Tarragona

Notícia

Ricomà: "Vull que Tarragona esdevingui la ciutat amb la millor qualitat de vida de la Mediterrània"

pau ricomà, alcalde, conferència
Pau Ricomà, alcalde de Tarragona, durant la conferència de ciutat
L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha pronunciat aquest dimarts la primera conferència de ciutat sota el títol 'Avancem cap a la Tarragona inclusiva, sostenible i cohesionada'. En un acte celebrat al Teatre Metropol, el republicà ha desgranat la feina feta durant aquests tres anys de mandat i ha deixat molt clar quin és el futur que vol dibuixar per la ciutat.

Davant unes 200 persones, Ricomà ha detallat que els dos eixos que han d'impulsar la millora transformadora de Tarragona són "ser forts a partir dels nostres propis recursos i entendre els canvis accelerats als quals ens enfrontem i preparar-nos". A banda, ha recordat que aquest mandat està marcat per diferents fets com l'explosió a IQOXE, la caiguda del POUM i evidentment, la COVID-19. 

Ricomà ha destacat que "tenim per objectiu la transformació de Tarragona en una ciutat per a tothom, una ciutat adaptada als nous temps, en la que la qualitat estigui per sobre de la quantitat. Un objectiu clar que es resumeix en dos grans conceptes: cohesió social i sostenibilitat". El que té molt clar, i així ho ha transmès, és que el govern del canvi té un rumb molt marcat que no és cap altre que la cohesió i la sostenibilitat. Sobre això ha destacat que cal deixar enrere accions i polítiques urbanístiques que trenquin la ciutat, que la divideixin, i ha reclamat que "cal posar límits al creixement en extensió, apostant per la rehabilitació i la regeneració urbana si no volem la degradació de la ciutat històrica". La ciutat "ha de créixer en aquelles zones on aporti un valor afegit, cosint Ponent i Nord amb el Centre, i ha de preservar els espais amb més valor natural per gaudi de tota la ciutadania. Volem una Tarragona cohesionada, amb projectes de futur compartits, que trenqui discursos disgregadors", ha afegit.

"Només hi ha una Tarragona, una ciutat que serà forta si es reconeix i si estimula objectius comuns. Una ciutat cohesionada i sostenible"

L'alcalde ha afirmat que "la sostenibilitat no és una opció, és una obligació ètica en un marc d'emergència climàtica" i ha destacat que s'estan portant a terme moltes accions per a descarbonitzar els carrers, "un fet que suposa fer un gir absolut respecte a èpoques anteriors, que evidencia el compromís de Tarragona en la lluita contra el canvi climàtic".

El batlle tarragoní ha deixat palès que "només hi ha una Tarragona, una ciutat que serà forta si es reconeix i si estimula objectius comuns, una ciutat cohesionada i sostenible". En aquest sentit, ha comentat que "la cohesió no pot ser només un objectiu epidèrmic. És la idea primigènia que ens impel·leix a lluitar per la igualtat d'oportunitats, per una Tarragona que tots els ciutadans es facin seva. Que sigui prou acollidora i que ofereixi prou oportunitats vitals i professionals perquè se l'estimin".

L'alcalde també ha posat èmfasi en el paper de la cultura i tot això, ho ha fet després de repassar la situació econòmica de la ciutat i del consistori. Per Ricomà, "la cultura, com el treball, és un instrument imbatible de dignificació i és un eix central de les nostres estratègies. No hi ha transformació ni canvi si no el vinculem a la dimensió crítica de la cultura".

"L'habitatge és, com assenyala el síndic de greuges, un dels dos grans problemes que afecten el conjunt del país i que originen una escletxa social difícilment suportable si volem una societat digna" ha apuntat Ricomà, qui alhora ha destacat que Tarragona ha destinat 2 milions d'euros a la compra d'habitatge destinat a lloguer social. Un altre punt al qual ha fet referència l'alcalde és la segregació escolar, "un problema que afrontem des de la convicció sabent que és una autèntica prioritat, una societat només serà justa quan puguem garantir la igualtat d'oportunitats". Per això, ha recordat que s'estan portant a terme millores en les escoles i que s'ha implantat una nova zonificació escolar.

Ricomà ha apuntat la necessitat que totes persones se sentin seva Tarragona, que "se'n sentin protagonistes, les que venen de moltes generacions i les que han arribat fa poques setmanes. Tant s'hi val l'origen, la llengua que parlin o la creença que tinguin. Els volem a tots com a agents actius i transformadors". De la mateixa manera ha recordat que "cal tenir en compte la perspectiva feminista per tenir una ciutat feta per a la majoria de persones. La necessitem en l'urbanisme, en la mobilitat, en el medi ambient, arreu. El futur de la societat, el futur de les ciutats i el futur de Tarragona només es pot construir considerant la mirada feminista" i ha reconegut la feina i l'impuls de la nova conselleria de Feminismes i LGTBIQ+.

Capital metropolitana

L'alcalde també ha volgut destacar el paper de capitalitat que està exercint de nou Tarragona. Durant la conferència va demanar que l'àrea metropolitana del Camp de Tarragona sigui una realitat administrativa: "Tarragona hi exerceix de capital, ho és des del punt de vista demogràfic, econòmic i històric. Però no ho pot fer sense reconèixer i posar en valor la importància de les altres poblacions, que ostenten el lideratge en l'àmbit de tot el país en camps com l'agroalimentari, l'industrial, el logístic i el turístic".

Ricomà es va fixar com un dels objectius metropolitans futurs augmentar la mobilitat amb transport, que actualment només és del 18%. En aquest sentit, va destacar el potencial territorial que tindrà el Tramcamp per cohesionar les principals poblacions, però també Tarragona, ja que la infraestructura assegura que permetrà lligar els barris amb el centre. Sobre infraestructures l'alcalde també va reclamar una vegada més el pas de les mercaderies per l'interior.

Pau Ricomà ha destacat que aquest equip de govern ha negociat i ha desencallat projectes, deutes històrics, com el nou Hospital Joan XXIII, el Fòrum Judicial, la Ciutat de Repòs i Vacances, el Fòrum de la Colònia, la Necròpolis, el carril bici de Llevant, el traspàs de carreteres, l'ampliació pont Francolí i Ca l'Agapito, entre molts altres. "Fins a aquest moment més de 350 milions d'euros públics que s'executaran durant el pròxim mandat", ha sentenciat.

L'alcalde ha clos la seva conferència agraint la tasca dels treballadors i treballadores de l'Ajuntament de Tarragona i "el seu amor i dedicació a la ciutat" i alhora, també "el valor, l'honestedat i la capacitat de treball de tot l'equip de govern i dels diferents grups que han fet possible aquesta majoria pel canvi".

"M'imagino un futur esplendorós. No el dels grans esdeveniments efímers ni el de les grans obres faraòniques. M'imagino una ciutat on tot tingui sentit i on tothom hi compti. Soc ambiciós, no d'èxits ni reconeixements personals. Soc ambiciós en què amb la suma de molts esforços i il·lusions Tarragona esdevingui la ciutat amb la millor qualitat de vida de la Mediterrània". Així és com l'alcalde vaticina un futur positiu per Tarragona, ple de llum i que segueix el camí del canvi, un rumb que cal que no s'aturi.

L'acte ha comptat amb la presència dels diputats d'Esquerra, Ernest Maragall, Raquel Sans, Lluís Salvadó, Carles Castillo i Irene Aragonès i també representants del partit republicà d'arreu del Camp de Tarragona i de diferents institucions.