Torelló

Totes les notícies

Ple, Torelló, estelada

El Ple de Torelló mostra el seu rebuig a la sentència del Suprem contra l'independentisme cívic i polític

El ple de l'Ajuntament de Torelló es va reunir ahir a la tarda, en una sessió extraordinària i convocada d'urgència, per tal d'aprovar una moció de resposta a la sentència del Tribunal Suprem i per demanar l'amnistia per a les persones preses polítiques catalanes i en defensa del dret d'autodeterminació. La moció es va aprovar amb els vots de l'equip de govern i Junts per Catalunya, mentre que el PSC es va abstenir. Els regidors de la CUP no van assistir al ple. La moció, impulsada conjuntament per l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), manifesta el rebuig a la sentència condemnatòria, constatant que 'representa una regressió dels drets i les llibertats de la ciutadania de Catalunya' i reclama la llibertat 'immediata' dels presos polítics i també la seva amnistia, així com per als exiliats. També reivindica el dret a l’autodeterminació 'per resoldre el conflicte polític existent, per via democràtica i pacífica'. El text també mostra l'adhesió de l'Ajuntament de Torelló a 'totes les mobilitzacions de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem', així com el compromís de participar en el gran acte municipalista convocat el dia 26 d'octubre al Palau de la Generalitat. El ple, breu i celebrat en una Sala Noble de Can Parrella plena de ciutadans, va acabar amb un llarg aplaudiment de tots els presents. Posteriorment, la reivindicació ciutadana es va traslladar a la plaça de la Vila, que es va omplir a vessar en una concentració de rebuig a la sentència. Durant l'acte, i entre els diversos parlaments que hi va haver, la portaveu de Junts per Catalunya, Neus Codina i l'alcalde, Marçal Ortuño, van explicar a la ciutadania la moció aprovada en el ple. La concentració va acabar amb el cant dels Segadors.

elisabet viñas torelló

Finalment, el Ple aprova el complement de productivitat de la Policia Local proposat per l'equip de govern

El ple de l'Ajuntament de Torelló va aprovar, en la sessió d'aquest dilluns al vespre, el pla de productivitat per a la millora del cos de la Policia Local, que posa per escrit l'acord assolit el passat mes de juliol entre l'equip de govern i la policia per normalitzar la situació del cos. El pla, que té una vigència d'un any, va rebre el suport de l'equip de govern i del PSC, mentre que la CUP es va abstenir i Junts x Catalunya hi va votar en contra. Abans de la votació d'aquest punt, la regidora de Serveis Econòmics, Secretaria i Seguretat i Civisme, Elisabet Viñas, va explicar els detalls del pla, que és el mateix que es va presentar en el ple extraordinari de finals de juliol. Viñas va voler deixar clar que es tracta d'un pla provisional, d'un any de durada, mentre es treballa el model de Policia Local que es vol. També va indicar que aquest és el primer pas per tractar les deficiències que hi ha en altres col·lectius del personal de l'Ajuntament. En aquest sentit, va afegir que juntament amb la regidoria de Recursos Humans s'està treballant en la nova relació de llocs de treball del consistori. La proposta aprovada és la que es va portar a un Ple extraordinari a l'estiu, que va ser bloquejat per l'oposició, amb els vots en contra a ser debatut en el Ple per part de la CUP i JxCat i l'abstenció del PSC Més enllà d'aquesta proposta, durant el ple de setembre també va destacar l'aprovació de la moció consensuada entre els grups d'ERC, la CUP i Junts x Catalunya per donar suport a les persones detingudes el passat 23 de setembre, durant l'operació policial contra el moviment independentista català a diverses poblacions del país. La moció, que va rebre l'abstenció del PSC, rebutja l'actuació policial i demana la llibertat immediata dels detinguts. També denuncia les 'maniobres de sectors polítics i mediàtics per vincular l'independentisme civil i institucional amb el terrorisme i la violència'. (font: www.ajtorello.cat)  

Policia Local de Torelló patrullant

L'oposició bloqueja l'acord amb la Policia Local, impossibilitant fins i tot que es debati

Hores abans CUP i JxCat havien garantit com a mínim l'abstenció facilitant l'aprovació de l'acord.  En aquest primer mes de mandat des del govern de Torelló, des del nou govern local s'ha treballat sense parar en un primer pas per arribar a un acord per solucionar el problema amb la Policia Local, que s'arrossegava des de fa anys. S'ha aconseguit arribar a un acord satisfactori per les dues parts, aconseguint que es desencallés la situació i que aquesta Festa Major s'hagin tornat a fer hores extres per part de la policia, el que garantiria una cobertura de 24 hores de la comissaria fent possible una millora en la seguretat, la mobilitat i l'atenció al ciutadà, així com atenció a les 24 hores al servei de tele-assistència per la gent gran o la seguretat en els grans esdeveniments de Torelló. En tot moment els grups de l'oposició han estat informats del procés i del tipus d'acord arribat. Concretament: - Es va informar en una comissió informativa al 22 de juliol on es va explicar a l'oposició els termes de la proposta i l'estat avançat de les negociacions. - El 24 de juliol s'arriba a un acord en ferm amb tot el comitè d'empresa de l'Ajuntament. Sobre l'acord definitiu calia els informes tècnics i es va comunicar l'acord a tota l'oposició per correu electrònic l'endemà dia 25 de juliol, facilitant el text íntegre de l'acord (3 pàgines) a tots els grups municipals . - El dilluns 29 de juliol, govern i oposició van acordar celebrar un ple extraordinari pel dimecres 31 de juliol, de forma consensuada, per aprovar d'urgència l'acord amb la Policia Local.  - Dimarts 30 i el mateix dimecres 31 de juliol la regidora de Seguretat i Civisme, Elisabet Viñas, es va reunir amb els caps de l'oposició per resoldre els dubtes sobre l'acord, ja que es disposa dels informes d'Intervenció, Secretaria i RRHH (10 pàgines). La CUP i JxCat van manifestar que la seva intenció és abstenir-se en el contingut, fent viable l'aprovació, però al Ple voten en contra de poder tractar l'acord, requisit per poder debatre i aprovar-lo per urgència, els vots conjunts de la CUP i JxCat, amb l'abstenció del PSC fa que el Ple quedi bloquejat i l'acord quedi aparcat.

El govern d'ERC-JpT impulsa un Pla de Xoc per un Torelló net i endreçat

En el Ple de Torelló del mes de juliol, l'equip de govern d'ERC-Jp va aprovar un Pla de Xoc per valor de més d'1M€, per, tal com afirma l'alcalde Marçal Ortuño, "començar a fer efectiu l'objectiu d'un Torelló net i endreçat", un dels pilars programàtics dels republicans en les darreres eleccions. Aquest Pla de Xoc comporta unes partides pressupostàries de 620.000€ per la reposició del ferm i les voreres de carrers i places, 154.000€ per l'adequació de parcs i jardins municipals i la reposició de mobiliari urbà, 65.400€ per la compra de 200 tanques, una tarima, sis escales i 250 cadires per entitats, 24.000€ per la compra d'un camió per la brigada, una furgoneta per l'electricista, maquinària i utillatge d'obres, i, finalment, 100.000€ en l'àmbit de cultura, per la instal.lació de nova maquinària de climatització pel Teatre Cirviànum, "una inversió necessària per l'estat de l'actual sistema de climatització del teatre", tal com recorda el regidor de Cultura, Xevi Lozano. Aquest Pla de xoc s'executarà durant els propers dotze mesos i també inclourà una millora de la recollida de deixalles a tot el municipi. Aquestes partides superiors al milió d'euros s'ha fet a partir d'una modificació de pressupost, davant la previsió de partides que no es podràn executar en aquest exercici. Aquesta modificació de pressupost que fa possible el Pla de xoc, es va aprovar amb el suport de la CUP, als quals va tenir l'agraïment del regidor de Serveis Territorials, Adrià Jaumira, que va ser qui va explicar el Pla de xoc, i amb l'oposició de Junts per Catalunya i el PSC.  

Torelló

Assemblea de veïns del Barri de Montserrat per parlar i decidir sobre el projecte del Montserratí i els arbres

Aquest dimarts, l'equip de govern d'ERC-Junts per Torelló va convocar una assemblea de veïns del barri de Montserrat per explicar l'estat de les obres del camp del Montserratí. L'alcalde, Marçal Ortuño, acompanyat dels regidors Adrià Jaumira i David Sànchez, va explicar que havien aturat la tala d'arbres iniciades al final del passat mandat i que havien estudiat el projecte que s'estava portant a terme, el qual també havia obviat un parc infantil. Es va explicar als veïns la situació i aquests van decidir finalment que es tallessin dos arbres més, mantenint-ne nou dels onze que queden. En el projecte que va impulsar l'anterior govern estava projectat talar-los tots, el que va crear la mobilització dels veïns.  Els membres de l'equip de govern també van dir que estaven buscant recursos per poder portar a terme el parc infantil. Amb aquesta assemblea, Marçal Ortuño volia recuperar la dinàmica participativa d'un projecte que va néixer amb els veïns decidint què i com ho volien fer en el mandat 2011/15 i que es va abandonar pràcticament en el passat mandat.

Torelló

La configuració del nou equip de govern d'ERC-JpT

L'equip de govern d'ERC-Junts perTorelló està configurat de la següent manera: Marçal Ortuño: Alcalde i comunicació Núria Montanyà: 1a Tinenta d'Alcaldessa, regidoria de Benestar Social, Educació i Igualtat. Portaveu d'ERC-JpT. Xevi Lozano: 2n Tinent d'Alcalde, regidor de Cultura, Joventut i Infància i Participació Ciutadana i Mitjans de Comunicació. Elisabet Viñas: 3a Tinenta d'Alcaldessa, regidor de Segurtat i Civisme, Serveis Econòmics i Secretaria. Adrià Jaumira: 4t Tinent d'Alcalde, regidor de Serveis Territorials, Medi Ambient i Habitatge Mercè Faja: 5a Tinenta d'Alcalde, regidora de Recursos i Organització, Promoció Econòmica, Comerç i Turisme. David Sánchez: Regidor d'Esports, Obres, Espais Públics i Manteniment, i Salut Pública

Torelló, Ortuño

ERC liderarà el Consell Comarcal d'Osona i Marçal Ortuño serà el portaveu dels republicans

El govern del Consell estarà format per una coalició d'ERC, JxCat i Independents d'Osona Jordi Fàbrega: "Hem volgut mantenir els ponts i la unitat entre les foces independentistes, i que no es repetís la desunió de la Diputació de Barcelona" Després de la victòria d'ERC en l'àmbit comarcal d'Osona en les darreres eleccions municipals, els republicans lideraran el govern del Consell Comarcal, en un govern format per ERC, Junts per Catalunya i els Independents d'Osona. Per part d'ERC, al capdavant hi haurà el tàndem format per l'alcalde de Sant Julià, Joan Cales Rodríguez, i Margarida Feliu, alcaldessa de Viladrau com a president i vicepresidenta tercera i responsable de l'àrea de Medi Ambient, respectivament. Per la seva banda, Marçal Ortuño, alcalde de Torelló, serà el portaveu dels republicans al Consell. Jordi Fàbrega, president d'ERC Osona, mostra la seva satisfacció amb aquest acord de govern ja que "després de l'acord entre el PSC i JxCat, evitant un goven independentista a la Diputació de Barcelona i facilitant la presidència als socialistes, acord que s'ha repetit en molts consells comarcals, crèiem que era bo mantenir a unitat independentista a Osona, a més de no mantenir ponts en peu entre les forces que volem la República Catalana". També va mostrar la seva confiança amb tot l'equip d'ERC liderat per Rodríguez i Feliu.  

ERC-JpT guanya les eleccions municipals a Torelló

El passat 26 de maig, ERC - Junts per Torelló va aconseguir la victòria a les eleccions municipals amb 2.694 vots, una victòria que suposa la primera des de la República. Amb aquests vots, els republicans van aconseguir 7 regidors, més del doble dels 3 que es tenia. En segon lloc va quedar la CUP amb 5 regidors, seguida per Juns x Catalunya amb 3 regidors i el PSC amb 2. A més, la participació va ser molt alta, amb un 66,71%. L'alta participació era un dels objectius d'ERC-JpT, per això es va fer la campanya "Desperta Torelló". Partit     Vots         %     Regidors ERC-JpT    2.694    39,15%    7 CUP    1.804    26,22%    5 JxCat    1.054    15,32%    3 PSC       938    13,63%    2 Ciutadans       274      3,98%    0

Torelló Social

Una nova residència per la gent gran i més pisos de lloguer social, principals propostes socials d'ERC-JpT

Marçal Ortuño, candidat a l’alcaldia, acompanyat de Núria Montanyà, Lídia Trunyó, Marc Tienda i Montse Tort, va exposar els eixos programàtics d’ERC-JpT en l’àmbit d’atenció a la gent gran, habitatge, ocupació, joventut i serveis socials. En l’àmbit de la gent gran sobresurt l’ampliació de places públiques de residència per a gent gran, el que comportarà la construcció d’una nova residència municipal a Torelló, de titularitat totalment pública. «Hi ha una llista d’espera i un ingent nombre de persones grans que estan en residències fora del municipi, que l’actual residència no pot assumir», va dir Ortuño, que va afegir que «l’interessant de les places públiques és que els usuaris paguen segons els seus ingressos mensuals, el que fa que la càrrega econòmica no sigui una barrera o un sobre esforç per les famílies». També en l’àmbit de la gent gran destaca la creació d’un Consell de la Gent Gran i el desenvolupament del Pla Local de la Gent Gran, que s’ha d’aprovar al proper mandat. En habitatge, els republicans plantegen fer un pas endavant amb el lloguer social i reforçar les mesures per fer aflorar els pisos buits de llarga durada, facilitant que s'integrin a la Borsa de Lloguer Socials de l'Oficina d'Habitatge de Torelló, i per ampliar el parc d’habitatge públic, negociant amb la Generalitat la construcció de més pisos de lloguer social a Torelló. En matèria d’ocupació, Marçal Ortuño va afirmar que cal una reordenació interna a l’ajuntament i que «l’equip polític haurà de centrar-se en buscar molts més recursos econòmics i en buscar una coordinació total amb les empreses del territori, tant per oferir llocs de treball com en la formació». ERC-JpT també proposa fer un acompanyament «amb qui vulgui iniciar un projecte per autoocupar-se, amb una línia específica per les cooperatives i l’economia social». En Joventut, es té clar que cal fer un nou Pla Local de Joventut, «que posi èmfasi en l’emancipació i els hàbits saludables, amb temes com la sexualitat i el consum de substàncies i l’ús de les pantalles i internet», segons Ortuño.