Tarragona

Totes les notícies

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona

"El Centre d'Art serà un referent independent i de qualitat i s'escamparà per tota la ciutat"

La cultura és un dels puntals de la societat i nosaltres hi apostem, perquè hi creiem. L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, sempre ha defensat que "la cultura és un motor de transformació de la societat, és un element de cohesió, fomenta les relacions personals i col·lectives i alhora és una eina de creixement personal" i per aquest motiu aquest dilluns ha presentat una de les accions del govern municipal. El també conseller de Cultura ha explicat el nou rumb que inicia el Centre d'Art Tarragona, que evoluciona i s'expandeix i es dividirà en tres espais diferents de la ciutat, com són la Casa Canals, el Mercat del Fòrum i la Tabacalera, concretament el Magatzem 6. Ricomà ha expressat que el Centre d'Art esdevindrà "un referent independent i de qualitat i s'escamparà per tota la ciutat". La Casa Canals serà el motor del nou Centre d'Art i el nou ens estarà liderat per un director artístic que serà escollit a través d'un concurs públic. El professional que encapçali el projecte tindrà fins a tres anys per a desplegar-lo. Segons Ricomà, l'objectiu és que s'aconsegueixi la continuïtat i estabilitat del centre, sempre dins de la Xarxa Pública de Centres i Espais d'Arts Visuals de la Generalitat de Catalunya, amb la qual es manté la vinculació. A més, ha afegit que "aquesta nova etapa, més ambiciosa, ens ha de permetre desenvolupar millor la tasca pedagògica d'apropar l'art contemporani a nous públics, donar més visibilitat al talent dels artistes locals i d'arreu".El republicà ha apuntat que això ajudarà a treballar per aconseguir que Tarragona "es consolidi com una ciutat de referència en les arts plàstiques del territori". Què es farà a cada espai? Ricomà ha manifestat que la Casa Canals serà el cor del nou Centre d'Art. Aquest espai acollirà les oficines administratives del centre i comptarà amb una sala expositiva de mitjà format. Serà un centre de recursos i comptarà amb la sala d'intercanvi i formació. Pel que fa a l'antic Mercat del Fòrum, caldrà fer una adequació de la planta baixa, que s'ha de realitzar durant el primer semestre de 2020, i serà la seu on s'instal·laran les propostes més experimentals, les instal·lacions transversals i l'art emergent.

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona

La veritat sobre la pujada d'impostos

Durant els últims dies s'ha parlat molt de la pujada d'impostos a la ciutat però no s'ha explicat prou bé. Davant l'alarmisme que sha generat, creiem que val la pena que sàpigues algunes coses que potser no coneixes i per això l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, posa una mica de llum sobre aquest tema perquè no et confonguis i sàpigues quina és la situació actual. Ricomà apunta que no es poden barrejar coses tan diferents com la major recaptació amb l'augment impositiu, que no tenen res a veure, i els impostos amb les taxes, que són el pagament pels serveis. L'alcalde recorda que no s'ha apujat tot, el tipus aplicats a l'IBI, IAE, Impost de Circulació, Impost sobre construccions i Llicències Urbanístiques es mantenen. Pel que fa a la brossa, puja la taxa però no té res a veure amb l'empresa que fa la neteja de carrers i recollida, sinó amb el cost de la revalorització dels residus. Tots els ajuntaments del nostre entorn l'han apujat i la majoria més que nosaltres. Les exigències normatives en medi ambient i l'increment dels cànons per una mala selecció de la brossa en origen són la causa de l'augment. Si tots els ciutadans no fem l'esforç per millorar en la selecció de la brossa, el preu seguirà creixent. Mani qui mani. Però això ja estem fent un gran esforç en informació i sensibilització. L'augment del 3% per l'aigua arriba després d'anys de congelació. És imprescindible per fer front a les actuacions més immediates, sobretot a la xarxa de clavegueram. Si no fem aquestes intervencions, ho lamentarem. L'augment de l'IBI als pisos buits i l'increment de la plusvàlua són mesures contra l'especulació. L'augment de la plusvàlua se centra en les compravendes fetes en poc temps de diferència i penalitza l'especulació i la consideració dels habitatges com un instrument de mercat per sobre d'un dret de les persones. Aquest augment ens acosta a ciutats com Lleida i Girona. El que ens hauríem de preguntar és per què fins ara l'Ajuntament de Tarragona gravava molt menys els moviments especulatius que les empreses productives.

Jordi Fortuny

"És l'hora dels pressupostos del canvi, republicans i d'il·lusió"

Ara és l'hora "dels pressupostos del canvi, republicans i d'il·lusió" per Tarragona. Avui des de l'equip de govern hem posat damunt la taula el full de ruta cap a una nova etapa per la ciutat, que ha de començar a caminar amb l'aprovació dels comptes municipals per al 2020. Els pressupostos arriben fins als 177 milions d'euros i suposa un 1,08% més respecte als d'enguany. Les principals apostes passen per Cultura, Patrimoni Històric, Recursos Humans, Habitatge social, Educació i Medi Ambient i Sostenibilitat. En les xifres presentades aquest divendres, s'ha mostrat que es produeix un increment del 5,1% de la despesa corrent que es dedicarà pràcticament tot a aquestes àrees. L'equip de govern liderat per l'alcalde Pau Ricomà preveu destinar fins a 12,5 milions d'euros a inversions, dels quals només 2,5 estan supeditats a la venda de patrimoni. "No fem uns pressupostos de cara a la galeria, fem uns pressupostos realistes". Amb aquesta contundència ha manifestat el conseller de Serveis Econòmics i Serveis Centrals, Jordi Fortuny, que els comptes estan adaptats a la situació econòmica actual i que han de ser "el punt d'inflexió per Tarragona". Fortuny ha apuntat que els comptes inclouen gran part de les demandes dels altres grups municipals, "en un sentit raonable". "No entendríem que anéssim a uns pressupostos prorrogats perquè seria un desastre per Tarragona" i ha afegit que paralitzaria, entre altres, l'equiparació salarial dels treballadors de les llars d'infants, i a altres projectes de ciutats. Els comptes han d'avançar per "clavar una puntada de peu endavant a aquesta ciutat" i per iniciar un camí de no retorn. Les inversions, punt per punt Les principals inversions aniran destinades a Patrimoni Històric (332.000 €), projectes urbans i seguretat (6.420.000 €), habitatge social (2.597.000 €), ciutadania (451.500 €), promoció comercial (629.000 €), esports (564.400 €), habitatge social (2.597.000 €) i educació i proporció d'ocupació (564.

Jordi Fortuny

Fa anys que ens preocupa la qualitat de l'aire i ara impulsarem un estudi independent

Ens preocupa la qualitat de l'aire i per això destinarem 200.000 euros en portar a terme un estudi per saber què es respira a la ciutat i quins efectes té sobre les persones. El conseller de Serveis Econòmics, Jordi Fortuny, ha sigut molt clar apuntant que hi ha la necessitat de "realitzar un estudi totalment independent, fora de qualsevol sospita d'interessos i saber què està passant en realitat". El republicà ha matisat que no estem en contra dels estudis que puguin realitzar diferents indústries, entitats o universitats però això no vol dir que no vulguem impulsar-ne un altre. Quan estàvem a l'oposició ja ens havíem pronunciat sobre aquest tema. Al 2015 ja posàvem de manifest a través de notícies i d'articles d'opinió que calia saber tota la veritat. En aquell moment ja vam intentar posar en relleu aquesta necessitat perquè hi havia un neguit real sobre quins són els efectes de la indústria i del Port de Tarragona en la salut i la qualitat de l'aire. Seguint amb la nostra coherència, ara que estem al govern no podíem obviar aquesta necessitat i per aquest motiu, el govern municipal té la intenció ferma d'invertir 200.000 euros durant l'any 2020 per fer realitat aquest estudi. Aquesta és una de les moltes qüestions de l'equip de govern que es mostren en la proposta de pressupostos municipals per a l'any que ve. La sostenibilitat i el medi ambient són peces clau per a nosaltres i per això hi destinarem partides importants en els comptes municipals. Som conscient de la importància de defensar i cuidar l'Anella Verda perquè segueixi sent el pulmó verd de la ciutat i per això en millorarem la gestió forestal i ho farem Aquesta augmentant fins als 100.000 euros la col·laboració amb entitats ambientals i del sector de la discapacitat, com l'Associació Aurora i l'Associació Mediambiental La Sínia. Aquesta quantitat que proposem multiplica gairebé per cinc la partida que hi ha actualment, que és de només 21.000 euros. Per tal de fomentar la mobilitat sostenible, invertirem 550.

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona

Pau Ricomà: "El patrimoni és una arma carregada de futur i aquest serà millor per Tarragona si sabem fer-ne un bon ús"

"El patrimoni és una arma carregada de futur i aquest futur serà, segur, millor per Tarragona si sabem fer-ne un bon ús". Així de contundent es va mostrar Pau Ricomà durant el seu parlament en la preestrena del capítol de la sèrie en 4K "Ciudades Españolas Patrimonio de la Humanidad" dedicat a la ciutat. Des de l'escenari del Teatre Tarragona, l'alcalde va deixar clar que el govern municipal aposta per potenciar les joies de la ciutat i va reiterar que "ser patrimoni vol dir que tenim una sèrie d'obligacions que he de complir. Hem de tenir cura, conservar-lo i ens l'hem d'estimar". A més, va expressar que també comportar unes obligacions col·lectives que requereixen que "ens fem nostre el patrimoni, el sapiguem vendre i mostrar i sobretot, ens hem de sentir orgullosos de tot el que tenim". Pau Ricomà va reiterar que Tarragona és l'única ciutat catalana que compta amb el reconeixement de Patrimoni Mundial de la Humanitat, per la UNESCO. Per això, el govern liderat per l'alcalde té molt clar que l'objectiu és consolidar el conjunt arqueològic de Tàrraco i que això requereix uns esforços. Aquests esforços també impliquen portar a terme accions amb determinació perquè "som un govern valent, no dilatem la presa de decisions importants i per nosaltres el patrimoni és prioritari", tal com va defensar Ricomà. Per la ciutat, el patrimoni és un dels principals recursos que, juntament amb la cultura i la gastronomia, ens aporta un turisme de qualitat. Cal revertir la situació actual i potenciar el nostre patrimoni perquè "Tarragona és una ciutat única", ha expressat Ricomà. L'informe de Patrimoni Ricomà ha explicat que el govern municipal ha tingut coneixement aquest dimarts d'un informe encarregat per la Generalitat sobre el patrimoni de Tàrraco, el qual va arribar juntament amb document que apuntava que s'havia fet arribar al març d'enguany a un tècnic de l'àrea de patrimoni del consistori. Un dels punts que apunta aquest document és que al març passat es va advertir  que la graderia del monument romà on s’asseu el públic no era segura per als visitants.

Manel Castaño, Part Alta, Seguretat Ciutadana, Castaño

La Part Alta ja té un pla integral de seguretat

L'Ajuntament de Tarragona, liderat per Pau Ricomà, posa en marxa un pla de seguretat integral per a la Part Alta. Aquest dijous, el conseller de Seguretat Ciutadana, Manel Castaño, ha presentat el dispositiu "VIBIO" que es portarà a terme conjuntament amb agents dels Mossos d'Esquadra i que té com a prioritat la proximitat amb el ciutadà. Amb el fet d'augmentar la presència policial en aquesta zona "estem donant resposta a una demanda dels ciutadans i també plasma un dels objectius de la política de seguretat ciutadana d'aquest consistori", ha assegurat el conseller. El dispositiu per augmentar la seguretat en aquesta zona emblemàtica de Tarragona es portarà a terme a través de patrulles a peu i té uns objectius concrets: atendre als veïns i portar a terme una politica de proximitat. Tot això, sense oblidar les actuacions de seguretat per fer complir les ordenances municipals, com la no obediència del circuit restringit de circulació, un control de sorolls per permetre el descans dels veïns, vigilar el consum d'alcohol i estupefaents, evitar delictes contra el patrimoni i actes incívics. El pla respon a l'augment de confluència de persones que es produeix en aquesta zona de la ciutat i alhora permet combatre l'activitat delictiva a la zona, podent denunciant-la independentment del cos policial que en tingui la competència. El mateix conseller ha expressat que a la Part Alta hi haurà agents uniformats i de paisà per millorar la seguretat. Aquest dispositiu es va iniciar el passat 27 de novembre i està previst que s'allargui durant tot el 2020. La presència policial augmentarà de forma progressiva i arribarà al seu grau màxim a l'estiu. El pla respon a l'augment de confluència de persones que es produeix en aquesta zona de Tarragona.

pancarta, Tarragona, presos polítics, pancarta presos polítics, Ajuntament de Tarragona

La pancarta pels presos polítics, al lloc que li pertoca

La pancarta per exigir l'alliberament dels presos polítics ja torna a ser a la façana de l'Ajuntament de Tarragona. Després de les eleccions del 10-N, el govern municipal liderat per Pau Ricomà l'ha tornat a penjar per seguir reclamant el seu alliberament i també el retorn dels exiliats. La Junta Electoral va obligar al consistori a treure l'element reivindicatiu de l'edifici amb motiu dels comicis i es va procedir a la seva retirada el passat 3 d'octubre. Un cop passades les eleccions espanyoles, tal com va assegurar l'alcalde, s'ha tornat a col·locar i des de primera hora d'aquest dilluns ja llueix al punt més alt de l'Ajuntament. El ple va aprovar que es pengés la pancarta a la façana el passat 19 de juliol i sis dies després, el govern municipal ja la penjava. Després de donar compliment la prohibició de l'òrgan electoral, Ricomà agraeix l'esforç, la constància i el convenciment dels treballadors municipals que cada dia, durant una hora, han mostrat la pancarta reivindicativa desplegant-la davant de les escales de l'Ajuntament fins que s'ha tornat a penjar. La seva acció, sota el lema #SomBalcó, tenia per objectiu deixar palès el seu rebuig a la repressió de l'estat espanyol. El missatge de "Llibertat presos polítics" torna a ser visible a la façana però no ha deixat mai de ser defensat pel govern encapçalat per Pau Ricomà, un govern demòcrata i compromès amb els drets humans i les llibertats. 

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona

Interior investigarà les actuacions dels Mossos d'Esquadra a Tarragona que exigia Ricomà

La Conselleria d'Interior investigarà les dues intervencions dels Mossos d'Esquadra que va exigir l'alcalde de Tarragona i que es van produir a la ciutat durant les protestes per la sentència de l'1-O. Es tracta de dos casos que van ser rebutjats i denunciats públicament per Pau Ricomà l'endemà que es produïssin. En concret es revisarà l'atropellament d'un menor de 17 anys amb una furgoneta dels Mossos d'Esquadra al carrer Marquès de Montoliu quan el vehicle policial va envestir unes barricades. També s'analitzarà qui era l'agent que deia per la megafonia d'una furgoneta de la BRIMO "Veniu, som gent de pau", fent escarni. Ricomà va demanar explícitament a la conselleria que investigués aquests fets. Des d'ERC s'ha deixat palès que estarem pendents d'aquesta auditoria perquè volem conèixer els resultats. A més, també hem demanat, com vàrem fer des del primer dia, que es depurin responsabilitats a tots els nivells i això inclou totes les cadenes de comandament de la policia catalana. Per altra banda, des del grup municipal lamentem que el subdelegat del govern espanyol no hagi respost la carta que li va enviar l'alcalde a través de la qual li demanava que s'investiguessin les actuacions realitzades a la ciutat per part de la Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil durant les protestes. En la carta s'apunta que cal esclarir si s'ha produït un ús arbitrari i desproporcionat de la força contra els manifestants, com en el cas de la Laura Solé, que va ser detinguda per uns agents de paisà de la policia i arrossegada uns metres mentre l'estiraven del cabell al carrer de Jaume I. Per tot plegat, reclamem que s'iniciï una investigació i que els casos d'incompliment dels protocols i de vulneració de drets fonamentals no quedin impunes.

ERC proposa un Acord per un canvi a Tarragona

El passat diumenge 26 de maig, la ciutadania de Tarragona es va expressar a favor del canvi en unes eleccions que van esdevenir un plebiscit sobre la continuïtat de les polítiques de dretes, d’un govern encapçalat per Josep Fèlix Ballesteros amb la participació del PP, o el canvi en el govern de la ciutat. Entre PSC i PP van perdre quatre consellers, guanyats pel bloc de les forces  republicanes i del canvi.   D’aquesta manera, es va fer explícita l’esperança de la majoria de ciutadania de Tarragona de donar-se l’oportunitat d’un futur millor per a Tarragona i la seva gent. Això implica un canvi de model de ciutat, un canvi de partits i un canvi de persones.   El darrer mandat ha estat marcat per la instrucció d’un cas de corrupció que afecta l’alcalde Ballesteros i altres persones vinculades al seu entorn polític, com la senyora Begoña Floria, reelegida consellera municipal. Recordem que el cas INIPRO neix en la presumpta utilització de diners dels Serveis Socials de Tarragona per organitzar una trama de suport a l’alcalde a través de les xarxes socials. Els intents de Ballesteros perquè s’arxivi la causa han estat rebutjats per l’Audiència Provincial i és més que probable que si Ballesteros repeteix com alcalde, Tarragona tindrà un batlle assegut al banc dels acusats per delictes com els de prevaricació, malversació, alteració de preus en concurs i subhastes, falsedat documental, frau, suborn, tràfic d'influències i abús de l'exercici de la funció pública.   Malauradament, les actuacions opaques per utilització de recursos públics s’estenen a altres casos, com l’intent de concessionar la gestió dels equipaments esportius de l’Anella Mediterrània a l’empresa Santa Gadea, pagant-li 2,5 milions d’euros l’any durant 40 anys; les despeses irregulars amb la targeta de l’Empresa Municipal de Transports o les sessions de coaching contractades a través de l’Empresa d’Aparcaments. Ahir mateix coneixíem un nou escàndol: el PSC va contractar innecessàriament una empresa caça-talents per simular un concurs per escollir el gerent per a l’EMT, seleccionant, no la persona més preparada, sinó la més afí al PSC.