Tarragona

Totes les notícies

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona, mercaderies,

Ricomà: "No podem acceptar el tercer fil com a solució definitiva, les mercaderies han d'anar per l'interior"

El Palau de Congressos ha acollit aquest divendres una jornada de debat sense precedents sobre el trànsit ferroviari de mercaderies. L'acte, que ha estat coorganitzat per l'Ajuntament de Tarragona i la Plataforma Mercaderies per l'interior, ha servit per a deixar palesa la unitat del territori per a reclamar la plataforma segregada per a les mercaderies per l'interior.  L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha sigut l'encarregat d'encetar l'acte amb un discurs a través del qual ha manifestat que "ningú no qüestiona la idoneïtat del tren com a gran mitjà de transport de persones i mercaderies, ans al contrari. És el mitjà més respectuós, més net amb relació a l'energia emprada" però ha afegit que "el que és més que qüestionable és que en una infraestructura clau per l'economia europea com és el Corredor del Mediterrani, el Camp de Tarragona hagi de ser un cop més víctima de la discriminació inversora". El republicà ha afirmat que el Corredor del Mediterrani té el reconeixement del territori com a element indispensable de connexió amb Europa, però ha alertat que "també és indispensable que les mercaderies comptin amb una plataforma segregada i exclusiva per elles". Alhora, ha lamentat la manca d'inversió a la demarcació i ha apuntat que "en altres punts del corredor es fan esforços inversors ajustats a les necessitats socials mentre que al nostre territori pretenen solucionar-ho amb un tercer fil, que ens condemna a veure passar combois de set-cents metres, més pesats que els actuals, amb mercaderies diverses i compartint via amb els trens regionals". Per tot plegat, l'alcalde ha deixat molt clar que "no podem acceptar, de cap manera, el tercer fil com a solució definitiva" i ha recordat que el pas de mercaderies per la línia de la costa representa un perill: "ens hi juguem la salut, la seguretat, la preservació del medi ambient i de monuments reconeguts com a Patrimoni Mundial per la UNESCO i ens hi juguem una bona connectivitat ferroviària per a passatgers".

Xavi Puig, Puig,

Xavi Puig: "Les pantalles acústiques són un atemptat contra els nostres valors paisatgístics i el patrimoni natural i cultural"

El ple de l'Ajuntament de Tarragona ha aprovat aquest divendres una moció que ha presentat el Grup Municipal d'Esquerra Republicana perquè Tarragona s'adhereixi al manifest de municipis afectats pel projecte de les pantalles acústiques d'ADIF. L'encarregat de defensar la moció ha sigut el portaveu republicà, Xavi Puig, qui ha destacat que "les pantalles acústiques d'entre 5 i 8 metres que ADIF vol posar davant l'Amfiteatre, la platja de l'Arrabassada i la platja Savinosa són un atemptat contra els nostres valors paisatgístics, al patrimoni natural i cultural i impedeixen el pas de l'aire". En el mateix sentit, ha destacat que "són una barbaritat. Aquestes pantalles impliquen multiplicar l'efecte barrera, encara més al que ja per si provoquen les vies del tren, i també suposa allunyar Tarragona del mar, i si ho prefereixen consolidar la nostra gran ferida, és a dir, convertir el que ara és una barrera simbòlica en una barrera impenetrable física i visualment. Sense dubte, degradaran la imatge d'una ciutat Patrimoni de la Humanitat i això no ho podem permetre". Puig ha apuntat que "el que ens planteja Adif no és protegir de la contaminació acústica els barris més poblats que toquen a la via, com Torres Jordi o el Serrallo, aquí no proposen res, i precisament els veïns d'aquests barris són els que estan patint constantment l'actuació irresponsable en matèria acústica sobretot a les nits i a l'estiu que dormim amb les finestres obertes. Ans al contrari. El que ens plateja és protegir els veïns allà on hi ha menys densitat de població, com a la platja Arrabassada i a la Savinosa. És totalment paradoxal". El portaveu està convençut que hi ha alternatives menys agressives per al territori i reclama que les implantin.Durant el ple, ha mostrat algunes imatges mentre afirmava que "hi ha solucions tecnològiques molt millors que les pantalles que no generen efecte barrera, com fan a molts països del Nord d'Europa i Suïssa. Hi ha alternatives que ataquen directament la font de soroll, molt menys invasives: posar micropantalles a tocar de la via, millorar el rodament, millorar el sistema de bugies, reduir els sorolls de frenada, renovar la flota", ha destacat.

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona,

"Tarragona ha endegat un canvi polític profund per tal que la ciutat aspiri a les màximes quotes de prosperitat, sostenibilitat i cohesió"

L'alcalde Pau Ricomà ha participat aquest dimarts en una ponència sobre "polítiques socials des dels ajuntaments" en l'acte del municipalisme republicà celebrat a la Llotja de Lleida, que ha donat el tret de sortida a la cursa cap a les eleccions municipals 2023, sota el lema 'Municipis Republicans. La República comença aquí'. Esquerra Republicana és la primera força municipalista del país, amb 360 alcaldies i 3.114 regidors i regidores, i està decidida a revalidar la victòria. L'alcalde ha afirmat que "Tarragona ha endegat un canvi polític profund per tal que la ciutat aspiri a les màximes quotes de prosperitat, sostenibilitat i cohesió, i aquest progrés que ens implica a tots i va més enllà d'un sol mandat." A més, Ricomà ha destacat que "els ajuntaments republicans anem més lluny que mai, estant al costat de totes les persones que pateixen problemes, treballem per un futur amb polítiques d'equitat". El batlle tarragoní ha deixat palès que els republicans, del món municipal, "defensem els valors, les aspiracions i el dret i la voluntat que té Catalunya de convertir-se en una República". L'acte ha comptat amb la participació destacada del president d'ERC, Oriol Junqueras, qui s'ha mostrat absolutament implicat amb la campanya de les municipals i ha afirmat que "la independència es fa també des dels municipis". Així de contundent s'ha mostrat durant la seva intervenció i ha assegurat que "les eleccions més importants són les municipals perquè són les que ens permetran ser més a prop de la gent i ser més útils". I referint-se als comicis de 2023 ha afegit que "constitueixen el múscul fonamental de l'espai que representem i, sense aquest múscul, tota la resta no és possible. Els millors preceptors del nostre projecte de llibertat i justícia són els alcaldes i alcaldesses, regidores i regidors". Junqueras ha deixat clar que "aspirem a representar el conjunt de totes les classes i grups socials que estan disposats a treballar cada dia i des de tots els espais per un projecte comú per una societat millor.

Oriol Junqueras, aquest matí de visita a Tarragona.

Junqueras: "Tarragona ha de tornar a ser el qui li pertoca, una de les grans ciutats de Catalunya"

El president d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Oriol Junqueras, s’ha desplaçat fins a Tarragona per mantenir una reunió de treball amb l’alcalde Pau Ricomà i posteriorment ha mantingut dues trobades amb representants d’entitats i associacions de persones migrants i amb membres de diferents cooperatives de la ciutat, respectivament.      Durant les reunions s’han posat damunt la taula diferents temes tan rellevants com la regularització de les persones migrants, les dificultats per aconseguir els papers de residència, de treball i asil polític. A banda, ha conegut part del teixit cooperatiu de la ciutat, ha pogut conèixer diferents projectes socials i on s’ha destacat la importància de la sobirania energètica.   Per altra banda, Junqueras destaca que “l’equip de govern encapçalat per Pau Ricomà està fent una obra extraordinària en un moment ple de dificultats. Si alguna legislatura ha sigut difícil al llarg de les últimes dècades de ben segur que ha sigut aquesta”. El republicà considera que Ricomà “està portant a terme una feina excel·lent i també està construint grans consensos en una ciutat que els necessita perquè Tarragona ha de tornar a ser el qui li pertoca, una de les grans ciutats de Catalunya”.   En aquest mateix sentit, Junqueras apunta que “Tarragona ha de ser una capital des del punt de vista cultural, econòmic, universitari i una capital que serveixi de referent al conjunt del nostre país i estic convençut que amb la feina de l’alcalde ho estem aconseguint”.    ERC defensarà els interessos de Tarragona en els pressupostos   Sobre els pressupostos presentats pel govern espanyol, Junqueras afirma que “la posició d’ERC és la d’intentar ser el més útil per al conjunt de la ciutadania de Catalunya i per tant, caldrà veure com són aquests pressupostos, què ens expliquen i en quina mesura accepten el que proposem per a millorar-los”. A tot això, afirma que es defensaran els interessos de la ciutat i de la demarcació: “Hem de pensar en el futur de Tarragona, en el Camp de Tarragona i en el seu conjunt”.

ERC exigeix que es reguli el preu de l'electricitat

ERC exigeix al govern espanyol que desencalli la reforma del Reglament d’Estrangeria i que reguli l’elevat preu de l’electricitat

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a l’Ajuntament de Tarragona ha registrat dues mocions per al ple que se celebrarà el pròxim 27 de setembre i que fan referència a dos temes que considerem que s’han d’abordar de forma immediata per part del govern espanyol, com són el preu de l’electricitat i la reforma del Reglament d’Estrangeria.   El portaveu d’ERC, Xavier Puig, lamenta que “l’elevat preu de l’electricitat és un problema estructural que arrossega l’estat espanyol des de fa dècades i que afecta directament a milions de famílies, abocant-les a una situació de pobresa energètica”. Tanmateix, el teixit empresarial també se’n ressent, ja que les despeses en electricitat els fa perdre competitivitat davant d’empreses d’altres països.   El mercat energètic està dominat per empreses vinculades a alguns partits i per això “exigim que s’acabi amb les portes giratòries de polítics cap als consells d’aquestes empreses i demanem que s’impossibiliti o prohibeixi que qualsevol persona que ha exercit responsabilitats de govern (com ministres, secretaris, consellers, directors generals o anàlegs) pugui formar part d’un consell d’administració d’una empresa de l’Íbex 35 després de finalitzar la seva etapa com a responsable de govern”, expressa Puig.   El preu de l’electricitat s’ha disparat aquest estiu i ha arribat límits insòlits. El portaveu republicà considera que “això ha provocat que moltes famílies estiguin patint les conseqüències d’aquest augment de la factura, mentre les grans elèctriques s’omplen les butxaques davant l’immobilisme del govern espanyol que és incapaç de portar a terme mesures efectives. És moment de ser valents i acabar amb el model oligopolístic concentrat en unes poques empreses i anar cap a un model més diversificat amb participació de la ciutadania”.   El permís de residència i el de treball són necessaris per guanyar-se la vida   Pel que fa a la segona moció, el portaveu republicà apunta que “instem al govern espanyol a que faci un pas endavant, que no sigui covard i desencalli al més aviat possible la reforma del Reglament d’Estrangeria, la qual està aturada pel ministre de l’Interior”.

protesta, suport, Carles Puigdemont, Tarragona,

Condemnem la repressió com a forma de política i la persecució contra els independentistes catalans

Els Grups Municipals de Junts per Tarragona, CUP i Esquerra Republicana de Catalunya a l'Ajuntament de Tarragona hem signat aquest comunicat conjunt en favor de l'alliberament de Carles Puigdemont, detingut a l'Alguer, i la fi de la repressió. Els partits que formem el govern municipal condemnem la repressió com a forma de política i la persecució contra els independentistes catalans: "El President de la Generalitat de Catalunya, a l'exili, Carles Puigdemont, ha estat objecte d'una detenció per la policia italiana durant la visita del President a l'Alguer, en la seva condició de diputat al Parlament Europeu. És notori que el President Puigdemont ha pogut viatjar a diferents Estats Europeus, ja que els tribunals internacionals han rebutjat sistemàticament qualsevol intent per part dels tribunals espanyols d'exigir la detenció i posada a disposició del President. Sembla que en aquesta ocasió, malgrat la suspensió de l'euroordre que consta davant el Tribunal de Justícia Europeu, pretenen que aquesta es mantingui en vigor.   Sense dubte, som conscients que aquestes actuacions es repeteixen d'ençà de la reivindicació legítima i democràtica de Catalunya, però lamentem profundament la denigrant imatge que l'Estat Espanyol està donant davant els tribunals i les institucions europees, així com el menysteniment permanent i persistent respecte drets fonamentals, element que denota i evidencia que la repressió continua. Denunciem l'incompliment del Tribunal Suprem Espanyol envers les mesures adoptades pel Tribunal General i del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i demanem a la justícia europea que protegeixi els drets del president Puigdemont així com les llibertats i principis democràtics que s'han vist greument vulnerats amb la seva detenció. Condemnem la repressió com a forma de política i la persecució contra els independentistes catalans. La judicialització mai pot ser la via per resoldre un conflicte polític. Per últim, ens sumem a les mostres de suport al president Puigdemont així com les concentracions que tindran lloc arreu del país aquest vespre, a les 20 h, davant de tots els ajuntaments de Catalunya.

Montserrat Bertran, Premi Montserrat Bertran, ERC, Pau Ricomà, Neus Roig,

Neus Roig Pruñonosa guanya el XV Premi Montserrat Bertran

Neus Roig Pruñonosa ha rebut aquest migdia el XV Premi Montserrat Bertran en un acte que s'ha celebrat al davant del Convent de les Oblates. La tarragonina s'emporta el guardó que lliura ERC Tarragona en el marc de la commemoració del Dia Internacional de la Dona. L'encarregat d'entregar el merescut premi ha estat l'alcalde de la ciutat, Pau Ricomà, qui ha destacat la lluita, la valentia i la gran feina d'investigació que ha portat a terme Roig.  El mateix Ricomà ha lloat el seu treball perquè "ha sigut impecable tots aquests anys i gràcies a això, i juntament amb l'Observatori de les Desaparicions Forçades de Menors de la URV, han fet possible l'aprovació al Parlament de la Llei de la desaparició forçosa de menors, promoguda per ERC". Roig ha agraït que se li hagi atorgat aquest guardó i l'ha fet extensible a l'Observatori. A tot això, ha volgut remarcar que "les víctimes han sigut essencials per poder construir la veritat del que va passar" i alhora, ha recordat que a la ciutat de Tarragona s'han detectat fins ara 9 casos de nens robats entre els anys 1950 i 1983. Qui és Neus Roig Pruñonosa? És doctora en Ciències Humanes i Socials i ha realitzat la seva tesi doctoral sobre els més de 300.000 nadons robats a l'estat espanyol i també és la presidenta de l'Observatori de les Desaparicions Forçades de Menors de la URV. Roig és l'autora de l'assaig 'No llores que vas a ser feliz' (2018), una obra en la qual posa damunt la taula que els robatoris de nens entre els anys 1936 i 1996 no eren fets aïllats, ans al contrari, sinó que es van convertir en un negoci protegit pel poder i que es movia per interessos i el qual implicava a metges, llevadores, monges i professionals de l'administració. A partir de la seva tesi va poder documentar que es tractava d'il·legalitats, ja que venien els nens després d'haver traslladat a les famílies que aquests havien mort. Aprovada la Llei de desaparicions forçades de menors Per altra banda, cal recordar que el Parlament de Catalunya, en el darrer ple de la legislatura, es va aprovar la Llei de desaparicions forçades de menors.

Xavi Puig, Puig, ERC Tarragona

Xavi Puig: "Les normes urbanístiques permetran el desenvolupament econòmic, social i urbanístic de la ciutat"

La sentència desproporcionada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre l'anul·lació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) del 2013 obre un nou escenari que es presenta com una oportunitat per a poder adaptar-lo a les necessitats del segle XXI. El conseller de Territori, Xavi Puig, ha explicat, després de la reunió de la comissió informativa i de seguiment de Territori, Seguretat i Sostenibilitat, que "ara és el moment de fer un pla que aposti per la cohesió de la ciutat, la preservació dels espais naturals, la mobilitat sostenible i l'accessibilitat". El planejament estava fet amb criteris anteriors a la crisi i eren més propis del segle passat, contemplava un creixement que no s'ha produït en cap moment i no tenia en compte aspectes com la rehabilitació urbana ni la connectivitat entre diferents zones de la ciutat. Puig ha detallat que tot i la suspensió del POUM, "la ciutat no quedarà paralitzada" i ha destacat que "està previst que durant el mes de maig s'aprovin les normes urbanístiques que tenen l'objectiu de permetre el desenvolupament social, econòmic i urbanístic de Tarragona" mentre no s'aprova el nou POUM. Un cop aprovades aquestes normes, l'Ajuntament de Tarragona iniciarà el procés de debat per redactar el nou POUM que es basarà en el del 2013, però sense els punts pel qual el TSJC va decidir suspendre'l. Aquesta normativa permetrà tirar endavant tots els polígons d’actuació i plans de millora urbana, així com alguns plans parcials consolidats com el PP-10, el PP-1 o altres com el PP-30 -a la carretera de Valls- o el PP-37 i el PMU-34 del Nàstic. Des del govern municipal es treballa amb l'horitzó "raonable" que el nou POUM podrà ser aprovat inicialment durant el pròxim mandat. A tot això, ha remarcat que "el sòl urbà urbanitzable passarà a ser no urbanitzable i això suposa que el pla de la Budellera, el de Mas d'en Sorder i Terres Cavades quedaran com a no urbanitzables". El mateix conseller ha deixat palès que la ciutat continuarà creixent, però de forma ordenada i adaptada a les necessitats.

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona, ple, Tarragona

Pau Ricomà: "Mai més pot tornar a passar un accident com el que es va produir a IQOXE fa un any”

Aquest vespre hem participat en la concentració organitzada per la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona a la Plaça de la Font en record de les víctimes de la fatídica explosió a la planta d’IQOXE. L'alcalde Pau Ricomà ha expressat que "avui estem aquí per donar suport a la ciutadania i a les associacions veïnals perquè estem des del primer dia al seu costat. Perquè mai més pot tornar a passar un accident com el que es va produir a IQOXE fa un any”.  El republicà ha manifestat que “l’accident va ser un episodi molt dur que ha de signar un abans i un després en seguretat i transparència, però malauradament s’ha avançat poc". En aquest sentit, ha afegit que "calen respostes i inversions i la pandèmia no pot esborrar la necessitat de dotar de recursos econòmics el PLASEQTA perquè el seu desplegament sigui real i immediat". El batlle ha recordat que és necessari i imprescindible que "la ciutadania tingui tots els elements d’informació".   Reclamem inversions en seguretat Ricomà recordava, en el seu article d'opinió, que "el que va passar la tarda del 14 de gener del 2020 no pot tornar a passar mai més. Una de les expressions més repetides després de l'accident va ser que calia un canvi de paradigma, un abans i un després en la seguretat del sector químic", un fet que a hores d'ara n'ha produït.  A tot això, considera que el Camp de Tarragona assumeix la càrrega solidària de suportar les externalitats d'una indústria que comporta grans beneficis per a tot el país, per tot l'estat i per tota la humanitat i per aquest motiu "és just reclamar com a compensació totes les inversions en seguretat necessàries perquè els veïns visquin amb la tranquil·litat que es mereixen".