Tarragona

Notícia

Llum verda del Senat a la creació de l'Agència de Seguretat Química que reclamava ERC

Laura Castel, Castel, Laura, ERC Tarragona
Laura Castel al Senat aquest dilluns
La creació de l'Agència de Seguretat Química ja és més a prop, ja que aquest dilluns el Senat ha donat llum verda a la moció d'ERC sobre la posada en marxa d'aquest òrgan. Laura Castel, consellera a l'Ajuntament de Tarragona i senadora, destaca que "era necessari fer aquest pas endavant perquè cal una agència que lideri la seguretat en el sector petroquímic". L'explosió a IQOXE ha suposat un abans i un després en la relació entre la indústria química i la població i calia moure fitxa.

El 12 de febrer, Castel va interpel·lar a Maroto sobre la seguretat de la indústria química a Tarragona des del Senat. En la seva intervenció, la va reclamar que "aquesta agència ha d'estar propera físicament al lloc on es desenvolupa la major part de l'activitat industrial del país, i on hi ha prou massa crítica de coneixement de la qual ha de proveir-se i aquest lloc és Tarragona". A més, ha afegir que Castel ja va anunciar a la ministra que a banda de la seva interpel·lació, ERC presentaria una moció, la qual ha sigut aprovada amb 150 vots a favor, 96 abstencions (PP) i 2 en contra (Vox). En aquest sentit, la senadora ha destacat "la voluntat d'entesa i de consens dels grups amb els quals hem conformat una transaccional que ha aconseguit només dos vots en contra".

Durant el ple del Senat, Castel ha reiterat la importància de controlar la seguretat perquè "els ciutadans, però també altres actors de la societat, necessiten recuperar la tranquil·litat i saber en mans de qui estem". Alhora, ha afegit que "l'agència ha d'unir no només el coneixement i la recerca, sinó també l'impuls legislatiu, la capacitat inspectora i la competència sancionadora".

La creació de l'Agència de Seguretat Química la va fer arribar Pau Ricomà, alcalde de Tarragona, a Pedro Sánchez i a Reyes Maroto, president del govern espanyol i ministra d'Indústria, respectivament, en el marc de FITUR el passat 24 de gener. A banda, el batlle també va traslladar aquesta petició a representants del Govern en una de les reunions que s'han celebrat arran de l'explosió.