Tarragona

Totes les notícies

Ricomà reclama a la ministra Montero que els Ajuntaments disposin del superàvit per pal·liar la crisi de la COVID-19

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, reclama a la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, que el govern espanyol permeti que els ajuntaments puguin disposar del romanent per a dedicar-lo a pal·liar els efectes de la crisi sanitària generada per la COVID-19. El republicà va enviar-li una carta el 17 de març en la qual demanava canviar la normativa, ja que "estem obligats a destinar el superàvit a reduir el nivell d'endeutament net," i reclamava que "s'utilitzin tots els instruments jurídics que siguin necessaris perquè es procedeixi a la modificació de l'aplicació de l'art. 32 de la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d'abril, d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera".  "Aquesta modificació hauria d'establir-amb l'única finalitat de permetre als Ajuntaments poder destinar el romanent de tresoreria de lliure disposició a despeses corrents que decideixi cada municipi en funció de les seves diferents idiosincràsies, per poder contribuir a pal·liar de forma pràctica, directa i efectiva les circumstàncies de la pandèmia a la ciutadania", apunta l'alcalde en la carta. A més, "estem convençuts, justifica àmpliament que els demanem l'exempció de l'obligació legal d'amortització de crèdits, sent que la població i les seves necessitats són ara prioritaris", afegeix en el seu escrit. L'alcalde considera que d'aquesta manera es contribuiria a fer que els municipis, "com a primera i més propera administració amb la qual compta la ciutadania, es dotessin de mitjans econòmics amb la finalitat de disposar d'instruments per pal·liar les conseqüències econòmiques del coronavirus". Per altra banda, l'Ajuntament de Tarragona és un dels consistoris que s'ha adherit al manifest de la Federació Catalana de Municipis, l'Associació Catalana de Municipis i l'Associació de Micropobles de Catalunya, on es reclama al Govern de l'Estat que consideri la possibilitat que els consistoris puguin flexibilitzar el destí del romanent de tresoreria, la mateixa demanada que va fer arribar l'alcalde Pau Ricomà a la ministra.

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona, ple, Tarragona

Pau Ricomà: "Recuperem l'espai de la Ciutat de Repòs després de gairebé 10 anys i disposarem d'un centre cívic"

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, han presentat aquest divendres el projecte que tornarà a donar vida a l'antiga Ciutat de Repòs i Vacances. Aquest espai es convertirà en el Complex de Turisme Social i Alberg de Joventut de Tarragona. Està previst que les obres de remodelació, que arrencaran l'any 2021, permetin disposar d'un alberg amb capacitat per allotjar 524 persones, que se sumaran a l'oferta de turisme social, juvenil i familiar existent al Camp de Tarragona. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies invertirà en la remodelació del complex 12,2 milions d'euros i està previst que es posi en marxa al 2023. L'alberg s'integrarà a la xarxa gestionada per l'Agència Catalana de la Joventut. Ricomà ha destacat que "Tarragona recupera un equipament que ha estat tancat gairebé 10 anys. I ho fa, tal com aquest govern vam dir que faríem, per ús social, col·lectiu i obert a la ciutadania". L'alcalde ha assegurat que "no estem reobrint l'antiga Residencial tal com era, sinó que ho fem amb un projecte nou, modern, sostenible energèticament, inclusiu socialment i sobretot obert a la comunitat". En la mateixa presentació, l'alcalde ha avançat que una part d'equipament públic serà cedit a l'Ajuntament de Tarragona i que es convertirà en un centre cívic. Concretament serà l'espai de 900m2 que acollia la recepció de la Ciutat de repòs i Vacances. D'aquesta manera "donarem resposta a una de les demandes més generalitzades dels veïns de Llevant. Una zona de Tarragona amb un dèficit notable d'equipaments públics", ha afegit. Ricomà ha volgut deixar clar que amb aquest pas, "queden descartats els usos privatius, dels que moltes vegades s'havia parlat i que tant preocupaven als ciutadans". Segons ha explicat el mateix alcalde, la vocació del conjunt del projecte és actuar amb la comunitat, amb els veïns i "per això a l'edifici central disposarem d'un gran menjador i altres sales on fer reunions, convencions, assemblees, presentacions i tot el que les mateixes dinàmiques socials de dins i de fora de l'alberg generin".

Xavi Puig, Puig,

Xavi Puig: "Esperem acabar el ple monogràfic sobre el futur de la petroquímica amb propostes de futur i mirada llarga"

Ja hi ha dia i hora per a la celebració del consell plenari monogràfic que debatrà sobre el futur de la indústria química a Tarragona. Aquest dimecres, el portaveu del govern municipal, Xavi Puig, ha anunciat que en Junta de Portaveus s'ha decidit que se celebri el 13 de maig, a les quatre de la tarda al saló de plens de l'Ajuntament de Tarragona i que la trobada porti per títol "Prevenció, seguretat, salut i futur de la indústria química". Puig ha destacat que "l'objectiu de la convocatòria del ple és fomentar el debat i escoltar les veus a propòsit de la indústria al territori" i alhora, ha dit que "mai s'havien portat veus externes al consell plenari, parlarem del tema i escoltarem a tothom, ja que tothom hi té molt a dir". El també portaveu d'ERC ha avançat que en aquesta sessió hi participaran representants d'entitats veïnals i ecologistes, de la Generalitat, de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de sindicats. El republicà ha posat de manifest que arran de l'explosió a IQOXE el passat 14 de gener "s'han obert una sèrie de debats sobre el model productiu, la seguretat, les condicions laborals, la gestió del risc, el paper de l'Administració, la informació a la ciutadania" i per això, "com a govern ja vam començar a fer una sèrie de reunions i ens vam pronunciar amb una declaració institucional signada per tots els grups municipals, també vam adquirir el compromís que avui hem concretat, trobar-nos per convocar un ple monogràfic i treballar en consens". Puig ha assegurat que d'aquest ple "s'espera que puguem posar sobre la taula els temors que té la ciutadania i veure quines solucions proposem la classe política per resoldre'ls". També ha volgut ha destacar que "som conscients de la importància de la indústria química i per això tractarem com podem vestir i impulsar una indústria neta, responsable i ben connectada al territori". "Esperem acabar el ple amb propostes de futur i mirada llarga!", ha clos.

Tecla Martorell

Tecla Martorell rep el XIV Premi Montserrat Bertran

Tecla Martorell ha rebut aquest migdia el XIV Premi Montserrat Bertran que lliura anualment la secció local d'ERC Tarragona. L'alcalde de Tarragona Pau Ricomà ha estat l'encarregat de lliurar el premi a l'escriptora en un ambient festiu i reivindicatiu. L'acte ha comptat també amb la presència de tots els consellers i conselleres d'ERC a l'Ajuntament de Tarragona. ERC Tarragona concedeix el premi Montserrat Bertran des de l'any 2007 amb motiu del Dia Internacional de la Dona, reconeixent figures femenines que destaquen per la seva tasca de sensibilització envers la causa feminista, la igualtat de drets entre homes i dones i la visibilització i participació social de les dones a la ciutat de Tarragona. Qui és Tecla Martorell? Tecla Martorell és Diplomada en magisteri i llicenciada en Pedagogia, és funcionària de la Generalitat de Catalunya. Des del 1981 treballa de mestra d'adults als barris de Ponent de Tarragona. Va formar part dels inicis de les aules d'adults de Bonavista i Campclar, va posar en funcionament la primera campanya d'alfabetització de la Canonja, va engegar les primeres aules d'adults a Salou i la Plana (Vila-seca), i actualment forma part de l'equip docent del CFA Tarragona des de la seva creació. En aquest mateix centre ha estat cap d'estudis i ha impulsat "El català ens apropa" o el "Teatre solidari". Martorell forma part de l'associació ecologista Defenterra, de la qual també ha estat presidenta, i és impulsora de Xarxa-Sud, plataforma que aplega diferents entitats i associacions en defensa del territori de la demarcació de Tarragona. La guanyadora del premi Montserrat Bertran s'ha convertit en un referent en l'educació d'adults gràcies a la seva implicació. Ha format part de seminaris d'educació d'adults organitzats conjuntament amb l'UB i l'ICE, va impulsar els primers cursos de formació d'adults de l'Escola d'Estiu de Tarragona, entre altres. Ha publicat contes infantils, com "Petita història de Tarragona I / II," i per a adults, com "Contes, relats i un comiat".

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona, reunió, Torreforta

Ricomà es reuneix amb els veïns per ratificar que les sirenes han de sonar des del minut zero

L'Ajuntament de Tarragona i els veïns han ratificat en una trobada que les sirenes d'emergència química han de sonar des del minut zero. Aquesta una de les reclamacions que s'extreu de la trobada que va tenir ahir al Centre Cívic de Torreforta entre representants d'entitats veïnals i l'alcalde Pau Ricomà i els consellers Xavi Puig, Manel Castaño i Carla Aguilar. Ricomà ha assegurat que la reunió "ha sigut molt positiva per ambdues bandes perquè anem en la mateixa direcció". En aquesta, l'alcalde va reiterar que "hem de ser molt exigents amb els riscos laborals dels treballadors de les empreses químiques i hem de ser molt seriosos en aquest sector", per això "estem exigint a les administracions que retorni al territori la presa de decisions, perquè a Tarragona estem convivint en una situació especial". Tanmateix, va assegurar que és positiu que es recuperi el PLASEQTA però "cal actualitzar-lo i revisar-lo perquè no es pot aplicar amb els paràmetres que hi ha actualment". Segons l'alcalde, "només es contempla que sonin quan hi ha afectació a la ciutadania, però l'afectació no només és toxicitat, també és por, pànic i incertesa i per això cal apostar pel confinament com a primera mesura de seguretat, després ja s'aixecarà si es detecta que no hi ha toxicitat a l'aire". Per aplicar això, va afegir, "calen més mecanismes de comunicació, actualitzats al segle XXI. Les sirenes són una manera d'arribar a tothom, però no poden ser les úniques". L'alcalde va destacar que "estem a favor de la indústria neta i responsable, però cal ser durs perquè no es repeteixi un nou episodi com el del passat 14 de gener". Per tot plegat, va reclamar més informació sobre la seva activitat. En aquesta mateixa línia van anar les demandes dels veïns, que reclamen que els responsables polítics pressionin a les empreses químiques perquè donin més informació a les administracions i a la ciutadania, és a dir, que hi hagi més transparència. A banda, també van demanar més formació a la ciutadania perquè "està bé que sonin les sirenes però que no pot passar que la gent desconegui què s'ha de fer".

Laura Castel, Castel, Laura, ERC Tarragona

Llum verda del Senat a la creació de l'Agència de Seguretat Química que reclamava ERC

La creació de l'Agència de Seguretat Química ja és més a prop, ja que aquest dilluns el Senat ha donat llum verda a la moció d'ERC sobre la posada en marxa d'aquest òrgan. Laura Castel, consellera a l'Ajuntament de Tarragona i senadora, destaca que "era necessari fer aquest pas endavant perquè cal una agència que lideri la seguretat en el sector petroquímic". L'explosió a IQOXE ha suposat un abans i un després en la relació entre la indústria química i la població i calia moure fitxa. El 12 de febrer, Castel va interpel·lar a Maroto sobre la seguretat de la indústria química a Tarragona des del Senat. En la seva intervenció, la va reclamar que "aquesta agència ha d'estar propera físicament al lloc on es desenvolupa la major part de l'activitat industrial del país, i on hi ha prou massa crítica de coneixement de la qual ha de proveir-se i aquest lloc és Tarragona". A més, ha afegir que Castel ja va anunciar a la ministra que a banda de la seva interpel·lació, ERC presentaria una moció, la qual ha sigut aprovada amb 150 vots a favor, 96 abstencions (PP) i 2 en contra (Vox). En aquest sentit, la senadora ha destacat "la voluntat d'entesa i de consens dels grups amb els quals hem conformat una transaccional que ha aconseguit només dos vots en contra". Durant el ple del Senat, Castel ha reiterat la importància de controlar la seguretat perquè "els ciutadans, però també altres actors de la societat, necessiten recuperar la tranquil·litat i saber en mans de qui estem". Alhora, ha afegit que "l'agència ha d'unir no només el coneixement i la recerca, sinó també l'impuls legislatiu, la capacitat inspectora i la competència sancionadora". La creació de l'Agència de Seguretat Química la va fer arribar Pau Ricomà, alcalde de Tarragona, a Pedro Sánchez i a Reyes Maroto, president del govern espanyol i ministra d'Indústria, respectivament, en el marc de FITUR el passat 24 de gener. A banda, el batlle també va traslladar aquesta petició a representants del Govern en una de les reunions que s'han celebrat arran de l'explosió.

Jordi Fortuny

Jordi Fortuny: "Estem estudiant altres fórmules per aconseguir que els projectes que frena l'oposició tirin endavant"

Aquest divendres s'ha viscut una jornada al ple que la ciutadania no es mereix, ja que molts projectes que són beneficiosos per a tothom s'han vist frenats. Els vots en contra de la CUP, Cs, PSC i PP als modificatius de crèdit posen en perill projectes com la Biblioteca de Torreforta, el patinòdrom, a l'Anella Mediterrània, millores a la sala de Lectura de Sant Pere i Sant Pau, la instal·lació d'una passarel·la a l'auditori del Camp de Mart o una partida destinada per acollir la sortida d'una etapa de la Volta Ciclista a Catalunya des de l'Anella Mediterrània. També posen entre les cordes la mostra de teatre jove o la programació d'activitats d'oci d'estiu. No ho permetrem, no ens aturaran. La ciutat es mereix que aquests i altres projectes tirin endavant i per això "ja estem estudiant solucions per aplicar altres fórmules per aconseguir que aquests projectes que frena l'oposició es facin". Així ho ha assegurat el conseller de Serveis Econòmics, Jordi Fortuny, qui ha carregat contra l'oposició per "castigar a la ciutat".  Fortuny ha expressat que "estan utilitzant el fet de paralitzar coses perquè volen debilitar aquest govern i deixar-lo en evidència" i ha demanat que facin una política responsable, "com fèiem nosaltres quan érem a l'oposició". El segon tinent d'alcalde ha afegit que "sempre havíem sigut crítics a l'oposició, però sabíem que s'aprovarien els modificatius de crèdit però si alguna vegada havien perillat moltes qüestions que afectaven la ciutat, aquest grup mai va posar bastons a les rodes". Per cloure, el republicà ha etzibat que "és trist, però aquesta és la política que s'està fent aquí". Per la seva banda, el portaveu del govern, Xavi Puig, ha reclamat als partits de l'oposició que es posessin al costat del govern i "que facin les interpretacions crítiques que considerin però els demanem que no penalitzem a la ciutadania, ni les entitats ni la ciutat". La resposta ha sigut la de torpedinar les propostes positives.

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona, ple, Tarragona

Ricomà: "En situacions crítiques hi ha d’haver una sola veu i no tindria cap sentit que cap ajuntament actués sota el seu criteri"

Pau Ricomà celebra que el Govern hagi decidit que el PLASEQTA torni a Tarragona. L'alcalde de la ciutat, després de la reunió que s'ha celebrat aquest divendres al 112 amb el conseller d'Interior, Miquel Buch, i alcaldes i alcaldesses del Camp de Tarragona i sindicats del sector químic, ha destacat que cal que les mesures que s'ha anunciat arribin "al més aviat possible". L'alcalde ha anunciat que "convocarem a les entitats veïnals per acordar quan han de sonar les sirenes" perquè considera que "el seu paper és fonamental i cal escoltar-los". Ricomà ha afegit que "està clar que els protocols han de canviar i s'han de revisar. No pot ser que estiguem en termes de gestió d'emergències al segle XX". En aquest sentit, ha reiterat que cal educar millor a la població en cas d'emergències i millorar la comunicació amb la societat. Això vol dir que cal també "informació i formació a la ciutadania perquè sàpiguen què ha de fer en cas que sonin les sirenes". Segons el conseller d'Interior, el recuperar el pla d'emergències al territori i això vol dir que tindrà autonomia pròpia. També es revisaran els plans de seguretat municipals i alhora, se simplificaran els criteris d'activació de les sirenes escoltant el parer dels municipis i també es vol reforçar i millorar la informació pública amb nous canals d'informació. Pel que fa a aquest últim punt, es vol aplicar el sistema d'enviament massiu de missatges SMS geolocalitzats. Tot i que el retorn del PLASEQTA a Tarragona serà una realitat, Ricomà ha expressat amb contundència que "la coordinació de les emergències ha de continuar sent de la Generalitat que és qui té la informació de les empreses químiques i els operatius per fer front a les emergències" i ha afegit que "en situacions crítiques hi ha d'haver una sola veu, no tindria cap sentit que cap ajuntament actués sota el seu criteri". Un altre aspecte que ha remarcat l'alcalde, després de la reunió, és que cal dotar de més formació i estabilitat a les plantilles de les empreses químiques i que siguin molt rigorosos en control laboral.

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona

Ricomà: "La ciutadania necessita respostes ràpides"

"N'espero molt de la comissió, ha d'arribar fins al final i ho ha de fer amb celeritat, la ciutadania necessita respostes ràpides". Així és com l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha valorat des del Parlament de Catalunya l'aprovació per unanimitat de tot el ple de la cambra catalana de la Comissió d'estudi sobre la seguretat a les empreses químiques, que neix arran de l'explosió a lQOXE el passat 14 de gener. A causa d'aquest incident van morir tres persones i set més van quedar ferides de diversa gravetat. Ricomà s'ha mostrat molt "satisfet" pel posicionament de tots els partits polítics per aprovar la comissió però alhora ha reclamat que la creació d'aquesta "no es pot allargar perquè hi ha molts punts que s'han de solucionar amb rapidesa perquè afecten la gestió d'emergències al territori". A banda, l'alcalde ha reiterat que "els protocols s'han de revisar i que la ciutadania ha de saber què ha de fer des del minut zero". En aquest sentit, ha dit que cal que la gestió de les emergències retorni al territori. "El PLASEQTA ha de tornar perquè ningú millor que la gent del territori per gestionar accidents d'aquest tipus", ha afegit. Ricomà també ha apuntat que "calen mecanismes per informar a la població adequats al segle XXI i no del segle passat". Cal anar més enllà de les sirenes i s'han d'implantar noves tecnologies que existeixen actualment. Per tot plegat, Ricomà ha demanat "claredat i transparència" a la Comissió perquè "si volem que no torni a passar un lamentable episodi com aquest, és clau saber tot el que va passar". A tot això, ha afegit que "necessitem retornar la confiança a la població en una indústria química que és necessària per al territori". L'alcalde ha remarcat que "avui hem fet un pas endavant i molt important per poder posar llum a tot el que va passar a l'empresa el 14 de gener".  "Ens hi juguem la vida" El posicionament d'ERC al Parlament l'ha defensat la diputada Raquel Sans. En la seva intervenció ha recalcat que "la mort d'una persona aliena a la indústria suposa un canvi de paradigma" i ha apuntat que l'explosió suposa un abans i un després pel que fa a la convivència de la ciutadania amb la química.