Tarragona

Totes les notícies

Laura Castel, Castel, Laura, ERC Tarragona

Laura Castel porta la proposta de l'Agència de Seguretat Química al Senat

La proposta de la creació de l'Agència de Seguretat Química ha arribat al Senat. Després que Pau Ricomà, alcalde de Tarragona, la fes arribar al president del govern espanyol, Pedro Sánchez i a la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, en el marc de FITUR, aquest dimecres Laura Castel ha interpel·lat a la mateixa ministra sobre la seguretat de la indústria química a Tarragona. La senadora i consellera de l'Ajuntament ha destacat que "aquesta agència ha d'estar propera físicament al lloc on es desenvolupa la major part de l'activitat industrial del país, i on hi ha prou massa crítica de coneixement de la qual ha de proveir-se i aquest lloc és Tarragona. Castel ha recordat a Maroto que fins ara la població tenia una "sensació de seguretat controlada" però l'explosió a l'empresa IQOXE, de la Canonja, suposa un abans i un després en la relació entre la indústria química i la població. La consellera ha manifestat que "ara cal saber qui lidera la seguretat en la indústria química i petroquímica". Aquesta qüestió és fonamental perquè, tal com apunta, "les persones, els ciutadans, però també altres actors de la societat, necessiten recuperar la tranquil·litat i saber en mans de qui estem". La senadora ha reiterat que la interpel·lació, i la posterior moció, és "crear un lideratge que aglutini tots els agents implicats en els processos industrials; a tots, inclosos el transport i l'emmagatzematge de productes químics i petroquímics, amb l'objectiu d'intercanviar el Know How col·lectiu, i en general el coneixement i la investigació sobre la seguretat química". Per tot plegat, considera que el lideratge ha de materialitzar-se en la creació d'una agència de seguretat química, que uneixi, no només el coneixement i la recerca, sinó també l'impuls legislatiu, la capacitat inspectora i la competència sancionadora". L'agència s'hauria d'encarregar de regular el funcionament de les instal·lacions químiques i petroquímiques, per garantir que aquest funcionament s'ajusti als criteris de seguretat.

Paula Varas, Varas,

El projecte dels Consells de Districte fa un pas endavant

El projecte dels Consells de Districte a Tarragona fa un pas endavant de cara al futur. La consellera de Nova Ciutadania, Paula Varas, ha presidit la primera reunió de la Comissió Informativa per a la creació d'aquests òrgans de participació, en la qual s'ha posat damunt la taula tot el treball que s'ha portat a terme fins al moment. "La participació ciutadana és clau en el procés democràtic i que entenem, com un dret i un deure, però també un mecanisme de transformació", ha destacat. Els consells de districte es regiran per un reglament d'organització i funcionament que s'elaborarà pròximament i està previst que es faci una prova pilot després de l'estiu. La consellera ha manifestat que els consells de districte serviran per a millorar la gestió dels assumptes de competència municipal i facilitar la participació ciutadana. La seva futura posada en marxa té per objectiu "entregar a la ciutadania noves quotes de poder" i servirà per aconseguir "més igualtat, confiança en els poders públics i per promoure l'enfortiment d'una ciutadania participativa i activa", segons Varas. En aquest sentit, ha expressat que "no hi ha ningú millor que conegui els problemes de la ciutat com els ciutadans. Seran ells qui decideixin les problemàtiques a tractar i també els que decideixin què necessiten els seus districtes". El projecte es basa en distribuir la ciutat en cinc districtes, que són el centre històric, l'Eixample, barris de Ponent, les zones nord de Sant Pere i Sant Pau i Sant Salvador i Llevant. Aquests districtes estaran formats per un plenari, presidència, vicepresidència, grups de treball i secretaria. La consellera ha avançat que la representació política dels consellers serà d'un terç i la resta serà de les associacions i entitats de la zona (a la ciutat hi ha unes 1.300 entitats registrades). Per a les entitats que no formen part del registre, la consellera ha apuntat que encara no hi ha una proposta articulada per determinar com en podran formar part i que s'ha de treballar.

Mònica Alabart, Alabart, ERC,

Mònica Alabart, nova presidenta de la Secció Local d’ERC a Tarragona

Mònica Alabart és la nova presidenta de la Secció Local d’ERC a Tarragona. Aquest dijous al vespre, l’assemblea local va ratificar la candidatura encapçalada per la republicana, que està formada per cinc dones i cinc homes compromesos amb el partit i amb vocació de servei públic.   Alabart afronta aquesta nova etapa en el partit amb molta energia i il·lusió I amb les idees molt clares: “Destinarem tots els nostres esforços per aconseguir que, cada dia, Tarragona sigui una ciutat millor, més participativa i més cohesionada dins d’una Catalunya sobirana”. A tot això, el nou òrgan directiu treballarà per la militància, pels càrrecs electes de la ciutat i alhora per potenciar la participació dels militants en el dia a dia del partit. L’objectiu, segons la presidenta, també “és potenciar una major col·laboració entre els militants i el grup municipal”.   La nova presidenta està acompanyada a l’executiva local per Gemma Marcos, Sergi Albarrán, Montserrat Romans, Carles Farré, Meritxell Fàbregas, Ricard Fernàndez, Eva Jané, Joan Tejero i Isaac Andrade.   Mònica Alabart assegura que des de l’executiva “destinarem el nostre temps, la nostra força i la nostra dedicació, amb lleialtat i responsabilitat, per ajudar a avançar el país cap a la seva llibertat”.   Qui és Mònica Alabart?   Mònica Alabart va néixer a Tarragona l’any 1972. Està casada i té dos fills. És llicenciada en Psicologia Clínica per la URV (1995) i també en Psicopedagogia (2004). Fa més de 20 anys que treballa en el món educatiu. L’any 2011 es va incorporar a l’Equip d’Assessorament Psicopedagògic (EAP) del Departament d’Educació, del que en va ser directora durant 5 cursos. Actualment treballa d’Inspectora d’Educació a les Garrigues.   És militant d'ERC des de l'any 2004 i ha sigut secretària de política municipal, presidenta de la secció local de Tarragona i consellera nacional. En l’anterior mandat va ser consellera a l’Ajuntament de Tarragona (2015-2019).

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona

Front comú a Tarragona per plantar cara al desgavell ferroviari i per exigir més seguretat al polígon petroquímic

"Avui és un dia excepcional, és molt rellevant que tots els grups presentem una posició unitària i compartida que fan referència a dos temes cabdals per a la ciutat". Amb aquestes paraules ha encetat la roda de premsa prèvia al ple l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, qui ha anunciat que els grups municipals havien acordat dues declaracions institucionals. En la primera es reclama una millor prevenció, seguretat i salut de la població de Tarragona i del Medi Ambient i la segona és una mostra del front comú que s'ha creat per plantar cara al desgavell ferroviari. Ricomà ha celebrat que aquesta entesa "ens permetrà parlar a tots els fòrums amb una sola veu", la de l'Ajuntament de Tarragona, però ha recordat que "el compromís no s'acaba aquí, ha de ser compartit per tota la ciutadania i per això farem els passos possibles perquè la ciutadania els comparteixi". L'alcalde està convençut que la ciutadania "respondrà" perquè, per exemple, "és conscient dels perjudicis de l'ordenament ferroviari actual". L'alcalde ha avançat que ben aviat se celebrarà un plenari on "per primera vegada es parlarà de la importància de tenir una indústria petroquímica". Sobre això, Ricomà ha remarcat que "és cabdal el compromís que demostrem tots per l'afectació, el futur i les mesures de seguretat en el polígon petroquímic". Per la seva banda, el portaveu d'ERC, Xavier Puig, que ha traslladat l'escalf a les famílies de les víctimes mortals i dels ferits a causa de l'explosió d'IQOXE i s'ha mostrat molt satisfet per "haver aconseguit consensos en temes tan importants com la seguretat en la indústria petroquímica i el desgavell ferroviari". El republicà ha manifestat que "les sirenes s'han d'activar des del primer moment quan l'accident tingui afectació a la població" i ha afegit que "cal aplicar el sistema Cell Broadcasting a la zona de potencial afectació d'un accident químic, amb missatges SMS a totes les persones que es trobin a la zona". "Cal una actitud crítica i ferma", ha sentenciat.

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona

Ricomà trasllada al Govern la necessitat de crear una agència de seguretat química

L'alcalde de Tarragona ha posat damunt la taula la necessitat de crear una agència de seguretat química per vetllar per la seguretat del polígon petroquímic. Pau Ricomà ha traslladat aquesta proposta durant la reunió d'alcaldes i alcaldesses dels municipis del PLASEQTA que formen part de la taula de treball amb representants del Govern -creada arran de l'accident químic a l'empresa IQOXE de la Canonja- i ha manifestat que "la química ha de ser la primera interessada a tenir el màxim nivell de seguretat i la màxima gestió de les emergències". Per tot plegat, considera que "és molt important que l'Estat s'impliqui en el control de la seguretat de les empreses químiques". Sobre la reunió, Ricomà considera que ha sigut molt positiva i n'ha destacat les principals peticions que han fet els principals responsables polítics del territori al Govern .En aquest sentit, ha apuntat que cal actuar en la línia de la seguretat, "canviant els protocols que s'estan aplicant actualment" i que "cal treballar en una major formació i informació a la població, perquè sàpiguen com actuar". Una altra de les demandes ha estat que s'ha d'incidir en la gestió de les emergències i sobre això, ha assegurat que "és bàsic que el territori recuperi la coordinació per un tema de coneixement i eficiència". Per últim, s'ha traslladat que cal treballar en la transformació energètica i en l'economia circular perquè "aquest és el futur de la indústria química, perquè volem llocs de treball i els volem qualificats". L'alcalde ha explicat que durant la trobada també s'ha destacat la necessitat de posar damunt la taula tan important com el de la qualitat de l'aire. Sobre això, Ricomà ha explicat que l'Ajuntament de Tarragona ha fet un pas endavant i enguany destinarà 200.000 euros per encarregar un estudi per avaluar la qualitat de l'aire. "Volem saber què es respira a la ciutat i quins efectes té sobre les persones", ha assegurat. Ricomà ha manifestat que el viceconseller de la Presidència de la Generalitat, Pau Villòria, s'ha compromès a implementar millores als protocols i en la gestió de les emergències "al més aviat possible" Per altra banda, l'alcalde ja va demanar la creació d'una agència de seguretat química al president del govern espanyol, Pedro Sánchez i a la ministra d'Indústria, Reyes Maroto i ho va fer divendres passat en el marc de la Fira Internacional de Turisme (FITUR) de Madrid.

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona, Pedro Sánchez, FITUR

Ricomà reclama a Sánchez la creació d'una agència de seguretat química

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, considera que és necessària la creació d'una agència de seguretat química i així li ha traslladat aquest divendres al president del govern espanyol, Pedro Sánchez i a la ministra d'Indústria, Reyes Maroto en el marc de la Fira Internacional de Turisme (FITUR) de Madrid. El republicà ha apuntat que "la lamentable explosió a l'empresa petroquímica IQOXE ha de marcar un abans i un després". L'episodi més important de la història de la indústria química a Tarragona ha de fer reaccionar a les administracions i per això reclama que l'Estat s'impliqui en el control de la seguretat de les empreses químiques. "No volem dir que no s'hi treballi, però una agència estaria bé per extremar al màxim totes les mesures", ha expressat. L'alcalde ha apuntat que "és la mateixa indústria química qui hauria d'estar interessada a tenir el màxim nivell de seguretat i la màxima gestió de les emergències" i ha afegit que "ens cal fer les coses millor i, per això, hem de comptar amb la complicitat de totes les administracions i el sector empresarial". Ricomà considera que "si tots treballem en aquesta direcció, podrem recuperar la confiança de la ciutadania". La ministra Reyes Maroto s'ha compromès a venir a Tarragona per parlar de l'agència de seguretat química que reclama Ricomà. El batlle manifesta que és essencial vetllar per la seguretat de la ciutadania i del polígon petroquímic i per això cal començar a treballar per a millorar la situació actual, revisant protocols, aplicant mecanismes de comunicació amb tecnologia del segle XXI i creant aquesta agència de control, entre altres accions. Ricomà recorda la necessitat que el territori recuperi la gestió de les emergències químiques. "Cal recuperar el PLASEQTA anterior, que va perdre autonomia en convertir-se en PLASEQCAT perquè des del territori es coneixen tots els elements i això facilita més la feina", sentencia.

Tarragona dedicarà un carrer a Neus Català

Tarragona dedicarà un carrer a Neus Català i referma el seu compromís amb la memòria històrica

Tarragona retrà un homenatge a l'activista Neus Català dedicant-li un carrer de la ciutat. Així es va acordar en la Comissió del Nomenclàtor celebrada a l'Ajuntament de Tarragona aquest dijous, Aquesta iniciativa respon a la intenció del govern municipal liderat per l'alcalde Pau Ricomà de promoure noms de dones rellevants en la història i que són clars exemples de persones que han defensat i reivindicat els valors universals. El carrer en honor a la prioratina s'ubicarà al Pla Parcial 1 (PP-1) ubicat a la carretera de Valls. Català va morir als 103 anys el 13 d'abril del 2019 al seu poble natal, a Els Guiamets. Va ser la penúltima dona catalana supervivent del camp de concentració nazi de Ravensbrück i un testimoni molt rellevant de la part més tràgica de la història contemporània. L'última supervivent va ser Conxita Grangé, que va morir el passat 27 d'agost del 2019, als 94 anys, a Toulouse. Amb la dedicació d'un carrer a la lluitadora prioratina, l'Ajuntament de Tarragona fa un pas endavant per complir amb el compromís de mantenir viva la figura de Català i perquè l'horror que va viure no caigui mai en l'oblit. Aquesta decisió serveix també per sumar-se al clam per la lluita conjunta contra el feixisme i la preservació de la memòria històrica. A banda de Català, també es dedicaran carrers i places a dues dones més, com són Elisa Cardona i de Pilar Pradells. El carrer de Cardona s'ubicarà també al PP-1, mentre que la històrica militant del PSUC i fundadora de l'Associació de Veïns de Torreforta, donarà nom a la plaça ubicada davant del Centre Cívic del barri tarragoní de Tarragona, que ara es coneix com a Plaça Tarragonès. La memòria històrica és important per a dignificar i recordar les víctimes El Grup Municipal d'ERC vàrem presentar en l'anterior mandat una moció, que va tirar endavant, perquè s'instal·lessin plaques Stolpersteine a la ciutat. Demanàvem que es dediquessin aquestes llambordes a les persones deportades als camps de concentració nazis, que fossin nascudes i veïnes de Tarragona i que alhora s'elaborés un cens.

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona

Ricomà: "El territori ha de recuperar la gestió de les emergències químiques"

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, considera que el territori "ha de recuperar la gestió de les emergències químiques". El republicà, després de la reunió que han mantingut alguns alcaldes dels municipis tarragonins amb l'Associació d'Empreses Químiques de Tarragona (AEQT) per tractar l'explosió en l'empresa IQOXE de la Canonja, manifesta que després veure com es va gestionar l'emergència, "tothom entén que és millor recuperar el PLASEQTA anterior, que va perdre autonomia en convertir-se en PLASEQCAT perquè des del territori es coneixen tots els elements i això facilita més la feina". Ricomà recorda a les empreses del sector químic que "cal ser estrictes amb els protocols de seguretat i per això és necessari un compromís en el sector perquè tothom faci el que ha de fer". El mateix alcalde reitera que cal que les sirenes sonin preventivament, "des del primer minut", quan hi hagi una emergència i després ja s'informarà si hi ha toxicitat. L'alcalde entén perfectament que la ciutadania es preocupés quan no tenia informació sobre l'explosió i per això, reclama millores en el protocol. En aquest sentit, recorda que "des d'un punt tècnic es va treballar correctament però no es va tenir en compte el punt psicològic" i per això cal actuar ràpidament. "El problema comunicatiu provocat pel mal funcionament del protocol no es pot tornar a repetir", sentencia. Ricomà recorda que la seva aposta per informar a la població en cas d'accident, com el de la setmana passada, és incorporar tecnologies del segle XXI, i destaca que una possible solució és "l'enviament massiu de missatges SMS per advertir a la població de les zones afectades del que està succeint".

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona

"És una animalada que les mercaderies circulin per on viu la gent, el més important és la seguretat"

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, afirma que els grups municipals de l'Ajuntament han arribat a un consens per defensar la ciutat de tot el desgavell ferroviari que ha començat amb la posada en marxa de la variant de Vandellòs del corredor mediterrani. El republicà explica que les formacions polítiques han acordat que es redactaria una declaració institucional que es presentarà en el consell plenari que se celebrarà el pròxim 30 de gener i que alhora es portarà a la Taula d'Alcaldes convocada pel 5 de febrer. Ricomà apunta que "per primera vegada tots els grups municipals del consistori consensuem una postura comuna en un tema tan important com el ferroviari" i avança que un dels punts clau és que se solucioni "el desgavell dels horaris, irracionals, ja que no tenen res a veure amb el que vàrem negociar amb el Departament d'Infraestructures". Cal recordar que es va assegurar al consistori que hi hauria un tren cada mitja hora per connectar amb la ciutat comtal per compensar la pèrdua de trens de llarga distància. Un altre dels acords és reivindicar que les mercaderies circulin per l'interior. L'alcalde reitera que "és una animalada que passin per on viu la gent. El més important és la seguretat de la gent i això vol dir que el perill s'han d'allunyar les mercaderies". A propòsit d'això, apunta que "ja hem vist el que ha passat amb l'explosió a l'empresa química, hem de ser-ne consciens" i etziba que "és una vergonya que l'aportació solidària que fem a tot l'estat espanyol amb les infraestructures químiques, amb el perill que suposa, tinguem unes infraestructures ferroviàries deficitàries, impròpies del territori i de la ciutat i que no ens mereixem". Ricomà també avança que se celebrarà un acte obert a la ciutadania i a totes les entitats per posar en comú el posicionament del consistori Ajuntament i alhora arribar a una resposta unitària de ciutat. Pel que fa a l'explosió a l'empresa IQOXE del Polígon Sud, Ricomà torna a reclamar que "cal aplicar tecnologia del segle XXI per informar la població del que passa" i també que apunta que s'ha d'apostar per l'enviament de missatges de telèfon mòbil a tota la població de la zona afectada.