no pot passar que la gent desconegui què s'ha de fer".

Laura Castel, Castel, Laura, ERC Tarragona

Llum verda del Senat a la creació de l'Agència de Seguretat Química que reclamava ERC

La creació de l'Agència de Seguretat Química ja és més a prop, ja que aquest dilluns el Senat ha donat llum verda a la moció d'ERC sobre la posada en marxa d'aquest òrgan. Laura Castel, consellera a l'Ajuntament de Tarragona i senadora, destaca que "era necessari fer aquest pas endavant perquè cal una agència que lideri la seguretat en el sector petroquímic". L'explosió a IQOXE ha suposat un abans i un després en la relació entre la indústria química i la població i calia moure fitxa. El 12 de febrer, Castel va interpel·lar a Maroto sobre la seguretat de la indústria química a Tarragona des del Senat. En la seva intervenció, la va reclamar que "aquesta agència ha d'estar propera físicament al lloc on es desenvolupa la major part de l'activitat industrial del país, i on hi ha prou massa crítica de coneixement de la qual ha de proveir-se i aquest lloc és Tarragona". A més, ha afegir que Castel ja va anunciar a la ministra que a banda de la seva interpel·lació, ERC presentaria una moció, la qual ha sigut aprovada amb 150 vots a favor, 96 abstencions (PP) i 2 en contra (Vox). En aquest sentit, la senadora ha destacat "la voluntat d'entesa i de consens dels grups amb els quals hem conformat una transaccional que ha aconseguit només dos vots en contra". Durant el ple del Senat, Castel ha reiterat la importància de controlar la seguretat perquè "els ciutadans, però també altres actors de la societat, necessiten recuperar la tranquil·litat i saber en mans de qui estem". Alhora, ha afegit que "l'agència ha d'unir no només el coneixement i la recerca, sinó també l'impuls legislatiu, la capacitat inspectora i la competència sancionadora". La creació de l'Agència de Seguretat Química la va fer arribar Pau Ricomà, alcalde de Tarragona, a Pedro Sánchez i a Reyes Maroto, president del govern espanyol i ministra d'Indústria, respectivament, en el marc de FITUR el passat 24 de gener. A banda, el batlle també va traslladar aquesta petició a representants del Govern en una de les reunions que s'han celebrat arran de l'explosió.