Tarragona

Totes les notícies

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona, ple, Tarragona

"Si vivim en una zona de risc, necessitem tenir uns mecanismes de comunicació amb tecnologia del segle XXI"

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, considera que "l'accident d'ahir és l'episodi més fort de la història de la indústria química a Tarragona i ha de marcar un abans i un després". El republicà etziba que "Tarragona suporta una situació de solidaritat nacional en tenir una indústria petroquímica que presenta riscos" i per això exigeix que ha de tenir "uns mecanismes de comunicació amb tecnologia del segle XXI". Ricomà manifesta que "si vivim en una zona de risc, necessitem tenir una cobertura especial". Ricomà destaca que "des d'un punt tècnic, aquest dimarts es va treballar correctament però no es té en compte el punt psicològic" i per això reclama una revisió del PLASEQCAT i alhora, aposta per avisar a la població a través d'enviament massiu de missatges als telèfons mòbils. Segons l'alcalde, aquest tipus de tecnologia no es veu afectada en cas que la xarxa estigui col·lapsada o que no hi hagi connexió a Internet i permet informar a la població, a tota la que hi ha la zona, en temps real. A propòsit d'això, l'alcalde apunta que ahir hi va haver "un problema comunicatiu provocat pel mal funcionament del protocol" i afegeix que hauria sigut raonable que les alarmes haguessin sonat de forma preventiva i després ja s'hagués informat si hi havia toxicitat o no. Per altra banda, l'alcalde assegura que l'Ajuntament de Tarragona es posa a la disposició de la ciutadania per tal d'ajudar-la en els processos de reclamació dels desperfectes i afirma que des del consistori també reclamarà els danys a tots els béns públics. Ricomà avança que l'Ajuntament de Tarragona es personarà en les causes penals, que convingui, relacionades amb l'explosió a l'empresa IQOXE, de la Canonja. Cal recordar que aquest fet ha provocat la mort de tres persones i diversos ferits de diversa gravetat. Per últim, l'alcalde explica que des de l'Institut de Serveis Socials s'ha posat a disposició de la ciutadania un servei per suport psicològic individualitzat a les persones que ho necessitin, siguin veïns afectats o no.

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona

Ricomà planta al ministre de Foment: "No hi ha res a celebrar"

"No hi ha res a celebrar". Amb aquesta contundència s'ha expressat l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, quan ha rebutjat assistir a la inauguració de la variant Vandellòs del Corredor Mediterrani aquest dimecres. El batlle plantarà d'aquesta manera al ministre de Foment del govern espanyol, José Luís Ábalos, que es desplaçarà al Camp de Tarragona. L'alcalde considera que "aquests dies no hi ha res a celebrar i per això no volem ser presents en aquest acte oficial", ja que la situació ferroviària actual deixa Tarragona "desconnectada". Ricomà recorda que amb la posada en marxa del corredor mediterrani el territori s'ha vist immers en un desgavell ferroviari que ha provocat que Tarragona hagi perdut el pas dels trens Euromed i dels Avant. A més, això ha provocat "una reordenació horària incoherent, amb menys freqüències i amb uns combois antiquats". La ciutat de Tarragona pateix un greuge, ja que veu reduït el nombre de passatgers i a sobre veu com les freqüències empitjoren. Amb aquests canvis, és evident que existeix un greuge important amb altres capitals catalanes com Lleida i Girona. Un cop més, l'alcalde de Tarragona manifesta el seu compromís ferm per exigir que els trens de passatgers passin "per on viu la gent" i que les mercaderies ho facin per l'interior. "És incomprensible que ara mateix sigui al revés, les mercaderies continuen circulant per la costa, que és la zona amb més densitat de població, amb el risc que això comporta", sentencia.  L'alcalde apunta que "el que hem de fer és treballar per buscar solucions i aconseguir que millori la qualitat del servei" i alhora revertir aquesta situació per aturar quer la ciutat pateixi "una greu desconnexió". Ricomà aposta per una "resposta unitària de ciutat" i per això aquest dijous se celebrarà una Junta de Portaveus per poder consensuar mesures clares de posicionament polític de Tarragona. A propòsit d'això, recorda que a principis de febrer hi ha previst que des de Territori de la Generalitat es convoqui la taula d'alcaldes pel pacte ferroviari i tot i que no hi ha data oficial, exigeix que sigui al més aviat possible.

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona

Ricomà carrega contra el desgavell ferroviari i els horaris irracionals que menystenen els ciutadans

La situació ferroviària ha empitjorat a Tarragona amb la posada en marxa de la nova variant de Vandellòs del corredor mediterrani. L'alcalde Pau Ricomà lamenta el "desgavell ferroviari" que patirà la ciutat a partir del 13 de gener i denuncia que l'estació urbana quedarà desconnectada del territori i alhora també de Barcelona, tot i que des de la Conselleria de Territori de la Generalitat de Catalunya es va assegurar al consistori que hi hauria un tren cada mitja hora per connectar amb la ciutat comtal i també que hi hauria inclús la possibilitat d'allargar l'horari durant la franja de nit. Res de tot això s'ha complert i la ciutat perd freqüències, tots els Euromeds i tots els Avants i el que guanya és que tots els trens de mercaderies circulin per la línia de la costa i que els passatgers passin per l'interior. La racionalització dels horaris dels regionals a la qual s'havia compromès Territori per compensar la pèrdua dels trens de llarga distància s'ha convertit en un greuge i en un menysteniment cap als usuaris de la ciutat i provocarà una desconnexió del Camp de Tarragona amb l'àrea de Barcelona. L'alcalde considera que aquesta situació és "inacceptable, penosa i alhora crítica" i etziba al govern català que "no sé per què tenim les competències transferides si no s'escolta el territori". A tot això, assegura que el govern que lidera al capdavant de l'Ajuntament de Tarragona continuarà defensant fermament que "les mercaderies circulin per l'interior i que els trens de passatgers ho facin per la costa, on es concentra un major gruix de població" i també que els ciutadans tinguin el servei que es mereixen. A tot això, Ricomà afegeix que és lamentable que s'hagin assabentat dels nous horaris "que són més irracionals que els anteriors" a través de la premsa i no pels canals oficials que existeixen entre administracions i apunta hauria sigut necessària una reunió prèvia per a "informar-nos de les afectacions reals amb els regionals".

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona, ple, Tarragona

El ple aprova els primers pressupostos del mandat de Pau Ricomà

Tarragona fa un pas important cap al canvi, real i necessari. El ple de l'Ajuntament ha aprovat els primers pressupostos del mandat de l'alcalde Pau Ricomà, que compten amb 177 milions d'euros i que contemplen més de 12 milions d'euros en inversions durant el 2020. Ricomà ha assegurat que avui "comença una nova etapa" per Tarragona, que deixa enrere molts anys d'immobilisme i que enceta un nou repte cap al canvi. La ciutat, tal com ha apuntat el mateix alcalde, es mereixia uns pressupostos d'esquerres, adequats a la realitat i que li permeti fer un pas endavant, en tots els sentits. El conseller de Serveis centrals, Jordi Fortuny, ha defensat que els pressupostos són "l'instrument principal per materialitzar un nou projecte de ciutat i apunta que els comptes són la suma del canvi a Tarragona!". En aquest sentit, el republicà ha expressat que els comptes "donen resposta als problemes reals de la ciutadania" i permeten "muscular" departaments de l'Ajuntament que fa molts anys que pateixen manca de personal i alhora, equipar les condicions a les treballadores de les llars d'infants municipals. També possibiliten incrementar els conserges per les escoles, millorar la gestió forestal de l'Anella Verda i destinar recursos al projecte de Memòria Històrica. Fortuny ha tancat el debat de pressupostos responent amb ironia als partits que consideren que són uns comptes continuistes i que no aporten res nou: "Gràcies a vostès aquest és el pressupost del canvi i del 'reciclatge' perquè dona vida a allò que ja no tenia vida i dona valor a allò que l'havia perdut". Per la seva banda, el conseller i portaveu Xavi Puig, ha explicat que "és un pressupost d'esquerres que marca un rumb de mirada llarga" i que aposta fermament per "l'educació, la cohesió, l'habitatge social i la sostenibilitat". A banda, ha apuntat que "invertirem en conservació del patrimoni fins a set vegades més que el govern anterior" i "hem posat sobre la taula 890.000 euros en inversions en espais patrimonials" i amb l'aportació de la Generalitat, superarem el milió per al 2020.

Front comú entre Ajuntament i Generalitat: 200.000 euros anuals per a la conservació del patrimoni romà

L'alcalde de Tarragona ha explicat que l'Ajuntament i la Generalitat de Catalunya han acordat la creació d'un conveni per a la conservació preventiva i el manteniment del patrimoni romà en la reunió bilateral que s'ha celebrat aquest dijous al Palau municipal. L'alcalde Pau Ricomà ha detallat que aquest acord es materialitza en una aportació de 100.000 euros anuals, per part de cadascuna de les administracions, fins al 2023 i és prorrogable dos anys més. Això suposa "un salt enorme en patrimoni perquè es multipliquen els diners que s'han destinat en anteriors governs a la seva conservació", ha expressat Ricomà. La inversió total serà de 800.000 euros en quatre anys, la part de l'Ajuntament està assegurada i la del Govern dependrà de l'aprovació dels pressupostos. En el mateix sentit, l'alcalde ha exposat que al 2020 es destinaran fins a 684.000 euros al Pla Director de Muralla, dels quals la Generalitat n'aportarà el 50%, 342.000 euros. Està previst que s'actuï a la baixada del Roser, ja que és prioritat, però Ricomà ha destacat que "si els tècnics ho creuen necessari, es podrien destinar diners a altres acutacions més prioritàries". Les dues administracions també han concretat la creació d'una taula de gestió del Patrimoni Mundial, que estarà formada per, a banda de les administracions competents, entitats vinculades al patrimoni de Tàrraco, com la Universitat Rovira i Virgili (URV), l’Institut Català d’Arqueològia Clàssica (ICAC), el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), la Reial Societat Arqueològica Tarraconense (RSAT) i l’Arquebisbat de Tarragona, entre d’altres. A més, se celebrarà una nova Comissió Permanent Bilateral de Patrimoni Mundial, entre Generalitat i Ajuntament, cada tres mesos que farà seguiment del compliment de les actuacions previstes.  El consistori també té pressupostats, de cara al 2020, 100.000 euros que aniran destinats a treballs a l'Amfiteatre i la Generalitat té previst actuar al Teatre Romà, on invertirà 70.

Pau Ricomà, Ricomà

Pas endavant en polítiques socials i feminisme amb els pressupostos 2020

Pau Ricomà ha participat en el primer esmorzar amb la premsa com a alcalde de Tarragona. Durant la trobada s'ha parlat del tema que omple totes les portades durant els darrers dies, els pressupostos municipals. Sobre això, l'alcalde s'ha mostrat optimista de cara a l'aprovació dels comptes presentats per l'equip de govern i ha destacat que la proposta que hi ha sobre la taula aposta clarament per les partides socials, les polítiques socials i de foment del feminisme. A més, també ha reiterat la important inversió en patrimoni, cultura i medi ambient i sostenibilitat, sense oblidar educació. Ricomà ha assenyalat que "treballem amb la perspectiva d'aprovar uns pressupostos amb el que Tarragona farà un salt endavant en diferents temes". Aquests comptes municipals també "faran possible que Tarragona sigui animalista. Al 2020 tindrem una partida de 625.701,70 euros, és a dir, un 10 per cent d'increment respecte enguany i també invertirem 77.000 euros a millorar les instal·lacions de la protectora d'animals.  La nostra proposta demostra que es vol fer un pas ferm per la igualtat d'oportunitats i una ciutat més equitativa per tothom, tal com ha assenyalat l'alcalde.  El Banc de la Ciència i el Coneixement Durant l'esmorzar, Ricomà ha revelat el nom del projecte del Banc d'Espanya. L'alcalde ha avançat que es dirà Banc de la Ciència i el Coneixement (El Banc). Des de l'equip de govern s'ha apostat per aquest nom, és entenedor per al projecte que inclou tant l'origen com el nou ús i el nou enfocament que es dona a l'equipament. "És una opció que aglutina passat, present i futur i sobretot remet a termes positius de riquesa, de preservació i d’intercanvi".  Ricomà ha clos la trobada lloant la tasca dels periodistes, la rigorositat en la seva feina i els ha anat a seguir treballant de la mateixa manera, ja que són un pilar fonamental de la societat.   

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona

"El Centre d'Art serà un referent independent i de qualitat i s'escamparà per tota la ciutat"

La cultura és un dels puntals de la societat i nosaltres hi apostem, perquè hi creiem. L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, sempre ha defensat que "la cultura és un motor de transformació de la societat, és un element de cohesió, fomenta les relacions personals i col·lectives i alhora és una eina de creixement personal" i per aquest motiu aquest dilluns ha presentat una de les accions del govern municipal. El també conseller de Cultura ha explicat el nou rumb que inicia el Centre d'Art Tarragona, que evoluciona i s'expandeix i es dividirà en tres espais diferents de la ciutat, com són la Casa Canals, el Mercat del Fòrum i la Tabacalera, concretament el Magatzem 6. Ricomà ha expressat que el Centre d'Art esdevindrà "un referent independent i de qualitat i s'escamparà per tota la ciutat". La Casa Canals serà el motor del nou Centre d'Art i el nou ens estarà liderat per un director artístic que serà escollit a través d'un concurs públic. El professional que encapçali el projecte tindrà fins a tres anys per a desplegar-lo. Segons Ricomà, l'objectiu és que s'aconsegueixi la continuïtat i estabilitat del centre, sempre dins de la Xarxa Pública de Centres i Espais d'Arts Visuals de la Generalitat de Catalunya, amb la qual es manté la vinculació. A més, ha afegit que "aquesta nova etapa, més ambiciosa, ens ha de permetre desenvolupar millor la tasca pedagògica d'apropar l'art contemporani a nous públics, donar més visibilitat al talent dels artistes locals i d'arreu".El republicà ha apuntat que això ajudarà a treballar per aconseguir que Tarragona "es consolidi com una ciutat de referència en les arts plàstiques del territori". Què es farà a cada espai? Ricomà ha manifestat que la Casa Canals serà el cor del nou Centre d'Art. Aquest espai acollirà les oficines administratives del centre i comptarà amb una sala expositiva de mitjà format. Serà un centre de recursos i comptarà amb la sala d'intercanvi i formació. Pel que fa a l'antic Mercat del Fòrum, caldrà fer una adequació de la planta baixa, que s'ha de realitzar durant el primer semestre de 2020, i serà la seu on s'instal·laran les propostes més experimentals, les instal·lacions transversals i l'art emergent.

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona

La veritat sobre la pujada d'impostos

Durant els últims dies s'ha parlat molt de la pujada d'impostos a la ciutat però no s'ha explicat prou bé. Davant l'alarmisme que sha generat, creiem que val la pena que sàpigues algunes coses que potser no coneixes i per això l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, posa una mica de llum sobre aquest tema perquè no et confonguis i sàpigues quina és la situació actual. Ricomà apunta que no es poden barrejar coses tan diferents com la major recaptació amb l'augment impositiu, que no tenen res a veure, i els impostos amb les taxes, que són el pagament pels serveis. L'alcalde recorda que no s'ha apujat tot, el tipus aplicats a l'IBI, IAE, Impost de Circulació, Impost sobre construccions i Llicències Urbanístiques es mantenen. Pel que fa a la brossa, puja la taxa però no té res a veure amb l'empresa que fa la neteja de carrers i recollida, sinó amb el cost de la revalorització dels residus. Tots els ajuntaments del nostre entorn l'han apujat i la majoria més que nosaltres. Les exigències normatives en medi ambient i l'increment dels cànons per una mala selecció de la brossa en origen són la causa de l'augment. Si tots els ciutadans no fem l'esforç per millorar en la selecció de la brossa, el preu seguirà creixent. Mani qui mani. Però això ja estem fent un gran esforç en informació i sensibilització. L'augment del 3% per l'aigua arriba després d'anys de congelació. És imprescindible per fer front a les actuacions més immediates, sobretot a la xarxa de clavegueram. Si no fem aquestes intervencions, ho lamentarem. L'augment de l'IBI als pisos buits i l'increment de la plusvàlua són mesures contra l'especulació. L'augment de la plusvàlua se centra en les compravendes fetes en poc temps de diferència i penalitza l'especulació i la consideració dels habitatges com un instrument de mercat per sobre d'un dret de les persones. Aquest augment ens acosta a ciutats com Lleida i Girona. El que ens hauríem de preguntar és per què fins ara l'Ajuntament de Tarragona gravava molt menys els moviments especulatius que les empreses productives.

Jordi Fortuny

"És l'hora dels pressupostos del canvi, republicans i d'il·lusió"

Ara és l'hora "dels pressupostos del canvi, republicans i d'il·lusió" per Tarragona. Avui des de l'equip de govern hem posat damunt la taula el full de ruta cap a una nova etapa per la ciutat, que ha de començar a caminar amb l'aprovació dels comptes municipals per al 2020. Els pressupostos arriben fins als 177 milions d'euros i suposa un 1,08% més respecte als d'enguany. Les principals apostes passen per Cultura, Patrimoni Històric, Recursos Humans, Habitatge social, Educació i Medi Ambient i Sostenibilitat. En les xifres presentades aquest divendres, s'ha mostrat que es produeix un increment del 5,1% de la despesa corrent que es dedicarà pràcticament tot a aquestes àrees. L'equip de govern liderat per l'alcalde Pau Ricomà preveu destinar fins a 12,5 milions d'euros a inversions, dels quals només 2,5 estan supeditats a la venda de patrimoni. "No fem uns pressupostos de cara a la galeria, fem uns pressupostos realistes". Amb aquesta contundència ha manifestat el conseller de Serveis Econòmics i Serveis Centrals, Jordi Fortuny, que els comptes estan adaptats a la situació econòmica actual i que han de ser "el punt d'inflexió per Tarragona". Fortuny ha apuntat que els comptes inclouen gran part de les demandes dels altres grups municipals, "en un sentit raonable". "No entendríem que anéssim a uns pressupostos prorrogats perquè seria un desastre per Tarragona" i ha afegit que paralitzaria, entre altres, l'equiparació salarial dels treballadors de les llars d'infants, i a altres projectes de ciutats. Els comptes han d'avançar per "clavar una puntada de peu endavant a aquesta ciutat" i per iniciar un camí de no retorn. Les inversions, punt per punt Les principals inversions aniran destinades a Patrimoni Històric (332.000 €), projectes urbans i seguretat (6.420.000 €), habitatge social (2.597.000 €), ciutadania (451.500 €), promoció comercial (629.000 €), esports (564.400 €), habitatge social (2.597.000 €) i educació i proporció d'ocupació (564.